Geen widgets gevonden in de zijbalk

Wat schetst onze verbazing… Het was vanochtend weer volledig wit om ons heen! Gisteren hadden we het wel al in voorspellingen gezien. Maar ja: eerst zien, dan geloven. De weersvoorspellers hadden het echter (opnieuw) bij het juiste eind en er lag een mooi laagje witte poeder. Op de leuning van ons terras kunnen we altijd zien, hoeveel er is gevallen en we constateerden, dat er ongeveer zes centimeter was gevallen vannacht. Alle bomen waren eveneens weer prachtig wit, wat het geheel opnieuw sprookjesachtig maakt. Het was deze keer geen poedersneeuw, maar vochtige, natte sneeuw. Dat plakte goed aan de boomtakken. Waar we gisteren nog dachten en schreven, dat het er naar uit zag, dat Koning Winter ons de rug toekeerde, blijkt dat dus niet het geval te zijn. Hij is terug!

Heiko was deze week niet aan het werk gegaan bij Örtengren. In het begin van de week was hij erg moe en toen dat weer wat beter ging, vond hij dat er hier bij ons ook nog genoeg te doen was. Dus even niet voor Örtengren aan de slag. Eventueel vrijdag nog even een paar uurtjes, dacht hij. Echter, nadat vanochtend bleek dat het gesneeuwd had wist hij het zeker: deze week niet aan het snoeien. In plaats daarvan stapte hij tegen tien uur in de Hyundai, om wel naar Tranås te rijden, maar om enige boodschappen te halen. Ik had het boodschappenlijstje even netjes overgeschreven. In de keuken hebben we een klein kladblokje liggen waar we alles opschrijven wat er gekocht moet worden. Daar stond echter zoveel op en tussen gefoefeld, dat het niet goed meer te lezen was. Niet meer duidelijk of overzichtelijk. Daarom moest het maar even op een groter velletje papier. Daarbij hield ik de volgorde aan, zoals de verschillende artikelen in de winkelpaden liggen. Dan hoeft Heiko in principe niet drie keer de winkel in het rond. Eveneens had ik het lijstje gesplitst in twee winkels.

Nadat Heiko de ramen sneeuwvrij had gemaakt en de aanhanger er achterweg had gehaald, reed hij door het mooie sneeuwlandschap naar Tranås. Onderweg nam hij vele foto´s van de witte omgeving. In Tranås reed hij als eerste naar de apotheek. Om herhalingsmedicijnen voor mij te halen en aanvullende medicijnen tegen de kramp in zijn benen voor hemzelf. Terwijl hij de Hyundai naast de apotheek parkeerde schoot het hem ineens door het hoofd, dat hij een andere jas aan had getrokken. Potverpielekes… Geen pasjes meegenomen! Onverrichter zake en behoorlijk gefrustreerd reed hij terug naar Ödarp. Sejit! Morgen maar een nieuwe poging. Op de terugweg reed hij ook nog eens bijna een kwartier, dus driekwart van de route, achter een sneeuwschuiver! Die maakte de weg precies voor hem schoon. Eromheen rijden was geen optie, dus werd het qua snelheid een rustige gang terug naar Ödarp. Of het in zijn hoofd ook zo rustig was?

Thuis wachtte ik hem op met een kopje lekkere koffie en het laatste stukje rijstevlaai. Uiteraard met de nodige extra slagroom, omdat het gebak inmiddels een beetje droog was geworden. Dit maakte veel goed en de vergeefse reis was snel vergeten. Na de koffie was het inmiddels twaalf uur, maar hadden we beide geen behoefte aan een lunch. Het gebak vulde goed. Ik voelde me vandaag niet echt fit en had nergens zin in. Moe, lusteloos, pijn. Ik besloot om er even bij te gaan liggen. De nachtrust was de laatste dagen ook al niet zo geweldig en daarmee zou een beetje extra rust geen kwaad kunnen. Tegen drie uur in de middag werd ik wakker en stapte ik weer uit bed. Toch mooi bijna 2,5 uurtjes geslapen! Dat had het lichaam blijkbaar nodig. Keel-, hoofdpijn en het hoesten waren echter nog niet vertrokken… Word ik verkouden?

Terwijl ik boven in bed lag, was Heiko naar de kelder gegaan om een beetje te kloven. Er lagen nog een paar stammetjes en gisteren had hij weer een aantal boomstammen van de stapel van buurman Erling korter gemaakt. De stammetjes die binnen lagen kloofde hij eerst kort en klein. De gekloofde stukken legde hij deze keer binnen neer. Buiten is op dit moment geen ruimte meer: de houtstekken zitten vol! Nadat die voorraad op was haalde hij met de kruiwagen een aantal stammen op van hetgeen hij gisteren had gezaagd. Dat was wel even zoeken, omdat de sneeuw de stammen had bedekt. Vijf volle kruiwagens met stammen haalde hij naar binnen en drie daarvan werden meteen gekloofd. Weer een stukje opgeruimd. Terwijl hij gisteren nog dacht, dat de klover weer naar buiten kon, om op de plek waar het gekloofde hout gestapeld gaat worden, ook te kunnen kloven. Helaas dacht Koning Winter daar anders over.

