Geen widgets gevonden in de zijbalk

Gisteravond, net nadat we naar bed waren gegaan, begon ik al een vervelend gevoel in de maag te krijgen. Omdat ik erg moe was ben ik waarschijnlijk toch vrij snel in slaap gevallen. Tot half drie. Toen werd de pijn erger en was ik behoorlijk misselijk. Even later stond ik in de badkamer en was mijn maag (gedeeltelijk) geleegd. Dat luchtte een beetje op, maar de vervelende pijn bleef. Rond half zes hetzelfde verhaal. Daarna moest mijn maag wel helemaal leeg zijn, alleen bleef de pijn in de buikstreek. Om even bij te komen ging ik op de bank liggen, waar ik al snel in slaap viel en tot half twaalf doorsliep. Toen ben ik maar naar bed gegaan, nadat ik de badkamer wederom had bezocht… Uiteindelijk kwam ik om vijf uur weer beneden en lag om half acht alweer in mijn bed… Het ging toen gelukkig wel stukken beter!

Waarschijnlijk heb ik gisteren iets gegeten, wat mijn maag niet kon verdragen. Als gevolg van het verwijderen van de galblaas? Of de vele paprika´s, de Sambal Oelek en/ of de knoflook van de kipschotel de boosdoener was? Als je geen galblaas meer hebt, kan de gal, die door de lever wordt aangemaakt, niet meer worden bewaard (in die galblaas). In plaats daarvan stroomt de gal direct na aanmaak in de darm. Er is dus nog steeds gal in de darm, om te mengen met voedsel en te helpen bij de vertering. Er zal echter niet zoveel gal zijn als voorheen en het zal niet langer zo geconcentreerd zijn. Was dat dan toch de reden? Je wilt immers een oorzaak van je pijn, zodat je het “verkeerde eten” kunt vermijden en een herhaling kunt voorkomen. Ik weet in ieder geval wel zeker, dat ik de volgende keer beter oppas met het eten van (te veel) paprika en scherp eten.

Intussen had Heiko al een paar van de, op Marketplace aangeboden, spulletjes verkocht! Ten eerste werden twee oude raamkozijntjes verkocht aan een, voor ons, heel bekende persoon. Namelijk aan onze buurvrouw, waarvan wij onlangs het grote schilderij hadden gekocht! Toen ze de raampjes ophaalde, vertelde ze, dat ze onlangs een eigen timmerwerkplaats had gekregen. In hun grote en pasgeleden flink gerenoveerde schuur. Ze wilde met de raampjes iets leuks doen. Mooi, wij zijn ervan af en ze krijgen weer een tweede of derde leven! Daarnaast is de kapotte klover vanmiddag ook verkocht en opgehaald. De eerste enthousiasteling die gereageerd had op de advertentie, werd minder enthousiast, toen hij had gezien, dat hij anderhalf uur moest rijden om de klover op te halen. De tweede in de rij was daar helemaal niet droevig om en kwam binnen een half uurtje, vanuit Tranås, de oprit opgereden. Voor de kapotte klover waren in totaal drie belangstellenden. Best wel grappig, dat zelfs kapotte dingen nog zo snel weer verkocht worden. Verder is er belangstelling getoond voor onder andere de twee winterbanden en voor de tegelsnijder. Gaat wel lekker zo.

Terwijl ik op bed lag, was Heiko nog een paar uurtjes naar buiten gegaan. Het was droog, maar uiteraard was het wel frisjes met 1 graad onder nul. Daar heeft hij echter geen moeite (meer) mee, omdat hij zich wel warm aankleedt en zich warm werkt. Wellicht went een lichaam aan de kou en hij is wat dat betreft inmiddels het een en ander gewend, als hij aan het werk is voor Örtengren. Gisteren was hij begonnen met het dichtmaken van de achterwand en dat wilde hij vandaag graag afmaken. Over de naden werden de smallere planken getimmerd, nadat die op de juiste lengte waren gezaagd. Het lukte en daarmee is die achterwand nu wind- en regendicht. Volgend jaar kunnen we die achterwand gaan verven, als de temperaturen weer een beetje omhoog zijn gegaan. De volgende stap is het stukje wand aan de zijkant, ter hoogte van de berging. Achter in de carport. Misschien morgen, want het is de verwachting dat er deze week geen werk is bij Örtengren. Er ligt sneeuw, maar dat is niet zo erg. De vorst van de komende week maakt graafwerk lastig, waardoor er geen bomen, struiken en plantjes meer gepoot kunnen worden. Ach, een weekje rust is ook niet verkeerd. Alhoewel rust…

