Geen widgets gevonden in de zijbalk

Dit is een bericht van februari 2019. Er komen nog altijd reacties op binnen, waaruit blijkt, dat het nog steeds actueel is. Vandaar opnieuw het verhaal rond “Migraine met Aura” of “Oogmigraine”.


Al jaren heb ik migraine met aura. Dat is een variant van migraine, die met en zonder hoofdpijn kan voorkomen. Bij mij vaak mét hoofdpijn. Meestal een half uur na de flitsen. Met “aura” wordt een verschijnsel bedoelt, waarbij vreemde vormen en blinde vlekken in het zichtveld waargenomen worden. Zo kunnen er wazige vlekken ontstaan, kleurige driehoekjes en lichtflitsen. Dit alles komt en gaat doorgaans binnen 5 tot 60 minuten en verdwijnt daarna weer volledig. Voor zover bekend is er geen blijvend effect of blijvende schade. De visuele effecten en tijdsduur kunnen iets afwijken, de trigger kan ook per persoon verschillen, maar verder komt alles overeen. Sommige mensen hebben naast visuele effecten, ook lichaamsdelen of een kant van het lichaam dat tijdelijk uitvalt en verlamt lijkt. Zo kan een mondhoek gaan hangen en op een TIA lijken. Daarnaast kunnen tintelingen in lippen, kin en neus worden waargenomen. Dat heb ik persoonlijk gelukkig niet.

Vermoed wordt, dat migraine met aura wordt veroorzaakt door bloedvaten in de hersenen, die gedurende korte periode iets verwijd zijn. Dit wordt dan op zijn beurt weer veroorzaakt door de omstandigheden waarvoor je gevoelig bent. Daarnaast kan er ook een overgevoeligheid voor licht aanwezig zijn, waardoor de oogmigraine of de aura wordt getriggerd en erger kan worden. Veel mensen met migraine zoeken dan ook graag even een donkere plek op. De aura’s worden niet veroorzaakt door een probleem met de ogen, maar door omstandigheden in de hersenen. Er wordt vaak door een huisarts wel even een testje afgenomen om te controleren of het hoornvlies niet beschadigd is of los zit. Oogmigraine is vaak een soort waarschuwingssignaal voorafgaand aan een migraineaanval. Zoals bij mij jammer genoeg het geval is. In tegenstelling tot een gewone migraineaanval, voel je bij oogmigraine trouwens geen of nauwelijks pijn. Oogmigraine kan opgewekt worden door bijvoorbeeld: bepaalde voedingsmiddelen, stress, negatieve emoties, langdurig naar een beeldscherm (computer of televisie) staren en vermoeidheid.

Er bestaan geen medicijnen voor oogmigraine. Helaas. Je kunt wel maatregelen nemen om een aanval van oogmigraine te voorkomen. Bijvoorbeeld het vermijden van voedingsmiddelen, die oogmigraine uitlokken. Dat geldt bij mij voornamelijk met pinda´s. Als je last krijgt van oogmigraine door een beeldscherm is het verstandig je ogen tussendoor zoveel mogelijk te laten rusten. Kijk af en toe ergens anders naar of houd je zo nu en dan bezig met andere dingen. Hoewel het bij sommige mensen juist oogmigraine oproept, kan sporten oogmigraine ook verhelpen. Doordat de bloedsomloop op gang komt, verdwijnt oogmigraine sneller of er treden helemaal geen klachten op. Oogmigraine treedt over het algemeen bij één oog op, maar het kan ook in beide ogen voorkomen. Ik ben blij, dat er inmiddels veel op internet over dit verschijnsel te vinden is. Hoewel het altijd lastig blijft uit te leggen. Nu is het hopelijk een stukje duidelijker.

6 gedachten over “Migraine met aura of oogmigraine”
 1. Ik herken die rare dingen voor je ogen. Af en toe heb ik dat ook. En is dan na een poos weer verdwenen. Gelukkig geen hoofdpijn! ;×)
  Niet fijn als jij daar wel last van hebt.

 2. Ik heb al jaren af en toe een migraine aura. Met een exedrin kan ik de ellende meestal goed beperken. Soms volgt hoofdpijn, meestal niet. Ik word er wel misselijk van en erg moe. De rest van de dag kan ik afschrijven. Gelukkig heb ik het maar een paar keer per jaar.

  1. Hallo Ingrid!
   Jammer te lezen, dat je deze vervelende aandoening ook hebt. Gelukkig dan maar weer een paar keer per jaar. Sterkte op die momenten!
   Fijne dag vandaag!

 3. Hallo joke, ik heb de migraine aura al van kinds af aan, helaas met heftige hoofdpijn. Bij mij was het hormonaal en toen ik vanwege borst ampu. Chemo heb gehad, was de migraine ook verdwenen. Nu na 14 jaar begint de ellende weer opnieuw alleen is de hoofdpijn wat minder gelukkig. Ook voor jou heel veel sterkte. Groetjes van lotgenote Joke

  1. Hej Joke!
   Wat vervelend te lezen, dat het terug is. Klein voordeeltje dat de hoofdpijn niet zo hevig is. Hier gaat het redelijk goed. Sssttt… Niets zeggen, geen slapende honden wakker maken…
   Krijg jij medicijnen wanneer je een aanval hebt? Daar ben ik wel even nieuwsgierig naar.

   Bedankt voor je reactie, Joke en een hele fijne zomer gewenst. Zónder de migraine!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.