Geen widgets gevonden in de zijbalk

In de nacht van dinsdag werd in Nikkaluokta een seizoen record gevestigd van 41,6 min graden. Woensdagnacht werd in Kvikkjokk-Årrenjarka al een temperatuur van min 43,6 graden gemeten. Het is de laagste januaritemperatuur die Zweden in 25 jaar heeft gehad. Het is meteen het laagste ooit gemeten op dat station en de laagste temperatuur sinds ze in 1888 begonnen met meten. De reden voor de lage temperaturen is een hoge druk met koude lucht, die Noordoost-Zweden en Noord-Finland bedekt. Later in de week lijkt de hogedruk iets naar het zuiden te bewegen, wat de hevigste kou in het noorden zou kunnen matigen. Zelfs in Zuid-Zweden is het weer extreem. SMHI heeft in vrijwel het hele oosten en zuiden van het land waarschuwingen afgegeven. In het zuiden van Kalmar en het noorden van Scania geldt een oranje waarschuwing vanwege wind en sneeuwval. Er zal sprake zijn van een zeer beperkte bereikbaarheid op de wegen en grote problemen in het openbaar vervoer. Ook bestaat het risico op stroomuitval en problemen met mobiele netwerken. In grote delen van Oost-Zweden geldt tot en met zaterdag waarschuwingssignaal code geel.

Bij min 41 graden zitten Erik Sarri in Nikkaluokta en 578 andere huishoudens in het westen van Kiruna al enkele uren zonder stroom. Het is van cruciaal belang dat het snel terugkomt, omdat de huizen heel snel afkoelen. Gisterochtend om tien uur viel de stroom uit en na een paar uur is de temperatuur binnenshuis gedaald naar 14 graden. Erik Sarri heeft verwarming op waterbasis en is bang dat de leidingen zullen bevriezen. Gelukkig kwam een vriend hem helpen de warmtepomp op gang te krijgen. Hij mist een houtkachel en kan niet veel aan de kou binnenshuis doen voordat hij hulp krijg. Zijn 86-jarige moeder heeft haar huis echter uitgerust met een houtkachel. Een geluk bij een ongeluk volgens Erik. Hij gaat vaak naar zijn moeder, om het vuur aan te houden en voor zijn moeder te zorgen. Om vier uur gistermiddag kregen Erik Sarri en zijn buren de stroom terug.

En zoals voorspeld werd het in het zuiden van Zweden een chaos: ongeveer 1.000 auto’s kwamen vast te zitten op de E22 tussen Hörby en Kristianstad. Verschillende mensen zaten sinds gisterochtend al in hun auto opgesloten. De reddingsoperatie is de hele nacht van gister op vandaag bezig geweest en zal vanochtend worden voortgezet. Het werk om degenen die vastzitten te redden vordert langzaam en de rupswagens van de redding auto’s hebben al vele mensen uit auto’s gehaald. “We hebben honderden auto’s bevrijd in zowel noordelijke als zuidelijke richting” zegt de dienstdoende commandant van de reddingsdienst van Kristianstad. Die honderden mensen zijn opgevangen door de gemeente Hörby, waar de sporthal is ingericht als opvangcentrum. Volgens de politiewoordvoerder zijn er enkele ziektegevallen afgehandeld, waaronder diabetesgevallen. Die konden hun medicatie niet krijgen…

Zo ziet de weg E22 eruit. De weg is niet meer zichtbaar. Auto´s staan verspreid over “waar ergens de weg ligt”. Ook politieauto’s kwamen vast te zitten door de toestand van de wegen, sneeuwbanken en verkeersopstoppingen. Het is totale chaos. “Woensdagavond arriveerden ploegwagens en begon de evacuatie door politie, hulpdiensten, gemeente Hörby en defensie. Het probleem is dat het zo hevig sneeuwt, dat het na het ploegen na iets minder dan een half uur weer volledig bedekt is met sneeuw. Het middengedeelte werd op verschillende plaatsen opengemaakt (vangrails verwijderd), zodat automobilisten in de tegenovergestelde richting konden rijden. Wij werken van noord en zuid met zowel militairen als reddingsdiensten in rupsvoertuigen” aldus een politiewoordvoerder. Ze controleren de situatie en bezorgen zelfs voedsel, zei iemand van de reddingsdienst. Volgens de Zweedse Transportstyrelse zal de weg naar verwachting op zijn vroegst vrijdagochtend weer berijdbaar zijn.

Wat moet je doen als je in een dergelijke sneeuwchaos vast komt te zitten? De politie roept mensen die vastzitten in het verkeer op, om in hun auto te blijven, warm te blijven en op hulp te wachten. Als redding personeel of de politie bij een lege auto arriveren, weten ze namelijk niet of degenen die in de auto zaten veilig zijn of te voet in de sneeuw staan. Te voet de sneeuwstorm ingaan is gevaarlijk en kan ook leiden tot grote zoekinspanningen die veel middelen vergen en die totaal onnodig zijn. Iedereen die dringend hulp nodig heeft moet uiteraard 112 bellen.

Weer iets om bij stil te staan: Maak de auto en jouzelf op alles voorbereid!
Soms gebeuren er onverwachte dingen en dit kan vervelend zijn, wanneer het midden in de winter gebeurt. Hierna 15 dingen die handig kunnen zijn om tijdens langere ritten in de auto te hebben, voor het geval je met een koude auto vast komt te zitten.
Warme kleding: Het wordt snel koud in een stilstaande auto. Reflecterend vest: Het is belangrijk dat je zichtbaar bent voor andere weggebruikers als u zich in de auto beweegt. Schop/ sneeuwschep: Er zijn slimme versies die op te vouwen zijn en minimale ruimte innemen. Sneeuwborstel en ijskrabber zijn ook een must. Sleeptouw: Noodzakelijk om jouw auto of van iemand anders weg te trekken. Zaklamp: In de winter zijn de dagen kort en als je met de auto zit, is het goed om een ​​zaklamp bij de hand te hebben. Extra handig is een hoofdlamp, als je iets moet doen waarbij twee handen vrij moet hebben. Deken: Zorg ervoor dat u de auto uitrust met een deken waarmee u of uw passagiers zich kunnen verwarmen in geval van een ongeval. Grind in een plastic fles: Als het buiten glad is, is het goed om grind te hebben voor het geval je vast komt te zitten. Startkabels: Onmisbaar hulpmiddel als de accu van de auto het begeeft. Geen auto’s in de buurt? Dan kan een zogenaamde “Jumpstarter” handig zijn. EHBO-doos: Zorg ervoor dat deze volledig is uitgerust. Niet vergeten weer aan te vullen, als er iets gebruikt is. Extra ruitensproeiervloeistof: In de winter wordt er extra ruitensproeiervloeistof gebruikt en in ons deel van het land kan het een heel eind zijn tussen de bemande tankstations. Powerbank: De mobiele telefoons van tegenwoordig ontladen snel bij kou, zorg er dus voor dat u altijd een volledig opgeladen powerbank in de auto heeft. Warm drinken: Neem gerust een warme drank mee op een langere reis. Daarmee kun je jezelf en andere passagiers mee opwarmen. Tussendoortjes: Een goede troost tijdens het wachten op hulp. Extra kleding/ regenkleding: Mocht je nat en koud worden, dan is het altijd goed om extra kleding mee te nemen. Het nummer van de pechhulp: Bewaar het nummer van de pechhulp en andere belangrijke telefoonnummers altijd in het dashboardkastje van uw auto, voor het geval de internetdekking ter plaatse onvoldoende is.

2 gedachten over “Chaos door extreme kou en sneeuwval!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.