Geen widgets gevonden in de zijbalk

Sinds een aantal dagen varen er zes Russische oorlogsboten (landingsvaartuigen) vanuit Sint-Petersburg in de Oostzee, tussen Zweden en Finland. Ze lijken op weg te zijn naar Zweden. De zes oorlogsschepen worden nauwlettend in de gaten gehouden door Zweedse straaljagers. Of dit de directe aanleiding is voor het verplaatsen van vele Zweedse militairen, in combinatie met vele militaire voertuigen naar het eiland Gotland? Het lijkt er erg op. In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn er plotseling veel extra militairen via extra veerboten, militaire boten en via militaire vliegtuigen naar het eiland Gotland verplaatst. Dat eiland ligt voor de Zweedse kust in de Oostzee, ter hoogte van de plaats van Oskarshamn, Zuid Zweden. In die laatstgenoemde plaats is eveneens een grotere aanwezigheid van militairen en militaire voertuigen geconstateerd. De minister van Defensie heeft verklaard, dat hij niet uitsluit, dat Zweden militair zal worden aangevallen… De hele situatie zou te maken hebben met de oplopende spanning in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

De officiële versie van de troepenverplaatsing is het hergroeperen van de troepen over verschillende militaire basis. Tegelijkertijd zegt de minister, dat men wel maatregelen treft, in verband met de grote spanning aan de grens van Oekraïne. Welke relatie er tussen dat conflict en Zweden is, is mij onduidelijk. Overigens schijnt het wel regelmatig voor te komen, dat er cyberattacks plaatsvinden in Zweden vanuit Rusland. De minister noemde een aantal van 100.000 keer per jaar. Waarschijnlijk vinden die cyberattacks in veel meer landen plaats trouwens. Nu deze situatie van oplopende militaire spanning zich voordoet, wordt ook de vraag om het lidmaatschap van de NAVO, Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, weer actueel. Zweden is (nog) geen lid van de NAVO, al gaan er wel veel stemmen op dat het wenselijk is om dat te doen. Vooralsnog vertrouwd de minister van Defensie op de afspraken met andere landen. Persoonlijk kan ik me niet voorstellen, dat er anno 2022 nog gevochten wordt door militairen. Via cyberattacks kan immers veel eenvoudiger, goedkoper en meer schade aangericht worden aan een land. Eveneens zou ik geen directe aanleiding weten voor een militair conflict tussen Rusland en Zweden. Het conflict aan de grens van Oekraïne raakt uiteindelijk heel veel landen en niet alleen Zweden. En waarom zou wereldleider Putin dan net Zweden er tussenuit pikken voor een gewapend conflict? Overigens heeft Rusland in het jaar 1800 het eiland Gotland ook al eens bezet. Het eiland ligt namelijk zeer strategisch in de Oostzee. We blijven de berichten met buitengewone interesse volgen.

Het leven gaat hier ondertussen “gewoon” door… Nu de sneeuw weg is, of nagenoeg weg is, wilde Heiko de plek waar hij zoveel had gezaagd, een beetje opruimen. Er lagen enorm veel houtsnippers door het zagen met de kettingzaag. Eveneens grote en kleinere stukken boomschors, korte takjes en meer houtverwerkingsafval. Met een bladhark probeerde hij zoveel mogelijk bij elkaar te harken. Daarna ging dat in de kruiwagen en bracht hij het naar de ruimte tussen de twee houtstekken in. Daar willen we de grond een beetje ophogen en de basis wordt het afval van de boomstammen. Dat mag daar verder tot compost vergaan, waardoor het verval in de bodem langzamerhand verdwijnt. Het wegharken van alle houtsnippers ging nog niet zo heel gemakkelijk, omdat er nog vorst in de grond zat. Ook lag er nog sneeuw onder de houtsnippers. Het is in ieder geval een stuk netter geworden. Zodra de sneeuw en de vorst echt helemaal weg is, moet de bladhark er nog maar een keer aan te pas komen. De eerste vijf volle kruiwagens met zaagafval zijn in ieder geval alvast weg. Nee, je hebt niet zomaar tien kuub hout in de vorm van lange boomstammen verwerkt tot gekloofd hout… Voordat het in het houthok ligt zijn er al vele uurtjes aan besteed.

