Geen widgets gevonden in de zijbalk

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Joke probeert haar rug zoveel mogelijk rust te geven en ligt zodoende regelmatig even gestrekt op bed. Ze kan wel lopen en traplopen, maar bukken, zitten en stilstaan is, laten we zeggen, absoluut niet prettig. Ze heeft veel extra pijn aan de rug en omdat ze het toch niet helemaal vertrouwd gaan we morgen langs de huisartsenpost in Aneby. Persoonlijk zou ik graag een röntgenfoto of een MRI-scan van de onderrug willen zien, maar of de huisarts dit nodig vindt moeten we afwachten. De reis in de auto en het wachten in de wachtkamers zal nog wel een uitdaging worden trouwens. Zitten is erg vervelend en in de auto gaat dat nog eens dubbel op, omdat de wegen niet helemaal 100% vlak zijn… Een andere keuze hebben we helaas niet. Als je wilt dat er een huisarts naar kijkt, moet ze daarnaartoe. Het is om die reden ook, dat de laatste twee berichten niet van Joke haar hand waren, maar van mij. Ze kan immers niet zo lang achter de laptop zitten of ervoor, zoals de Zweden dat zeggen, wat overigens voor logischer klinkt. Overigens heeft ze niet de hele dag gelegen hoor. Dat werkt op zijn beurt stijfheid in de hand, wat ook niet bevorderlijk is. Ze heeft af en toe even iets opgepakt, zoals bloemen water geven, eten koken en een beetje strijken. Stuk voor stuk klusjes waar ze rechtop bij kon staan en een beetje bij kon bewegen. Het computerwerk ligt echter wel voor onbepaalde tijd stil.

Zelf begon ik vandaag met het gedeeltelijk opruimen van de omgewaaide, grote berkenboom. In zijn val is die gelukkig nét langs ons bouwwerkje met de brievenbus gevallen. Daarmee werd de brievenbus gespaard, maar ook ons huis. Als de boom precies richting ons huis was gevallen, had die de voorgevel zeker geraakt. Nu viel die een beetje schuin over de weg en kwam de top in ons heg en de seringenstruik die in het gras staat. Van de dikke stam zaagde ik een paar blokken af en verder heb ik veel dikkere takken in mootjes gezaagd. Die gingen in de kruiwagen en daarna meteen in de houtstek. Ik ga de hele boom verder kaal maken en zal de stam voor de eigenaar laten liggen. Die heeft, denk ik, toch geen belang bij de zijtakken. Van de dikke stam kunnen ze misschien nog planken zagen. Verder zijn de meeste takken nu ook uit onze voortuin geplukt, als ook van het stukje grond voor het trollenhuis. Daar was de top van de andere omgewaaide boom, een populier, op gevallen. Daar lagen ook nog veel takken her en der verspreid en die zijn nu allemaal naar de overkant van de weg verhuisd.

Voor de rest waren er een paar andere kleine klusjes. Zoals de gieters, die aan onze “gieter-boom” hingen, uit het water vissen en terughangen. Die waren door de storm uit de boom geblazen. De plek waar de camper stond werd opgeruimd. De bloembak met heideplantjes, die aan het hekwerkje bij de trap naar de keukendeur hing, opgeruimd. Die lag namelijk volledig kapot op de trap daaronder. Een handgreep aan de deur in het stookhok gemaakt. De begane grond gestofzuigd. Vanwege het stoken was er veel “rommel” uit het hout op de grond gevallen, zowel in de kamer, als in de keuken. Tevens is de aslade van beide kachels schoongemaakt. Op de foto hierboven de houtkachel van de keuken. Een hele oude “vetspis” zoals de Zweden het noemen. Traditioneel in verschillende vormen in elke keuken van een oud Zweeds huis wel te vinden. Verder werd de kettingzaag startklaar gezet met een volle tank benzine en smeerolie voor de ketting. Een van de laatste klusjes: omdat we maandag zoveel gestookt hadden met de houtkachel in de kamer en die in de keuken, moest de houtvoorraad voor die twee kachels aangevuld worden. Was daar haast mee? Ja, absoluut! Voor de nacht van woensdag op donderdag en voor donderdag overdag, wordt namelijk opnieuw een storm voorspeld…

Op de voorspellingen van, zowel YR, als Klart wordt vanaf woensdagavond tien uur een storm voorspeld, met een constante wind van 9 tot 10 meter per seconde (windkracht 5) en met windstoten van 24 tot 25 meter per seconde (windkracht 10). Oh ja: dit alles in combinatie met regen en natte sneeuw. Brrr… Dat wordt opnieuw een behoorlijke aanslag op de natuur. De bomen, die de storm van afgelopen maandag hebben overleefd, krijgen nu nog even een drukkertje na. Vanwege deze voorspellingen bereidden we ons voor op opnieuw uitval van stroom op donderdag, voor langere tijd. Vandaar dat de voorraadbakken met hout voor de beide houtkachels vandaag zijn aangevuld. Die beide kachels zijn niet zo groot als de hout-gestookte cv-ketel in de kelder. In deze twee kan niet zoveel hout en al helemaal geen grote blokken. Dat hout moet in veel kleinere en kortere stukjes gehakt worden. Dat is geregeld en we weten, dat het aggregaat werkt, dus hebben we water en kunnen we koffie zetten… Wij zijn voorbereid op het volgende avontuur.

