Geen widgets gevonden in de zijbalk

Gistermiddag kreeg ik van Jan een WhatsApp berichtje. Niets bijzonders, want we hebben regelmatig (leuk) contact. Het werd echter nog leuker dan normaal, want het gisteren genoemde filmpje van de wandeling op de Seloberg zat erbij! Toeval bestaat niet en dat gaat hier dan ook zeer beslist op: precies op het moment, dat Heiko van het bruggetje gleed, had Jan zijn camera aangedaan en maakte hij een filmopname. Daardoor kunnen we nu zien, hoe glad het bruggetje was. Zo glad, dat Heiko zijn evenwicht verloor en een stap in het water moest doen om zijn balans weer te vinden. Leuk, dat we het nu kunnen zien. Nog leuker is, dat Heiko er zonder kleerscheuren en natte voeten vanaf is gekomen!

Gisteren had Heiko vrij genomen, omdat hij met onze vrienden Jan en Dietske aan de wandel ging en daarna met Jan ging darten. Vandaag hadden Jan en Dietse voor zichzelf een rustdag ingepland. Even bijkomen van het vele autorijden en de vele indrukken van de afgelopen dagen: ze namen een vrije dag. Zodoende was Heiko vandaag aan het werk in Tranås. Er waren nog een paar boompjes die op hem stonden te wachten. Bij een woningcomplex met vele huurappartementen stonden 14 verschillende soorten bomen die gesnoeid moesten worden. Drie daarvan waren Japanse kersenbomen. De takken die hij daarvan afknipte moest hij nadien meenemen naar Örtengren. Er komen namelijk hele mooie roze bloemen uit de knoppen als je ze op het water zet, in de warme kamer. Die takken verkoopt hij voor een paar centen per stuk of hij doet er vijf in een boeket. Eerder deze week knipte Heiko een forsythia struik. Ook die takken moesten apart gelegd worden en mochten beslist niet naar de stort. De knoppen van de forsythia bloeien namelijk heel mooi geel, dus ook die takken worden apart verkocht of in een groter boeket er tussen gestoken. “Hé Heiko! Waar zijn mijn takjes nu?”

De klus nam veel tijd in beslag en halverwege de dag voegde collega Anton zich bij Heiko. Vanaf een lange hoge trap moesten een paar hogere bomen geknipt worden. De grond eronder was echter behoorlijk ongelijk en het waaide redelijk. Voor de veiligheid was het daarom beter, dat er iemand de trap vasthield, terwijl de andere de bovenste takken snoeide. Het is weer gelukt zonder ongelukken, gelukkig. Soms is het echt kunst en vliegwerk en moeten er behoorlijke acrobatische toeren uitgehaald worden om juist dat ene takje te kunnen bereiken. Met een volle aanhanger met snoeiafval reden ze daarna naar de stort. Gewoontegetrouw kijkt Heiko dan ook altijd naar het vak waar de dikkere stammen worden gestort. En wat zag hij daar liggen? Een halve aanhanger vol met gekloofd hout! Kant en klaar in stukken gezaagd, gekloofd en gedroogd hout. Nou ja zeg, dat kon daar natuurlijk niet blijven liggen…

Samen met Anton werd de aanhanger gevuld met dat hout en met de overige dikkere stammen die erbij lagen. Ze vertrokken met een vollere aanhanger vanaf de stort, dan hetgeen ze ernaartoe hadden gebracht. Heiko dacht de aanhanger van Örtengren vanavond mee te nemen naar huis en die morgen leeg weer in te leveren. Maar dat liep even anders. Toen ze de auto met aanhanger voor de zaak parkeerden bleek de aanhanger een lekke band te hebben. Helemaal plat! Het gekloofde hout werd zodoende achter in de kofferbak van de Volvo XC70 geladen en de langere stammen legden ze op het grasveldje tegenover Örtengren. De lege aanhanger werd geparkeerd bij de zaak en morgen zal iemand het wiel eraf draaien en de band laten vervangen. Soms loopt het iets anders dan gepland en moet je improviseren.

Mijn eigen dag liep ook helemaal anders dan gepland en verwacht. Slecht geslapen en veel pijn was eigenlijk al een voorbode van deze dag. Niets hielp om de pijn te verzachten: lopen niet, zitten niet, half liggen niet en daarom ging ik rond negen uur maar weer naar bed. Voor anderhalf uur. Maar weer even lopen, even zitten tot ik wederom naar bed ging. Daar was het toch het beste te vertoeven. Zou ik de laatste dagen te veel gedaan hebben? Te weinig rust genomen wellicht? Het was de bedoeling, dat Jan en Dietske morgen weer bij ons kwamen, maar die afspraak is verschoven naar zaterdag. Zij hadden die dag gepland om naar Älmhult te gaan. Naar het Ikea-museum. Ze hebben de planning voor vrij- en zaterdag gewoon omgedraaid. Prettig geregeld. Tot zaterdag!

De meeste beperkingen met betrekking tot Covid-19 zijn gisteren, op 9 februari 2022, hier in Zweden opgeheven. De afbouw van de maatregelen zijn daarmee in gang gezet. Dan worden onder meer eisen ten aanzien van afstand tussen mensen en grootte van partijen en visite, alsmede de mogelijkheid tot het gebruik van vaccinatiebewijzen bij openbare bijeenkomsten en openbare evenementen en beurzen geschrapt. De Rijksoverheid en de GGD beoordeelden, dat de situatie stabiel genoeg is, om de afbouw van infectiebestrijdingsmaatregelen op te starten. Omikron veroorzaakt niet zo’n ernstige ziekte als eerdere varianten; de zorglast op de intensive care en andere ziekenhuiszorg is niet in dezelfde mate toegenomen als de wijdverbreide verspreiding van infecties, de overgrote meerderheid van degenen die risico lopen heeft nu een derde dosis vaccin: genoeg aanleiding dus. Vaccinaties zijn, volgens deskundigen, nog steeds het belangrijkste instrument in de strijd tegen Covid-19.

