Geen widgets gevonden in de zijbalk

Zo heel stiekem sluipt de zomermaand juli voorbij. Zonder noemenswaardige dingen. Nou ja, behalve dan dat we een paar snikhete dagen hebben gehad natuurlijk. En we hebben een paar keer hele gezellige bezoekjes uit Nederland gehad. Maar verder is deze zomer- en vakantiemaand alweer bijna voorbij. En dat, terwijl we er maandenlang naar uitgekeken hadden. Voor de meeste Zweden zit eind deze week de vakantie er ook alweer op. Nog drie dagen en dan moet er weer voor de baas gewerkt worden. Ons oorspronkelijke “vakantiedoel” voor dit jaar was een tochtje naar de Noordkaap met de camper, maar dat stellen we gewoon nog een jaartje uit. Wat in het vat zit…

Vandaag was het voor Heiko dag acht nadat hij besmet raakte met Covid-19. Hij is nog niet 100% klachtenvrij, voelt zich ook nog niet weer fit en blijft zodoende nog thuis. Het is mijn derde dag na de positieve test. Verandering is er nog niet veel te bespeuren. Heiko stapte vanmiddag toch nog even de tuin in. Hier en daar had hij een beetje onkruid gewied en een paar uitgebloeide struiken gesnoeid. Eveneens een beetje getrimd langs de oprit en bij de vijver. Nog een tweetal kruiwagens met brandhout gehaald en dat was het wel zo ongeveer. Nee, niet veel actie bij de familie Leugs in Ödarp deze dagen.

Er was meer actie bij Jan en Ria, goede vrienden van ons. Die melden vanochtend op Facebook over de grote verhuiswagen die bij hen op de oprit stond. Ze slapen komende nacht voor de laatste keer in hun huis in Stockaryd. Morgen gaan ze terug naar Nederland. In Arnhem hebben ze na een lange zoektocht een huis gekocht en daar gaat de volgende fase van hun leven van start. Ze misten hun familie te veel en had met name Jan er moeite mee, om in Zweden nieuwe vrienden te maken. De Zweden zijn erg op zichzelf wat dat betreft. We weten het uit eigen ervaring. De druppel voor de remigratie was echter de geboorte van hun eerste kleinkind.

“Veel geluk in Nederland, lieve Jan en Ria! We gaan jullie hier missen.”

Op 2 mei van dit jaar was het groot nieuws: een rotorblad van een windmolen in de buurt van Tranås was afgebroken en gevallen. Gelukkig geen persoonlijk letsel! Nu, bijna drie maanden na dato, staat de molen nog steeds met slechts twee wieken. Men heeft noch een oorzaak gevonden, noch een reparatie uitgevoerd. Beetje vreemd, want de molens staan er toch om geld mee te verdienen? Ja, natuurlijk ook om er energie mee te winnen, maar geen van beide gebeurt nu…

Dat het “verlies” van het rotorblad van de windmolen in Tranås niet een eenmalig ongeluk is, blijkt wel uit een nieuwsitem van een paar dagen geleden: “Een 220 meter hoge windmolen met een naafhoogte van 145 meter, ging zaterdag middendoor en raasde neer in het bos.” We houden het in de gaten, om te achterhalen of men hier een oorzaak gaat vinden.

Nog even weer terug in de tijd. Deze foto is genomen toen we met de makelaar voor de eerste bezichtiging in Ödarp waren. “Zoek de verschillen!” zou ik haast zeggen. Je kunt aan de twee plastic septic tanks zien, dat ik ongeveer op dezelfde plaats sta als vijf jaar geleden. In juli 2017 hebben we het huis gekocht en eind augustus konden we er in. In vijf jaar tijd is er best wel het een en ander veranderd. De grote sparrenboom is bijvoorbeeld verdwenen. Die ging immers omver tijdens de tweede januari storm van dit jaar. Evenals de zwarte bessenstruik verdween, doordat de boom daar boven op viel.

