Geen widgets gevonden in de zijbalk

Vanochtend na het ontbijt aan de keukentafel bleven we weer “plakken”. Dat wil zeggen: we ruimden het ontbijt af en vervolgens werd onze aandacht natuurlijk weer getrokken door een puzzelstukje… Eerst een stukje: “Nee, die past niet! Hé, daar ligt er eentje die volgens mij hier hoort… Ja! Die past!” En zo kwam van het een het ander en zaten we zomaar ineens samen weer een uur aan de puzzel te werken. Ook Ebba kwam even poolshoogte nemen en ging op een vrije stoel naast ons aan de keukentafel zitten. Ze zal wel gedacht hebben: “Als jullie niet bij mij komen, kom ik wel bij jullie!”

Het leggen van een paar stukjes leverde uiteraard weer het nodige resultaat op. Later op de dag ging Heiko er nog weer mee verder. We weten ondertussen, dat wij niet de enigen zijn die aan het puzzelen zijn. Ook mede bloggers Gerrit en Johanna waren in ieder geval rond de kerstdagen aan het puzzelen en vanuit Nederland kregen we een foto van Ingrid, waarop haar partner Hennie te zien was: gebogen over een puzzel die ze samen maken! Het is ook gewoon erg leuk om te doen.

Na het puzzelen zette ik mij achter de laptop. Heiko liep naar buiten om hout te halen voor de kachel. Hij liep de tuin in en zag daar de enorme hoeveelheid water wat op dit moment door ons beekje stroomt. Onvoorstelbaar hoeveel er voorbij gaat. Op een paar plaatsen is het beekje echt twee keer zo breed geworden! Ook achter houtstek twee. Daar staat het water inmiddels onder de pallets. Terwijl er normaliter een strook grond van een meter achter ligt, voordat je bij het beekje komt. Het bruggetje, dat Heiko had gemaakt om naar de overkant te kunnen komen (al dan niet met de kruiwagen), om de grote sparrenboom te kunnen zagen en ophalen, was niet meer te gebruiken. Die lag helemaal onder het water. Eveneens op ons land achter houtstek vier liggen de plassen water. Daardoor is een doorgang daar op dit moment onmogelijk. En we zijn er nog lang niet! Er ligt nog zoveel sneeuw wat nog zal smelten, waardoor er nog veel meer water komt. Het SMH waarschuwt dan ook voor hoge waterstanden in Zuid-Zweden.

Het SMHI gaf verschillende waarschuwingen: code geel waarschuwingen voor veel regen in delen van Zuid-Zweden. Daarnaast wordt verwacht, dat het woensdag flink gaat waaien. Daarom heeft het SMHI nu ook code geel waarschuwingen afgegeven voor onder andere tussen de meren Vänern en Vättern. In Zuid-Zweden en in delen van de kust van Norrland viel er in de eerste week van het jaar drie keer zoveel neerslag als normaal! Dat is behoorlijk veel! Het was het natst in delen van Östergötland, de provincie boven ons, waar de hoeveelheid regen tot vijf keer (!) zo hoog was als normaal. Landerijen en sommige wegen en stukken spoorlijn staan ​​onder water. Door neerslag en door het smelten van sneeuw. En er volgt nog meer regen ook!

Ik verdween in de loop van de ochtend naar de kelder, naar de tvättstuga. Eerder had ik mijn knutselhok opgeruimd en nu wilde ik het hoekje bij mijn knutselbureau schoon maken. Dat bureau staat tegen de betonwand van de schoorsteen aan. Aan de andere kant van die wand/ schoorsteen staat de houtkachel in het stookhok. De schoorsteen staat los van de kelderwanden links en rechts, zodat die kan “werken” door de hitte en de afkoeling. Door die voegen aan beide kanten van de schoorsteen komt stof en roet. Zie je de voeg omhoog en omlaag lopen, links van de radiator? Het zou beter zijn als die dilatatievoeg dicht gekit werd. “Een dilatatievoeg zorgt ervoor, dat materialen kunnen uitzetten en krimpen zonder dat er schade ontstaat.

