Geen widgets gevonden in de zijbalk

Als eerste werd er vanochtend in de hout gestookte cv-ketel weer een vuurtje gestookt. De kachel is al heel lang niet meer aan, echter voor warm water in de keuken en in de douche moeten we wel af en toe stoken. De laatste dagen is het zo, dat we één dagje stoken en daarmee het water in de accumulatietanks op een temperatuur brengen van 80 graden. Vervolgens kunnen we er drie dagen lang warm water van tappen. Vandaag was het warm water echter “op” en moest er weer gestookt worden. Eerst verwijderde Heiko alle oude asresten en daarna kwamen er folders en kranten in het brandbak, tezamen met lichte stukken hout. Een aanmaakblokje erbij en de vlam erin! Al snel ging de temperatuur van de ketel naar de 80 graden. Via de warmtewisselaar gaat de warmte van de ketel vervolgens naar de 2 x 500 liter water in de twee accumulatietanks. De voorraad hout in de stookruimte was gisteren net weer aangevuld: er kan even door gestookt worden. Het blijft een raar idee, dat je in de zomer moet stoken. Dat is het nadeel van een verwarming op hout. Of juist de charme… We zien het niet als een echt nadeel hoor. Het stoken is immers een kleine moeite.

Mijn dag begon vandaag in de keuken. Gisteren had ik besloten om geen muffins meer te bakken. Maar ach, ik weet hoe lekker ze zijn met die zwarte bessen… Zodoende pakte ik toch maar het Zweedse receptenboek erbij en maakte ik het deeg voor de mini cakejes. Voldoende zwarte bessen er doorheen en daarna een schepje deeg in de kleine, vrolijk gekleurde papieren vormpjes in het muffin-cakeblik. Vervolgens even kort in de oven. Omdat we zo veel zwarte bessen hadden, maakte ik ook een bak met blanke yoghurt klaar, waar de overige zwarte bessen doorheen gemixt werden. Een lekker toetje voor vanavond. Uiteraard werden er twee muffins bij de koffie genuttigd. Op nog een paar na ging de rest toch maar in de diepvries.

Vanochtend stapte Heiko de deur uit, om de border langs de oprit te fatsoeneren. Dat blijft een beetje een rommeltje. Ondanks dat we er al heel veel onkruid uit hebben gegraven, blijft het een border die te vol staat met allerlei verschillende planten. In verschillende kleuren en hoogtes. Een van die planten was de wilde roos. Die is onder andere wild in de zin van: hij groeit nu hier en via ondergrondse wortels groeit die een jaar later ook ineens een stukje verderop. Die wildgroei wilde Heiko vandaag verwijderen en het aantal drastisch verminderen. Ook werden een paar “klompen” met het akkerklokje weggehaald. Dat is op zich een leuk bloemetje, echter die verspreid zich ook verschrikkelijk snel. De bron van alle ellende is een enorme dikke wortel, een soort witte winterpeen, die diep in de grond zit. Met een spade heeft Heiko een eilandje van dat plantje opgegraven en weggegooid.

Tenslotte werden er nog een paar uitgebloeide bloemen weggeknipt. De pioenroos was bijvoorbeeld namelijk al een tijdje uitgebloeid, alleen liet wel hele grote stengels en bladeren achter. En meer van dat soort planten werden weggeknipt. Tot op de grond. Zo, dat ziet er weer een stuk verzorgder uit. In de nattere periode gaan we nog een aantal struiken verplaatsen, zodat de grotere struiken achteraan komen te staan en de kleinere meer langs de oprit. Eveneens moeten we de verschillende kleuren in de gaten houden. Dat vinden we een lastig klusje in de herfst, omdat er dan geen bloei meer in de planten zit. Om die reden hebben we nu een paar foto´s gemaakt van de bloeiende planten, in de hoop, dat we ze in de herfst nog weer kunnen vinden…

Het was weer de eerste van de maand, dus… Alle administratie werd weer gedigitaliseerd en op de externe harde schijven weggeschreven. Ook werd het een en ander weer in de cloud gezet, zodat we overal ter wereld en te allen tijde bij onze administratie kunnen komen. De gemaakte foto´s van de afgelopen maand werden ook maar weer veilig weggeschreven naar harde schijven. Een tijdrovend klusje, omdat het internet af en toe hier niet zo heel snel is. Ondanks dat er al vele jaren een glasvezelkabel ligt. Behalve de documenten en de foto´s werden ook de financiële gegevens van de banken gedownload en in een Excel overzicht geplaatst. We houden graag goed zicht op onze inkomsten en uitgaven. Een maandelijks terugkerende actie, die ons een veilig gevoel geeft. Mócht de computer onverhoopt crashen, dan hebben we alle documenten en foto´s in ieder geval nog op een andere plaats staan.

Vandaag zijn in Zweden een aantal nieuwe en gewijzigde wetten in werking getreden. Onder ander wordt het gebruik van anonieme pinpassen van prepaid telefoonkaartjes verboden, om strafrechtelijk onderzoek te vergemakkelijken. En op scholen zal het voor de leraren eenvoudiger worden, om om te gaan met het gebruik van mobiele telefoons in het klaslokaal. De mobieltjes mogen alleen nog tijdens de les gebruikt worden als de leraar daartoe instructie heeft gegeven. Ook worden de mogelijkheden vergroot voor het instellen van “mobieltjes-vrije-dagen” op school. Wat toch bijzonder… Een andere wetswijziging zit in de wet op de uitwijzing van buitenlanders. Na een strafzaak konden buitenlanders het land uitgezet worden, maar pas nadat de ernst van de zaak daartoe voldoende was. Die grens van “ernst” is nu verlaagd. Men kan daarmee eerder, na het plegen van een strafbaar feit, uitgewezen worden. En mocht je nu iets in de trein of bus vinden, wat een andere reiziger heeft vergeten mee te nemen, dan ben je vanaf nu verplicht om dat bij de exploitant van de trein of bus af te geven. Een laatste die ik hier wil noemen is het verhogen van de straffen op onnodig geweld, aanranding en verkrachting richting kinderen. Indien een gevangenisstraf wordt uitgedeeld kan dat nu tot drie jaar zijn, in plaats van twee jaar. Alle beetjes helpen nietwaar?

Toen Heiko even kort in de auto onderweg was, om foto´s te maken van de zware machine die alle takken verzamelde, zag hij in een berm ineens bloeiende heide staan. Oh, het is alweer zo ver! Over het algemeen is de bloeitijd van de heide van half augustus tot half september. Maar het bloeiseizoen kan ook eerder beginnen en langer doorgaan. Dat is hier immers vorige week al begonnen. De lupines zijn uitgebloeid, de boerengeraniums eveneens. Eigenlijk hebben de meeste bermplanten hun beste tijd gehad. Daarom zijn de bloeiende heideplantjes een welkome verrassing! De bermen blijven ons toch elke weer verrassen en vooral ook boeien met hun diversiteit aan kleuren.

2 gedachten over “Muffins met zwarte bessen gebakken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.