Geen widgets gevonden in de zijbalk

We begonnen vanochtend met het knippen van mijn haar! In de afgelopen week wilde ik graag naar de kapper in Tranås en toen Heiko donderdag die kant op reed, was het in eerste instantie mijn bedoeling om met hem mee te gaan. Helaas was het toen een “slechte dag” en zakte de moed mij in de schoenen. Een half uur in de stoel van de kapper zitten was geen aanlokkelijke gedachte. Ondertussen groeide mijn haar natuurlijk wel door. Het zag er niet uit vond ik. Ondanks de nodige gel en wax kon ik er geen mooi model meer in krijgen. Daarom stelde Heiko vanochtend voor, dat we het zelf gingen knippen. Op dezelfde manier als een paar maanden geleden. Daar was ik het direct mee eens. Samen daalden we af naar de kelder en als een team knipten we mijn haar. Staande bij het aanrecht pakte ik telkens een pluk haar vast tussen mijn vingers en knipte Heiko het overtollige eraf. Dat ging mooi! Rond de oren kon hij zelf, evenals in de nek. En weet je wat? Ik ben zeer tevreden over het resultaat!

Heiko ging daarna nog een paar uurtjes verder werken aan het projectje van het isoleren van het plafond in de serre. De laatste twee banen tussen de balken werden ook winddicht gemaakt. Met dikke plastic en vervolgens voorzien van plaatjes tempex. Latjes eronder en (bijna) klaar! Nog even een paar puntjes op de bekende i hier en daar, daarna alles opruimen en schoonmaken. Daar waar het tempex (of eigenlijk polystyreenschuim) platen aan elkaar komen, wil Heiko nog latjes over de naden maken. De platen staan soms en beetje bol of gaan doorhangen en met een latje eronderdoor blijft het mooi strak. Waarschijnlijk kan de serre morgen weer ingericht worden. Het kan niet anders, dan dat het nu minder tocht en dat er minder kou naar binnen “straalt” via het ijskoude, ijzeren dak. Het verblijf daar zal allicht iets aangenamer worden.

Ik was vanochtend achter de laptop gaan zitten om de nodige mail weg te werken en een stuk administratie te doen. Facturen betalen en tegelijkertijd allerlei poststukken digitaliseren en opslaan op de harde schijf en in de cloud. Een van de mailtjes betrof onze website. Het bedrijf Hostnet, waar onze website gehost wordt, stuurde een berichtje, dat onze website te groot werd en daardoor te langzaam opende als mensen onze website wilden benaderen. Het zou minimaal 3 seconden duren voordat de website in beeld komt en dat moest eigenlijk 2 seconden zijn. Men adviseerde ons, om een zakelijk abonnement te nemen, zodat er een groot pakket aangeboden kon worden. Kosten: €.50,- per maand. Nee, dat gaan we zomaar niet doen. Het is een hobby, het is leuk, maar het moet ook leuk blijven. Daarbij komt, dat men het een jaar geleden ook al een keer melde dat de website te groot werd. Toen heb ik er drie hele jaargangen uit verwijderd. Alle items weggegooid, inclusief alle foto´s. Ik kan me dan ook niet voorstellen, dat het nu ineens opnieuw te groot is. Volgens mij is het gewoon een commerciële actie van Hostnet. We wachten het af en zien wel wat er gebeurd. In het ergste geval schakelen we over naar een andere provider…

Om ook deze dag weer voldoende te bewegen, zette Heiko na de middag opnieuw een paar voetstappen in de sneeuw. Hij koos voor hetzelfde rondje als gisteren en genoot wederom van de stilte, de prachtige natuur en de schitterende uitzichten. De zon was er af en toe een beetje bij vandaag en die scheen mooi op de bergtoppen. In de verte. Af en toe bleef hij even stilstaan en luisterde hij naar de geluiden om hem heen. Maar hoe hij ook zijn best deed, hij hoorde niets! En dat is niet omdat hij doof is, maar er waren simpelweg geen geluiden. Dat vind hij fantastisch en daar kan hij heel erg van genieten. Stilte…

