Geen widgets gevonden in de zijbalk

“Je moet niet alles geloven wat je leest!” Dat heb ik vandaag weer geleerd. Ergens had ik een filmpje gezien, waarin iemand vlekken op chrome badkranen schoonmaakte. Niet zomaar met een sopje: met tandpasta! Je raadt het al: vlekken op de mengkraan en die zou ik wel even schoonmaken. Niks emmer met sopje. Ik pakte de tandpasta en begon de mengkraan daar mee in te smeren. Daarvoor werd een stevige spons voor gebruikt. “Even laten zitten en afspoelen met water”. Met water afspoelen? Het zat zo vast als cement! Daar moest echt op geboend worden hoor! Het eindresultaat? Niks mee opgeschoten: vlekken zitten er nog!

Pasen komt eraan! Op zondag 9 en maandag 10 april vieren we Pasen. Dat duurt nog 6 weken en lijkt daarmee nog ver weg. De winkels hier denken daar anders over! Volgens hun folders is het dit weekend al. Zo ontzettend veel paasspulletjes en natuurlijk lekkernijen. Met name chocolade. De eieren en hazen worden in vele modellen, groottes en smaken aangeboden. In eenvoudige plastic zakjes verpakt tot verpakt in grote plastic eieren. En alles lijkt zo lekker… Zullen we alvast een zakje eitjes openen?

Ook in de winkel van Örtengren hebben ze het een en ander voor Pasen. Zoals deze konijntjes. Zijn ze niet schattig?

Voor ons keukenraam staan een paar stekken van de eerste sanseveria, die we ooit van Heiko zijn vader en moeder meekregen uit Hoogezand. Dat het plantje ook in Zweden goed gedijt is ondertussen wel duidelijk. In de sanseveria in de linker bloempot zag ik van de week weer een bloem groeien. Een teken dat de plant het naar zijn zin heeft. Ook waren er weer een paar jonkies naast de moeder gegroeid. Die haalde ik eruit en pootte ik in een ander bakje, waar een uitgebloeide plant was weggehaald. Toen ik dichter bij de rechterbloempot kwam, ook een sanseveria, zag ik dat ook daar bloei in zat. Voor ons uit het zicht, omdat het achter een blad zat. Nou ja zeg! Ze vinden het echt fijn in Ödarp!

Vanmorgen was Heiko om acht uur samen met collega Håkan op pad gegaan, om bomen te gaan snoeien. Dit keer een adresje, dat op ongeveer twintig minuten rijden afstand van Tranås lag. Heiko was er vorig jaar met Anton geweest en toen was er hard gesnoeid in vijf bomen. En ook nog eens pas na half april, dus feitelijk te laat in het seizoen. De knoppen van de fruitbomen waren al opengegaan en bloeiden inmiddels. Het was echter op uitdrukkelijk verzoek van de eigenaar. Toen ze er vandaag aankwamen, kwam de eigenaar naar buiten en vertelde dat de bomen, ondanks het harde snoeien en het late tijdstip prima fruit hadden gegeven. Hij was dan ook zeer tevreden. Nu was het slechts een kwestie van de waterschotten wegknippen. Twee uur later waren de vijf bomen gesnoeid. Daarna reden ze terug naar Tranås en bracht Heiko Håkan meteen naar huis. Die voelde zich niet lekker. Hierna zocht Heiko een paar andere bomen uit, die hij alleen en met de kleine trap kon bewerken. De boom op de foto hierboven werd onder andere gesnoeid. Ruim tweeëneenhalf uur kostte het om deze ene boom goed te knippen voor de nieuwe oogst. Het was weer een productief dagje en er kunnen weer een paar adresjes van de lijst doorgehaald worden.

Op een van de andere adressen werden ongeveer twintig jonge (3e-jaars) fruitboompjes gesnoeid. De gesnoeide takken van die jonge boompjes werden in opdracht van Kenth gebundeld per boom, voorzien van het etiket en meegenomen naar de zaak. Kenth wilde deze appel-, peer-, en kersenboompjes gaan enten op de stam van een andere boom. Heiko had een rol ducktape meegekregen, om de takjes van een bepaalde boom bij elkaar te houden. Eveneens een stift om de naam van de boom op de ducktape te schrijven. Die was in de meeste gevallen niet nodig. Er zaten twee labels aan elke boom en daarvan deed Heiko er eentje bij het bundeltje. Ik ben benieuwd of Kenth inderdaad met die takjes gaat enten en nieuwe fruitbomen gaat kweken. Op de stam van een willekeurige boom uit het bos. Misschien kunnen we dat zelf ook wel proberen. Eens even op Youtube kijken hoe dat moet.

De hele dag heeft het gesneeuwd vandaag. Het was werkelijk geen minuut droog. Natte sneeuw deze keer. Heiko moest zijn bril dan ook regelmatig even schoonmaken, omdat de druppels op de glazen hem het zicht belemmerden. Terwijl Heiko aan het snoeien was, kwam er een groepje leerlingen voorbijlopen van de nabijgelegen school. Met twee leraren of begeleiders erbij. Ze gingen sporten! Voetballen om precies te zijn. En aan de gesprekken te horen hadden ze er veel zin in. “Huh? In de sneeuw?” Jazeker, waarom niet? Ze vinden hier, dat ze met de juiste kleren aan gewoon buiten kunnen gesport. Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding! Een uurtje later keerden ze duidelijk tevreden terug naar school.

Zoals Kenth gisteren al telefonisch had doorgegeven, bleek er inderdaad een “postvakje” voor Heiko te staan. Op een bureau in het kantoor. Kenth had een grote bloempot gepakt, logisch toch, en daarin een stuk papier geplakt met Heiko zijn naam erop en de tekst “innkorg”. Oftewel inkomende post. Tegelijkertijd had hij er diverse briefjes ingegooid, met daarop allemaal klussen. Die moeten de komende tijd ingepland gaan worden. Klanten die gebeld hadden en hulp vroegen voor werkzaamheden in hun tuin. De meeste briefjes bevatten cryptische taal en het is aan Heiko, om er een fatsoenlijke werkorder van te maken. Sommigen bevatten slechts een naam en een telefoonnummer en een korte kreet. Gelukkig kan Heiko veel informatie van Google erbij zoeken, zodat “de mannen” weten waar ze naar toe moeten. Het positieve is, dat Kenth zaken loslaat. Heiko mag de werkbonnen maken en het werk verdelen.

2 gedachten over “Schoonmaken met tandpasta?!?”
 1. Ha Joke, ja dat is balen, moet je alsnog boenen en heeft niets opgeleverd. Je zou de reinigingssteen een kunnen proberen. Ik heb een pot van Wiro, maar die komt uit Nederland. Ik heb ze hier ook wel gezien, zijn vaak te koop op de markten. Zit een spons bij en is een heel mild polijstmiddel. Ik zal je via de mail een foto sturen. Als dat ook niet helpt, is het hopeloos, vrees ik, maar ik krijg er veel weer mee glanzend.
  Groeten uit Gafsele, daar zijn we nog, we treffen het met het weer, veel zon, overdag niet echt koud en ‘s nachts vriest het matig. We krijgen nu een paar dagen met dooi, maar dan komt er weer sneeuw, zeggen ze.

  1. Ja, zo mijn best op gedaan en dan is het na die tijd nog lelijk! Heb nog nooit van een reinigingssteen gehoord of Wiro. Ik ga ernaar op zoek. Bedankt!
   Wat heerlijk daar in Gafsele! In gedachten zie ik jullie genieten!
   Nog heel veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.