Geen widgets gevonden in de zijbalk

Ohhhh! Wat een fantastische winterdag vandaag. Terwijl de wereld om ons heen nog in een diepe rust was, kwam de zon ons al op tijd in al haar glorie begroeten. Het waren gouden zonnestralen op een volledig witte, glinsterende wereld. Er was vannacht ongeveer tien centimeter sneeuw gevallen. Boven op de vijftien centimeter die we gisteren al hadden.

Heiko stak in de loop van de dag de duimstok weer in het sneeuwpakket op het gras en kwam uit op vijfentwintig centimeter. De temperatuur lag ´s ochtends op minus vijf en die bleef de hele dag onder nul. De hemel was in het begin van de ochtend nagenoeg wolkenvrij. Later vormden zich toch een paar wolken, maar niet zo veel, dat ze de zon volledig tegenhielden. Tot in de middag…

Op het dakje van ons vogelvoederhuisje had zich ook een behoorlijk pakket sneeuw verzameld. Wij vinden dat altijd weer een leuk plaatje. De zaadjes en zonnepitten voor de vogeltjes lagen gelukkig droog onder het dakje en daar werd goed van gegeten. Evenals van de vetbollen. Die konden weer aangevuld worden!

Niet veel later kwam de zon boven de bomen uit en bescheen het bos aan de overkant van ons huis. De beelden zeggen meer dan duizend woorden…

In dit deel van de tuin hebben we voorlopig niets te zoeken en laten we de sneeuw mooi liggen. Vreemd idee eigenlijk, dat het eind vorige week weer nagenoeg groen was. Toen was Heiko immers met de takken en de stam van de grote omgewaaide populier aan de overkant van de weg bezig. Hij liep daar toen over het gras naar de rechter bermkant. En nu ligt er zomaar weer vijfentwintig centimeter sneeuw! We hadden echt gedacht, dat we richting het voorjaar gingen. Dat gaan we natuurlijk ook wel, maar het leek dichterbij dan nu. Toch hoor je ons niet klagen over dit prachtige beeld. Het is deze dagen weer 100% winter en wij genieten ervan!

Gisteren had Heiko de oprit geschoven met de zitgrasmaaier. Daar was vanochtend niets meer van te zien. Hij zou vandaag naar Tranås gaan voor de wekelijkse boodschappen. Normaliter had hij dat donderdag gedaan. Echter in verband met de pijn in zijn hand had hij zich bij zijn baas ziekgemeld. Hij was zodoende niet naar Tranås gegaan. Voordat hij vandaag met droge voeten bij de auto kon komen, moest er eerst opnieuw een baantje geschoven worden. Nu richting de carport.

De sneeuw was deze keer niet helemaal zo droog zoals gisteren. Toen kon je er namelijk geen sneeuwbal van maken. Vandaag zou je er prima sneeuwpoppen van kunnen maken. Dat hebben we dit jaar (nog) niet gedaan trouwens. Nadat het pad “vrij” was gemaakt reed Heiko met de Hyundai naar de grote stad. Onderweg werden nog een paar winterse plaatjes vastgelegd…

De meeste boodschappen werden zoals gewoonlijk bij de Lidl gehaald. Slechts één artikel wat ik op het lijstje had gezet was niet verkrijgbaar: eieren! Alle vakken waar normaalgesproken de eieren liggen waren leeg. Het zal iets te maken hebben met de teruggeroepen eieren. De reden was, dat ze mogelijk salmonella konden bevatten. Een nationale uitbraak van salmonella heeft grote voedselketens en merken de laatste weken gedwongen verschillende eieren terug te roepen. Uit het Zweedse controleprogramma voor salmonella blijkt, dat het zeer ongebruikelijk is, om de bacterie in Zweedse eieren te vinden. Eind december 2022 werden deze besmettelijke darmziekte echter aangetroffen bij de kippen van een grote Zweedse eierproducent. Vorige week riepen onder meer Axfood, Coop en ICA verschillende bestellingen terug. Op 10 januari verhoogde het Zweedse Voedselagentschap zijn alarm, over welke eieren mogelijk besmet waren. Onlangs, op tien maart werd opnieuw een partij eieren uit de schapen van vele supermarkten teruggeroepen. Dit keer door Dava Foods Sverige AB. Zodoende worden er nu nog meer eieren uit de schappen gehaald en geretourneerd. Waarschijnlijk om vernietigd te worden.

