Geen widgets gevonden in de zijbalk

Na twee nachten op rij met een à twee graden nachtvorst en overdag een temperatuur van beneden de vijf graden, is het vanochtend weer ineens een stuk warmer. De thermometer gaf zeven graden boven nul aan en het regende! Dat regenbuitje bleef bijna de hele dag aanhouden. Een trieste aanblik en het oppakken van een buitenactiviteit was geen aanlokkelijk idee. Daarom leefden we ons vanochtend binnenshuis uit. Uiteraard met onder andere het huishouden en het bijwerken van onze website. Ook met het vertroetelen van ons dametje Ebba.

Ze krijgt haar medicijnen toegediend en we maken twee keer per dag haar wondje schoon met gedestilleerd water. De wond ziet er gelukkig prima uit. Het gaat zo te zien steeds een beetje beter met haar. Ze is inmiddels iets meer gewend aan de kap om haar hoofd en stoot niet overal meer tegenaan. Het zelfstandig eten en waterdrinken met de kap op gaat ook al iets beter. Zelf vindt ze dat ze wel alweer naar buiten kan. Getuige het feit, dat ze meermalen per dag de deuren controleert, waar ze in het verleden regelmatig door naar buiten is gelaten. Haar drang om naar buiten te willen wordt begeleid door een luidruchtig gemiauw. Uiteraard denken wij en de dierenarts daar ietsjes anders over. De komende tien dagen blijft ze nog binnen. Pas als de hechtingen eruit zijn en de wond volledig genezen is, mag ze weer naar buiten en op muizen jagen.

Dat laatste nemen we nu zelf maar voor onze rekening, door muizenvallen op zolder te plaatsen en te legen. De afgelopen dagen zat er bijna iedere ochtend een muis in de val! Eentje had ons een groot deel van een nacht wakker gehouden. Die was te “sterk” en was niet meteen dood nadat de muizenval dichtklapte. De muis ging aan de wandel met de val en dat veroorzaakte op de houten vloer nogal wat geluid. Lawaai! Die vloer is immers het plafond van onze slaapkamer! Daarmee was het geluid voldoende om bij wakker te liggen. Omdat je verwacht, dat het elk moment over kan zijn, blijf je in je bed liggen. Op het moment, dat de muis een tijdje stil zat werd die gedachte versterkt. Onterecht, want even later bewoog de muis met muizenval weer over de zoldervloer. Zodra het ´s ochtends licht werd, werd de muis uit zijn lijden verlost. Het leven op het platteland valt soms niet mee. Dat geldt voor de muis en voor ons…

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de inflatie in Nederland in de maand september op 14,5% berekend! De hoogste sinds de tweede wereldoorlog. Dat betekent, dat het leven nu behoorlijk duurder is dan een jaar geleden. Heeft het nut om nu de knoop door te hakken en uit te wijken naar een financieel gunstiger buitenland? Dit was de kop van het artikel op de site van onze uitgever Grenzenloos. Die vertelden, dat op de website van Numbeo de levenskosten van alle landen ter wereld kunnen worden vergeleken met Nederland. De gegevens werden door publieksraadpleging verzameld en niet door consultants. Grenzenloos heeft de kosten voor levensonderhoud van alle populaire emigratielanden onderzocht en vergeleken met Nederland. Het resultaat van een aantal landen is: * Frankrijk 1% lager * Zweden 10% lager * Duitsland 11% lager en in Hongarije is het levensonderhoud 46% lager. Er zijn ook landen waar het levensonderhoud duurder is dan in Nederland: * Canada: 2% hoger *Denemarken: 10% hoger * Noorwegen 26% hoger en in Zwitserland zijn de kosten voor levensonderhoud zelfs 64% hoger!

Let wel op, dit zijn de kosten (uitgaven) voor levensonderhoud. Alleen boodschappen, huur, kleding, transport, enzovoort. Het zegt niets over het gemiddeld loon of de lokale inkomstenbelasting. Het leven in Zwitserland is extreem duur, maar de lonen zijn er veel hoger dan in de Lage Landen en de belasting is er lager. Wie in een van de goedkope landen woont (zoals bijvoorbeeld Hongarije), maar inkomen uit Nederland genereert, is zeker goed af. Ook omdat de inkomstenbelasting in Hongarije lager is dan in NL. In veel landen is er wel een groot verschil tussen stad en platteland. Groter dan dat men in Nederland gewend is. Terwijl iedereen altijd dacht dat het levensonderhoud in Zweden duurder zou zijn, blijkt het juist omgekeerd te zijn. Het is hier 10% goedkoper! We delen die conclusie al enkele jaren. Nu is het onderbouwd.

Vanmiddag leek het even iets droger te zijn. Mooi! Een goed moment om eventjes samen naar buiten te gaan. Heiko stelde voor, om de helft van houtstek “nummer 2” vrij te maken het voor nieuw gekloofde hout. Aan de linkerkant van die houtstek lag niet zo heel veel meer en volgens Heiko zou het maximaal een uurtje tijd kosten, om het over te pakken en naar rechts te verplaatsen. Althans met twee personen. Dat was nu typisch zo´n klusje waar je tegenaan ziet als je het alleen moet doen, maar met z´n tweeën is het zo gepiept. Ik was de “afpakker” en aangever vanuit het linker gedeelte en Heiko was de “aanpakker” en weglegger aan de rechterkant. Op een gegeven moment hebben we nog even gewisseld, om niet de hele tijd dezelfde beweging (met de rug) te maken. Een bijkomend voordeel van dit specifieke klusje was nog, dat we alle twee onder het dakje van de houtstek konden staan en zodoende niet nat werden van een nieuwe en lange regenbui. Als er niets tussendoor was gekomen hadden we de klus inderdaad in een uurtje geklaard.

