Geen widgets gevonden in de zijbalk

Voor de vakantie van “De Bende van Vijf” (dochter Elise, man Gert en hun drie kinderen Merle, Daan en Jelte) kregen we al een signaaltje dat onze kleinzoon Daan voldoende zwemlessen had gehad om te kunnen afzwemmen voor het diploma B. Echter, op dat moment, vlak voor de vakanties, was hij de enige van het groepje dat in het zwembad te Stadskanaal klaargestoomd werd voor het B-diploma. Dan zou het een kwestie zijn van afzwemmen, diploma aanpakken en wegwezen. Geen feestje, geen ceremonie: niets. Dat vonden ze niet zo leuk en om die reden hadden ze het afzwemmen voor Daan uitgesteld tot meteen na de vakanties. Hij kreeg dus in ieder geval natte voeten dit weekend. Dat afzwemmen was vandaag en met vlag en wimpel is hij geslaagd. Hier in Zweden zitten een trotse opa en oma te kijken naar de foto´s, die dochter Elise ons toestuurde. Kijk hem daar nu toch staan. Toppertje! Op dit moment hebben de twee oudste kleinkinderen hun zwemdiploma B en is het nu de beurt aan de jongste telg, Jelte, om te beginnen met zwemlessen. Waarschijnlijk in mei volgend jaar.

Herken je hem nog? Dit borduurseltje kregen we van Rob en Marijke. Marijke had dit bij het “overlevingspakketje” gedaan, welke wij op de heenreis naar Nederland mochten uitpakken. Op het borduurwerkje zie je Småland’s landschapsbloem, de Linnaea borealis. Het is klein, breekbaar, licht roze van kleur en vaak afgebeeld op bijvoorbeeld postzegels, fijn porselein en als kleine sieraden. Carl von Linné (arts en botanicus) hield van deze kleine bloem en koos hem in zijn zegel en schild. Carl was in de adelstand verheven en als professor verbonden aan de universiteit in Uppsala. Grappig detail: hij heeft gestudeerd aan de Universiteit van Harderwijk in Nederland! Als je een schilderij van Carl von Linné ziet, moet je er maar eens op letten: hij werd vaak afgebeeld met een Linnaea borealis in zijn hand. Hij leefde van 1707 tot 1778. Onze Linnea borealis hangt nu boven het buro!

De bloem Linnaea is overigens zeldzaam in Zuid- en Midden-Zweden, maar wordt in heel Scandinavië, Engeland, Schotland, Midden-Europa en zelfs in Noord-Amerika en Siberië aangetroffen. Het groeit in meterslange scheuten en in Lapland is een gigantisch groot exemplaar gevonden, die maar liefst zes meter lang was. Het plantje gedijt meestal in schaduwrijke sparrenbossen en dat is waarschijnlijk het beeld dat de meesten van ons van het plantje Linnaea hebben. Hij bloeit in juni en juli in Småland, waar hij ook het gemakkelijkst te herkennen is tussen het andere groen. In het verleden werd het plantje gebruikt tegen, zowel jicht, als gewrichtspijn.

Voor vandaag hadden ze regen voorspeld. Veel regen, dat in de tweede helft van de middag zou komen. Het begin van een regenperiode, die in ieder geval twee dagen en nachten zou duren. Rond de klok van twee uur zou het volgens de eerste berichten gaan regenen. Zodoende besloot Heiko, om vanochtend op tijd naar buiten te gaan, om nog iets in de tuin te kunnen doen. Dat werd trimmen. Gisteren had hij een beetje gras getrimd langs de vijver en nu wilde hij verder gaan. Onder andere langs de oprit, rond de fruitbomen, de borders en het talud nabij de veranda. De beide batterijen waren opgeladen, dus kon hij ruim een uur aan de slag. Toen de stroom toch op was en er een accu aan de oplader zat, dronken we samen een kopje koffie op de veranda. Het was nog steeds droog en zelfs lekker warm. Er was geen directe zon, maar het was wel behoorlijk drukkend. Een kleine inspanning deed je dan al snel behoorlijk transpireren.

Met het oog op de voorspelde regen pakte Heiko na het trimmen de kettingzaag. De grootste boom van Ödarp, die op 17 januari in ons bosje was omgewaaid, moest er nu aan geloven. Die was al een keer van de stam losgezaagd, waarna de grote kluit terug klapte in het gat. Ook was een deel van de stam al een keer gezaagd, maar nu zou de grote opruiming plaatsvinden. Vandaag werd de rest van de 25 meter lange stam in hapklare blokken gezaagd.

Vanuit het bos werden de zware blokken over ongelijk terrein naar de weg gedragen. Het werd een behoorlijke krachtsinspanning, om de blokken hout van het laatste stukje stam (en dus het dikste gedeelte) naar de weg te tillen. Over de keien, de vele afgezaagde zijtakken en door kuilen zocht Heiko voorzichtig zijn weg. Het was een goede training voor het lichaam: zwaar tillen en balans zoeken. Toen alles bij de weg stond was de voldoening groot.

Eerst wilde hij de stammen met de kruiwagen naar de klover vervoeren, maar het werd toch te veel. De aanhangwagen werd zodoende achter de Volvo gekoppeld en daarin werd al het hout vervoerd. Heiko wilde dit klusje nog snel doen, voordat er zoveel regen zou komen. Met name vanwege het feit, dat dat stuk land dan meteen ontzettend drassig wordt. Nu was het nog mooi droog en goed begaanbaar. Na een paar fikse regenbuien kun je in ons bosje namelijk nauwelijks meer met droge voeten rondstappen. Ondertussen waren de voorspellingen, voor wat betreft de regen, bijgesteld naar drie uur en even later zelfs naar vier uur. Gelukkig maar, want dat gaf Heiko iets meer tijd om dat varkentje te wassen. Precies om vier uur was hij klaar met die grote sparrenboom. Alle blokken lagen toen bij de klover. Ondertussen rommelde het in de lucht en kwamen de eerste druppels. Perfecte timing!