Gisteren, toen ik de sanseveria´s weer een (nieuw) plekje gaf, stond ik even met verbazing te kijken naar onze kerstroos. Die heeft weer bloemen! Dat de plant het daar naar zijn zin heeft is nu wel duidelijk. Eerst stond hij in de kamer, op de tafel. Toen hij destijds, dat zal nu twee jaar geleden zijn, uitgebloeid was, ging hij naar boven. Eerst kwam hij een poosje op de kast en later werd hij verplaatst en kwam hij voor het raam te hangen. En toen… Toen bloeide hij als nooit te voor! Ondanks het feit, dat de plant eigenlijk niet te veel (zon-) licht moet hebben, heeft die van ons daar geen moeite mee. Sterker nog: hij geniet ervan. Kijk hem weer eens stralen!

De stormen Dudley en Eunice houden de gemoederen flink bezig! Gisteren werd ons duidelijk gemaakt, dat beide stormen die vanuit Engeland komen, niet alleen Nederland zullen teisteren, maar ook Zweden. Vandaag al bereikten ons berichten, dat de stormen behoorlijk schade in bepaalde provincies van de Lage Landen had toegebracht. Vanaf vannacht zullen wij met de stormen te maken krijgen en dan met name met Dudley. In heel Zweden zal het op verschillende plaatsen behoorlijk gaan waaien. Maar… De weersdeskundigen spreken elkaar een beetje tegen. Zo zegt de een, dat we met stormen te maken zullen krijgen. Een lagedrukgebied, met veel neerslag en windstoten tussen 20 en 25 meter per seconde. Vergelijkbaar met de twee eerdere stormen in Ödarp. De ander zegt, dat de stormen “in verzwakte vorm” Zweden zullen bereiken…

De ene weersdeskundige zegt, dat “voormalige” storm Dudley vannacht ons zal bereiken en tot de middag behoorlijk zal waaien. Met de verwachte noordwestelijke windstoten van circa 20 m/s. Storm Eunice zal naar verwachting niet zo sterk afgenomen zijn, wanneer hij vrijdagnacht aankomt in ons gebied. Dit kan leiden tot langere tijd regen en sneeuw. Dat wordt gladheid op de wegen! Overdag waait het wederom, met kans op windstoten van 20 tot 25 m/s. Wanneer de windstoten 25 m/s bereiken, kan dit uiteraard weer gevolgen hebben voor het verkeer (op de weg, in de lucht en op zee), maar ook voor de elektriciteitsvoorziening als bijvoorbeeld bomen over hoogspanningsleidingen vallen. Het blijft allemaal erg onzeker. We gaan er vooralsnog vanuit, dat het goed gaat. Want wie moet je nu geloven? We laten het maar op ons afkomen…

Nog even een “vlekje wegwerken”! We noemden onlangs de spreuken en gezegden van de opa van Wilma. Dezelfde dag kregen we van haar een reactie: “Hé, wat leuk om de gezegden te zien van mijn oom. Ja, niet van mijn opa Joke! Oom en opa lijken wel wat op elkaar…” Waarschijnlijk doordat wij met de gedichten van Heiko zijn opa bezig waren, heb ik gewoon aangenomen, dat het ook om de opa van Wilma ging. Foutje! Wilma vertelde nog, dat de oom veel plezier had in het schrijven van dit soort “nadenkertjes”. Misschien laat ze er nog eens een boekwerkje van maken. Dan ben ik in ieder geval een van de kopers!

4 gedachten over “Koning Winter bedenkt zich”
 1. Hé Joke, wat een leuke reactie op de spreuken en gezegden! Werd er helemaal blij van. Ik ga kijken wat ik met deze spreuken en gezegden ga doen. Je hoort er zeker nog van.

  En weer sneeuw bij jullie. Nou hier heeft de storm ook huisgehouden. Een deel van de schutting is heel mooi in onze tuin terechtgekomen en de andere delen is een paar doorgebroken in de grond. We hebben ze nu met tyrips even provisorisch vastgezet, maar staan nog te wiebelen. Hebben met de buurvrouw afgesproken dat we gaan kijken voor een andere schutting, want alle palen moeten vervangen worden. Staan al 16,5 jaar! Dus op zich mogen we niet klagen.

  Ja, jullie zijn er ook nog niet klaar mee, met de stormen en de sneeuw. Maar wat we wel weten, is dat we snel naar het voorjaar gaan. Vandaag, zaterdag, mooie blauwe hemel, helaas trekt hij weer dicht met veel wolken. Tja, we genieten wat we kunnen genieten en blijven positief.

  Sterkte daar met de ongemakken in het lijf. Het wordt nog even doorbijten voor jullie!

  1. Zou leuk zijn om te horen, wat er met de spreuken gaat gebeuren!
   Jammer van de schutting, gelukkig zelf heel gebleven!
   Positief blijven inderdaad. Een goede instelling, Wilma!

 2. Hej Joke!
  Mooi dat je plant weer zo prachtig in bloei staat!
  Misschien is het handig om te weten dat dit geen kerstroos is maar een lidcactus soort.
  Overigens de kerstroos, die ook wel Helleborus wordt genoemd, is een echte winterbloeier en een van de weinige die in de winter in de tuin in bloei staat.
  Goed dat je weer een beetje kan oefenen met je rug. Sterkte er mee en beterschap.
  Groet, Jet

  1. Hej!
   Ach, natuurlijk is het een lidcactus! Wat goed, dat je niet klakkeloos hebt aangenomen dat het een kerstroos was. Blij, dat je mij er even op wijst!
   Bedankt voor de wensen, Jet.
   Alles goed bij jullie?
   Groet uit Ödarp!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.