Geen widgets gevonden in de zijbalk

De boeren zijn alweer druk in de weer met het binnenhalen van het hooi. In Askeryd zagen we bijvoorbeeld vele ronde balen op het weiland liggen. Deze nu eens zonder plastic. We hebben een keer gezien hoeveel plastic er door zo´n machine om die balen gedraaid wordt. Het leek ons toen absurd veel plastic en dat in tijden, dat plastic bordjes, bestek en rietjes, enzovoort niet meer mag. Ik begrijp best, dat het voor de houdbaarheid van het hooi beter is, dat het luchtdicht verpakt wordt, maar hoe deed men het vroeger dan? Toch ook zonder plastic? Daar moest je dan wel weer grote schuren voor hebben, maar volgens mij is daaraan hier in Zweden ook geen gebrek.

De grote zomervakantie in Zweden is begonnen! Vele Zweden hebben sinds vandaag vakantie en zijn onderweg naar of staan al op een camping. Volgens de nieuwsberichten zitten de campings goed vol nu. Niet alleen met Zweden uiteraard, maar ook heel veel Nederlanders en Duitsers. Als we onderweg zijn met de auto, zien we overigens erg veel campers op de weg. Het is duidelijk: het hoogseizoen is begonnen. En dat betekent ook dat er veel loppissar (meervoud van loppis), vele rommelmarkten of kringloopwinkels, open zijn.

Wij bezochten vandaag eentje in Höreda, net buiten Eksjö. Op drie kwartier rijden vanaf ons huis. Een hele grote boerenschuur was daar ingericht voor een loppis. Een wekelijkse loppis wel te verstaan. Een jaar of drie geleden waren we daar ook en was het een van de eerste keren dat men het organiseerde. Toen was de halve schuur gevuld met standhouders. Op het weilandje rond de schuur stonden al veel auto´s toen wij er aan kwamen. We waren duidelijk niet de eerste en ook niet de enige bezoekers. We hadden trouwens via Facebook van deze loppis gehoord en troffen een paar mensen, die we ook al bij de Prylladan hadden zien lopen. Zouden die ook via Facebook zijn gekomen?

Nu was de hele bovenverdieping vol met standhouders en werd er van alles en nog wat aangeboden. Dat is nu net het leukste van zo´n loppis: je weet nooit wat je er aantreft. Je laat je verrassen en soms zie je ineens iets leuks liggen, waar je eigenlijk niet naar op zoek was, maar wat je wel graag zou willen hebben. Waar we eigenlijk wel gericht naar op zoek waren was een hangbloempot. Van vriendin Ria kregen we een poosje terug een paar stekjes van een hangplant mee. Die hebben we hier gepoot en ze kunnen over een tijdje in een andere pot. Maar helaas: we kwamen en gingen met lege handen. We vertrokken echter niet voordat we een broodje worst hadden gegeten. Lekker hoor!

De terugweg vanaf Höreda leidde ons nog via een andere loppis in een grote schuur, die men heel toepasselijk de “Prylladan” heeft genoemd. De “dingen- of spulletjesschuur”. Deze staat eveneens net buiten Eksjö. Ook daar stopten we nog even en liepen we een rondje. En ook dáár waren we minstens drie tot vier jaar geleden voor het laatst geweest. Voor ons gevoel was het aanbod er echter niet veel veranderd en zagen we niet echt iets voor ons van betekenis liggen. In ieder geval geen hangbloempot.

In Eksjö namen we bij een konditorei een kopje koffie met een lekker belegd broodje en haalden we daarna onze wekelijkse boodschappen. Vervolgens snel weer naar huis. De autorit en het geslenter waren funest voor mij. Thuis ging ik meteen door naar boven om op bed mijn rug rust te geven. Het was een leuk uitje, maar de lichamelijke ongemakken nadien zijn erg frustrerend…

“2 aug. 2020: Ze lijken zo gewoon, maar je komt ‘m echt zelden tegen: de roggelelie! Ze vallen meteen op door hun prachtige kleur… ” En laten wij nou die prachtige plant in de tuin hebben staan! Dat dacht ik! Maar het is niet de roggelelie, maar de “gewone” oranje daglelie. Je zou hem heel snel met de roggelelie kunnen verwarren hoor. Wat mij opviel was, dat dit exemplaar geen donkere stippen op de bloemblaadjes heeft en de roggelelie wel. Desalniettemin is deze daglelie ook super mooi! Hij bloeit al vroeg, in juni en juli en wordt ruim een halve meter hoog. Het is een bloem die maar één dag bloeit. Gelukkig verschijnen er maandenlang nieuwe bloemen. De Nederlandse naam is toepasselijk: “dag-lelie”. Iedere lelieachtige bloem opent zich bij voldoende licht in de ochtend en bloeit in één dag uit. De bloemen verschijnen aan het eind van een stevige stengel en torenen hoog boven het sierlijk overhangende blad uit. Per bloeistengel kunnen vele tientallen bloemen na elkaar worden gevormd. Een enorme bloeiprestatie.