Aan de grote rode bessenstruik, die Heiko eerder deze week had gepoot, zaten nog redelijk veel besjes. Het zou jammer zijn als die kwamen te verrotten dacht ik. Zodoende pakte ik een krukje uit de kelder en een plastic bakje en begon de besjes te plukken. Uiteraard, zou ik haast zeggen, onder het toeziend oog van Ebba. De besjes maakte ik vervolgens in de keuken schoon, deed er een beetje suiker over en zette ze in de koelkast. Die gaan we later dit weekend lekker opeten, als toetje na een maaltijd. Hopelijk accepteert deze grote struik de verhuizing en komen er volgend jaar opnieuw veel besjes aan. Ze zijn namelijk wel heel erg lekker…

Al op tijd werd ons regen voorspeld. Grote hoeveelheden zelfs. Op het kaartje zagen we dat wij in het risicogebed wonen. Er lijkt nu eindelijk een einde te komen aan de zomerhitte. In het weekend en op maandag kan er in delen van Småland tot 100 millimeter (!) regen vallen. In een paar dagen kan er evenveel of meer regen vallen dan wat er normaal in een maand valt, aldus de meteoroloog. Zware regen- en/ of onweersbuien, die in korte tijd grote hoeveelheden regen kunnen produceren, trekken naar het noordoosten. Met het risico op lokale overstromingen en storingen in de elektriciteitsvoorziening. De hevige regenval kan invloed hebben op het verkeer, dat veel langzamer moet rijden als gevolg van ondergelopen wegen. Ook bestaan er grote risico´s dat bijvoorbeeld kelders, hemelwatersystemen, wegen en viaducten onder water komen te staan. Tenslotte is de kans groot, dat er storingen zullen optreden in de elektriciteitsvoorziening en het treinverkeer: door blikseminslag. Het beloofde een heftig weekendje te worden…

In de tweede helft van vanmiddag trok inderdaad een regenfront vanuit het westen over onze omgeving. Langs dat front ontstonden hevige regen- en onweersbuien, ​​die in korte tijd grote hoeveelheden regen produceerden. Het was vooraf onzeker waar de grootste hoeveelheden terecht zouden komen en er konden grote lokale verschillen optreden. Het was volgens de meteorologen een lagedrukgebied, dat over Zuid-Zweden trok en het regenachtige weer met zich meebracht. Aangezien de lagedruk zich geleidelijk ontwikkelde, werd de voorspelling als onzeker beschouwd. Maar in het weekend was er absoluut een hele grote kans op overstromingen. In de week erna wordt het wat meer herfstachtig weer. Er lijkt daarmee echt een einde aan de zomer te zijn gekomen.

Hé, wat zit daar kun in de serre op het kozijn? Wat een vreemde, maar tevens mooi gekleurde vlinder! Even googelen: het blijkt een nachtvlinder te zijn. Een van de vele soorten. Het betreft hier het type Groot Avondrood, die olijfgroen is in combinatie met de kleur fuchsia roze. De vlinder heeft een vleugelspanwijdte van 45 tot 60 millimeter. Op het menu van deze vlinder staat nectar van kamperfoelie en andere buisvormige bloemen. Groot Avondrood is een grote nachtvlinder, die je in het hele land van mei tot half augustus tegenkomt. Dat je hem zo zelden ziet, komt omdat hij pas tegen het vallen van de avond uit zijn schuilplaats tevoorschijn komt. Dan gaat hij op zoek naar bloemen vol nectar. De vlinder heeft een tong als rietje. Als je een kamperfoelie in de tuin hebt staan, zoals wij, let dan goed op zodra het donker wordt. Kamperfoelie is een van de favoriete planten van Groot Avondrood. Hij blijft voor de bloemen in de lucht hangen. Vervolgens gebruikt hij zijn lange roltong als rietje, om de nectar uit de buisvormige bloemen te zuigen. Overdag moet je echt speuren naar Groot Avondrood. Hij rust tussen het groen en valt daarmee totaal niet op. Is hij niet prachtig?

4 gedachten over “Krijgen we natte voeten dit weekend?”
  1. Oei, wat een water daar. Hier is het ( nog) droog, voor morgen wordt een bui voorspeld. Het is echter gevoelig kouder geworden, vannacht wat het 1,5 graden! We kunnen mooi onze buitenklussen af maken en nog de ramen wassen, die zijn stoffig van het schuren. Schuren is nu zo goed als klaar en ook het schilderen in bijna klaar. Groeten

    1. Nou, bij jullie ´s nachts al bijna tegen het vriespunt! Dan gaat het wel snel hè?
      Mooi, dat jullie zo actief zijn en klussen doen!
      Veel succes en plezier daarmee!

  2. Wat een schitterende vlinder zeg! Heb je hem wel in de kamperfoelie struik kunnen zetten? Of het raam geopend en hem of haar zelfstandig weg laten vliegen?
    Schitterend hoor! Nog nooit zo een gezien.

    Dus veel water. Is natuurlijk heel goed voor de natuur, na zulke warme dagen.
    Hier snakken we ook naar wat buitjes. Niet TE veel, maar genoeg om de grond weer wat zachter te krijgen. En de planten weer wat regenwater krijgen. Is het jullie ook opgevallen dat de planten allemaal zo groeien? Hier onvoorstelbaar. Zijn er wel blij mee.

    Sterkte met jullie ruggen en/of zitvlak. Leuk is anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.