Geen widgets gevonden in de zijbalk

De dooi is overduidelijk ingetreden. Voor het eerst sinds meerdere dagen was de zon weer eens te zien. Die hadden we al een poosje moeten missen. Missen gaan we ook heel binnenkort de sneeuw. Zo langzaam de centimeters werden toegevoegd, zo snel verdwijnen ze nu.

Aan de overkant van de weg waaraan wij wonen ligt, parallel aan de weg, een klein greppeltje. Die staat nagenoeg altijd droog. En als er al een drupje water in staat zou je er met gewone schoenen aan nog doorheen kunnen lopen. Maar op dit moment niet! We hebben er een slootje bij! In het greppeltje, dat nu een slootje genoemd mag worden, stroomt het water met een behoorlijke vaart richting Tranås. Richting het noorden. Onze brievenbus staat voor het eerst “in zijn carrière” met zijn voeten in het water. Overigens valt het op, dat het bouwwerkje waar de brievenbus aan bevestigd is, scheef staat. Met dank aan de sneeuwschuiver! Eerder hadden we een plank aan de achterkant van het bouwwerkje, richting een paaltje in de grond. Die plank zorgde ervoor, dat het bouwwerkje niet achteruit gedrukt kon worden. Bijvoorbeeld door het geweld van de opzijgeschoven sneeuw. Maar… Ergens na de zomer kwam er een grote tractor langs met een maaibalk en die maaide ook even netjes achter onze brievenbus langs. Helaas werd tijdens die actie de steunplank vernield. Het is er bij gebleven, om daar weer een nieuwe plank aan te maken en dit is nu het resultaat. Zodra de sneeuw weg is wordt er een nieuwe plank aan het brievenbus-bouwwerkje gemaakt en staat die weer stevig, in afwachting van de volgende sneeuwschuifactie…

Gisteren kregen we de afrekening voor de verbruikte stroom, in aantal kWh van onze stroomleverancier E-On. In de grafiek staat ons verbruik over de jaren 2020, 2021 en 2022. Zowel in 2021, als in het vorig jaar is het ons gelukt, om het verbruik te laten dalen. In 2020 was ons jaarverbruik 4.790 kWh. In 2021 was dat 470 kWh minder, oftewel we hadden toen 4.320 kWh over het hele jaar verbruikt. Dat was 90% ten opzichte van het jaar 2020. Vorig jaar hebben we 3.789 kWh verbruikt en dat is 531 kWh minder dan het jaar ervoor. 88% Ten opzichte van het jaar 2021. Hier zijn we erg blij mee en best wel een beetje trots op. We zijn bewust bezig met het laag houden van ons stroomverbruik en het levert resultaat op. Vorig jaar hebben we 21% minder stroom verbruikt dan in het jaar 2020! Een vijfde deel minder! En als we als laatste de vergelijking maken met het jaar 2019, dan hebben we in vier jaar tijd, ons stroomverbruik met 25% teruggebracht, want in 2019 hadden we namelijk maar liefst 5.079 kWh verbruikt!

Wat deden we toen anders? Wat we ons kunnen bedenken is, dat we vorig jaar in ieder geval de palletkachel nagenoeg niet aan gehad hebben. We hebben steeds op hout gestookt en de wasdroger werd het laatste half jaar niet gebruikt. Ik denk dat die twee dingen de voornaamste redenen zijn voor het lagere verbruik. Hebben we nu ook veel geld bespaard? Wel iets. Heel toevallig is het bedrag dat we hebben bespaard dit jaar nagenoeg gelijk aan de besparing in aantal kWh, dus €.500,-. Overigens is dit inclusief een tegemoetkoming van de regering, in verband met de hoge stroomprijzen en inclusief een vergoeding van E-On vanwege langdurige stroomuitval in januari, als gevolg van de storm.

Uiteraard werd er weer gepuzzeld. Het gaat nu om de laatste stukjes van de in totaal 2.000 stuks. De resterende open gaten in de puzzel worden kleiner en kleiner. Meteen na het ontbijt beten we er ons samen weer even in vast en met succes. Wat gaat daar veel tijd in zitten en wat heb je daar veel geduld voor nodig! Gelukkig heeft één van ons in ieder geval dat geduld. Vreemd genoeg is dat deze keer Heiko.

Gisteren was Heiko naar Tranås gereden om diverse boodschapjes te doen. Onder andere kon er een pakje gehaald worden bij de Preem. Dat was mijn nieuwe ergonomische muis. De oude werkte niet goed meer, na ruim twee jaar trouwe dienst. Nee, niet heel oud, maar daarentegen enorm vaak gebruikt. Via het internet vond ik exact dezelfde en die werd besteld. Vandaag kon ik die voor het eerst proberen. Nagenoeg geen verschil met de oude. Het balletje waarmee je naar de juiste positie rolt heeft een iets andere kleur en het grijze deel onder je hand heeft meer grip. Het bevalt me prima. De blauwe bal van de oude muis had ergens een paar beschadigingen en bleef zodoende regelmatig “steken”. Erg vervelend. Dat is nu verleden tijd!

Na het overlijden van mijn tante, eind afgelopen jaar, pakte ik onze stamboom er weer eventjes bij. Een achterachterneef van mijn moeder heeft dat in 1998 gemaakt. Mijn moeder heeft er veel input voor geleverd. Niet alleen met informatie over familieleden, maar ook met foto´s. De heer Slagter heeft er een paar jaar over gedaan, om een pracht boek uit te brengen. Als dank kreeg mijn moeder destijds het boek “Parenteel Slagter”. Daarnaast kreeg ze ook nog een gigantische stamboom op papier. Een grote lap papier, waarop ook zij staat. Ik kon het nog aanvullen met informatie over mijn familie.

De hele tijd, dat ik me weer even in het verleden waande met hetgeen ik las in het boek en op de stamboom, had ik gezelschap van Ebba. Ze had me eerst beneden gezocht en toen ik uiteindelijk haar naam riep wist ze dat ik boven was en met veel lawaai, miauwen kwam ze bij mij. Nadat we even geknuffeld hadden zocht ze haar plekje op, op de vensterbank. Lekker warm boven de kachel!

Huishoudens in heel Zweden krijgen voor de periode november-december een nieuwe elektriciteitssubsidie. Dat maakte minister van Energie en Voedsel Ebba Busch eergisteren bekend op een persconferentie. Dit betekent dat zelfs huishoudens in Noord-Zweden nu elektriciteitssubsidies krijgen. Die betalen veel minder dan de huishoudens in het zuiden. Rare situatie… Svenska Kraftnät is belast met het ontwikkelen van de nieuwe elektriciteitsprijssubsidie. Svenska Kraftnät is de elektriciteitsnoodautoriteit in Zweden en is verantwoordelijk voor het versterken van de elektriciteitsvoorziening in het land om het hoofd te bieden aan kritieke situaties en ernstige verstoringen. Tegelijkertijd moet worden getest of het mogelijk is, om een ​​verbruiksplafond te ontwerpen. Dat wil zeggen een maximum aantal kilowattuur waarvoor een huishouden ondersteuning kan krijgen. “Door te zeggen, dat je dat plafond wilt, zeg je ook, dat de vorige elektriciteitssubsidie ​​een beetje te genereus was”, aldus een verslaggever. “Een plafond zou de compensatie kunnen wegfilteren en dempen voor sommigen die elektriciteitskosten hebben waarop kan worden bespaard. Bijvoorbeeld een zwembad”, zegt de minister. Het ligt in de verwachting, dat het geld in februari wordt uitgekeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.