Geen widgets gevonden in de zijbalk

Vandaag werd een “keukendagje”. Ik had zin om het een en ander te bakken en braden. De rozijnenbollen waren op, alsmede het suikerbrood. De hoogste tijd om de zak met meel weer tevoorschijn te halen. Ook het spiekbriefje erbij, waarop de ingrediënten en de bereidingswijze staan. Zoals te doen gebruikelijk stal ik dan eerst alle benodigde ingrediënten uit op het aanrecht, alvorens te beginnen met het samenstellen van het deeg. Meel: check, boter: check, zout: check, melk: check, rozijnen: … Ehhh… Rozijnen? Nou ja zeg! Geen rozijnen meer in huis! Heiko was mijn rechterhand vandaag en bood meteen aan, om naar Aneby te rijden om de rozijnen op te halen. “Ach, neem dan ook meteen even dit, dat, zus en zo mee…” Met een klein boodschappenlijstje reed hij naar de Coop in Aneby en haalde de benodigde boodschappen. Daarna reed hij nog even snel door naar de bouwmarkt Optimera voor een emmer witte verf. Die andere was gisteren wel heel plotseling leeg…

Toen hij terugkwam met de boodschappen had ik het suikerbrood alvast voorbereid. Die stond in de bakvorm te rijzen. De juiste hoeveelheid rozijnen werden afgewogen en in het water gezet, zodat ze konden wellen. Daarna werd het deeg voor de rozijnenbollen gemaakt. Ook dat begon meteen te rijzen in de beslagkom. Nadat het deeg drie keer 20 minuten had gerezen en alle ingrediënten erin zaten kon het in bolletjes op de bakplaat. Ik wilde ze deze keer niet té groot maken, maar daar is toch iets misgegaan… Nadat ze uit de oven kwamen bleken het “joekels” van rozijnenbollen te zijn. Ha, ha! Wat een grap! Het suikerbrood was ondertussen ook al klaar, maar die kreeg ik niet “netjes” uit de cakevorm helaas. Een deel van de onderkant bleef achter in de vorm, waardoor het broodje een stukje miste. Het broodje had ik te lang laten zitten. De smaak is gelukkig goed. Mijn “rechterhand” waste zoveel mogelijk meteen af, zodat ik op het aanrecht een beetje ruimte hield.

Aansluitend gingen we samen verder met het maken van de frikandellen, de frika´s. Daarvoor gebruikten we deze keer 800 gram kippengehakt en 500 gram half-om-half gehakt. Alle ingrediënten in het recept vermenigvuldigden we met 1,6. Het gehakt werd met de staafmixer heel erg fijn gemaakt. Daar kwamen de kruiden, eieren en de bakpoeder bij, waarna het met de staafmixer gemengd werd. Omdat het de vorige keer prima was bevallen om frika´s te maken, dat wil zeggen, frikandellen in een cup cakevorm, deden we dat nu weer. Een diepe bakplaat met warm water kwam eerst in de oven en de plaat met de cupcakes werd daarin geplaatst.

In totaal hadden we 24 frika´s, die we later in de diepvries maakten. Lekkerrr… De laatste actie in de keuken was het maken van de bitterballen. De ragout daarvoor had ik vanochtend gemaakt toen Heiko naar Aneby heen en weer reed. Dat was in de koelkast mooi afgekoeld en daar kon ik balletjes van draaien, die door eieren en paneermeel gerold werden. Deze werden op een plaat gelegd en die kwam weer in de diepvries. Morgen kan dat eruit en kunnen de ballen in porties van tien in zakjes in de diepvries. Fijn, we hebben weer een beetje voorraad.

Vanochtend had Heiko overigens het allerlaatste stukje schilderwerk
op de veranda gedaan en daarna konden we samen
het meubilair terugplaatsen.
Echter niet eerder dan dat er gestofzuigd was en gedweild.
De veranda ziet er nu weer spik en span uit.
Dat schilderwerk is heerlijk fris wit en kan er weer een aantal jaren tegenaan.

Het was maar goed dat Heiko zijn schilderwerk vanochtend onderdak had en dat we vanmiddag een activiteit in de keuken hadden. Er viel namelijk heel veel regen vandaag! Toen we op de veranda koffie dronken kletterde het ferm op het dak. De regendruppels knalden eveneens hard op het asfalt van de weg. Vier weken geleden waren we blij met de eerste regen, twee weken geleden ook nog wel een beetje. Nu mag het wat ons betreft eerst wel even weer stopen met regenen. Nu graag nog weer een beetje zonneschijn en warmte. Het is tenslotte zomer. Al zou je dat niet zeggen.

Zaterdag mochten we een stuk cake proeven van Marijke en daarin zaten onder andere dadels. Zoiets hadden we nog niet eerder geproefd. We vonden het allebei wel heerlijk. Via het internet zocht ik een recept op en toen Heiko toch naar Aneby ging voor de rozijnen, schreef ik ook meteen dadels op het lijstje. Uiteraard wist hij wel dat er voor de cake “naturel” dadels gebruikt moesten worden, echter voor de grap stuurde hij me een foto van de andere drie soorten die de Coop had staan. Dadels met drop, dadels met framboos en drop en dadels met zoute caramel. Nooit geweten dat die bestonden. Vraag me dan ook af wat je daarmee doet? Ook in een cake verwerken of is dat gewoon om van te snoepen?

“De Bende van Vijf” is onderweg naar Denemarken. We kregen een foto van Elise ter bewijs. Samen met Gert zijn ouders reden ze vandaag vanuit Onstwedde naar een huisje in Denemarken. In de buurt van Legoland! Dat laatste is een van hun bestemmingen deze komende dagen. De drie kleinkinderen zaten rustig achterin de auto te tekenen, kleuren, Dvd´s kijken en meer. Ze verveelden zich totaal niet. Aangekomen bij het vakantiepark bleek er een mooie speeltuin bij te zitten. Ze waren helemaal blij! Ze konden zich na de autorit lekker in die speeltuin uitleven. We wensen hen heel veel plezier daar in Denemarken en zien er naar uit, dat ze over een paar daagjes onze kant opkomen. Wij hebben het programma voor ze al klaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.