Gisteren en vandaag hebben we ons tussen de andere activiteiten door, ook nog even over de 2.000 stukjes tellende puzzel gebogen. Tjonge zeg, deze is niet eenvoudig! De linkerbovenhoek was vandaag mijn aandachtsgebied, maar daar zit zoveel van dezelfde kleur in, dat het erg lastig is om het juiste puzzelstukje te vinden. De aanhouder wint uiteraard, maar soms leg je misschien maar een stukje in een half uur! Dit wordt een project van enkele maanden vrees ik. Gelukkig hebben we de puzzel op een puzzelkleed liggen en kunnen we die oprollen, als we er even niet mee verder willen. Dan is de keukentafel snel en eenvoudig weer vrij voor andere dingen. Voorlopig laten we het nog even liggen en eten we in de kamer. Het is namelijk veel te leuk, om er af en toen even bij te gaan zitten en dan ineens een passend puzzelstukje te vinden. Dat werkt motiverend en verslavend. Meteen weer op zoek naar het volgende stukje…

Na de middag reed Heiko naar Eksjö. Daar lag nog een grote, dikke populier op hem te wachten. De boom was vorig jaar al geveld, door een paar professionals en het hout was voor Heiko. Zolang er sneeuw lag, was die boom onbereikbaar. Nu de sneeuw is gesmolten was het een kwestie van erbij zijn. Denk nu niet, dat hij al klaar is met het andere hout, maar deze boom “lag daar maar te liggen”. De eigenaar zou wel eens kunnen denken, dat Heiko helemaal niet meer terug zou komen voor deze geweldige boom en iemand anders bellen! Het was om die reden naar onze mening belangrijk, dat hij toch even weer zijn gezicht liet zien en in ieder geval een deel van de boom op zou halen. Met een zwaarbeladen aanhanger kwam hij twee uur later weer thuis. Op de aanhanger een heleboel dikke zijtakken van de populier en een paar stukken stam.

De kettingzaag is weer flink gebruikt. Alsook een tweetal, onlangs geslepen kettingen. Toen hij een schijf van de hele dikke stam af wilde zagen, bleek er net ter plekke een dikke kei te liggen. Met de ketting kwam hij op die steen, waarna de vonken eraf vlogen en de ketting stomp was. Gelukkig had hij vier extra kettingen meegenomen, net als met olie aangemengde benzine en smeerolie voor de ketting. Toen de aanhanger vol genoeg was, zaagde hij nog wel alvast een aantal schijven van de dikke stam en legde die klaar op het grasveldje bij het vakantiehuisje van de eigenaar. Daar kan hij het eenvoudig oppakken en in de aanhanger doen, wanneer hij een volgende keer weer naar Eksjö rijdt. Helaas heeft hij geen foto´s van de plaats delict kunnen maken, omdat hij zijn mobieltje thuis had laten liggen… “Hij is soms een beetje dom…”

Toen ik laatst naar de apotheek van Aneby liep, zag ik een oudere mevrouw achter een rollator net naar buiten lopen. Even later stond ze stil, om handschoenen aan te trekken. Toen gebeurde het! Het jasje, dat ze aanhad trok mijn aandacht! Het waren bekende kleuren en de tekst had ook iets bekends. Het kwartje viel nog niet meteen. Totdat ik er een foto van maakte en even inzoomde. Ja, natuurlijk! Dat is eenzelfde jasje als Heiko aanheeft, als hij aan het werk is voor Örtengren. Oh, heeft Heiko er een nieuwe (oude) collega bij? Woont er in Aneby de oudste werknemer van Örtengren? Binnenkort zal Heiko weer beginnen te werken voor Örtengren, met het snoeien van fruitbomen, en zal hij vragen wie deze nieuwe, oude, collega is.

Zweden doet het redelijk goed in de recyclingrace, maar er moet meer gebeuren! In 2020 waren Zweden het beste in het recyclen van glas, waarbij 94% van de flessen en potten gerecycled werd. Toen kwamen aluminium blikjes op 87% en petflessen op 86%. Een petfles is een verpakking voor frisdranken en andere vloeistoffen. In totaal werd in Zweden in 2020 ruim 822.600 ton verpakkingen gerecycled. Dit komt overeen met ongeveer 60% van alle verpakkingen, die hetzelfde jaar op de Zweedse markt kwamen. Verpakkingen, die niet naar materiaalrecycling gaan, komen voornamelijk in de algemene rotzooi terecht en gaan naar energierecycling. Er zijn nationale streefcijfers voor welk percentage van elk type verpakking naar materiaalrecycling moet gaan. In 2020 werden meerdere van de streefpercentages verhoogd en Zweden haalde slechts drie van negen doelen. Welke drie? De winnaars waren: glas (94% – streef 90%, metaal/ staal op basis van ijzer (83% – streef 70%) en aluminium, inclusief blikjes in het statiegeld (81% – streef 50%). Niet slecht toch?

Tijdens het verhuizen van het gekloofde hout moest ik soms even op Heiko wachten. Die had tussendoor soms even iets anders gedaan. Hij was sneller met het inpakken van de kruiwagen in de schuur en het leeggooien in de houtstek, dan dat ik kon stapelen. Tussentijds had hij bijvoorbeeld het doel ontmanteld, welke sinds het vertrek van de kleinkinderen een beetje “doelloos” achter ons huis stond. Daarnaast had hij een paar dingetjes in de schuur opgeruimd. Terwijl ik wachtte, maakte ik af en toe een paar foto´s. Een kiekje tussen de planken door van de houtstek, naar het huis en eentje van de zon, die weerkaatste in het vijvertje.