De afbouw van infectiebestrijdingsmaatregelen wordt in twee fasen uitgevoerd. Fase 1 vindt plaats op 9 februari en fase 2 vindt naar verwachting plaats op 1 april 2022. Vanaf gisteren: * Publieke bijeenkomsten en publieksevenementen: deelnameplafonds, eisen aan afstand tussen partijen en grootte van partijen en de mogelijkheid om vaccinatiebewijzen te eisen – vervallen. * Serveerplaatsen: beperkingen op de grootte van het feest, evenals vereisten voor afstand en sluitingstijd – verwijderd. * Handelsplaatsen en plaatsen voor cultuur en vrije tijd: vierkante meterbeperkingen – opgeheven. Openbaar vervoer over lange afstand: Eisen aan zittende passagiers en mondkapjes bij vele passagiers – geschrapt. * Competities of grote indooractiviteiten: Het is niet langer af te raden om hieraan mee te doen. * Sociale bijeenkomsten: Het advies om zich te onthouden van grote sociale contexten – verwijderd. Op 1 april aanstaande wordt verwacht dat de resterende adviezen van de overheid worden afgebouwd of aangepast aan de heersende besmettingsspreiding, de zorglast en de vaccinatiegraad.

Het is een feit: de puzzel van tweeduizend stukjes zit weer in de doos! En niet in grotere stukken, maar alle stukjes werden een voor een losgehaald. Met een bijzonder gevoel heeft Heiko dat zelf maar gedaan. Hij, die er zoveel uurtjes aan gespendeerd heeft, wilde de puzzel dan ook zelf maar “demonteren”. Ik denk, dat hij normaal nog even gewacht had. Maar nu de puzzel mee naar Assen gaat, moest hij wel. Dietske wil namelijk deze puzzel ook ooit eens in elkaar zetten. Succes alvast!

Ebba was even helemaal in de ban van Heiko! Die zat gisteravond nog even achter de laptop, toen ons dametje zijn aandacht vroeg. En vanzelfsprekend ook kreeg. Heiko begon met haar te “praten” en begon haar te aaien. Dat vond ze helemaal geweldig en gaf zelfs kopjes terug. Ze wilde zo graag, dat Heiko bleef aaien, dat ze soms even niet wist, hoe ze zich moest draaien, om die hand maar te blijven voelen. Wat bijzonder, want meestal doet ze dat bij mij en juist niet bij “de man des huizes”. Een ding was zeker: Ebba was helemaal in haar nopjes…

De grootste kerncentrale moet noodgedwongen sluiten! Oskarshamn 3 is de grootste elektriciteitsproducent van Zweden. Door een brandschade moet de fabriek echter tijdelijk uit productie worden genomen. Hierdoor wordt Zweden afhankelijker van import en neemt het risico op hoge elektriciteitsprijzen (wederom) toe. Kerncentrales worden regelmatig buiten dienst gesteld en gecontroleerd, maar dan gepland. Nu met brandschade wil men uiteraard alles zo spoedig mogelijk herstellen. Het plan was, om te wachten met repareren tot april, maar dat kon niet zo lang worden uitgesteld. Volgens OKG, eigenaar van de kerncentrale, houdt de schade geen risico’s in voor mens of milieu. Men verwacht, dat de reactor tot mijn verjaardag, 27 februari, uit de productie zal zijn. Waarschijnlijk is het stopzetten wel bij velen in de portemonnee te voelen. Dat is mede afhankelijk van het weer: koude dagen en dagen zonder wind maken de prijzen meteen stukken hoger. Plus natuurlijk het feit, dat aangekochte elektriciteit altijd de prijs doet verhogen…

2 gedachten over “Een vrije dag voor vakantiegangers”
  1. Ja, dat zijn van die dingen… meestal is er geen camera in de buurt. Er ligt daar bij jullie nauwelijks nog sneeuw, zagen we onderweg ook al. Hier in Lappland is het nog volop winter met een pak sneeuw. Niet echt heel koud en overdag een zonnetje maakt het een ideaal plaatje.
    We hebben een prima reis gehad: zondagmorgen na de koffie vertrokken naar Rostock. De ferry vertrok om 22.00 uur. We hadden een schone hut, wat krap voor drie, maar och, je slaapt toch. Om 05.45 uur reden we in Trelleborg de kade op, erg vroeg hoor. Het was, in tegenstelling tot zondag toen het de hele dag regende, een prachtige ochtend, we zagen de zon opkomen. Na een overnachting in Sundsvall, onderweg nog boodschappen gedaan, we om half twee in Gafsele. Prima reis gehad, voor herhaling vatbaar. Nu gaan we lekker genieten van de sneeuw. Voor jullie ook fijne dagen, voor jou Joke beterschap en een prettig weekend allemaal.

    1. Wat weer een reis, Rinske! Zo blij, dat jullie heelhuids in Gafsele aangekomen zijn! Fantastisch, dat er bij jullie zoveel sneeuw ligt. Hier vries het lichtjes, waardoor de sneeuw (een dun laagje) nog wel blijft liggen. Wellicht de volgende week nog een beetje mee poedersneeuw erbij…
      Geniet van de kleine dingen en van elkaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.