Geen widgets gevonden in de zijbalk

Vanochtend vertelde Heiko me wat zijn plannen waren voor vandaag. Hij wilde de achterste puntgevel van de carport faluröd verven, een verlichtingsarmatuur aanbrengen in de berging achter in de carport en het grasmaaien. Voor de rest zou hij wel zien. Nou, dat leek me al heel wat voor een vrije vrijdag. Met deze actielijst kun je concluderen, dat hij zijn energie weer volledig terug heeft en corona voor hem verleden tijd is. De start van die activiteiten was echter pas na de middag. Als eerste gingen we samen achter de laptop zitten, om voor ons beiden een nieuwe Zweedse ID-kaart aan te vragen. Die van ons is inmiddels alweer vijf jaar oud en moet vernieuwd worden.

Dat vernieuwen kun je doen via de Zweedse belastingdienst, Skatteverket. Bij het kantoor in Jönköping kan dat onder andere en daarvoor moet je online een afspraak maken. De geldigheid van Heiko zijn ID-kaart loopt af op 25 september en die van mij op 26 oktober aanstaande. We dachten dus mooi op tijd te zijn met het vernieuwen. Nee dus! De eerstvolgende mogelijkheid om een afspraak te maken bij Skatteverket in Jönköping was 28 september! Die hebben we maar snel geboekt, nadat we ook nog even de mogelijkheden op het kantoor in Linköping hadden bekeken. Daar was pas ruimte in oktober. Snel de administratiekosten van 400 sek betaald (per persoon) en klaar. Gelukkig hebben we beiden ook nog een geldig Zweeds rijbewijs, waarmee we ons net zo goed kunnen identificeren.

De volgende digitale actie was het bezoeken van de website van Avéro Achmea. We hadden namelijk post van ze gekregen over Heiko zijn pensioen. Dat pensioenoverzicht wilden we gaan inzien via hun website, echter daarvoor moest je je inloggen met iets nieuws. Althans voor ons was het iets nieuws. Er werd gevraagd, om je via je eigen bank in te loggen met IDIN. Daar hadden wij nog nooit van gehoord. Na even te googelen ontdekten we dat IDIN de online identificatiedienst is, die door de banken gezamenlijk is ontwikkeld. We probeerden via onze ING bank een IDIN inlog mogelijkheid aan te maken, maar dat ging niet. Toen toch maar op de ouderwetse manier gebeld met Avéro. Eerst uiteraard naar de verkeerde afdeling. We moesten niet bij de afdeling levensverzekeringen zijn, maar bij de afdeling pensioenen. Het werd ons al snel duidelijk, dat IDIN alleen werkt binnen Nederland. Omdat wij in Zweden wonen kunnen we niet op die manier inloggen, ook al hadden we nog wel een Nederlandse bank.

Gelukkig was er nog een andere website waarop we konden inloggen. Daar werd ons gevraagd, om ons te legitimeren via DigiD en dat is geen probleem. We konden de gewenste informatie opzoeken op de website van Avéro Achmea, alles downloaden en op de eigen computer opslaan. Mooi! Al een fors aantal jaren geleden hebben we onze financiële planning vanaf 65 jaar in Excel gemaakt en dat overzicht was vijf jaar geleden voor het laatst bijgewerkt. De nieuwe overzichten van Avéro en het overzicht via MijnPensioen.nl waren een mooie aanleiding, om dat overzicht weer eens bij te werken. Daar zijn we samen nog even mee bezig geweest in de opstart, waarna Heiko tegen half twaalf naar buiten ging. Ik ging verder met het opzoeken van alle, voor het Excel overzicht benodigde, informatie over onze levensverzekeringen, pensioenen en AOW.

Heiko begon met het schilderen van het hout, waarmee hij de achterste puntgevel van de carport had dicht getimmerd. Op zich was dat geen mega grote klus, omdat het slechts om een klein puntje ging. Het was alleen een beetje lastig, omdat het vanaf de ladder moest gebeuren. Een uurtje later was die punt toch af! Op dat moment was het ook tijd om even naar Aneby te rijden. Via Marketplace had Heiko vier betonvoeten (poeren) gekocht, voor ongeveer de helft van de prijs. De mevrouw waar hij die poeren vandaan haalde vertelde, dat ze van plan waren geweest om een afdakje te gaan maken voor de fietsen. Alleen bij nader inzien zagen ze er toch maar vanaf. De poeren werden zodoende niet meer gebruikt en konden weer verkocht worden. Mooi, want wij zijn ze nodig voor een dakje boven de vierde houtstek! De vier poeren gingen achter in de Volvo en mee naar Ödarp. Daar pakte Heiko ze meteen weer uit de auto en terwijl hij daar mee bezig was, riep ik hem vanaf het terras toe dat ik even ging op bed liggen.

Terwijl ik achter de pc zat zag ik nieuws voorbijkomen over de elektriciteitsprijzen. Deze week hadden we een nieuw record. Eén kWh kostte meer dan 7 sek in Zuid-Zweden. De piek van vorige week van 4,70 sek per kilowattuur is de afgelopen dagen meerdere malen overtroffen. Volgens de elektriciteitsbeurs van Nordpool kostte elektriciteit op woensdagavond bijna 7,70 SEK per kilowattuur in elektriciteitsgebied 4. Een absoluut prijsrecord. Al in de loop van dinsdag schoot de prijs naar nieuwe hoogten in elektriciteitsgebied 4, dat de zuidelijkste delen van Zweden omvat, evenals delen van de provincies Västra Götaland, Kalmar, Halland en Jönköping. Alle prijzen zijn exclusief energiebelasting, btw en kosten van het elektriciteitsnet.

