Geen widgets gevonden in de zijbalk

Al op tijd kwam er een berichtje vanuit Bunn, dat we de koffiezetmachine al wel konden aanzetten: onze vrienden waren onderweg naar Ödarp! Mooi, want we wisten, dat Jan en Dietske rond elf uur graag wilden vertrekken, om niet te laat aan te komen bij hun hotel. Die hadden ze in noord Duitsland geboekt. Zo wordt de lange reis mooi onderbroken. Uiteindelijk, bleek later, hebben ze nog de hele week vakantie en dan moet je er uiteindelijk zoveel mogelijk van genieten. Niet haasten, maar juist ont-stressen. Verstandige lui!

Het was voor Jan geen verrassing, dat hij rijstevlaai bij de koffie kreeg. Ondanks het feit, dat het jammer genoeg een beetje droog was uitgevallen (waarschijnlijk nét iets te lang in de oven gehad), was de smaak goed. In een mum van tijd was het gebak bij iedereen op. Dietske had een punt rabarbertaart gehad en dat leek haar ook wel te hebben gesmaakt. En toen… Toen was het “plotseling” tijd om te vertrekken. Jig! Dat zijn van die momenten, die je het liefst wilt uitstellen. Na een paar stevige knuffels en smokken werd de Renault gestart en zwaaiden we Jan en Dietske uit. We hebben genoten van hun bezoek, ook al was het weer anders dan oorspronkelijk gepland. In 2019 kon ik niet alles meedoen vanwege de galstenen en nu vanwege de rug. We hebben al afgesproken, dat de volgende keer dat ze hier komen, ik twee maanden van tevoren volledig huisarrest neem… Goede reis, lieve vrienden!

Daar zit je dan. “Zullen we nog maar een kopje koffie nemen?” Dat deden we, terwijl er even niets gezegd werd. En dat is hier meer uitzondering dan regel. Uiteindelijk ging ik aan de slag achter de laptop, terwijl Heiko naar bed ging. Die voelde zich niet helemaal fris en hoopte door een beetje extra slaap zich beter te gaan voelen. Toen hij drie uurtjes later beneden kwam, was dat daadwerkelijk het geval. Hij had al die tijd geslapen. Wat de vermoeidheid veroorzaakte is onduidelijk. Om zijn rust te nemen, belde Heiko Örtengren voor morgen af, zodat hij geen verplichtingen heeft en ook morgen even kalmpjes aan kan doen.

Zelf wilde ik technisch gaan doen, door de inhoud van een videoband over te zetten naar de laptop. Alleen nadat ik het doosje met attributen open had gemaakt, deed ik die nog sneller weer dicht: even geen moeilijke dingen vandaag hoor! Ik meende namelijk te zien, dat het niet al te eenvoudig was. In plaats daarvan zorgde ik ervoor, dat een kopie van alle nieuwe documenten weer in de cloud kwamen, alsmede de foto´s van de afgelopen dagen. Vervolgens pakte ik de digitale fotomap van 2021, om verder te gaan met de selectie voor het jaarboek. Er zijn weer een paar leuke foto´s bijgekomen!

Zweedse diesel duurste ter wereld! Vandaag werd het nog duurder, om de tank te vullen met diesel. Nieuwe historische prijsrecords werden namelijk genoteerd, waarmee ze momenteel de duurste ter wereld zijn. Met deze prijsstijging voor diesel is de prijs van Zweedse dieselprijs per liter duurder dan de op één na duurste markt, die van Hong Kong. Dat is volgens de internetsite Globalpetrolprices.com, wat genoemd werd in het krantenknipsel. De toonaangevende brandstofketens hebben de prijs van 95-octaanbenzine met 20 öre verhoogd tot SEK 19,44. Tegelijkertijd wordt de diesel met 15 öre per liter verhoogd tot 21,72 kronen. De verhoogde prijzen zijn de adviesprijzen voor bemande stations. Deze laatste prijsstijgingen volgen op een gestage stroom van prijsstijgingen gedurende het einde van vorig jaar en dit jaar. De verklaring is nu, dat de prijs van ruwe olie behoorlijk is verhoogd, tot bijna 96 dollar voor een vat Noordzeeolie. Het hoogste niveau sinds 2014. De prijs lag zelfs al korte tijd dicht bij de 100 dollar. Het vullen van een 60 liter dieseltank met de nieuwe recordprijs, kost iets meer dan SEK 1.300, 130 euro. Dat is SEK 400 meer dan dezelfde hoeveelheid diesel een jaar geleden.

Met de stijging van de dieselprijzen wil de Zweedse overheid de boeren financieel steun bieden. Het kabinet biedt nu crisissteun aan de landbouw aan. Het grootste deel is een verhoogde steun, om de gestegen dieselprijzen iets te kunnen compenseren. Crisisondersteuning voor de landbouw is een veel besproken onderwerp de afgelopen tijd. “Veel boeren maken zich zorgen over, zowel de huidige situatie, als de toekomst”, zegt minister van Financiën. Het “steunpakket” van 1 miljard SEK (1 miljoen euro) is tijdelijk en is opgenomen in de voorjaarsbegroting. Na het verder lezen van het krantenartikel blijkt echter, dat het gaat om een advies, een oproep aan de regering, maar dat een besluit (nog) niet is genomen. Naast de financiële steun voor diesel wil men ook 300 miljoen kronen reserveren, om boeren en bedrijven te ondersteunen, die bijvoorbeeld sterk gestegen elektriciteitskosten hebben gehad. Als de overheid akkoord geeft voor de compensatie zal de vergoeding voor diesel in juli plaatsvinden, terwijl die voor elektriciteit nog langer op zich laat wachten. Houden boeren en bedrijven het zonder die hulp zo lang vol?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.