Geen widgets gevonden in de zijbalk

Deze week vriest het ´s nachts weer lekker. Rond half acht vanochtend was het nog steeds minus 10! Oei, arme Heiko. Hij ging vandaag weer aan het werk in Tranås, om fruitbomen te snoeien. Gelukkig kleedt hij zich goed met extra thermo ondergoed. Daardoor heeft hij geen enkele last van de kou, zegt hij. Het snoeien van bomen is ook het enige wat ze in deze periode van het jaar kunnen doen. Er ligt nog steeds sneeuw en de grond is stevig bevroren. Dat blijft de komende week ook nog zo, want de nachtvorsten blijven aanhouden. Ter compensatie van die nachtvorsten hebben we overdag een prachtige blauwe lucht en heel veel zonneschijn. Prachtige dagen!

Gisteren, precies een jaar geleden, op exact dezelfde dag, kregen we van Skatteverket, de Zweedse belastingdienst, informatie over onze inkomstenbelasting. Dit keer mogen we aangifte doen over het jaar 2021 uiteraard. We kregen via een mailtje een seintje, dat de aangifte in onze digitale brievenbus van Kivra stond. Ze hebben het ons overigens al enkele jaren erg gemakkelijk gemaakt. Heel erg gemakkelijk zelfs. We hoeven de aangifte feitelijk alleen maar met één druk op de knop goed te keuren. Dezelfde procedure als vorig jaar. Eveneens zijn de verschillen in de uitkomsten voor Heiko en mij hetzelfde: Heiko krijgt geld terug en ik moet betalen. Heiko zijn werkgever houdt maandelijks iets te veel aan loonbelasting in en dat krijgen we ieder jaar in april weer terug. Een leuk spaarpotje. Het goedkeuren en betalen van onze aangiftes wilde ik meteen doen, zodat het niet vergeten zou worden. Alleen wilden ze het geld nog niet! Vanaf de 15e maart, vanaf zeven uur in de ochtend, kan er pas betaald worden. Dan wordt die optie op hun website opengezet.

Zoals net gemeld was Heiko aan het werk gegaan in Tranås. Hij begon om negen uur en kon naar een klant waar hij al veel vaker was geweest. Daar moest een hele grote appelboom gesnoeid worden. Dat had de klant vorig jaar zelf gedaan, maar niet helemaal volgens de regeltjes. Hij had veel te veel weggeknipt. Er waren nauwelijks nog takjes overgebleven waar fruit aan kon komen. Zodoende belde hij vorig jaar na de zomer met Örtengren en spraken ze af, dat die het snoeien dit jaar voor hun rekening zouden nemen. Er waren door het grove snoeiwerk van de klant wel erg veel uitlopers in de boom gekomen en die moeten uiteraard een voor een afgeknipt worden.

Een grote klus. Om die ene appelboom te snoeien met duizenden waterschotten, koste drie uur. Daarna volgde nog een kleinere pruimenboom, drie jasmijnstruiken en een ander eenzijdig gegroeid boompje. De redelijk volle aanhanger werd vervolgens geleegd op de stort, waarna er een volgende boom bij een andere klant onder handen genomen kon worden. Het snoeiwerk gaat nog wel een paar weken door. Er lijken alleen maar meer klanten en daarmee meer bomen bij te komen. Het aantal te snoeien bomen ligt inmiddels over de 500 stuks. Ach… Met de huidige weersomstandigheden is dat geen straf. In het zonnetje was het heerlijk werken, aldus Heiko.

Onlangs noemden we de TBE-vaccinatie en dat ons dat elk 420 kronen had gekost. Nu gaat het ons niet om dat geld, want we zijn maar wat blij met de bescherming tegen TBE! Maar op dat item van onze website reageerde Jet, dat het wellicht door de Nederlandse zorgverzekeraar werd vergoed. Die heb ik daar nog lopen vanwege mijn WIA-uitkering. We hebben ons erin verdiept en jammer genoeg kunnen we dit soort nota´s niet bij hen indienen: “Zorg in uw woonland: U heeft recht op de medische zorg volgens de wetten, die in uw woonland gelden. U kunt bij het ziekenfonds (in Zweden) waar u zich inschrijft, informeren welke behandelingen en medicijnen u vergoed krijgt. Kosten die u in uw woonland maakt, moet u declareren bij uw ziekenfonds in uw woonland. U kunt die kosten niet bij ons declareren.” Bedankt voor de tip, Jet. Een vergoeding zit er echter niet in.

Bij toeval kwam ik terecht op de site van “Veilig Internetten”. De naam maakt al wel duidelijk waar het over ging. Doordat er zo ontzettend veel beweging is op gebied van hacken, phishing of ransomware, was ik gaan zoeken naar (meer) beveiliging. Cybercriminelen proberen immers op veel verschillende manieren telefoons of laptops binnen te komen en schade aan te richten. Er staan filmpjes op, wat je er zelf tegen kunt doen. Interessant! Maar wist je, dat je via zogenaamde “slimme apparaten” ook gehackt kunt worden? Wanneer een apparaat is verbonden met internet wordt het “slim” genoemd. Denk hierbij aan beveiligingscamera´s en de router! “Weet je dat een hacker al via één slim apparaat jouw thuisnetwerk kan binnenkomen?”