Rechts van de gevallen sparrenboom stond toen als eerste de rododendronstruik. Nu staat daar zomaar een enorm groot gewas tussen. De boom op het eilandje was toen wel heel erg klein. Nu is die opnieuw klein, omdat we hem een paar weken terug flink gesnoeid hebben. Verder valt meteen op, dat we een oprit hebben. Destijds was die volledig vol gegroeid met gras en onkruid. Je kunt op de eerste foto nog net de beton randen zien liggen. Langs de oprit staan nu drie fruitbomen. Die zijn eveneens nieuw. Net achter de camper zie je een waslijnpaal, welke wij hebben geplaatst. Leuk om op deze manier je tuin te vergelijken met vijf jaar geleden.

We waren op zoek naar een camping in Duitsland, voor de reis naar Nederland. Via social media werd Heiko op “Parking4Night” geattendeerd. Uiteraard hebben we de site erbij gezocht en men had gelijk: een hele leuke site en app. Deze app hebben we inmiddels beide op de mobiele telefoon staan. We zijn er zo enthousiast over, dat we dit wel móeten delen! Het is een programma hoofdzakelijk voor vakanties met campers, maar omdat campings in het algemeen ook worden genoemd, kun je er uiteraard ook met de caravan of tent heen. Ja, eigenlijk zou iedereen deze app op de mobiele telefoon moeten hebben. Het klinkt als reclame maken… Parking4Night is super handig als je onderweg bent, waar dan ook. Je klikt op de kaart en je krijgt alle campings en camper- en parkeerplaatsen in beeld.

Wanneer je vervolgens doorklikt op een camping of campingplaats krijg je meteen meer informatie te zien. Niet alleen wat een overnachting kost, welke faciliteiten er zijn, maar ook eventuele recensies en foto´s van mensen die er al zijn geweest. De app werkt eveneens offline, als je tenminste op het moment dat je verbinding had, de kaart hebt ingeladen. Heb je dat niet gedaan dan moet je onderweg alleen even verbinding maken om de kaart te updaten. De app werkt ook op vele navigatiesystemen, zodat je meteen de route kunt ophalen. Ja, we hebben er een hele leuke app bij. Misschien ook iets voor jou?

4 gedachten over “De laatste dagen van juli”
 1. Hé luitjes, gelukkig weer iets aan de beterende hand beiden.
  Heb je de prikken gehad, toch ziek! Best wel vervelend.
  Maar beter nu dan straks naar de familie.
  En de ouders van Heiko ontspringen de dans? Hoop echt dat ze nog vele jaren mogen genieten op deze aardbol of is hij plat? Wie weet….

  Wat een leuke app zeg! Heb hem gedeeld naar een stel die naar Nederland komt, maar ook naar Frankrijk gaat. Denk dat ze hem goed kunnen gebruiken!
  Bedankt voor deze tip!

  1. Wij zijn inderdaad bezig met de laatste stuiptrekkingen van corona. Helaas is het wel hardnekkig. Heiko zijn ouders hebben beiden ook al corona gehad, maar gelukkig met milde klachten, dankzij hun drie inentingen. Wat betreft de aardbol, die is met 100% zekerheid niet plat Wilma. Ha ha.
   Leuk hé die app, reuze handig. Fijn dat die gedeeld is, dan kunnen er meer mensen plezier aan beleven. Fijne dag gewenst Wilma!

 2. Bij de Ketelbrug, (tussen Emmeloord en Lelystad) is ook eens een windmolen blad afgewaaid. Staat op korte afstand van de drukke A6.
  Nu bouwen ze ook de foei lelijke molens tussen Dronten en Swifterbant, ook weer één op korte afstand van de N-weg. Wat bezield de mens om op zo’n korte afstand molens te zetten? Tja, business hé? Maar alles bij elkaar zoooooo lelijk! Ik denk dat jij, Joke, je ogen uit zult kijken. De mooie natuur bijna verwoest met zulke lelijke dingen in onze achtertuinen.

  1. Tja, wij zijn er ook absoluut geen fan van Wilma. Het zijn inderdaad lelijke, horizonvervuilende bouwwerken. Natuurlijk moeten we op actief aan de slag met energie, maar er is immers een prima alternatief met zonnepanelen! Daar heeft geen mens last van, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.