Geen widgets gevonden in de zijbalk

Natuurlijk zou ik haast willen zeggen, hadden we het binnen in Paassfeer gebracht. Echter in mindere mate dit jaar. Vorig jaar bij het opruimen vond ik het toch wel te veel van het goede. Daarom nu hier en daar iets en niet “overdone”. Daarbij de narcissen van Heiko en klaar! We gingen dit weekend in met het overgebleven gebak van Heiko zijn verjaardag. Het weekend van de Paasdagen. “Hè, vervelend dat gebak!” Nee, niet echt hoor. Want die toscakaka, Tosca cake is toch lekker! Met een beetje slagroom en frambozen sylt is het af! Waren we helemaal vergeten, dat we speciaal voor Heiko zijn verjaardag ook nog een “prinsesstårta” hadden gekocht! Je kent ze wel denk ik: een bolle cake met zo´n felgroene laag marsepein eroverheen en veel slagroom er binnenin. “Heerlijk!” roept Heiko. Persoonlijk heb ik liever de Tosca cake. En zo kregen we elk ons favoriet bij de koffie.

De eerste Paasdag begon niet zo heel vroeg voor ons. We sliepen ons uit op deze zonnige zondag: we stapten om acht uur van bed… Het werd trouwens een stralende 1e Paasdag wat het weer betreft. Een strakblauwe lucht en volgens de thermometer verwarmde de zon ons terras al heel snel van -3 naar +27 graden! Dan is het tijd voor een kopje koffie op het terras!

Voor de eerste keer dit jaar werden de tuinstoelen gepakt en de bijbehorende kussens. Eenmaal buiten viel het toch nog een beetje tegen, vanwege de koude wind die om het huis kwam waaien. Gelukkig hebben we daarvoor een uitschuifbaar windscherm, zodat we daarachter toch heerlijk konden genieten van dit voorjaarszonnetje. Een vreemd idee trouwens, omdat om ons heen, of beter gezegd onder ons op het gras, nog zeker vijf centimeter sneeuw ligt! Die is nog lang niet verdwenen. Ondanks dat de zon al veel kracht heeft, wil die sneeuw nog niet smelten. Er zit bij ons blijkbaar nog veel vorst in de grond en die wint het van de zonnestralen. Voor de komende week worden hogere temperaturen voorspeld. Eindelijk zal het kwik de hele week gemiddeld +10 graden geven. Volgens de weersvoorspellers. Daarbij ´s nachts geen vorst meer! Zal Koning Winter dan eindelijk in zijn wintersl… ehhh… Zomerslaap gaan?

Omdat we vanochtend “laat” waren, bleven we de hele dag laat. Ongemerkt trouwens. Na de middag genoten we dan ook van een uitgebreide paasbrunch, waar we ruimschoots de tijd voor namen. Diverse soorten brood en beleg, eieren, glaasje sinaasappelsap erbij… Zoals het volgens ons, volgens de Nederlandse traditie hoort. Alhoewel we de ervaring van gisteren bij de buren ook prima vonden hoor. Nadat we waren uitgegeten en uitgepraat verplaatsten we ons naar de kamer en bleek het al twee uur in de middag te zijn! “Gaan we nog iets doen vandaag?” Nee hoor, het is prima zo. Ik ging achter de computer om een beetje administratie te doen en Heiko pakte zijn eigen computer, om mij van teksten te voorzien voor de website.

Zo verliepen die paar uurtjes van de middag voor Heiko…

“Ineens” was het tijd om met Heiko zijn ouders te bellen! Dat was als vanouds erg gezellig. Zij hadden eveneens in het zonnetje gezeten op hun balkon. Heerlijk! Ze vertelden, dat ze bezoek hadden gehad van Heiko zijn neef. Die komt de laatste tijd vaker langs en dat vinden ze altijd heel plezierig. Ook kleindochter Daniëlle en haar gezin waren langs geweest deze week en verder had de thuishulp uiteraard geholpen met het huishouden. Zo was hun week ook alweer voorbij. Ze waren blij, dat de lucht-geveerde stoel heelhuids was aangekomen en hopen dat die soelaas voor mij biedt, zodat we snel weer een keer naar Nederland kunnen reizen. Ze hadden Heiko dan weliswaar gezien, waar ze enorm van hadden genoten, maar mij hadden ze gemist…

De Tweede Paasdag waren we eerder van bed, maar echt heel actief waren we vandaag ook niet. Ik ben nogal verkouden en had erg slecht geslapen van het hoesten. Dan heb je niet echt veel energie om dingen op te pakken. Daarnaast waren de morfinetabletten op… Alleen een tijdje achter de laptop om de website bij te werken, maar verder kwamen we niet. Gisteravond kwamen we er nog achter, dat we geen YouTube filmpjes meer konden plaatsen op de website. Dat wil zeggen: ik kan ze wel plaatsen en in mijn demoversie zie ik ze ook, maar daarna is het filmpje niet te zien! Toen Heiko de website nakeek, miste hij het filmpje namelijk. “Wat is dát nu weer voor iets vreemds?” Daar moet weer de nodige tijd aan besteed worden. Het probleem heb ik nog niet opgelost. En dat terwijl ik gisteren een erg leuk filmpje met elanden geplaatst heb… Tot “overmaat van ramp” werden de foto´s vanaf de website bij het kopiëren van de tekst en kiekjes ook nog eens niet geplaatst in Word… Ahhh!

