Geen widgets gevonden in de zijbalk

En dan is het maandag: “the day after” de onverwachte komst van Jan en Dietske en realiseer je je ineens dat er mooie periode aanbreekt. Deze week bezoek uit Nederland, volgende week bezoek uit Nederland en vervolgens opnieuw bezoek uit Nederland! Drie weken achtereen komen er vrienden en familie naar Ödarp. Dan is het even twee weken “windstil” en dan krijgen we opnieuw een weekje bezoek uit Nederland. We praten dan over de derde week van mei. Vervolgens in de derde week van juni en daarna in de tweede week van juli bezoek. Ik moet er wel bij vermelden, dat men niet de hele tijd bij ons zal zijn, want men huurt ergens anders een huisje. Om het een beetje te kunnen onthouden schreef ik het maar op een bord. Het laatste bezoek uit Nederland, althans wat gepland is, komt in oktober (staat nog niet op het bord). Tussendoor gaan we hopelijk zelf nog een paar weekjes naar Nederland in verband me de verjaardag van Heiko zijn vader. Het is nog niet eerder voorgekomen, dat er zoveel bezoek langskomt in een zomer. Leuk hoor! En we hopen dat er nog meer langskomen: spontaan en onaangekondigd, want de voordeur gaat voor (bijna) iedereen open en de koffie is snel gezet!

Vandaag was het onder andere wasdag, maar bovenal rustdag. Even de drukte van de laatste drie dagen laten bezinken door veel achter de laptop te zitten. Ik had ondertussen weer de nodige digitale foto´s gemaakt en die moesten in de juiste mapjes gearchiveerd worden. Alle 378 stuks… Een voor een openen, bekijken, keuze maken tussen weggooien of bewaren en indien dat laatste in het juiste mapje op de laptop zetten en in de cloud. Daarnaast werd de wasmachine inderdaad een paar keer gebruikt en wilden de bloemetjes graag weer een drupje water.

Buiten scheen de zon alsof die een wedstrijdje deed met Koning Winter! Het had nog een graadje gevroren en dat leverde overdag een prachtige dag op. Na de middag hebben we samen de veranda nog even schoongemaakt. De houten tuinmeubelen werden ontdaan van stof en vogelpoep, evenals een paar prullaria en de betonvloer werd gestofzuigd en gedweild. De hangplanten werden weer aan een spijkertje gehangen en daarmee zag de veranda er weer gebruiksklaar uit. Dat voelt goed! Dat voelt zomers!

Toen ik Heiko tijdens een van onze koffiepauzes vroeg wat hij aan het doen was, wist hij het eigenlijk zelf niet meer precies. “Allemaal kleine dingetjes die niks voorstellen”. Hij had onder andere de lange zwarte buis en hulpstukken voor de water-kracht-centrale naar buiten gelegd, op de plek waar het gebruikt moet gaan worden. Eveneens opnieuw gecontroleerd of het waterpeil al zoveel gezakt was, dat de buis gemonteerd kon worden. Helaas. Daarna had hij de trap naar onze keukendeur schoongemaakt. Het bijvoeren van de vogels is nu over en daarmee kon de trap weer “vogelpoep-vrij” gemaakt worden. Met een veger en later twee keer met een sopje lukte het om alle viezigheid er weer af te krijgen. De trap naar onze voordeur werd vervolgens opnieuw grijs geverfd!

Dat is een jaarlijks terugkerende actie. Deze keer uitgevoerd door Heiko, terwijl het meestal een van mijn klusjes is. De grijze betonrand van ons huis werd vervolgens rondom even schoongeveegd. Opspattend water had ervoor gezorgd, dat er zand tegenaan was gespetterd en dat leek eigenlijk niet zo mooi. Toen hij toch aan het vegen was, werd de achterkant van mijn auto ook even weer schoongeveegd. Na het ritje van gistermiddag was niet meer te zien, dat we met een super schone auto waren vertrokken. Het was echter heel droog stuifzand en kon er met een zachte veger eenvoudig afgeveegd worden. Morgen moet de Hyundai naar de garage om het mankementje dat ze bij de Apk-keuring hadden ontdekt, te laten repareren. Dan moet de auto toch wel een beetje toonbaar zijn toch?