Vooral in de zuidelijke delen van het land, waar een tekort aan elektriciteitsproductie is, is de impact het meest voelbaar. Het prijsbeeld voor huishoudens in Noord-Zweden ziet er echter heel anders uit. Terwijl een huiseigenaar in Lomma, in zuid-Zweden, op woensdagavond ruim 7,5 kronen (750 öre) voor zijn elektriciteit betaalde, was de prijs voor een huishouden in de veel noordelijker gelegen plaats Luleå slechts 13 öre, 0,013 euro. De herfst en later ook het intreden van de winter zal leiden tot een grotere vraag naar elektriciteit. Afhankelijk van hoe de gasprijzen zich ontwikkelen, hoe de toegang tot energie er in het algemeen uitziet en hoe zacht of koud de komende winter zal zijn, kunnen de prijzen verder gaan stijgen.

Heiko ging, nadat hij terug was uit Aneby, eerst de aanhanger leegpakken. Gisteren had hij via het werk de tweede vracht keien meegenomen en een paar stammetjes berkenhout. Onderweg naar Aneby had het een beetje geregend en daarom wilde Heiko de aanhanger graag weer onder de carport hebben. Maar dan wel leeg, zodat die klaarstaat voor een volgende actie. Het hout werd bij de houtverwerkingsplaats (nabij de drie houtstekken) gelegd en de keien verdwenen langs de oever van het vijvertje. De lege aanhanger werd aangeveegd en daarna onder de carport geschoven. Toen was de verlichting in de berging aan de beurt! Er lagen nog twee mooie TL armaturen in de garage en een daarvan werd aan de balken in de berging geschroefd. Aan dat armatuur zat al een lang snoer en die bleek lang genoeg te zijn, om in het stopcontact te steken. Even testen… Yes, hij doet het! Nu is er in ieder geval een beetje licht aanwezig, want zo langzamerhand wordt het steeds eerder donker en dan heb je daar verlichting nodig. Op een later moment zal Heiko er een schakelaar tussen zetten, zodat je het licht via die schakelaar, naast de deuropening, kunt bedienen.

Zijn volgende actie was het maaien van het gras. Een zittend klusje, waarbij je alleen op tijd moet stoppen om de twee opvangbakken te legen. Doe je dat niet, dan raakt de aanvoerbuis naar die twee bakken verstopt en moet je die demonteren en schoonmaken. Door tijdig de bakken te legen kun je dat vermijden. Het gras, en met name het nieuwe gras, was alweer goed gegroeid. Acht volle bakken met gras werden opgehaald en geleegd. Twee uur later lag het gazonnetje er weer mooi bij. Op dat moment keek Heiko om zich heen en viel zijn oog op de grote bossen siergras langs de oever van ons vijvertje. Ik had al een keer genoemd, dat die nu wel afgeknipt kunnen worden, maar zelf ben ik daar op dit moment niet toe in staat.

Sinds twee dagen gebruik ik het medicijn Gabapentine en daar word ik me toch een partijtje zweverig van! Niet te zuinig. Voorover staan om zo´n struik bij de grond af te knippen is daarmee momenteel (nog) geen optie. De Gabapentine (300 mg) maakt me erg duizelig en zweverig en meer moe en slaperig, dan ik al werd door de Oxycodon. En ik gebruik nu nog maar een per dag, wat langzaam moet worden opgevoerd naar 3 x 2 per dag! Dat zal op 9 september zijn. Zal ik dan nog zo slingerend door het huis lopen? Heiko knipte de drie bossen weg en had daarmee twee kruiwagens vol tuinafval. Het zijn namelijk enorm grote bossen. Die kleinere bosjes siergras liet hij nog even ongemoeid. Die zijn volgende week wellicht aan de beurt. Tenslotte pakte hij de trimmer er nog even bij en daarmee was het voor hem wel klaar. Het was ondertussen half zeven geworden.

10 gedachten over “Nieuwe Zweedse ID-kaarten aangevraagd”
  1. Leuk hè, veel gras in de tuin …. Jullie blijven maaien. Het ziet er wel weer mooi uit, zou zo weer mijn tentje willen prikken op jullie gras

  2. Dag Joke en Heiko,
    Heeft wat langer geduurd, maar er werd hier een router verplaatst en daarom vanochtend geen internet. Daarna heb ik nog een taart gebakken met de laatste rabarber uit de vriezer en zet nu pas de tablet aan. Ik ga nu dus proberen of het gaat lukken.
    Een fijn weekend gewenst

    1. Hoi Johanna, dat klopt, maar volgens mij heb ik ergens een keer gelezen dat die legitimatiemogelijkheid via het rijbewijs gaat verdwijnen. Europeesche wetgeving zou daaraan ten grondslag liggen. Daarbij komt dat we vijf jaar geleden een ID-kaart nodig waren om “BankID” te verkrijgen. Toen was ons Nederlandse rijbewijs nog geldig en hadden we nog geen Zweeds rijbewijs waarmee we ons konden identificeren en gek genoeg werd de Nederlandse ID kaart daar niet voor geaccepteerd. Nu hebben we én een Zweeds rijbewijs én een Zweedse ID-kaart. Tja, op dit moment misschien dubbel, maar we gaan het toch maar vernieuwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.