Geen widgets gevonden in de zijbalk

Mooi hè, die herfsttinten? De dagen worden korter, het is wat kouder en bomen en struiken gaan zich voorbereiden op de winter. Voor veel natuurliefhebbers (en -fotografen!) is dit wel de mooiste periode van het jaar. Veel bomen zijn al verkleurd, alhoewel er ook nog hier en daar wat groen te zien is. De astronomische herfst is al een paar weken bezig en daarmee is de echte piek van de herfstkleuren nu aangebroken. Rood, geel, oranje: en als het zonnetje er dan ook nog eens bij schijnt, is het echt smullen in het bos. Waarom verkleuren de bladeren? De stof chlorofyl, die zorgt voor de groene kleur van bladeren, verdwijnt namelijk. Dan krijgen andere pigmenten de kans om zich te laten zien. Anthocyaan is rood van kleur, xantofyl is geel en caroteen oranje. Deze verschillende kleurstoffen bepalen samen de kleur van de herfstbladeren.

Natuurlijk heeft elke boomsoort een andere samenstelling en gedraagt zich weer anders. Bomen van harder hout, zoals de eik, beuk en de iep vertonen vaak meer bladverkleuring dan andere bomen: van bruin tot geel, oranje en rood. Een berk herken je aan de knalgele herfstblaadjes, terwijl een esdoorn juist weer vuurrood kleurt. Ook verschillen de diverse boomsoorten nogal in timing. Zo verkleuren kastanjes en berken meestal vroeg, beuken en eiken meestal wat later. Daarom kon het ene deel in het bos al helemaal verkleurd zijn, terwijl het ergens anders nog bijna helemaal groen was. Daarnaast is de plek waar een boom staat eveneens nog van belang. Staat de boom in het volle licht, of juist niet? Is de ondergrond droog, of juist nat?

Het weer is vanzelfsprekend ook een factor die invloed heeft op de herfstkleuren. De eerste nachtvorst zorgt er bijvoorbeeld voor, dat het stofje anthocyaan (rood) versterkt wordt aangemaakt. Bovendien treedt bij dit soort lage temperaturen sowieso het beschermingsmechanisme van veel bomen in werking. Want uiteindelijk is het verkleuren en laten vallen van bladeren een manier om de winter te overleven. Het verkleuren is een paar weken geleden begonnen en wellicht zijn we daarmee op het hoogtepunt gekomen. Het zal niet lang meer duren, dat door en stevige oktoberwind de bomen vrij vlot kaal geblazen worden. Daarom nu nog genieten!

Op zijn vrije dag was Heiko vanochtend toch opnieuw vroeg uit de veren. Hij had namelijk weer een afspraak staan bij de fysiotherapeut in Tranås en al om acht uur. De derde behandeling van zijn ischias probleem. Hij kon gelukkig melden, dat hij verbetering voelde. Helemaal weg is het nog niet. De behandeling en de oefeningen thuis werpen dus wel enige vruchten af. Het gaat hem uiteraard te langzaam en hij blijft alle fysiotherapeuten vergelijken met zijn fysio uit Onstwedde, Rob Slot. Een man met een hele eigen visie op de oorzaak van rugklachten. Hij behandelde ook op zijn eigen (-wijze) manier, maar wel met succes! Heiko had er altijd erg veel baat bij. Helaas kan hij niet langer bij Rob terecht. Ten eerste omdat we nu te ver uit elkaar wonen en ten tweede omdat Rob inmiddels een paar jaar met pensioen is. We hebben er wel vertrouwen in, dat het met Heiko zijn rug weer goed komt hoor!

