Geen widgets gevonden in de zijbalk

De ochtend van dinsdag 31 augustus pakten we de laatste dingen in de camper en reden we tegen elf uur bij huis vandaan. Ons reisdoel was de westkust. Daar ligt onder andere het plaatsje Fjällbacka. Een plaats die heel bekend is geworden door de boeken van schrijfster Camilla Läckberg. Ooit kreeg ik van mijn vriendin Sia een boek van Camilla. Dat was op mijn 50ste verjaardag. Dat was feitelijk het begin van het herontdekken van het lezen van boeken en dan met name Zweedse thrillers. Nadat het eerste boek van Camilla uitgelezen was, wilde ik de hele serie. De boeken, of beter gezegd de verhalen, zijn erg verslavend. Ze heeft achttien boeken geschreven, waarvan vier zijn verfilmd. Ik denk, dat alle boeken wel in het Nederlands zijn vertaald. Camilla is geboren en getogen in Fjällbacka en het is niet ondenkbaar, dat om die reden een serie van zes van haar verhalen in dat dorp plaatsvinden. We wilden dat crimineel dorpje wel eens met eigen ogen zien!

Onze route ging via Jönköping en daarna richting Göteborg, echter tot de plaats Borås. Daar verlieten we de snelweg, om verder te rijden op binnen weggetjes. We hadden onderweg namelijk via het web een camping uitgezocht in het plaatsje Alingsås. Een camping, die gelegen is aan een groot meer. Gezien het feit, dat we buiten de vakantieperiode waren, verwachtten we dat het er niet erg druk zou zijn. We hadden dan ook geen plekje gereserveerd. Onderweg hadden we prachtig weer en kreeg ik de mogelijkheid om vele foto´s te maken. Uiteraard stopten we een paar keer onderweg voor koffie of een broodje. Het rijden met de camper voelde weer als vanouds en beviel ons meteen erg goed. Tegen vijf uur ´s middags reden we de camping op en meldden we ons bij de receptie. Daar werden we vriendelijk te woord gestaan door een mevrouw. Ze sprak Zweeds, maar met een zwaar accent. Even later hoorden we, dat ze oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Ze laat ons de keuze uit een viertal plekjes, waarvan twee met zicht op het grote meer.

We kozen, vanzelfsprekend zou ik haast zeggen, een plekje aan het meer. We stelden de camper zo goed mogelijk waterpas en namen eerst een kopje koffie om in alle rust te genieten van het mooie uitzicht. Dat ene kopje werd al snel twee, want we bleven genieten van hetgeen we zagen. Op enig moment moesten we toch maar aan de slag met het eten: een schnitzel met aardappelen en boontjes. Na het eten zaten we nog wederom buiten, om de fantastische zonsondergang te aanschouwen. Uiteraard werd die vastgelegd op de digitale plaat. Nog een pilsje. Binnen, want we werden gek van (steek-) muggen. Na het borreltje zochten we ons bedje op. Voor de allereerste keer gingen we in deze camper slapen. We waren eigenlijk best wel een beetje moe. De laatste dagen thuis waren al behoorlijk vermoeiend geweest, zeker met de ellende van de gecrashte website. En wat te denken van alle indrukken van deze dag? Het nieuwe matras lag uitstekend, zodat we een goede nachtrust kregen.

Tegen zeven uur ´s morgens waren we alweer wakker en onder het dekbed vandaan gekomen. Tja, wij zijn nu eenmaal vroege vogels. Meteen maar even naar buiten met een kopje koffie. Over het meer lag een enorme nevel, wat een fantastisch schouwspel opleverde. Ik bleef maar foto´s maken. De zon was er ook al bij en verdreef de nevel binnen een half uur. Gelukkig had ik het allemaal vast kunnen leggen. Hierna moesten we toch wel even voor het inwendige van de mens zorgen. We hadden voor vandaag genoeg gepland wat energie zou gaan kosten en dat moet dan wel aanwezig zijn. Al snel hierna hadden we alles opgeruimd en ingepakt om onze reis te vervolgen. Nog een kopje koffie en daarna richting Fjällbacka. Maar dat moest even wachten: na de mooie zonsopkomst met de nevel, kwam de tweede verrassing.

