Geen widgets gevonden in de zijbalk

Met vijf graden vorst ging Heiko onderweg naar Eksjö, naar Pentti. Ze hadden afgesproken om elkaar om tien uur te treffen bij zijn huis. Heiko had voor alle zekerheid de Hyundai maar meegenomen, met daarachter de aanhanger, omdat de Hyundai een goed werkende vierwielaandrijving heeft. De weg voor ons huis langs is namelijk spekglad. We moeten bijvoorbeeld enorm voorzichtig zijn als we naar onze brievenbus willen lopen aan de andere kant van de weg. De sneeuw die de laatste dagen is gevallen, is aangereden door auto´s, waardoor het nu ijs is geworden. Om de een of andere reden is er niet gestrooid, met als gevolg dat het nu echt spekkie glad is! De rit van Ödarp naar Eksjö was, los van die gladheid, fantastisch. Zoveel mooie plaatjes onderweg… Sprookjesachtig! Bij het meer van Bordsjö stopte Heiko de auto zelfs, stapte uit en nam een paar foto´s. Het meer was voorzien van een dun laagje ijs, daarop lag sneeuw en aan de overkant van het Bordsjö meer hing een beetje mist. Fantastisch mooi…

Veilig bereikte Heiko de plaats waar hij moest zijn. Pentti vertelde, dat de boom enorm groot was geweest en deels over het huis heen was gegroeid. Jaren geleden hadden ze alle takken al weggehaald en alleen de stam laten staan. Aan een van de zijtakken hadden ze een schommel opgehangen voor de kleinkinderen. Nu was het echter tijd om alles weg te halen. Beiden mannen, gewapend met een kettingzaag, gingen aan de slag. Eerst werd die zijtak waar de schommel aan hing te pakken genomen en daarna begonnen ze de dikke stam door te zagen. Dat viel nog niet mee! De stam was groter in diameter dan ze met de lengte van hun zaagblad van de kettingzaag konden bereiken. Daarbij kwam, dat de boom of eigenlijk het hout, kei- en keihard was. Pentti zei al dat dit hout veel warmte zou geven. Nou, dat deed het tijdens de klus ook al!

Vooraf had Pentti al een touw aan de boom vastgemaakt en had hij zijn quad met lier meegenomen. Die stond klaar in het naastgelegen weiland. Toen de boom bij de stam rondom was ingezaagd, met de maximaal te zagen diepte, probeerde bij met het touw aan de quad, de boom om te trekken. De quad stond te dansen en te dansen, maar de boom gaf zich nog niet over! Nogmaals werd geprobeerd om in de zaagsnede iets weg te zagen. De zaagsneden werd wat breder gemaakt en daarna plaatste Pentti zich in de quad en begon opnieuw via het touw aan de boom te trekken. Nu niet via de lier, want daarmee werd de quad naar de boom getrokken in plaats van andersom. Nee, hij reed de quad een beetje dichterbij en daarna met een ruk achteruit. Langzaam maar zeker begon de stam te bewegen en ten langen leste viel deze om. Je ziet op de foto het laatste stukje stam rechtop staan. De kern. Daar konden ze met de kettingzaag niet bijkomen en dat kleine stukje hield de stam nog vast. Rotding…

Hierna begon het in kleinere stukken zagen van deze kolos die overigens helemaal niet verrot was, zoals Pentti zijn vrouw had verwacht. De stam was helemaal gaaf en keihard. In totaal heeft Heiko vier kettingen versleten op deze boom. Het rondom inzagen ging wederom erg langzaam en moeilijk. Opnieuw kon niet de hele stam doorgezaagd worden. Met behulp van breekijzers en kloofbijlen lukte het de beide houthakkers, om de boomstam met bloed, zweet en tr… ehhh… doorzettingsvermogen, in kleinere stukjes te krijgen. Precies drie uur later was de stam verzaagd van “boom” tot “hapklare brokken” en had Heiko een eerste aanhanger volgeladen. Het was niet zozeer de hoeveelheid hout dat de aanhanger “vol” maakte, maar het gewicht. Dit hout is zo vreselijk zwaar, dat de aanhanger vrij snel zijn maximumbelasting bereikt had en met de bumpers aan de wielen zat. De klus was echter geklaard tot zover en Heiko reed met deze vracht naar huis. Hij besloot om niet nog een tweede keer te rijden vandaag om de rest van het hout op te halen. Zijn rug was eerst weer voldoende belast. Gelukkig had hij zijn niergordel om, die zijn rug extra steun gaf tijdens het zagen.

Ook op de terugrit zag de natuur er nog fabelachtig uit. Zo heel veel sneeuw ligt er feitelijk niet eens. Uit de beelden blijkt dat het ook met een dun laagje sneeuw, een beetje vorst en een beetje mist, heel erg sfeervol uit kan zien. Wij kunnen er allebeide enorm van genieten en delen de foto hier graag. Wellicht zijn er meer mensen die genieten van dit soort beelden.