Vandaag gingen ze niet naar een meubelboulevard! Gekscherend schreef ik dat aan Dineke. Ze zijn overigens weer veilig thuis aangekomen. Aangezien het Tweede Paasdag is en de meubelwinkels ons willen doen geloven, dat het bezoeken van een meubelboulevard dan een traditie is, schreef ik haar, dat ze daar waarschijnlijk naar toe zouden gaan. Overtuigend schreef ze “Echt niet!” Nou, hier in Zweden is dat ook absoluut geen traditie en daarmee bleven we thuis. Het was wederom mooi weer, maar wel met een fris windje. Frisser dan gisteren. Omdat ik “het al op de borst heb”, waagde ik mij vandaag niet op het terras, waar de thermometer toch al vrij snel weer 25 graden aangaf. Nee, we namen de koffie met het laatste gebak in de kamer.

Aan het einde van de ochtend besloot Heiko met deel twee van de houtkachel-restauratie aan de slag te gaan. Het was voldoende warm in huis en de zon verwarmde het binnen alleen maar meer. De kachel hoefde de eerste paar uren nog niet gestookt te worden. Zodoende daalde Heiko af naar de kelder. Specifiek naar het stookhok. De keramische steen, die binnen in het brandvak op de bodem gelegd moest worden, wilde hij vervangen. Het verwijderen van de oude steen was nog niet zo eenvoudig, omdat alles vast en klem zat. Tegen een hamer, beitel en koevoet was de oude keramische bodem echter niet opgewassen. Heiko haalde er twee oude keramische stenen uit en was meteen verbaasd. Volgens de fabrikant van deze kachels zouden er op de bodem, op een hoekprofiel binnen in de kachel, drie stenen moeten liggen! Twee aan de zijkant en eentje in het midden. Meestal is de middelste steen verouderd en kapot en moet die vervangen worden.

Hmmm… Wat Heiko er uithaalde waren twee grote stenen! Beide delen vormden samen de bodem in plaats van drie stenen. Die twee delen waren echter groter dan die ene nieuwe steen die Heiko besteld had. Oftewel het paste niet! Potverpielekesnogaantoe! Nadat de kachel van binnen helemaal schoon was gemaakt, maakte Heiko er een aantal foto´s van. Eveneens van de oude stenen en de geleverde nieuwe steen. Die foto´s stuurde hij vanavond naar de fabrikant. Hopelijk hebben ze er een verklaring én een oplossing voor. We wachten het af. Om toch warm water te hebben, stoken we nu even tijdelijk op pellets.

Tussen de middag namen we onze Tweede Paasdag-lunch.
Opnieuw met een aantal verschillende broodjes,
broodbeleg en een eitje.
Lekker en gezellig!
Hierna gingen we elk weer een kant op.
Heiko in de kelder aan het kloven
en ik verder met activiteiten achter de laptop.

De stapel met blokken van de omgezaagde berkenboom uit ons “bosje” stond op Heiko te wachten. Op de telefoon werd Spotify aangezet met de keuze: Countrymuziek. Via een externe luidspreker en een Bluetooth-verbinding werd het geluid versterkt, zodat hij het tijdens het kloven kon horen. Daarna begon hij met het eerste blok, dat krakend onder de kracht van de bijl spleet. Dat herhaalde hij vele malen, totdat hij er zat van was. Niet alle stammen kwamen aan de beurt. Soms is het ook gewoon eventjes genoeg. Desondanks lag er een behoorlijke stapel gekloofd hout. Dat kan morgen naar lege houtstek drie verplaatst worden.

Wij hebben ons vandaag en gisteren nog verwonderd over acties van twee (of meer) boomklevers. Normaal zijn we al verwonderd over hun brutaliteit, want ze jagen nagenoeg alle vogels bij het voederhokje vandaan, als zij in de buurt komen. Maar nu was de verbazing groot, dat ze vanuit het huisje steeds tegen het raam vlogen. Om zich vervolgens aan de kozijnen vast te klemmen. Dan keken ze heel brutaal naar binnen! Ik dacht, dat ze op het gele van de paasversierselen en de narcissen afkwamen en zette dat weg. Ze bleven komen… Wat ze hiermee in de zin hebben? Vliegjes zijn nog niet weer wakker en dus zitten die er niet. Wie het weet mag het zeggen…

2 gedachten over “Paasdagen 2023”
 1. Ik denk dat de Boomklevers zichzelf zien in de spiegelende ruit en dus denken dat er een concurrent “binnen” aanwezig is. Je ziet dat gedrag veel bij vogels. Ik zag ooit een Scholekster heel boos tegen zijn spiegelbeeld bij een groot raam van een bedrijf te keer gaan. Hier thuis heb ik steeds Staartmeesjes die tegen het raam gaan tikken. In deze tijd van het jaar zijn ze natuurlijk heel alert op concurrentie. Je moet een vrouwtje zien te verzamelen om te paren. 🙂

  1. Hej Marijke!
   Nu ik jouw reactie lees vind ik het eigenlijk heel “vanzelfsprekend”. Maar nooit een seconde aan gedacht! Kan, moet ik er iets tegen doen?
   Wat fijn, dat je ons dit hebt meegedeeld!
   Geniet van de lentezon 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.