In de garage werd de ketting van de kettingzaag nog even geslepen. Die was de laatste week weer veel gebruikt en kon wel een slijpbeurt gebruiken. En weet je? Heiko heeft de zitmaaier voor het eerst dit jaar gebruikt! Nee, niet om te grasmaaien hoor. Hij heeft de zitmaaier weer “zomer-gebruik-klaar” gemaakt. De opvangbakken er achterop gehangen, de opvangbuis gemonteerd en daarmee was het klaar. Toch maakte hij nog even een paar testrondjes. Je moet er immers wel van overtuigd zijn, dat het daadwerkelijk goed is. En dat was het!

Er kwam nog een laatste verjaardagskaart binnen vandaag! Althans, we gaan ervanuit, dat dit de laatste is. Tien dagen na Heiko zijn verjaardag! Deze was afkomstig van dochter Daniëlle en haar gezin. Dankzij de posterijen is Heiko nu bijna twee weken jarig geweest! Nou kan het wel weer hoor. “We weten nu wel dat je 62 bent geworden, Heiko!”

Vandaag startte hier in Zweden een grootscheepse militaire oefening. Om de militaire slagkracht van de krijgsmacht te vergroten, wordt van 17 april tot en met 11 mei 2023 krijgsmacht oefening met de naam “Aurora 23” gehouden. Aurora 23 is een oefening, waaraan alle defensietakken en strijdkrachten deelnemen en die het gezamenlijk vermogen vergroot, om voorbereid te zijn op een gewapende aanval op Zweden. De missie van de strijdkrachten is uiteindelijk, om Zweden en de Zweedse belangen, onze rechten en onze democratie te verdedigen. Een van de belangrijkste instrumenten voor het verhogen, testen en signaleren van militaire capaciteit zijn oefeningen. Een aantal landen en autoriteiten zullen eveneens deelnemen aan oefening Aurora 23. Samen met die militaire eenheden uit partnerlanden wordt aan onze veiligheid gewerkt en wordt de Zweedse operationele capaciteit vergroot.

Aurora 23 is de grootste nationale oefening in zijn soort in meer dan 25 jaar. Er zullen zo’n 26.000 mannen en vrouwen aan deelnemen. De oefening wordt uitgevoerd in de lucht, op de grond en op zee. Alle disciplines in Zweden zullen erbij betrokken zijn, maar het is vooral in Zuid-Zweden en op en rond Gotland waar de oefening voelbaar zal zijn. Om Aurora 23 uit te voeren, oefenen de deelnemers aan de oefening in gebieden die voornamelijk de eigen oefen- en schietbanen van de strijdkrachten zijn, maar ook op privéterrein. Het is een grootscheepse oefening, die zeker op zal vallen bij de bevolking. In deze gebieden zullen grondeigenaren en bewoners overigens specifiek worden geïnformeerd. Het vliegtrainingsgebied bevindt zich voornamelijk in Zuid- en Midden-Zweden en duurt van 24 april tot 11 mei. Het vliegen met straaljagers, helikopters, transportvluchten en speciale vluchten vindt plaats met start en landing vanaf verschillende bases en burgerluchthavens. Daarnaast vinden luchttransporten vanaf andere bases en luchthavens en vluchten per helikopter plaats, in verband met de oefeningen van landmacht en marine. Geüniformeerd personeel en grondvoertuigen zullen buiten de bases en luchthavens in beweging zijn. Hopelijk hoeven ze dit nooit anders te doen dan in een oefening…

Terwijl we gisteren onderweg waren naar ons bezoekadres reden we bijna twee kraanvogels aan! Ze liepen langs de weg en op het moment dat ze ons zagen aankomen stegen ze op. Ze deden hun uiterste best om ons voor te zijn, alleen lukte die stijging niet zo snel als ze gedacht hadden. Toch kregen ze de voetjes van de vloer en vlogen ze voor ons aan weg. Alleen niet zo heel ver weg. Ze vlogen over ons heen, even naast ons, om tenslotte op het land rechts van de auto te gaan landen. Van zo dichtbij zijn ze toch wel groot hoor. Eenmaal in de lucht viel het mee en op de grond hadden ze (naar onze begrippen) hun normale grootte weer. Prachtige dieren, die we nu eens van heel dichtbij konden bekijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.