Zaterdag schreef Joke over de vochtvreters, die we in de camper hadden gezet. Ze probeerde toen te omschrijven wat er nu eigenlijk in het bakje kwam. “Iets van witte korrels…” Uiteraard heeft ze het later nog eventjes op het internet opgezocht. Wat blijkt: het principe van de vochtvreter is eigenlijk heel eenvoudig. Het hele ding bestaat namelijk uit een kunststof bakje, dat gevuld is met korrels van calciumchloride. Deze calciumchloride trekt vocht aan tot in het extreme. Zit er waterstofdamp in de lucht, dan wordt deze aangetrokken door de calciumchloride en vervolgens omgezet in water. Dit water wordt opgevangen in het bakje van de vochtvreter. Kijk, dat is dus de inhoud van het zakje: calciumchloride! Weten we dat ook weer.

Na de middag heb ik het dartbord weer opgezocht. Gisteren is het halfuurtje training erbij ingeschoten. Het was immers zo´n vreemde dag met die storm en de gevolgen daarvan. Het gooien ging op zich heel goed, maar je kunt wel spreken van een zeer gevarieerd spel. In de zin van het aantal punten, dat met de drie pijlen wordt gegooid. Het ene moment kan ik een score van 140, 135 of 125 punten invoeren in de app die alles bijhoudt en het andere moment slechts 7 of 26 punten. Het uiteindelijke gemiddelde komt inmiddels wel op ongeveer 45 – 46 punten met drie pijlen, dus dat is hoopgevend. Wat zou het gemiddelde zijn als je die 7 en 26 scores niet meer gooit? Dromen mag, toch? Ik vind het een leuk spelletje en het is ook eenvoudig te spelen. Het dartbord hangt aan de muur in de kelder: licht aan, pijltjes pakken en gooien. Geen moeilijke dingen, zoals omkleden en dure uitrustingen: gewoon gooien!

Vanuit Nederland pikten we het volgende op, wat we wel belangrijk vonden om hier te melden. “Landelijk: je bent nu gewaarschuwd. Tip: Informeer iedereen, dat oplichters misbruik maken van het politienummer 0900-8844.” Dat meldt Operationeel Expert Paul Heidanus via Twitter. De laatste tijd maken criminelen misbruik van het politie telefoonnummer 0900-8844. Geadviseerd wordt om dat telefoontje niet op te nemen en/ of verbreek direct de verbinding. De politie en overheidsinstanties vragen nooit naar pincodes of om software te installeren! 0900-8844 Is het landelijke telefoonnummer voor de politie. Dagelijks komen hier duizenden telefoontjes binnen van burgers, die melding maken van onder andere diefstal, aangiftes en meldingen van geluidsoverlast. Wees gewaarschuwd!

Militaire drone
Kerncentrale Ringhals in Varberg

Gisteren publiceerden we een uitgebreid verhaal over de verplaatsing van vele militairen naar de oostkust van Zweden en specifiek naar het eiland Gotland. Dat gebeurde in verband met de dreiging vanaf Russische zijde. Wat de laatste dagen ook in het nieuws is, is dat er grote drones gesignaleerd zijn boven de kerncentrales en luchthavens van Zweden. Zweden beschikt over 8 actieve kernreactoren, waarvan 3 op de site Forsmark (in de plaats Östhammar in de provincie Uppsala), 1 op de site Oskarshamn (in de plaats Oskarshamn zelf) en 4 op de site Ringhals (in Varberg in de provincie Halland). Eind vorige week werden er drones boven de verschillende Zweedse kerncentrales gespot. De politie heeft bevestigd, dat er vrijdag drones zijn waargenomen boven de kerncentrales Forsmark en Oskarshamn. De onderzoeken werden eerst regionaal afgehandeld, maar worden gecoördineerd door de landelijke operationele afdeling van de politie. Maandag maakte de Säpo (een speciale afdeling van de landelijke politie) bekend het vooronderzoek over te nemen. “De strafrechtelijke classificatie is verdenking van grove ongeoorloofde tewerkstelling met geheime informatie” schrijft de autoriteit in een persbericht.

