Geen widgets gevonden in de zijbalk

Een nieuwe maand en een nieuw laagje sneeuw in Ödarp. Vanochtend zagen we, dat er een laagje poedersneeuw was gevallen. Later in de ochtend lag er ongeveer een centimeter of twee van het mooie, koude witte poeder liggen. Prachtig! Het is overigens een zeer afwisselende winter dit jaar. Zo ligt er sneeuw en een paar dagen later is het weer volledig groen! De voorspellingen lijken gunstig, want er komen lagere temperaturen en meer sneeuw. Op naar de volgende winterse periode!

Vanochtend begon Heiko meteen in het stookhok, met het nieuwe deurtje voor de houtkachel. De kachel hadden we uit laten gaan en zodoende kon eraan gewerkt worden. Dat lukt uiteraard niet als er kort geleden nog hout in verbrand is, want dan is immers alles gloeiend heet! De oude gietijzeren deur zat met vier dikke schroeven vast en werd er voorzichtig uitgehaald. Daarna werd de nieuwe er op een redelijk eenvoudige manier ingezet. De deur was namelijk wel loodzwaar en daarmee een beetje “onhandig”. Eenmaal vastgezet zag het er heel netjes uit. Het “kozijntje” werd ook verwisselend. Voordat die aan de ketel werd gezet kwam daar rondom nieuwe koord van glasvezel met lijm op. Dat moet voor een luchtdichte afsluiting zorgen. Rondom het oude raamwerkje was niets meer van zo´n koord terug te vinden. Wie weet hoelang dat al zo is geweest?

De kachel was van binnen helemaal leeg gemaakt en zelfs met de stofzuiger leeggezogen. Heiko wilde precies zien hoe de vloer van het brandvak eruitzag. Eerder had hij al ontdekt, dat de twee ijzeren roosters die op de bodem lagen, niet origineel waren. Daar hoort een steen met een smalle gleuf te liggen. In ons geval zit er gewoon een groot gat! Op de rechterfoto is te zien hoe de steen op de bodem eruit zou moeten zien. Die van ons heeft de laatste jaren veel te lijden gehad van het vuurtje stoken… Die moet nu echt heel dringend vervangen worden. Gelukkig kun je die steen vrij eenvoudig vervangen en, nog veel belangrijker is, dat de keramische steen nog te bestellen is! Feitelijk zijn het vier losse delen, maar hopelijk kunnen we volstaan met het vervangen van de middelste steen met de ventilatiegaten. Na enig zoekwerk bleek onze kachel een HS Tarm Duo Plus Comfort 18 kW te zijn. Deze kachel is er ook in de 25 kW versie. Hoe zie je het verschil? In die van ons kunnen stukken hout van 30 tot 35 centimeter lengte en in de kachel van 25 kW kunnen stukken hout van 50 centimeter lengte.

Zoals zondag al geschreven is de fabrikant Baxi. Er werd via de mail contact opgenomen met dat bedrijf en er kwam vrij vlot een reactie. Behalve de stenen onder in het brandvak vroeg Heiko ook meteen naar een keramische steen, die ter isolatie aan de binnenkant van de deur naar de as-ruimte zit. Ook die was gelukkig nog te bestellen Ons model kachel is overigens al uit productie, maar de basis voor de nieuwe kachels is nog steeds hetzelfde. De nieuwe kachels zien er een stuk gelikter uit en waarschijnlijk zijn ze ook beter geïsoleerd. En uiteraard zal er nieuwere stuur-elektronica in zitten. Echter het systeem van hout verbranden in de brandkamer met de keramische stenen is nog steeds hetzelfde. Evenals de twee gietijzeren deurtjes. Bij de nieuwe modellen zit daar nog weer een extra grote deur voorlangs, die het hele front van de kachel bedekt.

Nadat alles goed schoon was gemaakt en er voldoende foto´s waren gemaakt voor de fabrikant, kon de ketel opnieuw gestookt worden. Alleen was tijdens het schoonmaken van de twee ijzeren rooster, de ene dwars doormidden gegaan. Die was volledig verteerd door de hete vuren. Toen bleef er nog maar een rooster over en die bedekte het grote gat in de bewuste steen niet voldoende af. Om toch te kunnen stoken werd een keramische steen gepakt en die werd onder in het brandvak gelegd. Het andere rooster werd daar tegenaan gelegd en zo kon er gestookt worden. Goed bezig, Heiko!

Op YouTube werd het filmpje weer opgezocht waarop uitgelegd werd hoe je de keramische stenen zelf kunt vervangen. Zodra de stenen binnen zijn, die worden binnenkort besteld, zal een geschikte dag gezocht worden waarop het binnenwerk van de houtkachel gerenoveerd kan worden. Op een warmere dag, zodat het niet erg is dat de kachel uit is.