Na thuiskomst werd de kachel weer bijgevuld met brandhout en werd het as uit het onderste vak gehaald. Dat as verzamelen we in een oude ijzeren (as)emmer. Zodra die vol is, en het bevat alleen maar zuivere as van het verbrande hout, strooien we dat uit over ons grasveld. Het schijnt goed te zijn tegen mos. Terwijl de as gestrooid werd, stond er een klein beetje wind. De wind nam de as mee en verspreide het perfect over het grasveld! Dat kun je op dit moment niet zien vanwege de sneeuw, maar het ligt er echt onder. Vroeg of laat zal de sneeuw smelten en zal de as het gras bereiken.

De laatste dagen is de merel meer “gast aan tafel” “dan ooit. Hij schijnt ook goede vriendjes te zijn met de kool- en pimpelmezen, want ze zitten vaak gebroederlijk naast elkaar te eten. De merel pikt ook heel veel gevallen zaadjes tussen de dennentakjes vandaan. Dat, terwijl kool- en pimpelmeesjes aan de vetbol hangen. Vandaag viel er niets uit de dennentakjes te pikken, vanwege de sneeuw. Zodoende snoepte de merel nu ook van de mezenbol. Daarmee is het dus eveneens een merelbol geworden!

En het is altijd de gemene boomklever die de pret voor iedereen bederft! Als deze vogel met zijn puntige snavel in het voederhuisje komt zijn alle andere vogeltjes binnen een seconde verdwenen. Hij jaagt ze echt eerst het voederhuisje uit en begint dan pas te eten. Alleen de grote bonte specht is niet bang voor hem. Uiteraard de Vlaamse gaai en de ekster ook niet. Wat een gemeen loedertje…

Vorige week had Heiko op YouTube gezocht naar informatie over zijn kettingzaag. De rem blokkeerde en voordat hij ermee naar een werkplaats ging, wilde hij eens op het internet zoeken naar mogelijke oplossingen. Die vond hij! En de kettingzaag werd eigenhandig gerepareerd. Terwijl hij op zoek was naar het juiste filmpje, kwam hij nog een ander filmpje tegen. Dat ging over het onderhoud van een kettingzaag. Oeps! “Onderhoud, Heiko?” Deze kettingzaag hebben we ooit in Blijham gekocht en zal nu in ieder geval zeven jaar zijn. En deze is nog nooit voor onderhoud geweest… “Husqvarna hè! Goed spul!” Het filmpje intrigeerde Heiko en zodoende besloot hij om toch maar een nieuwe benzinefilter, een luchtfilter en een bougie te kopen. Die werden er vanmiddag in-, aan- en opgezet. Daarnaast werd de ketting er even afgehaald en het zwaard omgedraaid. Dat was ook een tip in het filmpje. Telkens na het wisselen van een ketting even omdraaien, dan slijt het zwaard aan beide kanten evenveel. Ook was het verstandig, om de gleuven schoon te maken en er een beetje kruipolie bij te spuiten. Klaar! Die kan er weer zeven jaar tegen!

Een poosje geleden had ik geprobeerd om de kraan van de douchecabine schoon te maken met tandpasta. Dat was totaal geen succes. De kalk van het water bleef op het chroom zitten. Rinske had me geschreven, dat zij het met “Wiro” schoonmaakte, alleen was dat niet te krijgen. Ze bracht me wel op een idee. Per ongeluk nam Heiko echter pads mee. Schoonmaak-pads voor chroom. Dat had ik niet op het boodschappenbriefje staan. Ik had het woord “pads” er wel op staan, maar ik bedoelde een plastic bus voor de pads. Eveneens had ik er opgeschreven “iets om chroom mee schoon te maken”.