Ook de Sint Janskruid staat volop in bloei. Dat is een kruid dat tegenwoordig vooral bekendheid geniet omwille van zijn antidepressieve eigenschappen. “De plant is 60 tot 70 centimeter hoog met kleine blaadjes en vertakte stengels met goudgele bloemen. De stengel is enigszins roodachtig. De bladeren zijn tegenoverstaand en aan de onderzijde enigszins blauwig van kleur. Ze bevatten doorschijnende oliekliertjes die, als de blaadjes tegen het licht worden gehouden, op gaatjes lijken. De bloemen hebben vijf kelkbladeren en vijf ongelijke kroonbladeren, die ook bezaaid zijn met oliekliertjes. De vrij lange meeldraden geven de bloemetjes nog meer een stralend uiterlijk. De plant kent zijn hoofdbloei in de periode van de zomerzonnewende, maar wordt tot in september bloeiend aangetroffen.” We mogen er hopelijk nog een poosje van genieten!

Heiko ging nog even de tuin in en nam de motorzaag mee. Ik hoorde, dat hij de grasmaaier startte en begreep later, dat hij met de aanhanger achter de zitmaaier richting ons bosje was gereden. Daar hing nog een sparrenboom op kwart voor twaalf (of kwart over drie) en die wilde hij omzagen en in stukjes meenemen richting de klover. Het was geen super dikke boom, echter was wel omgewaaid en moest aan de kant gemaakt worden. De gezaagde blokken werden in de zelfgemaakte aanhanger gelegd die op de weg stond. Een uurtje later kwam hij terug en leegde de aanhanger meteen naast de klover. Morgen is er misschien een mogelijkheid om die blokjes te kloven.

Hij zal nog wel een paar keer heen en weer moeten rijden, want van de hele grote sparrenboom, die iets verder van de weg af ligt in ons bosje, heeft hij ook meteen een aantal grote blokken gezaagd en klaargelegd. Dat wordt nog een hele klus om die zware blokken daar weg te krijgen. Het “pad” naar de weg toe ligt namelijk bezaaid met afgezaagde takken. Bij elke stap moet goed gekeken worden waar je je voet plaatst en dan met een zwaar blok in je handen valt dat nog niet mee. Voor vandaag vond Heiko het echter welletjes en begon daar niet meer aan. Die blokken legde hij nog wel klaar op een stukje resterende stam, vrij van de grond, zodat ze kunnen drogen. Een andere keer worden die opgehaald en naar de klover gebracht. Daar zit nog het een en ander aan kloofwerk aan te komen. Behalve deze dikke boom liggen er nog twee van die joekels! “Heiko de houthakker” is voorlopig nog niet werkeloos. Ter afsluiting van deze dag pootte hij nog drie geraniums in de bloembak voor het kamerraam. De viooltjes die daar nog steeds in zaten waren eigenlijk een paar weken geleden al aan hun einde. Dit lijkt weer een stuk beter, al mogen ze nog wel een beetje groeien.

4 gedachten over “Hoogseizoen voor de loppis”
 1. Kloven (met bijl) in het bosje en de kleine blokjes naar de weg brengen niet makkelijker?

  Met een beetje geluk kan ik in oktober wel even komen kloven…. Er ontstaat hier een voorzichtig plan voor de herfstvakantie……

 2. Inderdaad loppis seizoen! Wij hadden dit weekend ook een flyttloppis. Het was een succes maar de prijzen waren ook laag genoeg, op enkele nog redelijk nieuwe producten na. Het was leuk om te organiseren, maar kost heel veel denk-en doewerk.
  Uitzoeken, prijzen, leuk neerzetten, Annons plaatsen, briefjes in brievenbussen, op aanplakborden plakken, etc. Veel mensen geweest: kopers en kijkers.
  Door wind en regen ´s nachts moesten we ook ´s avonds alles binnenhalen. Nog niet alles verkocht maar morgen gaat de rest helaas naar de milieustraat.
  De nieuwe eigenaar van ons huis heeft ook het een en ander overgenomen.
  Donderdag weer naar NL met de caravan zodat we iig een dak boven ons hoofd hebben.
  Het was een mooie tijd in Zweden, en we zullen er nog regelmatig terugkeren, maar niet meer naar ons Zweedse huis. Dat is voorbij.
  Jullie tuin ziet er prachtig uit! Groet, Jet

  1. Hej Jet!
   Bedankt voor de tips over de voorbereidingen van een loppis. Dat doe je dus niet “even”. Daar gaat heel veel aan vooraf!
   Een hele verandering, nu jullie vakantiehuis is verkocht. Maar herinneringen hebben jullie in al die jaren flink verzameld en die hou je uiteindelijk altijd. Aan de andere kant, kun je nu met de caravan eventueel andere delen van dit mooie land ontdekken, wat je voorheen misschien niet zo snel deed.
   Wens jullie nog veel sterkte met de laatste loodjes en alvast een hele goede en veilige reis terug naar huis!

   Ha de så bra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.