Om half acht, het moment dat hij naar Tranås reed, koppelde hij de aanhanger achter de Volvo. Na het bezoekje aan de fysio wilde hij namelijk een eerste aanhanger met hout halen. Het hout dat hij gisteren, samen met collega Anton had gezaagd, toen ze zeven bomen hadden omgezaagd. De eerste 1,5 m3 werd daadwerkelijk opgehaald. Een behoorlijke aanhanger vol! Als het in langere stukken op de aanhanger ligt, zo kris kras door elkaar, lijkt het echter wel veel meer. Nadat het in kortere stukken van ongeveer 35 centimeter is gezaagd, blijkt het uiteindelijk veel minder te zijn. Inmiddels lukt het Heiko om de hoeveelheid vrij nauwkeurig in te schatten. Al blijft het moeilijk, als het hout in lange stukken op een stapel ligt.

Eenmaal thuis ging hij meteen de grote aanhanger leegmaken, door het hout met de kleine aanhanger (achter de zitmaaier) te verplaatsen naar de plek waar het verzaagd moet worden. Ook dat zagen deed hij direct, in de wetenschap dat er nog veel meer hout gaat komen en dan is het maar het beste om het nu weg te werken. Dat nam uiteraard de nodige tijd in beslag. Een paar uur later was alles verzaagd en voor zover mogelijk gestapeld in de houtstek. Een deel van de stammen moet nog gekloofd worden, maar helaas is de klover stuk. Er wordt al driftig gezocht en geboden op een klover via Marketplace. Vooralsnog zonder succes. Totdat er een andere klover is worden de dikkere stukken even opzij gelegd.

We vergeten het nog wel eens, nu het leven weer een beetje meer “normaal” wordt, maar er is nog steeds sprake van een pandemie. Dat die verstrekkende gevolgen had en heeft is al op vele manieren duidelijk geworden. Bij de meeste negatief. Een van de bedrijven die er voordeel van heeft gehad was Systembolaget, de slijterij van de staat. Toen de grensoverschrijdende handel en de openingstijden van de restaurants beperkt waren, kocht men daar hun alcohol. Voor de pandemie ging men bijvoorbeeld een paar keer per jaar naar Duitsland. De omzet van Systembolaget is in de periode 1 april 2020 tot en met 31 maart 2021 gestegen met 12,5 procent, ten opzichte van 1 maart 2019 tot 28 februari 2020. De provincie Jönköping staat bovenaan als het gaat om procentuele stijging: hier is het met ongeveer 26 procent gestegen. Bier werd dit jaar nog meer verkocht dan vorig jaar, maar in het tweede kwartaal lag de verkoop ongeveer op hetzelfde niveau als in 2020. In het tweede kwartaal werd 83,7 miljoen liter bier verkocht en vorig jaar was dat 84,9 miljoen. Er is in de eerste zes maanden van dit jaar nog nooit zoveel bier verkocht: 147,1 miljoen liter. Een stijging ten opzichte van vorig jaar met 5,1 procent. Vorig jaar verkocht Systembolaget in totaal 293,9 miljoen liter bier, een stijging van 30 miljoen liter in één jaar tijd…

Een gigantisch negatief gevolg van de pandemie is de achterstand uit geannuleerde operaties! Covid-19 heeft de Zweedse gezondheidszorg zo zwaar belast, dat de ziekenhuizen hun prioriteit moesten geven aan zorg voor patiënten van de pandemie, waarbij de “normale” zorg naar de achtergrond werd geschoven. Naar schatting zijn er in Zweden tijdens de pandemie ongeveer 126.000 minder electieve operaties uitgevoerd dan normaal. Van een electieve behandeling spreekt men als een behandeling uit voorzorg wordt gegeven. Bijvoorbeeld bestraling na een operatie. Omdat er momenteel minder mensen zorg nodig hebben voor covid, kunnen de normale operaties van de ziekenhuizen worden hervat. Maar hoeveel moet men inhalen? In een onlangs verschenen artikel werd een inschatting gemaakt van het aantal operaties dat is uitgesteld en hoelang het kan duren, voordat dit is opgelost.