Toen werd ik wakker geschud en keek ik verder. Door een dergelijk slim apparaat, die dus een koppeling heeft met internet, is het voor een hacker mogelijk, om je apparaat binnen te dringen en over te nemen! De router is zelf verbonden met internet en verbindt vervolgens al je slimme apparaten met WiFi. Daarom is het uitermate belangrijk, om te controleren of de router de laatste updates heeft. Daarin zit beveiliging van de leverancier. Sommige routers worden automatisch ge-update. Voor anderen krijg je een melding. Een enkele router moet je zelf in de gaten houden. Is dat het geval, dat wordt geadviseerd om een herinnering in je agenda te zetten, om het bij te houden en actie te ondernemen. Wil je meer informatie? Kijk dan vooral op http://www.veiliginternetten.nl.

Af en toe heb ik last van een muis in mijn auto. Dat merkte ik ooit toen er een zakje met papieren zakdoekjes in het dashboardkastje was versnipperd. Bah! Als ik ergens een hekel aan heb is dat wel muizen. Sinds die dag hebben we een muizenval in de auto liggen. Achter in de kofferbak. En zo nu en dan is het raak. Gisteren ook weer. Heiko legde iets in de kofferbak en zag dat de val was dichtgeklapt. Maar goed dat we die muizenval nog steeds daar hebben liggen! De muis werd verwijderd en de val werd weer op scherp gezet voor eventuele familieleden van deze muis. Sneu, maar blijkbaar wel noodzakelijk.

Gisteren deed Heiko na het werk nog een paar kleine boodschapjes. Omdat hij later dan normaal thuis was, keek ik even op de app Life360 waar hij was. Die app is een fantastisch hulpmiddel. Niet alleen om te kunnen zien waar hij is, maar ook om in te schatten hoe laat ik het eten op kan zetten. Tot mijn verbazing was er een nieuwe versie van de app actief geworden en stond er bij Heiko zijn foto een autootje afgebeeld. Oftewel hij was met de auto onderweg. Het is dat we hier geen fiets (meer) hebben, maar anders zou ik wel eens willen zien of er ook een fiets in beeld komt. Wellicht is het extra plaatje afhankelijk van de snelheid waarmee je je verplaatst. Erg grappig gedaan programmeurs van Life360! Overigens kun je het plattegrondje, zoals je die op de foto ziet enorm inzoomen en kun je zelfs zien bij welk pand en daarmee welke winkel, hij is. Op het moment dat ik keek was hij namelijk in de ICA supermarkt!

Eind maart wordt de pandemiewet hier afgeschaft: vanaf april wordt covid-19 niet meer geclassificeerd als een algemeen gevaarlijke ziekte. Dit stelt de regering in een wetsvoorstel voor. Men acht het mogelijk om de wet af te schaffen, omdat men niet verwacht, dat er dit najaar een nieuwe golf komt. Mocht dat wel het geval zijn zal men een nieuwe wet moeten maken. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar een wetsvoorstel infectiebeheersing, echter de definitieve voorstellen zullen pas in 2023 worden ingediend. Door de afschaffing van de pandemiewet vervalt ook de meldplicht voor covid-19. Het feit, dat de ziekte niet langer als maatschappelijk gevaarlijk zal worden aangemerkt heeft verder verschillende gevolgen. Een daarvan is, dat degenen die vermoeden dat ze besmet zijn, niet langer verplicht zijn om medische hulp in te roepen. De eis tot infectieopsporing verdwijnt en er kunnen geen eisen worden gesteld aan quarantaine of isolatie. Gevallen van het virus, die in de zorg worden ontdekt, moeten nog wel worden gemeld bij de infectiebestrijding, om infectieopsporing mogelijk te maken. “De pandemie is nog niet voorbij en vaccinatie is nog steeds belangrijk, om kwetsbare groepen te beschermen en het aantal sterfgevallen terug te dringen”. Dat zegt de directeur-generaal van Folkhälsomyndigheten, de Zweedse ministerie van Volksgezondheid.

4 gedachten over “Skatteverket wil nog geen geld?!?”
    1. Hej Wilfred!
      Heb even de link aangeklikt en zag er goed uit. Binnenkort ga ik het een en ander doornemen. Wel veel informatie, maar zeker de moeite waard! Wat ik zag was in duidelijke taal geschreven.
      Bedankt, Hoogeveenster!

  1. Een week of twee geleden schreef je ook over Life360. Dat was voor mij een schot in de roos, zoiets zocht ik. Mijn man fietst heel veel en soms is hij zo lang onderweg dat ik me ga afvragen of er soms iets gebeurd is. We hebben de app dus geïnstalleerd en dat werkt fantastisch. Ik kan je dus vertellen dat er bij het fietsen ‘helaas’ geen fiets getoond wordt. Het autootje is grappig dus wie weet komt er ook nog een keer een fiets.
    Groet, Trijnie

    1. Oh, wat geweldig dat we jullie hiermee op weg hebben geholpen, Trijnie!
      Vind het wel “discriminatie”: wel een auto en geen fiets 😉

      Fijne dag vandaag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.