Ook bevestigde Säpo in het persbericht, dat er drones waren gezien boven de Ringhals-kerncentrale, wat de politie niet eerder kon bevestigen. De drone bij Forsmark werd waargenomen door een bewaker, toen die vrijdagavond om 20.20 uur over een beschermd gebied bij de kerncentrale vloog. De drone is beschreven als zo groot, dat hij bestand was tegen de harde wind die toen in het gebied waaide. Het heeft zich een tijdje boven de faciliteit opgehouden en is toen naar het eiland Gräsö gevlogen. De politie probeerde onder meer met een helikopter de drone te pakken te krijgen, maar dat lukte niet. Tegelijkertijd werden ook objecten in de lucht bij de kerncentrales in Oskarshamn waargenomen. Dit zijn zeer ernstige gebeurtenissen. Men onderzoekt een mogelijk verband, via landelijke afstemming, tussen de gebeurtenissen, zegt een politiewoordvoerder. Ook Ringhals en Barsebäck waarschuwden vrijdagnacht voor objecten in de lucht. De politie in Norrbotten is tegelijkertijd een onderzoek gestart naar vermoedelijke drones in de lucht op de luchthavens van Kiruna en Luleå op donderdag en vrijdag. Het zijn vreemde tijden op dit moment. Of deze nieuwsgierige drones een onderdeel zijn van de dreiging vanuit Rusland?

Toch gaan we positief afsluiten, want de zes Russische landingsvaartuigen hebben nu de Oostzee verlaten, via de Grote Belt in Denemarken! De strijdkrachten kunnen echter niet antwoorden waar ze heen gaan en of er Russische landingsvaartuigen in de Oostzee zijn achtergebleven. De schepen hebben eerder in twee verschillende groepen van drie in de Oostzee gereisd. Op maandag verliet de ene groep het gebied al via de Grote Belt en op dinsdag volgden de andere drie schepen. Deze zes schepen varen nu naar het noorden, volgens een woordvoerder van de marine. De Baltische Vloot heeft altijd een aantal landingsvaartuigen gestationeerd gehad in Kaliningrad. Het is onduidelijk of deze schepen daar blijven. Drie van de eenheden, die de Baltische Zee hebben verlaten, behoren tot de Noordelijke Marine. Het is mogelijk, dat er nog Russische landingsvaartuigen in de Oostzee zijn achtergebleven. Dat is niet te achterhalen. Of men wil het ons niet laten weten… Wat we wel weten, is dat de maan ons een goede nacht wenste!

10 gedachten over “De dag na de storm”
  1. Vanmorgen om half tien weggereden en om vier uur ´s middags terug in Ödarp. Bezoekjes afgelegd aan huisarts, apotheek en ziekenhuis in Eksjö. Er zijn röntgen foto´s gemaakt en er is sprake van een “diskbråck”. In goed Nederlands: een tussenwervelschijf is kapot gegaan toen Joke hard achterover op de bevroren grond viel. De onderste rugwervels zijn toen met veel geweld in elkaar gedrukt, waardoor de tussenwervelschijf kapot is gegaan. Er zit nu een uitstulping aan de binnenzijde van de rug en die drukt tegen het ruggenmerg aan. Dat veroorzaakt veel pijn. Remedie: korset om, rust houden (niet tillen en voorover buigen) en pijnbestrijding via medicijnen (morfine). We zijn blij dat we tóch naar de huisartsenpost zijn gegaan! Groetjes gedaan aan Joke én bij deze terug. Groeten, Heiko

 1. Hej Heiko en Joke
  Wat een narigheid en pijnlijk, door zo’n ongelukkige val.
  Veel beterschap en hopelijk geneest het snel en is er geen operatie nodig. Even kalm aan voor jullie, het werk wacht wel.
  Groet, Jet

  1. Ja, het ongelukje zat weer eens in een klein hoekje. Hier wordt Joke 8 tot 10 weken weken lang behoorlijk door beperkt in haar doen en laten. Hopelijk wijst de nieuwe röntgenfoto over zes weken uit dat het zich wel hersteld en dat er geen operatie hoeft te volgen. Het werk blijft inderdaad even liggen. Dat komt wel weer in het voorjaar. Groeten, Heiko

 2. Ook van mij beterschap. Het is niet niks zeg! Zal duimen dat het snel weer beter gaat! Eigenlijk kan je niks hebben met je lijf….. het blijft lastig de komende dagen en wie weet weken.
  Nu ik dit schrijf, zie ik dat het woensdag is, en het is 22 uur.
  Weer duimen dat de wind geen gekke dingen gaat uithalen.
  Want Heiko, aan Joke heb je nu niets! En ze mag ook niets.
  Hoop toch goede nachtrust voor beiden!
  Groeten uit een minder winderig Dronten!

  1. Dankjewel voor je reactie Wilma. Wij hopen uiteraard ook dat het snel geneest. De röntgenfoto die over 6 weken wordt gemaakt zal duidelijkheid moeten geven. Voorlopig is het een kwestie van zeer kalm aan doen tot niets doen. Het is nu donderdagochtend 9:00 uur en de storm raast nog. Deze was achteraf toch niet zo hevig als die van afgelopen maandag. Gelukkig maar. Edoch is het een zeer stevige bries, maar voor zover we nu kunnen zien zijn er geen extra bomen omgewaaid. Groeten, Heiko

 3. Hej Joke en Heiko,
  Ook namens ons veel beterschap toegewenst. Klinkt erg pijnlijk.
  Sterkte beiden.
  Groetjes uit Zeist, Ingrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.