Een paar cijfers: Gemiddeld worden in Zweden in totaal 1.010 electieve operaties per dag uitgevoerd. In 2020 waren dat 777 operaties per dag. Dit is 232 minder. Over 366 dagen zou dat een achterstand van 85.076 operaties zijn. In 2021 werden gemiddeld 781 operaties per dag uitgevoerd. Dat is 229 minder dan zonder pandemie. In 180 dagen (tot 29 juni toen het onderzoek werd uitgevoerd) leverde dit een achterstand op van 41.190 operaties. In totaal? Van 2020 een achterstand van 85.076, plus de 41.190 van 2021 tot 29 juni is totaal maar liefst 126.266. Als je uitgaat van de “normale” hoeveelheid operaties per dag, zou dit 125 extra werkdagen kosten, om de achterstand in te halen (126.266 gedeeld door 1.010). Het duurt echter veel langer, want het ziekenhuis moet immers de huidige operaties van 1.010 per dag ook nog eens uitvoeren. Snap je het nog? Het duurt zeker heel lang…

Kijk toch eens hoeveel water in onze vijver staat! Hoewel het niet eens zo veel geregend heeft, is het waterniveau de laatste weken behoorlijk gestegen. En in een rap tempo. Het water staat nu zo hoog, dat het hier en daar zelfs over de kanten loopt. Dat was duidelijk te zien bij het bruggetje naar het eilandje. Normaal zitten de dragers zeker tien centimeter onder de kant, maar nu zijn ze niet meer te zien. Ze liggen een paar centimeter onder het wateroppervlak. Het stuwdammetje maakt momenteel overuren en kan de vele liters water eigenlijk niet eens aan. Het stroomt namelijk eveneens over het gedeelte, dat Heiko dit jaar heeft gebouwd. Daarmee is duidelijk, dat dit te laag ligt. Er zal naar een oplossing gezocht moeten worden en dan kan het uitgevoerd worden, als het water weer lager staat. Het is best wel veel lawaai bij “onze waterval”…

3 gedachten over “Herfstkleuren ten top!”
  1. Prachtige kleuren inderdaad! We zijn jaloers. Eline zegt regelmatig gekscherend, zullen we de auto pakken en naar Zweden rijden pap? Ook zij is dol op fotograferen en die kleuren nodigen uit om er op uit te trekken en de herfst vast te leggen!

    Zo jullie hebben echt een stuwdam in de tuin. Toch maar eens een schoepenrad installeren nu de energieprijzen de pan uit rijzen?

    Geniet van de herfst, maar dat doen jullie zo te zien al!

    Groetjes uit Hoogeveen

    1. Hej!
      Hebben jullie nog geen herfstkleuren dan? Is alles nog groen? Ja, de fotocamera maakt overuren en de harde schijven raken alweer behoorlijk vol. Misschien zit er nog een weekje herfstvakantie in voor Eline en jou?
      Je hebt met het schoepenrad wel een punt! Nou heb ik begrepen, dat hier de prijzen (nog) niet zo zijn gestegen als in Nederland. Niet normaal toch? En waar is het einde? Immers zullen vele producten in prijs stijgen, want de vrachtauto´s die op diesel rijden…
      Geniet van deze dag!
      Doe je iedereen de groetjes van ons?

  2. Ik ben al voorraden aan het maken! Ook voor mijn kinderen. Een dochter is zo wijs, die is ook al aan het wecken geslagen. Ga ik nu ook doen. Boeren moeten hier nu hun aardappelen van het land halen, op straffe van geld….. Regering wil op deze manier tekorten kweken.
    Ook de benzineprijzen. Is voor vrachtwagens straks niet meer te doen! En wat denk je van kwekers? Rozenkwekerij ziet de bui al hangen. Wil hij nog wat verdienen, zal hij bloemen uit het buitenland moeten laten komen. 2e keus dus…..
    Dus ook voor jullie misschien een punt om hierover na te denken?
    Evenals voorraad benzine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.