Ook nam ik een foto vanaf de houtstek richting het noorden, toen daar de zon de kans kreeg, om het een en ander te verlichten. Met name de boomtoppen vond ik interessant. Dat gaf een mooi, speciaal effect. De donkere stammen gingen over in een lichtere, waarbij de uiterste puntjes van goud leken te zijn. Op het moment, dat ik ingezoomd had en de foto wilde maken, kon ik de foto niet scherp krijgen. Laat staan in de juiste kleuren. Om verder te kunnen gaan drukte ik toch de sluiterknop maar in. En warempel! De foto die toen gemaakt werd, is nog niet eens zo gek! Het ziet er heel bijzonder uit: een waar kunststuk! Grappig, hoe een mislukte foto dan toch weer mooi kan zijn.

Nu we weten, dat we eekhoorns in de tuin hebben en dat ze onze dennenappels zo lekker vinden, hebben we er een aantal van de grond opgeraapt en op de grote kabelhaspel neergelegd. Die kabelhaspel staat precies onder de dennenboom, waar de dennenappels uitgevallen zijn. De boom is waarschijnlijk ook de plek, waar de eekhoorn zich graag ophoudt. Ik besloot om de hoeveelheid opgeraapte dennenappels in drie porties te verdelen. Misschien hebben we wel meer dan één eekhoorn in de tuin. De tafel is nu in ieder geval gedekt voor drie personen…. Eekhoorns. Binnenkort mag Heiko de wildcamera aan de betreffende dennenboom hangen. Misschien dat we dan een glimp opvangen van de eters.

Orsa Rovdjurspark, Orsa Roofdierenpark, wordt vanaf 2022 geleidelijk gesloten! Dinsdag werd bekend gemaakt, dat het grootste roofdierenpark van Europa zijn deuren binnen nu en twee jaar gaat sluiten. Als reden wordt genoemd een kleiner aantal bezoekers (mede door corona) en hogere kosten. Het personeel is dinsdagochtend geïnformeerd over de definitieve sluiting van het roofdierenpark. Een woordvoerder vertelde, dat het bedrijf respect heeft voor het belangrijke dierentuinwerk. Denk daarbij aan werkzaamheden op het gebied van onderwijs, natuurbehoud en onderzoek dat wordt uitgevoerd in het kader van het park. Alleen is men de mening toegedaan, dat dit werk beter geschikt is om in een andere organisatie te worden uitgevoerd. Op 31 oktober van dit jaar zal het park voor het publiek gesloten worden. De vakbondsonderhandelingen voor de twaalf werknemers beginnen in januari en op termijn zullen alle werknemers worden ontslagen. Hoe zit het met de dieren in het park? Ze hebben immers veel dieren in de dierentuin. De reden waarom dit proces 1,5 tot 2 jaar zal duren, is dan ook, dat ze voor zoveel mogelijk dieren een zo goed mogelijk thuis willen vinden. Jammer van het park.

Vanavond lazen we nog, dat het wachtpeloton op Gotland nu in de haven en op de luchthaven van Visby patrouilleert. “Vanaf vandaag zijn we beter zichtbaar en bevinden we ons op strategisch belangrijke plaatsen van civiele aard, aldus de communicatiemanager bij Gotlands regiment P18. Nadat de Russische strijdkrachten buurland Oekraïne hebben bedreigd en de toon tussen de NAVO en Rusland is opgevoerd, verhoogt de strijdkrachten haar paraatheid. De luchthaven en de havens zijn van groot belang voor de hele gemeenschap op Gotland. En het is belangrijk om, zowel de bewoners van Gotland, als andere landen te laten zien, dat we een actieve verdediging hebben en dat we onze verdediging aanpassen aan de situatie.” De strijdkrachten schatten echter in, dat er een laag risico bestaat, dat Zweden wordt aangevallen. De bestaande eenheden moeten echter wel klaar zijn om ingezet te worden. Gelukkig konden we omtrent Gotland geen informatie vinden op de website van Krisinformation. Dat is een website, die informatie van autoriteiten en andere verantwoordelijke partijen doorgeeft in geval van een crisis of ernstig incident. Het ging alleen over het weer en Covid-19…

2 gedachten over “Eiland Gotland militair bewaakt…”
  1. Ach, wat jammer van Orsa. Het stond vorig jaar op het lijstje om te bezoeken, dat zal dan nu dit jaar moeten worden. We planden al om langs die route naar boven te reizen . Ze zijn in ieder geval mooi op tijd om te waarschuwen. Fijne zondag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.