Dat is hoognodig, want door temperatuurwisselingen en vocht gaan grote beton- en metselconstructies “werken”. Dilatatievoegen vangen dat op en voorkomen zo dat er scheuren ontstaan.” Binnenkort gaat Heiko ze dichtkitten. Op mijn knutselbureau ligt op dit moment bijna elke dag wel een beetje roet. Ook het gordijn dat over een verwarmingsbuis is gedrapeerd had veel roet opgevangen. Dat gordijn moest gewassen worden. Ik nam toen de andere gordijnen rond de douche ook maar meteen mee. Alles werd weer even lekker fris gemaakt. Wat dacht je van de radiator? Die bleek toch smeriger te zijn dan gedacht. Potverpielekesnogaantoezeg! De vervelendste klus was toch wel het schoonmaken van de twee rekjes met vele klosjes garen. Toen het allemaal schoon was, was het klusje weer totaal vergeten!

Na de middag ging Heiko naar de tvättstuga om de saunawand over te verven! Die wand had op de een of andere manier van ons drie verschillende kleuren grijs gekregen en daar zou nu verandering in aangebracht worden. Met voldoende potten grijze verf, van dezelfde kleur, begon Heiko. Rond de kabels was het even lastig, maar met een klein penceeltje uit mijn “schilder-la” lukte dat ook. De grote vlakken werden met een roller gedaan en de rest met een gewone kwast. De verf was op waterbasis en droogde zodoende vrij snel en stonk ook niet zo. Wij vinden dat verf op waterbasis toch wel een fantastische uitvinding hoor. Eveneens is het handig met het schoonmaken van de kwasten. En uiteraard veel beter voor het milieu. Te bedenken, dan we “vroeger” alles verfden op olie basis en dat de kwasten schoongemaakt moesten worden met terpentine. Tijden veranderen en ook de saunawand! Die zit weer strak in de lak!

Gisteren hadden we varkenshaas gegeten. Het was echter zo´n grote jongen, dat die niet in een keer werd klaargemaakt. Daarom had ik slechts de helft in plakjes gesneden en gebraden. Vandaag wilde ik deel twee op het menu zetten, alleen niet op dezelfde manier als gisteren. Daarom werd een kruidensausje gemaakt van room, geraspte kaas, tomaat, runder-fond, kruiden en een scheutje witte wijn. De varkenshaas werd “gewoon” als anders gebakken met een beetje zout en peper. Het was uiteindelijk de bedoeling, om aardappeltjes te bakken, maar daar stak vriend Klaas, de man van vriendin Reinie, een stokje voor…

“Toeval bestaat niet” en daarom was het uiteraard heel “logisch”, dat Klaas via Facebook een recept deelde. De aardappeltjes werden gestampt, waarna er geraspte kaas doorheen kwam en twee eieren. Een beetje zout en peper en klaar. Daar werden vervolgens bolletjes van gemaakt, iets kleiner dan onze gehaktballen. Die bolletjes werden in een pan met olijfolie gebakken. Oei oei oei wat waren die lekker! Ook flink maagvullend. Een frisse salade maakte ons eten compleet. De combinatie was geweldig. Eens een keer iets anders… Bedankt voor het delen van het recept, Klaas!

Gisteren was het enorm mistig. Toen ik uit het raampje in de kelder keek, naar het Noorden, zag ik de grote, eenzame den daar staan. Achter een dode stam. Ineens zag ik, dat die grote den model heeft gestaan voor ons behang aan de kelderwand. Op de foto hierboven de “echte boom” en op de foto hieronder het patroon met de bomen. Als de dode stam er niet voor had gestaan, was het onderscheid nauwelijks te maken. Mede dankzij de dichte mist. Grappig toch? Hoe groot is de overeenkomst?

4 gedachten over “Wandje sauna geverfd”
 1. Puzzelen is verslavend en inderdaad zo leuk. We zijn vandaag weer begonnen aan een nieuwe. Daardoor minder tijd gehad om jullie blog te lezen. En dus ging ik van 10 januari terug lezen. Wist ik ook lekker de oplossing van de pennen puzzel.
  Leuk inderdaad die boom en jullie behang. Puzzel van maken, hihi nu sla ik door. Fijn weekend!

  1. Oh, dat meen je! Weer een nieuwe puzzel: wat spannend!
   Dus jij hoefde niet na te denken over de pennen puzzel. Dat was eigenlijk niet de bedoeling!
   Nee, daar maken we geen puzzel van. Ik heb al een andere foto in gedachten!

   Jullie ook een heel fijn weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.