Geen widgets gevonden in de zijbalk

Wat een heerlijk begin van deze dag! Nu in het oosten de bomen achter het beekje weg zijn, zien we de zon vele malen eerder opkomen. En dat levert niet alleen mooie plaatjes op, maar geeft ook meteen een goed gevoel. Als de zon schijnt wil je meteen gaan glimlachen. In tegenstelling tot een grauwe lucht en regen. Dan wil je ook iets laten vallen: tranen… Vanochtend gingen de mondhoeken richting de oren. Dat belooft veel goeds.
Goedemorgen!

Gisteren noemde ik “Scoliose”. Bij scoliose is de wervelkolom kromgegroeid. Hierdoor ontstaan een of twee bochten. Daarnaast kan scoliose een bolling op de rug veroorzaken door de verdraaiing van de wervelkolom. Vooral als je vooroverbuigt geeft dat pijn. Er kunnen meer symptomen optreden bij scoliose: – uitstralende pijn naar de benen – verminderde longfunctie en daardoor ademhalingsproblemen en vermoeidheid – gekanteld bekken – ongelijke lengte van de benen – minder soepel kunnen bewegen of een lager hangende schouder aan een kant. In sommige gevallen is een scoliose aangeboren. Dan zorgen de genen ervoor, dat de ruggenwervels een verkeerde vorm hebben. Een andere oorzaak is een spier- of zenuwaandoening. Wanneer bepaalde spieren namelijk te hard of niet hard genoeg aan de wervelkolom trekken, gaat deze scheef staan. In enkele gevallen ontwikkelt de scoliose zich op latere leeftijd. Dan is veroudering de oorzaak. Het kan namelijk zijn, dat de tussenwervelschijven dunner worden. Als dit aan een zijde meer gebeurt dan aan de andere zijde, gaat de wervelkolom scheef staan. Waarschijnlijk heb ik het gekregen door een zenuwaandoening…

En hoe zit het met dat SI-gewricht? Dat gewricht zit tussen het heiligbeen en bekkenvleugel, aan de achterzijde van het bekken. De vleugel is het grote bot, met daarboven op de bekkenkam. Tijdens het belasten worden enorm grote krachten door deze gewrichten vanuit de heupen naar de wervelkolom geleid. Het SI-gewricht kan mede daardoor verschillende pijnklachten veroorzaken: bij het gewricht zelf, maar het kan ook uitstralen naar bil, lies of bovenbeen. Klachten van het SI-gewricht kunnen ontstaan na een ongeval, bij scoliose of na het operatief vastzetten van lendenwervels. Wat de oorzaak is kon hij niet zeggen, maar de chirurg die mij twee keer aan de rug opereerde vertelde destijds, dat mijn SI-gewricht aan de bekkenvleugel groeit. Daar waar normaal ruimte tussen zit groeit het bij mij dicht. Dat was volgens hem een langzaam en pijnlijk proces. Wanneer het allemaal eenmaal met elkaar vergroeid was, zouden de klachten afnemen. Op de röntgenfoto´s van gisteren kon de orthopeed het een en ander bevestigen. Helaas was niet te zien of alles nu aan elkaar zat.

Dat je bij het verkopen van spullen via Marketplace wel goed moet opletten bleek ons gisteren. We hadden er een item opgezet en daarop reageerde een persoon via Messenger. Die hoefde helemaal niet af te dingen en wilde het betreffende artikel direct kopen. Op zich kan dat natuurlijk en werden we niet achterdochtig. Toen de man vervolgens meldde, dat hij vanwege de grote afstand graag via Fedex het betreffende artikel wilde laten verzenden werden we nog steeds niet achterdochtig. Alhoewel het wel een erg lang en breedvoerig geschreven verhaal was. Dat het een standaardverhaal was, dat geknipt en geplakt was, viel ons wel meteen op. Er ontstond lichte argwaan. Hij schreef, dat er een postbode van Fedex langs zou komen, met een envelop met het geld voor het gekochte artikel en de postbode zou het artikel dan in ontvangst nemen en meenemen. De koper zou zorgdragen voor de kosten van de bezorging, maar wij moesten een verzekering afsluiten voor het geld. Onze argwaan groeide met de minuut.

Voor Fedex had hij onze adresgegevens nodig. Ja, logisch toch? Nadat dat was gegeven kregen we een mail van “Fedex”. Ja ja… Die mail was weliswaar in het Zweeds, maar in zeer gebrekkig Zweeds. Dat hadden wij zelfs door! Dat de mail niet klopte werd ons eveneens duidelijk, doordat er ergens in de tekst een stukje in het Nederlandse stond geschreven. Verder was het mailadres eentje van gmail.com en het grote bedrijf Fedex zou daar nooit een emailadres hebben. Toen gingen de alarmbellen rinkelen! We zochten even op het internet en vonden al heel snel de bevestiging: het ging daadwerkelijk om phishing! Uiteraard hebben we de link, die in het mailtje van “Fedex” stond, niet aangeklikt en meteen via Messenger de aspirant-koper laten weten, dat we zijn spelletje doorhadden en daar niet aan meewerkten. Daarop reageerde de persoon nog met een poging om het uit te leggen. Nadat we ook daarvan duidelijk afstand hadden genomen bleef het stil. Zo blijkt maar weer, dat je erg moet blijven opletten op hetgeen je toegestuurd krijgt…