Vorige week zaterdag kwamen onze vrienden uit Apeldoorn voor een vierweekse vakantie naar Zweden. Hun eerste huisje hadden ze gehuurd iets ten zuiden van de plaats Nässjö. De rest van hun vakantie verblijven ze in een mooi ruim huisje, op acht minuten afstand van ons. Het huisje waar wij al vaker in bemiddeld hebben. En tot nu toe was elke huurder nog super tevreden. Vandaag was de “wissel-dag” voor Martin en Marijke en aangezien ze dan praktisch bij ons voor het huis langs zouden rijden, stelden wij voor, dat ze bij ons aankwamen voor koffie met een stukje marshmallowtaart. Daar werd geen “nee” tegen gezegd! Zodoende stonden Martin en Marijke om twee uur bij ons in de keuken en spraken we verder waar we in mei dit jaar geëindigd waren. Toen verbleven ze in een huisje in Hagfors, landsdeel Värmland, en reden ze speciaal voor ons “even” heen en weer. Wel hebben ze toen een nachtje in onze camper geslapen, want anders waren ze op een dag wel heel veel aan het rijden. Het zal toch snel minimaal vijf uur rijden zijn geweest. Nu verblijven ze op acht minuten afstand van ons en kunnen we elkaar wat vaker treffen.

Tegen de klok van vier uur bracht Heiko hen naar het huisje. Wij weten immers de weg en dan is het wel zo fijn als je je gasten even de weg wijst. Ook binnen in het huisje legde hij alles uit en de eerste indruk was “super gezellig” aldus Marijke. De verhuurder had zelfs een kerstboom met verlichting bij de achterdeur gezet. Een verlichte tak van een dennenboom in een vaas stond op de keukentafel en een paar “trappetjes” schitterden voor de ramen. Ook stond op het aanrecht een fles glögg klaar, met een trommeltje met pepperkakor. Tenslotte lag er een nieuw, onaangebroken pak koffie. Ze voelden zich meteen helemaal welkom. Want hoe lief is dit allemaal?

Een artikel in de plaatselijke krant over de kerstverlichting: “Hoeveel stroom verbruikt een streng verlichting of een trappetje?” Dit artikel sluit aan op het nieuws, waarin de premier alle inwoners van Zweden opriep om zuinig aan te doen met elektriciteit. De regering omschrijft de energiesituatie in Zweden als urgent. Huishoudens wordt nu gevraagd, om hun elektriciteitsverbruik te verminderen. Er zijn inmiddels heel veel Zweden die puur uit kostenoverwegingen elektriciteit hebben bespaard. Nu vragen ze het hele Zweedse volk, om elektriciteit te besparen om het risico op afsluitingen te verkleinen. Premier Ulf Kristersson, minister van Energie en Industrie en minister van Arbeidsmarkt en Integratie hielden vrijdagochtend een gezamenlijke persconferentie over de huidige energiesituatie hier. Het algemene beeld dat werd geschetst was, dat de situatie op zijn zachtst gezegd stressvol is. “De situatie is relatief acuut. We willen op geen enkele manier paniek zaaien, maar we willen wel zeggen, dat het een lastig probleem is en dat er flinke risico’s zijn” aldus premier Kristersson.

Hij wijst er met name op, dat de tijdelijke sluiting van de grootste kernreactor van Zweden, Oskarshamn 3, de waarschuwing vergroot van laag naar reëel risico op ontkoppeling van het elektriciteitsnet in Zuid-Zweden. Er wordt een opdracht gegeven aan de staat om elektriciteit te besparen. Svenska Kraftnät, een energieleverancier krijgt ook een zwaardere missie om nieuwe elektriciteit te verwerven. Aan bedrijven wordt voorgesteld, om een ​​vergoeding te krijgen om hun consumptie te kunnen pauzeren indien nodig. Daarnaast deed het kabinet dus ook een beroep op huishoudens. Niet alleen om het verbruik te verschuiven naar de uren van de dag waarop elektriciteit goedkoper is, maar eveneens letten op wat gebruikt wordt. Ik vond dit overzichtje, wat een bepaalde machine gebruikt aan elektriciteit. Interessant, want kijk eens naar de vaatwasser en droger! Gelukkig is het maken van koffie niet zó duur…

2 gedachten over “Bezoek uit Apeldoorn”
 1. Dat ziet er weer mooi uit hoor, als je haar maar goed zit, toch?
  Hier is ook iedereen bezig om zoveel mogelijk energie te besparen. De prijzen rijzen ook hier de pan uit en nu heeft bijna iedereen een variabel contract en betalen we de “marktprijs”, wat die ook maar mag zijn. Gelukkig hebben we volgend jaar het prijsplafond en doen we allemaal ons uiterste best om onder het plafond te blijven. Afijn we zien wel wat er van komt. Groeten en geniet van de mooie omgeving.

  1. Daar heb je helemaal gelijk in! Nu het haar geknipt is voelt het stukken beter!
   Wat is het toch eigenlijk schrijnend, dat we zo met stroom (en jullie wellicht ook nog met gas) om moeten gaan. Wie had dat ooit kunnen denken?

   Groetjes terug en we blijven allemaal genieten van de kleine dingen, Rinske!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.