In een van de bomen op het strand zag Heiko een eekhoorn zitten, maar hij verliet de boom al vrij snel daarna. Jammer, we hadden wel even langer van het mooie beestje willen genieten. Maar… hij kwam onze richting op lopen! Precies voor ons klom hij in een dikke eikenboom. Heel voorzichtig pakte ik mijn camera uit de camper en begon foto´s te maken. De eekhoorn trok zich weinig van ons aan, gelukkig! We zagen het beestje van de bast van een dode tak eten. Nog steeds zat hij in de boom. Totdat hij een paddenstoel zag. Hup! Omlaag, in onze richting gelopen en op ongeveer vijf meter voor ons begon hij van de paddenstoel te eten. Ik bleef aan het knippen: zo mooi!

Daarna klom de eekhoorn weer terug in de boom en ging verder met het eten van schors en mos van diverse takken. We hebben er zeker drie kwartier van kunnen genieten. Toen verdween het mooie diertje uit ons gezichtsveld en werd het voor ons tijd om de inmiddels koude koffie om te ruilen voor warme. Daarna liepen we rond de klok van negen naar de receptie. We moesten de pasjes, die toegang boden tot het toilet- en douchegebouw, weer inleveren. Op dat moment begon dag twee van onze korte vakantietrip. We hadden namelijk besloten slechts drie dagen weg te blijven in verband met ons dametje Ebba. Die zat alleen thuis. Weliswaar met voldoende eten en drinken en in de kelderhal, maar toch…

We namen afscheid van de camping. De eerste waar we met de Fiat Knaus camper hadden overnacht. We besloten vanaf Alingsås richting het noorden te rijden en daarna in westelijke richting: via Trollhättan naar Uddevalla. Daar draaiden we de snelweg E6 op tot de afslag naar Fjällbacka. Vrijwel meteen na die afslag werden we verrast met een heel ander landschap. Waar je in Nederland langs de kust de duinen hebt, heb je hier een enorme partij rotsen. Heel bijzonder en erg mooi. De fotocamera maakte overuren en ik kreeg (bij wijze van spreken) kramp in mijn vinger die de ontspanner bediende. Alleen van het indrukken. Even een pauze inlassen hoor. We zochten een leuk plekje en stapten uit de camper. Meteen zag Heiko een boom staan die vol hing met kleine pruimpjes: een mirabellenboom. Hij begon direct te plukken, want nadat hij eentje geproefd had wilde hij wel een paar voor onderweg meenemen. Ze waren inderdaad heel erg lekker. In Blijham hadden we ook een paar van deze fruitbomen en ik kan me nog herinneren, dat we van mirabellen onze eerste wijn hebben gemaakt.

We reden door. Door een geweldige omgeving. We waren er soms (heel soms) even stil van. Echt een heel verschil met onze omgeving. Rond een uur reden we het kustplaatsje Fjällbacka in. “Zie jij al iets bekends uit de films van Camilla Läckberg?” We parkeerden de camper op een parkeerplaats, net buiten het centrum, meteen onderaan de kerk. Normaliter moest je daarvoor betalen, alleen was de parkeerautomaat kapot. We hadden dus mazzel, dat we niet hoefden te betalen en ook leuk: de tijd niet in de gaten hoefden te houden. Het eerste dat we zagen was een schitterend uitzicht op zee. Eigenlijk zoals je dit verwacht van een Zweeds dorpje aan de westkust. We keken op het Skagerrak, een gedeelte van de Noordzee. Dit wordt begrensd door Denemarken in het zuiden, Noorwegen in het noorden en Zweden in het oosten.

Het feit dat er ruimte op de camperparkeerplaats was gaf ons aan, dat het toeristenseizoen nu toch echt voorbij was. Eigenlijk vonden we dat helemaal niet jammer, eigenlijk wel prima. Want toen we even later het dorpje verkenden bleek het enorm ingesteld te zijn op toeristen. Vanzelfsprekend. Er wordt in Fjällbacka namelijk zelfs aangegeven waar, wat en in welk boek van Camilla iets genoemd werd. Bijvoorbeeld een steiger. We zeiden tegen elkaar, dat we blij waren dat we er nu liepen en niet vier weken geleden. Toen was het in de straten vast en zeker zwart van de mensen en waren alle terrasjes vol geweest. Nu hadden we alle ruimte en konden we in alle rust alles bekijken. Dat wil niet zeggen dat we er helemaal alleen waren. Zeer zeker niet, maar het was wel rustig. Het dorpje bleek zeer gezellig en idyllisch te zijn en ligt ingeklemd tussen hoge rotsen aan de ene kant en de zee aan de andere kant. In de haven lagen vele plezierjachten en er werden ook rondvaarten aangeboden. Op een van de terrasjes namen we een kop koffie, om vervolgens een korte wandeling te maken richting een kloof.