“Oh? Wat kwam er dan tussendoor?” Nou, ik was drukdoende om het hout, blokje voor blokje tussen de spijlen van de gesegmenteerde houtstek door te manoeuvreren, toen ik ineens een harige muis op een stukje hout zag zitten. De muis zat doodstil. Zou die geprobeerd hebben, om in de houtstek te overwinteren, maar dat hij misschien door honger en dorst is overleden? Ik pakte het stukje gekloofd hout op, inclusief de “restanten” van de muis en bekeek het diertje eens beter. “Hé! Het is helemaal geen gewone muis: het is een vleermuis!” Het diertje zat helemaal ineengekropen, de opgevouwen vleugeltjes langs de beide zijkanten van het kleine lichaampje. Een heuse, dode vleermuis. Dacht ik. Heiko zei nog “Pas maar op! Die leeft nog, houdt zijn winterslaap en als hij wakker wordt: ze kunnen gemeen bijten”. Ach welnee, deze zit zo stil op dat stukje hout…

Ik pakte het blokje met het diertje en pakte de camera, om er een paar foto´s van te maken. Op dat moment zag ik, dat het lijfje van het dier op en neer ging. Hij leefde toch nog! Na de fotosessie liet ik het diertje verder met rust en legde hem met blok en al op een stoel. Wanneer we klaar zouden zijn, zou ik het blokje, inclusief vleermuis ergens op een rustige plek in een houtstek wegleggen. We gingen verder met het overpakken van het hout. Toen de regendruppels dikker werden, pakte ik het blokje met de vleermuis en legde het onder het afdak van de houtstek. Even later zag ik, dat het diertje begon te bewegen. Het kroop op een balk van de houtstek en sloeg zijn of haar vleugels uit. Snel maakte ik nog een paar foto´s, en een paar tellen later vloog het diertje weg. Een bijzondere ontmoeting! Later op de middag werden de kiekjes op de computer gezet en bekeek het beestje nog eens beter. Oei, die oogjes! Ahhh, die klauwen! Brrr…

We hadden deze vleermuis uit zijn winterslaap gehaald, want deze dieren gaan in een soort slaapstand van oktober tot april. Gelukkig is het nog maar begin oktober en is zijn slaap hopelijk nog niet zo heel diep geweest. Nieuwsgierig geworden over dit diertje zochten wij naar informatie en vonden die op de site van Natuurmonumenten. Het blijkt, dat vleermuizen ‘s avonds en ‘s nachts op zoek gaan naar eten. Ze zien slecht, daarom zijn hun oren onmisbaar (en waarschijnlijk zo groot). Een jagende vleermuis maakt gebruik van sonar. Ze zenden geluiden uit die kaatsen tegen allerlei voorwerpen en prooien. Uit de echo die terugkomt, leiden ze af waar een prooi is en passen razendsnel hun koers aan om hem te kunnen vangen. De sonar van de meeste vleermuizen is niet hoorbaar voor mensen. De hoge geluiden die ze maken liggen ver boven onze gehoorgrens. Elk vleermuissoort maakt trouwens zijn eigen geluid.

Vleermuizen zijn echte insecteneters, die hun prooien met hun scherpe tandjes oppeuzelen. Groot-oor-vleermuizen eten bijvoorbeeld veel nachtvlinders en ook kevers en spinnen. En veel. Om te overleven moet een vleermuis een kwart tot een derde van zijn lichaamsgewicht aan insecten eten! Al snel driehonderd stuks per nacht. In de winter houden vleermuizen dus een winterslaap. Een vleermuis zoekt een schuilplek waar het in de winter tussen de 5 en 10 graden Celsius blijft. Tijdens de winterslaap hangen vleermuizen meestal op hun kop aan hun achterpoten. Ze zetten hun achterpoten op slot, zodat het geen energie kost om zich vast te houden. De ene vleermuissoort houdt een langere winterslaap dan de andere Als het in het voorjaar mooi weer begint te worden, komen de vleermuizen weer naar buiten om insecten te vangen. “Onze” vleermuis vloog weg en liet ons verbouwereerd achter. Het blokje en de balk waren en bleven leeg…

Na dat avontuur maakten we de linkerhelft van de houtstek vrij en wilde ik verder gaan met het hout dat onder het dekkleed lag te wachten. Daarvoor hadden we zo ons best gedaan toch? Dat vond Heiko geen goed idee. Een uur lang oppakken van de blokken en het daarmee gepaard gaande rekken en strekken was eerst weer voldoende oefening. Daarbij dacht hij, zowel aan mijn, als aan zijn eigen rug. Als ik eerlijk ben vond ik eigenlijk dat hij wel gelijk had, al zei mijn hoofd “Afmaken die klus!” Ik liet me overtuigen en we gingen naar binnen. Naar Ebba. En we namen koffie met een stukje koetaai, die we woensdag van Rob en Marijke hadden gekregen. Wat een heerlijke smaak! En dat hout wat onderdak moet? Ach dat komt morgen misschien wel aan de beurt.

2 gedachten over “Vleermuis uit winterslaap gehaald…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.