Nadat we eerst samen een broodje hadden gegeten en Heiko zijn rust had genomen, ging hij naar beneden. Hij wilde de aanhanger leeg maken. Het is niet goed dat de vering te lang zo zwaar wordt belast. De zware blokken werden een voor een van de aanhanger afgerold en in de kruiwagen. Daarna naar binnen gereden, in de garage en meteen onder de kloofbijl van de kloofmachine gelegd. Er werden direct kleinere stukken van gemaakt. Wat aan de kant is, is maar klaar! Het harde hout knalde aan alle kanten stuk en het zijn dan ook geen mooie gekloofde stukjes hout geworden. Keiharde brokken hout, die te zijner tijd gemengd met ander, lichter hout, in onze vedpanna gestookt kunnen worden. Twee uur later was het meeste hout gekloofd. Waarschijnlijk haalt Heiko maandagmiddag de rest van het hout op uit Eksjö. Morgen het laatste kloven en alles naar de houtstek brengen.

Ja! Toch goed gezien. Ik keek een beetje raar op, toen ik een kaars zag met de naam “Bolsius”. Dat is uiteindelijk een op en top Nederlands merk. Nee, die kaars is dan vast niet hier gekocht, maar nog uit de “erfenis” van Blijham. Toen ik echter het etiket beter bekeek, stond de tekst daarop wel degelijk geschreven in het Zweeds en Fins! En verderop op het etiket stond de naam van de fabrikant: Bolsius uit Schijndel! Nu hebben we naast een eerder gekochte eau de cologne, wat later een Nederlands product bleek te zijn, ook kaarsen gekocht in Zweden, die gefabriceerd zijn in Nederland! Die Nederlanders toch…

Terwijl ik Heiko´s boek aan het redigeren was, stuitte ik op een verhaaltje over de eland. Hij schreef, dat het de koning van het Zweeds bos is. Maar waarom eigenlijk? Dat zocht ik op en toen kwam ik een leuke quiz tegen. Ik vulde hem in en had er slechts eentje fout. Later bekeek Heiko de vragen ook en die had er ook een fout.
Hoe is jullie kennis van de eland? Doe je mee met de test?
1). Wat is de Latijnse naam voor een eland?
a). Rangifer tarandus b). Alces alces c). Capreolus capreolus
2). Hoe heten de jongen van de eland?
a). Kalveren b). Kind c). Katjes
3). Hoe lang blijft het kalf ongeveer bij de moeder?
a). 8 maanden b). 1 jaar c). 2 jaar
4). Wie is de grootste vijand van de eland?
a). De Wolf b). De beer c). De mens
5). Hoever kunnen de hoorns van een stier zich uitstrekken in volgroeide toestand?
a). 1 meter b). 1,5 meter c). 2 meter

6). Waarom dwalen de elanden rond?
a). Om nieuw voedsel en onderdak te vinden b). Om een ​​nieuwe partner te vinden c). Omdat het leuk is
7). Waarom verliezen elandstieren hun gewei?
a). Te zwaar om te dragen tijdens het wandelen b). Testosteron neemt af na de paartijd
c). Ze worden een risico voor infecties
8). Hoeveel weegt een eland?
a). 200-500 kilo b). 200-700 kilo c). 200-1000 kilo
9). Waarom paren elanden alleen in september en niet in bijvoorbeeld mei?
a). Het paren kan niet tegelijk met het zoeken naar voedsel.
b). De kalveren moeten geboren worden wanneer het het gunstigst is.
c). In de herfst is er het meeste voedsel
10). De eland is vrij snel. Wat is de topsnelheid van een eland?
a). 30 km/u b). 60 km/u c). 90 km/u.


Succes!
Woensdag de antwoorden en het bekendmaken van de winnaar!
Die krijgt overigens een leuk presentje!

2 gedachten over “Ha(a)rdhout gezaagd.”
 1. Tjena Joke och Heiko!

  Ah, een prijsvraag! Daar moet ik natuurlijk aan mee doen. Hier zijn mijn antwoorden:

  Heiko gefeliciteerd met je promotie! Enne, laat die mooie winterplaatjes maar komen, hoor! Wij hebben (bijna) geen sneeuw in de winter, dus alles is welkom!

  Groetjes uit Hoogeveen,
  Marian, Wilfred en de rest

  1. Hej kära vänner!

   Volgens mij gaat het leuk op de cursus 😉
   De antwoorden heb ik even uit de reactie gehaald, zodat niemand kan spieken…

   Heiko bedankt jullie! En heeft weer een aantal leuke kiekjes geschoten: ze zijn onderweg!

   Vänliga hälsningar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.