Naast de ingang richting de kloof stond een borstbeeld van actrice Ingrid Bergman. We wisten dat ze uit Zweden kwam, maar dat ze bekend was in Fjällbacka was nieuw voor ons. Het bleek, dat ze op het eiland Dannholmen, net voor Fjällbacka een zomerhuis had en met enige regelmaat daar te vinden was. Samen met man en kinderen. Om bij de kloof te komen moesten we vele trappen op, waarbij je steeds hoger en hoger kwam. Het laatste deel liet ik voor wat het was. Heiko ging door en aan de hand van foto´s liet hij mij een prachtig uitzicht zien van over het dorpje, de haven en de zee. Tjonge, wat mooi! Toen we de kloof hadden bekeken, liepen we terug naar de haven. Bij een kiosk namen we een informatieblaadje mee waarin men de plaatsen had vermeld waar opnames waren gemaakt van de verfilming van een aantal boeken van Camilla Läckberg. Die plaatsen respectievelijk panden zochten we op, om daarna de camper weer op te zoeken. Het was erg warm deze dag en de wandeling was vermoeiend. Daarnaast waren we beide erg onder de indruk van dit prachtige dorpje.

In een rustig tempo reden we het dorpje weer uit, om koers te zetten naar het plaatsje Kungshamn. De route daarnaartoe was fenomenaal. We reden namelijk zo dicht mogelijk bij de kustlijn langs. Overal schitterende uitzichten op de verschillende fjorden en op grote rotsen. Dit was echt genieten met de hoofdletter G. Tegelijkertijd vernamen we de vermoeidheid toeslaan van al die geweldig mooie indrukken. Tijd om richting een camping te cruisen. Op een parkeerplaats langs de weg werd een camping opgezocht. Dit was uiteraard ook een goed moment, om even een kopje koffie te nemen met een kleine kanelbulle. Of twee… Heiko vond door middel van de website campingsverige.se al snel een op onze route. Het werd een camping net onder de plaats Uddevalla.

Die camping lag aan een van de fjorden en de camperplaatsen boden dan ook uitzicht op en over het water en de eilanden die voor de kust lagen. Op onze mobiele telefoon zagen we dat we op het eiland Orust keken. Grappig, want op dat eiland hebben we al eens gereden. Toen we voor een vakantie, misschien wel 10 jaar geleden, in Zweden waren. Destijds hadden we een huisje gehuurd in een plaatsje iets ten zuiden van Borås. Toen wisten we nog niet van Fjällbacka. Niet erg, want zo hou je immers een doel voor, in ons geval, het eerste uitstapje met de “nieuwe camper”.

We spraken in de receptieruimte met de campingeigenaar/ beheerder, die overigens uit Brazilië bleek te komen. Een hele vriendelijke man, die ons het plekje wees. Inderdaad, zoals aangegeven op hun site, met uitzicht op de zee. Nadat we de camper bij de 40% steile helling opgereden hadden en waterpas hadden gesteld, was het tijd voor… Koffie! Of was het nou een pilsje? Het laatste uiteraard! We namen de tijd om de omgeving even goed in ons op te nemen. Daarna ging ik met het warm eten aan de slag. Bami deze keer. Ondanks het feit, dat Heiko niet zo vrolijk keek, was het wel lekker hoor. Net toen we wilden gaan afwassen zagen we over het water de zon langzaam in de zee zakken. Opnieuw werden we getrakteerd op een prachtige zonsondergang. Heel anders dan de die van de avond ervoor…

Tjonge! Wat kleurde de hemel weer fantastisch oranje, rood en vervolgens paars. We liepen nog even naar beneden en over een lange en brede steiger, om zo dicht mogelijk bij het water te komen. Zo konden we de weerspiegeling van de ondergaande zon meepikken. Mooi! Het blijft ons boeien… Na een half uur liepen we terug, maar de verkleuring was nog niet afgelopen. Dat duurde deze keer best lang. Het was rond de klok van tien, dat we besloten te gaan slapen. De vele indrukken van de bijzonder mooie natuur, Fjällbacka en deze zonsondergang die we vandaag hadden gezien, hadden ons erg vermoeid. Als een blok vielen we in slaap, om de volgende ochtend om zes uur weer de ogen te openen.