Ergens ging er iets mis… We hadden ons contract voor het ophalen van ons huisvuil aan laten passen. In plaats van elke twee weken naar een keer per maand. Wij meenden dat er vanaf die datum elke keer aan het einde van de maand, dat wil zeggen telkens op de laatste maandag van de maand, onze container geleegd zou worden. Nee dus! Afgelopen maandag bleef de container vol langs de weg staan, terwijl het uiteindelijk de laatste maandag van januari was. Een korte mailwisseling met AMAQ in Aneby volgde en wat bleek? De container wordt elke vier weken opgehaald! Dat was blijkbaar vorige week, de 23e januari. Oeps! En nu dan? De container zat vrij vol een maand wachten op het legen zou niet leuk zijn. Gelukkig zijn ze bij de ophaaldienst heel geschikt. Ze gaven door, dat volgende week maandag de container alsnog geleegd wordt! Prettig geregeld. En wat gebeurde er toen de sneeuwschuiver vanmiddag weer met veel geweld langs kwam? Juist! Die veegde met de sneeuw onze container volledig ondersteboven! Snel weer ingepakt en toch maar even weer achter het huis gezet.

Op het moment, dat op de website van Aneby Miljö och Vatten (AMAQ) gezocht werd naar een e-mailadres, vonden we nieuws over hun nieuw inzamelsysteem! Dit jaar nog! “Op 13 december 2021 heeft de gemeenteraad namelijk een nieuw afvalreglement voor afvalbeheer in de gemeente Aneby aangenomen. De regeling treedt in werking op 1 maart 2023, waarna het inzamelsysteem in de loop van het jaar trapsgewijs zal worden ingevoerd. De optische sortering, met rode en groene zakken zal langzamerhand verdwijnen. In plaats daarvan moeten groen- en restafval gesorteerd worden in hun compartimenten of bakken. Daarnaast moet compostafval straks in papieren zakken, welke zijn inbegrepen in de abonnementsprijs. Zakken voor restafval, de rode exemplaren zijn niet meer bij de dienstverlening inbegrepen.” De wijziging van het inzamelsysteem wordt gezamenlijk uitgevoerd in samenwerking tussen Aneby Miljö & Vatten, Eksjö Energi en Nässjö Affärsverk. In de samenwerking gaan Eksjö Energi en Nässjö Affärsverk het afval ophalen in de drie gemeenten. De samenwerking wordt gedaan om de afvalverwerking te stroomlijnen en te optimaliseren.

Wat betekent dit nou concreet voor ons? Ze zijn van plan om te beginnen met het vervangen van alle containers in de gemeente Nässjö en vervolgens in de gemeenten Aneby en Eksjö. Wanneer wij aan de beurt zijn is nog niet duidelijk. In ieder geval moeten we de container tussen 1 en uiterlijk 20 maart 2023 bij de weg zetten, om hem te laten vervangen. Naast een nieuwe container wordt ook een container voor de groenafvalzakken, een bundel papieren zakken en een elektronica-box geleverd. Vanaf dat moment moet groen- en restafval in aparte vakken in de nieuwe container gestopt worden. Wij hebben ook te maken met groenafval. Voor etensresten hebben een eigen compostbak. Sommige dingen mogen daar echter niet op. Denk bijvoorbeeld aan vleesafval, sinaasappel- en meloenschillen. Dat komt dan in die papieren zakken en gescheiden van het restafval in de nieuwe container met twee vakken… De rode milieubox voor gevaarlijk afval wordt vervangen door een elektronica-box. Dit is voor de inzameling van kleine batterijen, kleine elektronica en lichtbronnen (lampen). De elektronica-box moet binnen worden opgeborgen en mag pas aan de afvalbak worden gehangen als deze vol begint te raken en geleegd moet worden. Volgens mij is het goed, dat we dan maar een cursus krijgen…

3 gedachten over “Houtkachel heeft nieuwe deur”
 1. Nou… vanmiddag aangekomen. Vanuit Sundsvall tussen min 14 en min 22. Wel met een strakblauwe lucht en een zonnetje. Nu ik dit schrijf is het half zes. In huis is het 12 graden en buiten, hou je vast, min 23. Het zou wel de laatste dag zijn dat het zo koud is, morgen gaan de temperaturen omhoog zeggen ze. Afijn, de verwarming doet z’n best en we zitten aan de koffie.
  Groet

  1. Hej! Välkommen tillbaka!
   Wat een temperaturen, Rinske! Is het daadwerkelijk warmer geworden? En aan welke temperaturen moet ik dan denken?
   Ligt er nog veel sneeuw?
   Heel veel plezier en gezelligheid gewenst!

   1. Ha Joke, en Heiko,
    Het is idd NU ( zondag) warmer geworden. Gister is het nooit “ warmer” geweest dan min 21. Was wel een prachtige dag met veel zon en geen wind. Nu ik dit schrijf is het 10.15 uur en min 11. Vannacht heeft het gesneeuwd en was het minder koud. Er ligt sneeuw, minder dan vorig jaar, maar genoeg voor de scooters. We maken ons op voor een fijne periode, tot eind maart is het plan. Een fijne zondag gewenst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.