Blijkbaar was mijn handschrift niet duidelijk genoeg. Heiko nam namelijk chroom-schoonmaak-pads mee. Ze leken erg veel op Brillo schuursponsjes, je kent ze wel. Fijn staalwol met een krachtige roze zeep. Dit was met grijze zeep. Ik probeerde het er wel mee, onder het mom “Baat het niet, schaadt het niet”. Alhoewel ik wel bang was voor krassen. Het werkte uitstekend! Geen krassen en de kraan is weer mooi schoon, zonder vlekken! Mede gelukt, dankzij advies van Rinske!

Ja hoor! Exact op dezelfde dag als ieder jaar: de belastingaangifte van Skatteverket is er weer. Ik mag weer een klein bedragje betalen… Omdat ik inkomstenbelasting in Nederland betaal, hoef ik hier slechts een klein beetje “vermogensbelasting” te betalen. Dit, omdat ik voor 50% eigenaar ben van ons huis. Heiko krijgt een mooi bedrag terug. Dit, omdat de werkgever te veel loonbelasting inhoudt. Het gaat allemaal volledig automatisch. Aftrekposten zijn er nauwelijks. Toch wil Heiko nog wel even kijken naar de reiskosten die hij iedere week heeft. Misschien dat daar toch nog een aftrekpostje voor te vinden is. Eind vorig jaar is daar namelijk wel iets over geschreven in de media. Wordt vervolgd…

Nu er opnieuw tien centimeter sneeuw was gevallen, moest uiteraard de zitmaaier annex sneeuwschuiver opnieuw in actie komen. Een jongensdroom komt voor Heiko uit… Wat kunnen mannen toch stoer doen als ze op zo´n sneeuwschuivertje stappen. Met een grijns van oor tot oor schoof Heiko de oprit achter ons huis en richting de weg dan ook met veel plezier weer schoon. Eveneens bij de brievenbus werd dat gedaan, zodat de postbode er met de auto dichtbij kan blijven komen. Uiteraard moest het pad naar de houtstek, dat gisteren was gemaakt opnieuw. Er werd zelfs nog een tweede paadje gemaakt, richting de andere houtstek bij het vijvertje en dammetje. Stel dat ik volgende week, als Heiko er niet is, veel hout moet halen, dan zou houtstek drie weleens leeg kunnen raken. Ik zou dan het hout uit houtstek één moeten pakken. Zodoende werd ook daar een paadje naar toe gemaakt. Fijn! Het benzinetankje van de zitmaaier werd met plezier leeggereden. Heiko kreeg er geen genoeg van!

6 gedachten over “Er mag weer geschoven worden!”
 1. Hej Joke,
  Fijn dat het gelukt is, kraan “ mei wer besjen lije”. ( vertaling: mag weer bekeken worden) Wij zijn gister ook in de badkamer bezig geweest, de mannen dan. Onze douchebak is misschien wel 30 jaar oud en was aan vervanging toe. Was al gerepareerd, maar op een gegeven moment is het klaar en moet er een nieuwe komen. Vorige zomer al geleverd maar toen geen zin. Gister de oude bak eruit en de nieuwe erin. Prachtig geworden, mei ek wer besjen lije. Fijne zondag

  1. Goeiemoarn Rinke,
   Nochris tank foar jo advys – it holp! (Goedemorgen Rinske, Nogmaals erg bedankt voor jouw advies: het heeft geholpen!)
   Wat heerlijk, dat de douchebak dit keer vervangen is. Kom je de douche nog wel uit?
   In noflike snein en genietsje fan Sweden. (Fijne zondag en geniet van zweden).

  1. Is ook geweldig! Dat bedenk je toch niet: een zitmaaier-sneeuwschuiver?
   Je bent altijd welkom om te komen helpen hoor, Wilfred!
   Fijne zondag!

 2. Prachtige foto’s van die opklaringen in de lucht en dan die sneeuw die gevallen is.
  We mochten het dit weekend (vr. en za ochtend) ook even in het kort mee maken.

  1. Hej Oskar!
   Nee, we mogen niet klagen over het weer van de laatste dagen.
   Jullie dus ook niet! Het was misschien (te) kort, maar het was er!
   Fijne dag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.