Bij de Lidl hadden we een zak afbakbroodjes meegenomen en daarvan maakten we er vier warm in een bijzondere koekenpan. Die hebben we jaren geleden eens gekocht. Hierin kun je niet alleen broodjes afbakken (zoals in een oven), maar ook zonder boter of olijfolie, onder andere vlees en eieren bakken. Makkelijk voor in de camper en lekker. Lekker was ook het broodje met een plakje jonge kaas. Na het ontbijt maakten we ons alweer klaar voor vertrek. Vandaag zouden we weer huiswaarts gaan. Richting Ebba. We besloten een toeristische route te rijden via kleinere landweggetjes. En als we iets interessants tegen zouden komen onderweg, zoals een slot, ruïne of museum, dan zouden we er gaan kijken. Maar helaas… Het enige slot dat we tegenkwamen was niet toegankelijk voor bezoekers! Na een paar uur waren we wel klaar met de rustige landweggetjes en besloten we bij Ulricehamn de snelweg op te rijden, richting Jönköping.

Niet voordat we nog midden in de natuur een pauze hadden ingelast. Daarna was het nog circa anderhalf uur rijden, toen we thuis waren. Daar werden we enthousiast begroet door dametje Ebba. De klok wees aan dat het toen half vijf was. We namen meteen een aantal dingen mee uit de camper, zoals kleding en toiletspullen. Voor de rest deden we het donderdag rustig aan. Ebba kreeg veel, heel veel aandacht en lekkernijen en wij gingen languit op de bank. Niet voordat trouwens de laptop nog even aangezet werd, zodat die ´s nachts de database van de website zou kunnen uploaden naar de server. We zijn “slechts” twee nachtjes en (in uren) twee dagen weggeweest, maar hebben er erg van genoten. Het voelde goed om met de camper onderweg te zijn. Beter dan met de caravan. Ja, we hebben er goed aan gedaan om wederom een “husbil” aan te schaffen en hebben elkaar beloofd, dat we er het volgend jaar met regelmaat mee op uit gaan. Beloofd!

6 gedachten over “31.08 – 02.09: Eerste uitje met camper geslaagd!”
 1. Zo dat ziet er mooi uit! We zijn eens in Marstrand geweest. Ook prachtig (en toeristisch), maar Fjällbacka lijkt mij ook zeer de moeite waard.

  Het zijn weer prachtige foto’s! Ik zou zeggen: blijf van dit soort tochtjes maken. Putten wij weer inspiratie uit voor een volgende vakantie ;-)!

  1. Bedankt voor compliment over de foto´s, Wilfred! Fjällbacka is echt de moeite waard. Ook de omgeving is schitterend. Een lust voor het oog. “Ohhh…” ´s en “Kijk daar eens!” waren niet uit de lucht…
   Met inspiratie moet je even wachten. Volgend jaar gaan we weer op zoek naar nieuwe avonturen met de Ödarp-mobiel!
   Fijne dag vandaag!

 2. Camping Lövekulle in Alingsås, was onze allereerste overnachtingsplek in Zweden, jaren geleden alweer. Sindsdien verliefd op dat mooie land!

 3. Leuk dat jullie zo genoten hebben. Prachtig weer ook en lekker rustig.
  Mooi foto’s, hoor!
  Die camper was een goed idee zo kom je toch op leuke plekjes en je bent snel weer weg.
  Helemaal geen mankementjes ontdekt?
  Wij hopen dat we in oktober ook nog een paar mooie dagen krijgen om te genieten van de herfstkleuren. De reis is al geboekt.
  Groet, Jet

  1. Hej Jet!
   Bedankt voor compliment over foto´s! Het was kort maar fantastisch!
   De camper heeft “de keuring” goed doorstaan: we hebben geen mankementen ontdekt! En dat voor een tante van bijna 30…
   Wat geweldig, dat jullie in de herfst nog eens komen. Ja, die herfstkleuren: ze zijn alweer onderweg. We zien dagelijks verschil in kleur van de bladeren.
   Fijne dag vandaag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.