Vandaag was Heiko, sinds een maand ongeveer, weer eens een dagje aan het werk gegaan voor Örtengren. Wat moest er gebeuren? Bomen snoeien natuurlijk! Vanochtend begon hij samen met collega Anton aan het snoeien van een te groot gegroeide beuk. Een prachtige boom, maar die moest aan alle kanten ruim een meter gesnoeid worden. Sommige takken konden ze vanaf een lange trap bereiken en andere moesten met een ladder benaderd worden. Dat laatste was soms lastig, omdat er onvoldoende dikke takken waren waar de ladder tegen aangezet kon worden. Aan het einde van de ochtend was het ze gelukkig toch gelukt, om de boom rondom in te snoeien. Na de lunch ging Heiko naar een adresje in Tranås. Bij een mevrouw op leeftijd, waar hij vorig jaar ook de fruitbomen had gesnoeid. Drie pruimenbomen en een appelboom. Dat was een klusje van twee uur. Die bomen stonden achter het huis en daar kwam blijkbaar niet veel zon. Er lag namelijk nog erg veel sneeuw op het gras. Dat was voor het knippen echter geen probleem. De afgeknipte takjes werden na afloop meegenomen en de dame op leeftijd was zeer tevreden. Als dank kreeg Heiko een doosje chocolaadjes mee!

Het is vandaag “Fössta tossdan i mass”, de eerste donderdag in maart. Niets bijzonders. Daar denken ze hier echter anders over: deze dag wordt grootst gevierd! Het is namelijk de onofficiële feestdag van de bewoners van de provincie Småland. De traditie wordt sinds 2010 gevierd en is een eerbetoon aan het Småland-dialect, dat met gepaste trots herinnert aan het “gebrekkige” gebruik van de combinatie van de letters r en s. Maar waarom er gebak aan te pas komt? Vele feestdagen hebben een koek, cake of taart in hun gebruik en dat werd op deze dag een marsepeincake of massipantååta zoals ze in Småland zeggen. Waarschijnlijk ook mede vanwege “het gebrek” aan meerdere lettercombinaties van r en s. Een dag die in leven werd geroepen door een particulier en de laatste jaren meer en meer aandacht begint te trekken en zelfs grote kranten en tijdschriften heeft bereikt. Als we dit nou eerder hadden geweten hadden we een gebakje bij de koffie gehad…

We blijven nog even bij het eten. Een van mijn meest favoriete onderwerpen. Gisteren hadden we een saaie maaltijd. Saai in de zin van de kleur. Alles was nagenoeg grauwgeel. Vandaag was dat een heel ander verhaal! Op het menu stond een ovenschotel van falukorv met broccoli. Daar werd een roux voor gemaakt. Een roux is een mengsel van gesmolten boter en bloem, dat als basis dient voor sauzen en gebonden soepen. Daar werd melk, mosterd, kaas, peper en zout en nootmuskaat aan toegevoegd. Nadat het goed van dikte was geworden ging het over de reepjes worst en de kort gekookte broccoli, welke al in een ovenschaal lagen te wachten. Daarover kwam kaas en paneermeel en tenslotte werd het ongeveer twintig minuten in de oven gezet. Oh kee… De rijst die we erbij aten maakt het wel weer een beetje “saai”, maar de smaak? Jam-mie!

2 gedachten over “Bijna slachtoffer van phishing…”
 1. Jeetje Joke, wat een tegenvaller voor jou. Denk je dat het beter gaat, krijg je te horen: probeer er maar mee te leven!
  Niet fijn. Wat ik wel kan vertellen, is dat er de komende jaren in ieder land medbeds komen. Die kunnen je met je dna weer helemaal in orde maken. Klinkt vreemd, maar in Amerika zijn ze al in gebruik.
  Ik weet dat er in Nederland ook al zijn, maar die zijn commercieel.
  Dus niet de echte. Misschien eens gaan googlen. Doe dat met Duck Duck go.
  (Mocht je dit liever hier niet geplaatst hebben, verwijder dit dan gewoon.)

  Wat heerlijk die gebakjes en wat attent van deze mevrouw. Wat een verwennerij!
  En mevrouw weer super blij met het snoeien van haar boom.

  En de maaltijd ziet er ook weer heerlijk uit!
  Dat kan je wel aan jou, Joke, overlaten.

  1. Dank je, Wilma. Even slikken was het wel…
   Med Beds? Wie weet. Ik zal me er eens in verdiepen.
   Die chocolaatjes zijn inmiddels op hoor 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.