Geen widgets gevonden in de zijbalk

De laatste dag van de eerste maand van het nieuwe jaar alweer. Wow! Wat is januari omgevlogen! En wat hebben we een paar stevige stormen achter de rug. Na storm Malik hadden we sinds gisteravond weer gedeeltelijk stroom. Niet op alle stopcontacten. Sommige lampen gingen wel even aan, maar ook meteen weer uit. Zou het dan toch ergens hier in huis zijn? We hadden iets op Facebook gezet over de twee omgewaaide grote dennenbomen en daarop reageerde een buurvrouw uit Västorp. Zij schreef, dat ze het stroom weer volledig terug hadden. Daarop reageerden onze directe buren met de melding, dat zij slechts “half stroom” hadden. Net als wij. Twee fasen in plaats van drie. Aha! Het probleem lag dus niet bij ons. Desondanks verwisselde Heiko de drie zekeringen van 16 ampère in het kastje met de hoofdaanvoer van de stroom.

Dat had geen effect en daarmee was het een kwestie van wachten op de technici van E.On. We konden ons met enige creatieve oplossingen echter prima redden. In de keuken hadden we nagenoeg geen stroom, maar op de bovenverdieping was alle stroom aanwezig. Daarom plaatsten we daar ons koffiezetapparaat. De kachel in de kelder had geen stroom, echter voor warmte stookten we de twee kleine houtkacheltjes. Die zorgden ervoor, dat de temperatuur op de benedenverdieping op enig moment bijna 25 graden was. Puf, puf… Iets te enthousiast geweest met het opgooien van hout. Voor de watervoorziening startte Heiko het aggregaat weer, zodat de waterpomp van stroom kon worden voorzien en het water uit onze bron kon oppompen.

Een deel van de ochtend hebben we samen nog aan de keukentafel gezeten, om verder te werken aan de puzzel. Gezellig hoor. We konden weer een fors aantal stukjes op de goede plaats wegleggen. De puzzel vordert nu echt. Ik denk dat we nu ongeveer de helft af hebben. Dat betekent, dat er nu nog “slechts” 1.000 stukjes liggen te wachten. Het is een pittige opdracht, om alles klaar te krijgen. Toch als je er eenmaal weer mee bezig bent is het erg leuk om te doen. Ook toen Heiko buiten bezig was zette ik nog af en toe heel even door. Het leukste is, dat we dankzij het puzzelkleed alles heel eenvoudig kunnen oprollen en wegleggen.

Toen de storing halverwege de dag nog steeds niet verholpen was, werden we een beetje zenuwachtig. Zenuwachtig in verband met de inhoud van de diepvries- en koelkast in de keuken. Die stonden al te lang uit en zo langzamerhand werd de inhoud van de diepvrieskast een beetje zachter. Niet goed! Ik waarschuwde Heiko en die haalde op zijn beurt een lang verlengsnoer uit de garage en sloot de diepvries- en koelkast aan op een stopcontact van de bovenverdieping. Opgelost! Binnen een half uurtje waren beide apparaten weer volledig op temperatuur en het eten was veiliggesteld.

In de middag was Heiko nog eventjes naar buiten gegaan. Hij wilde een begin maken met het opruimen van de ene omgewaaide grote dennenboom. De boom met de vier vogelhuisjes, die aan de oever van ons vijvertje stond. De boom die ons feitelijk nu het meest in de weg lag. Dwars over de groetentuin en precies over de grote zwarte bessenstruik heen en verder over het grasveld. Heiko parkeerde de aanhanger zo dicht mogelijk bij de boom en zaagde met de kettingzaag de zijtakken eraf. Die kwamen direct in de aanhanger, die zich al heel snel vulde. Door er af en toe even overheen te lopen en alles goed aan te stampen, konden er nog meer takken opgelegd worden. Er zat uiteraard veel lucht tussen de takken.

Ruim de helft van de zijtakken van de grote boom kwamen al op de aanhanger te liggen. Toen was die dan ook overvol en moesten er twee sjorbanden overheen getrokken worden, om alles op zijn plaats te houden tijdens de rit naar Tranås. Dat werd vandaag niet meer. Morgen gaat Heiko misschien aan het werk en dan kan hij die rit naar Örtengren mooi combineren met een rit naar de stort. Toen de stam aan de top eenmaal leeg was kon die in stukken gezaagd worden van 35 tot 40 centimeter.

Voor de storm had ik vanuit ons slaapkamerraam een foto gemaakt, richting de twee houtstekken. Op de eerste foto zie je de beide grote dennenbomen nog staan. Op de tweede foto ligt die plat. Het uitzicht is daardoor veel ruimer geworden, al had dat voor ons niet gehoeven. Uiteraard levert het ons voor de komende zomers wel eerder en meer zonlicht op. Vooral op de houten vlonder kunnen we nu eerder genieten van de zon. De foto is namelijk genomen richting het zuiden.

