Geen widgets gevonden in de zijbalk

Afgelopen nacht sliepen we apart. Heiko op de bank en ik op ons bed. De bank in de kamer is voor hem geen onbekende, want daar slaapt hij ook graag wanneer het boven zo warm is. En dat was het. Dit keer was er een reden extra: zijn corona besmetting. We probeerden in eerste instantie isolatie voor hem in de slaapkamer, maar dat lukte niet. Met name door de warmte daar was niet te doen. We houden nu zoveel mogelijk rekening met onder andere afstand, niezen en hoesten in elleboog, veel handen wassen, goed ventileren, enzovoort, maar tegenhouden kunnen we het overbrengen waarschijnlijk niet. Vanochtend voelde Heiko zich nog steeds erg beroerd. De bekende klachten keelpijn, hoesten, hoofdpijn, vermoeidheid en koorts waren nog lang niet verdwenen. Helaas. Hij pakt elke dag vier keer twee paracetamols, waarmee alles een beetje onderdrukt wordt. Zijn eetlust is iets minder dan anders, maar hij drinkt gelukkig wel genoeg. Nee, hij is nog niet weer de oude…

Sinds een aantal weken hangen er bij ons heuse hangplanten in huis. We kregen een drietal graslelies van Jan en Ria, die heel binnenkort terug verhuizen naar Nederland. En voor het eerst in deze weken bloeien er een paar van die plantjes. Deze lelies krijgen nieuwe plantjes aan langere stengels, die wel vijftig centimeter lang kunnen worden. Daaraan groeien de stekjes. Aan die stengels en in de stekjes kwamen een paar knoppen tevoorschijn! Binnen een paar uur bloeiden ze! En net zo snel als de bloem kwam verdween hij ook. Binnen een dag waren alle bloempjes uitgebloeid. Je hebt dus naast de eendagsvlieg ook de eendagsbloem!

Vandaag was het gelukkig stukken koeler. Tjonge, jonge die hitte mat je wel enorm af hoor. Vandaag kon je tenminste weer normaal buiten lopen en iets aanpakken. Zoals bijvoorbeeld de oevers van ons beekje/ vijvertje. De grote dotterbloemen zijn al lang geleden uitgebloeid, maar de grote bladen hadden we tot nu toe laten staan. Daartussen groeide natuurlijk ook van alles aan onkruid. Eveneens was er van alles in het water gaan groeien: veel gras, herenmoes, bamboe en riet. Vandaag stond er nog steeds nagenoeg geen water in de vijver en kon ik er met droge voeten, weliswaar in grote laarzen, bijkomen. Het was wel uitkijken geblazen, want het was ontzettend glad. Een verkeerde stap en ik lag in de blubber!

Ik maaide alles met de trimmer plat, voordat de voorspelde regenbuien de beek morgen weer zouden gaan vullen. De eerste meter, anderhalf vanaf de kade ging prima, alleen daarna verzette ik een paar stappen en werden mijn laarzen in de blubber gezogen. Toch al snel een paar centimeter. Gelukkig kon ik steunen op de trimmer om in balans te blijven. Én om er weer uit te kunnen komen. Anders had ik daar nu waarschijnlijk nog gestaan… Deze kant van de vijver is in ieder geval weer netjes gekortwiekt. Morgen de overkant?

Vogelhokje “Geert” stond al een poosje naast de oppottafel. Uiteraard buiten, want die had immers ongenode gasten in huis. In plaats van de bonte vliegenvanger die er eerst een nestje in hadden gemaakt, zaten er later wespen in te “broeden”. Daar hebben we destijds letterlijk en figuurlijk een stokje voor gestoken. Alleen dacht ik dat het broedhokje leeg was. Toen bleek, dat dat niet het geval was ben ik gaan peuteren. Wat er nog uitkwam was een deel van het vogelnest én een groot stuk van het wespennest. We hadden er toen misschien een walnoot uit gehaald, maar de honingmeloen zat er nog in! Toch is en blijft het onvoorstelbaar hoe die beestjes hun nest hebben gemaakt: een waar kunstwerk. Jammer, dat de wespen zelf niet zo leuk zijn…

In onze tuin liep ik nog even onder de grote appelboom door en zag aan verschillende takken diverse mooie groene appeltjes hangen. In tegenstelling tot andere jaren zagen ze er nu lekker fris en fruitig uit. Vorig jaar waren ze nagenoeg allemaal aangevreten door een vliegje of was er door vogels in gepikt. Voorlopig zien de appeltjes er prachtig uit. Ze moeten alleen nog even doorgroeien en van kleur veranderen. Dit zijn laatbloeiers. Deze kunnen we pas in oktober oogsten. Zo te zien heeft het grove snoeien van de grote boom, waarbij de boom zeker 1 tot 2 meter korter is geworden, een goed effect op de hoeveelheid en de afmetingen van de appels.

Met de zwarte bessenstruik gaat het ook goed. Die hangt vol met de kleine, lekkere en vooral ook gezonde bessen. Zeer binnenkort ga ik daar maar eens voor zitten om die te plukken. Voordat onze gevleugelde vrienden ze in de gaten krijgen. Je kunt van deze zwarte bes onder andere hele lekkere sap maken. Heiko neemt altijd drinken mee naar zijn werk en dat maakt hij van ranja van de zwarte bes. Je kunt er ook uitstekend wijn van maken, maar dat ben je wel een heleboel bessen nodig. Zo groot is onze struik nog niet. Jonge stekken zijn inmiddels gepoot en dragen al een klein steentje bij in het vergroten van de opbrengst.

Geluk bij een ongeluk: Heiko lag in de kamer op de bank en voelde zich vanavond re-de-lijk. Daardoor konden we de voetbalwedstrijd van het EK Damesvoetbal zien. De Zweedse dames kwamen uit tegen de Belgische dames, die als tweede eindigden in groep D. Zweden produceerde in de eerste helft verschillende gevaarlijke kansen, maar moest toch de rust in met een 0-0 stand, nadat de Zweden opnieuw een doelpunt afgekeurd kregen wegens buitenspel. In de 25ste minuut plaatste Blackstenius de bal na een mooie run in het net, maar met de kleinst mogelijke buitenspel marge werd het doelpunt afgekeurd door de digitale scheidsrechter. De voeten van mevrouw Blackstenius stonden goed, dus niet buitenspel, maar haar schouder hing net iets over de buitenspellijn heen. Volgens een expert was het centimeterwerk. Vandaar dat het doelpunt alsnog werd afgekeurd na het goed bekijken van de camerabeelden. Verder gingen alle andere scoringskansen verloren aan beide zijden. Zweden had duidelijk de overhand, zette continue druk en creëerde vele kansen, maar wist ze niet te verzilveren. Uiteindelijk zou Zweden wel winnen van België: met nog 90 seconden te gaan in de blessuretijd scoorde Sembrant de winnende treffer. Zweden is met deze stand een ronde verder en wel naar de halve finale. Deze wordt gespeeld op dinsdag aanstaande, de 26ste juli om negen uur in de avond. De tegenstander is dan Engeland. Raad eens wat wij dan gaan doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.