En ook op de foto richting het oosten is duidelijk het verschil in de skyline te zien. En zie je hoe scheef de vogelhuisjesboom na de storm op de 17e januari al stond? Met het verdwijnen van deze boom is het kaal geworden, vinden wij. Zeker in combinatie met de omgewaaide bomen achter ons vijvertje en beekje. Dat zijn bomen van een andere eigenaar. Die moeten we nu toch maar een seintje geven. We hebben immers uitgezocht van wie die grond is. Morgen gaan we bellen, we hebben alleen een telefoonnummer en dan vragen we even om een emailadres. Zo kunnen we het een en ander uitleggen en foto´s meesturen voor een duidelijk beeld.

Meteen na de middag kwam de monteur van Rörservice AB uit Tranås trouwens nog langs. Die kwam op ons verzoek even naar de kraan in de keuken kijken. Die hebben we vier jaar geleden bij Ikea gekocht. De laatste weken wil die echter niet meer soepeltjes draaien. Als we de waterstraal even opzij willen draaien gaat de kraan in zijn geheel heen en weer. Al diverse keren is de moer aan de onderzijde aangedraaid, maar dat helpt slechts tijdelijk. Met behulp van een beetje kruipolie is het eveneens tijdelijk iets beter geweest, maar niet lang. Daarop belden we met Ikea en die gaven aan, dat ze tien jaar garantie geven op hun kranen. Er moest wel even een expert naar kijken en als die zou vaststellen, dat het aan de kraan lag, zouden ze de nota voor die expert vergoeden en konden we een nieuwe kraan ophalen. De monteur stelde inderdaad vast, dat het een mankement van de kraan zelf was. Dat zou hij op de nota laten noteren. Daarmee kunnen wij later een keer naar Ikea in Jönköping om de kraan om te wisselen.

Tegen de tijd dat het donker werd, zo langzamerhand tegen half vijf (!), gingen alle kaarsjes weer aan. Pas tegen zes uur ´s avonds zagen we twee witte autootjes van E.On (met oranje zwaailichten) een klein stukje zuidelijker bij ons op de weg stoppen. Op onze grond staat namelijk een “centrale” en daar zijn ze uiteindelijk bijna drie uur bezig geweest. Gelukkig hadden ze op hun auto´s een paar sterke verstralers en konden ze zien waar ze moesten lopen en wat ze deden. Eveneens hadden ze een lampje op hun helmen. Om half zeven ging de stroom er volledig af en tegen half negen was het er weer. Compleet met drie fasen! Gelukkig. Toen was alles weer normaal, zoals voor de storm Malik. We ruimden de verlengkabel weer op, sloten de waterpomp weer aan en deden nog eventjes de vaatwasser aan. Vervolgens gingen we niet al te laat naar bed. De dag was lang genoeg geweest…

Wist je, dat Zweden zondag de Europese kampioenschappen handbal won? De heren van het nationaal team werd voor het eerst sinds 2002 weer kampioen! Zweden begon aan een mooie finale tegen Spanje en het duurde slechts vijf minuten voordat het eerste doelpunt werd gescoord. Spanje was overigens Europees kampioen van de jaren 2018 en 2020. Er is veel spanning geweest, in bijna alle wedstrijden van Zweden in dit Europees kampioenschap. Zo ook in de finale. Opnieuw viel de beslissing in de allerlaatste seconden en opnieuw was het Zweden, dat aan het langste eind trok. Na een tijdje kwam Spanje goed in de wedstrijd en maakte voor het eerst gelijk toen het naar 6-6 ging. Zweden kwam daarna weer op voorsprong en net als in de halve finale was hun doelman een scherp aanvalswapen. Hij maakte drie doelpunten. Bij rust was het 13-12 voor Spanje. Met nog 20 minuten te spelen was de stand 18-18. Nog tien minuten te spelen 23-22 voor Zweden. Met nog vijf minuten te gaan kreeg Zweden een kleine voorsprong. Met nog één minuut speeltijd was het 26-26 en net als tegen, zowel Noorwegen, als Frankrijk zou het een spannend slot worden. Spanje nam een time-out met iets meer dan 30 seconden te gaan. Daarna misten ze het doel in hun aanval. Zweden nam toen een time-out en kreeg de kans om te beslissen met nog 19 seconden te gaan. En dat deden ze! Gefeliciteerd mannen!

2 gedachten over “Nog een dagje zonder stroom…”
 1. Ja, wij hadden Corrie en die viel hier mee. In het westen van Nederland wel veel problemen en ook schade, waaronder een vrachtschip op drift. Schip is weer veilig naar Rotterdam gesleept en dat was het dan. Gelukkig bleef het bij jullie bij omgewaaide bomen, die zonder schade aan te richten vielen. Jammer van de bomen, maar jullie hebben weer hout. Het houdt niet op daar, je kunt jaren vooruit op deze manier. Hier zijn we aan het aftellen, het is er mooier weer dan hier, met steeds regenbuien en harde wind.
  Groet

  1. Hej hej!
   Inderdaad is het bij de omgevallen bomen gebleven…
   Zijn jullie inmiddels onderweg? Komen jullie heen- of terugreis nog langs?
   In ieder geval heel veel plezier i Sverige!
   Fijne dag vandaag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.