Op 26 november werd er in de media gemeld dat de elektriciteitsprijzen in Midden-Zweden, zich momenteel op het hoogste niveau bevonden. Vrijdag schoot de prijs omhoog naar SEK 1,65 per kilowattuur. De prijzen hebben het hele najaar al recordhoogtes bereikt en dit heeft ertoe geleid, dat energiebedrijven stoppen met het ondertekenen van nieuwe vaste-prijs-elektriciteitsovereenkomsten. In het najaar hebben meerdere elektriciteitsbedrijven er al voor gekozen, om het maken van nieuwe vaste tariefafspraken te beëindigen. “Door de sterke schommelingen, die we het afgelopen jaar op de elektriciteitsmarkt hebben ervaren, is er grote onzekerheid in de ontwikkeling van de elektriciteitsprijzen en dan zitten we dus vast aan een vaste prijsafspraak. Dit geldt, zowel voor de klant die het risico loopt waanzinnig veel te moeten betalen voor zijn elektriciteit, als voor ons als energiebedrijven die moeten rekenen op hogere kosten en hogere risicopremies”, zegt een sales- en marketingmanager bij Linde Energi.

Vaste contracten zijn volgens haar ook achterhaald, omdat klanten dan niet merken wanneer de elektriciteitsprijs op bepaalde momenten stijgt. “Met variabele elektriciteitsprijzen kunnen klanten zelf zien wanneer de prijzen hoog zijn en wanneer de belasting van het elektriciteitsnet het grootst is. Dat komt het milieu, de klanten en het elektriciteitssysteem ten goede”, zegt de CEO van Linde Energi. “Als je een vaste prijs hebt, geeft dat geen prijssignalen en beïnvloedt het de manier waarop je elektriciteit verbruikt.” Er is sprake van sterk stijgende elektriciteitsprijzen in Noord-Zweden, omdat de waterkrachtcentrales in het noorden tijdelijk op halve snelheid draaien. Dat zorgt ervoor, dat de prijs van elektriciteit in Noord-Zweden stijgt. De reden is vooral, dat waterkracht in verschillende rivieren in Norrland aanzienlijk afneemt, vooral in de Lule-rivier, de Skellefte-rivier en de Ume-rivier. Daardoor stroomt er minder water door de energiecentrales. Het gebeurt elk jaar, maar wat nu anders is, is dat het in drie rivieren tegelijkertijd gebeurt. Minder productie van waterkracht, weinig zonuren (minder opbrengst van de zonnepanelen), weinig wind (minder opbrengst van windmolens) aan de ene kant en door dalende temperaturen en kortere dagen een toenemend verbruik van stroom aan de andere kant, zorgen ervoor, dat de prijs van elektriciteit sterk stijgt. Een kwestie van vraag en aanbod. Meer vraag, maar helaas nu minder aanbod, dus hogere prijzen.

Men durft al een voorzichtige voorspelling te doen voor de komende weken, voor wat betreft het weer. “De volgende week zal het een koude en sneeuwrijke week worden met lagedrukweer. De jetstream strekt zich uit tot ver ten zuiden van Zweden, waardoor zeer koude lucht tot boven ons kan komen te hangen. Om het echt koud te krijgen is ’s nachts echter helder weer nodig en dat zal schaars zijn. Hoe de lagedrukgebieden zich precies zullen verplaatsen, is bepalend voor waar de meeste sneeuw zal vallen, maar de meeste verse sneeuw zal waarschijnlijk in de bergen komen. In verband met lagedrukgebied, dat vanuit het westen trekt, wordt over grote delen van het land wel neerslag verwacht. De temperatuur in het zuiden ligt naar verwachting tussen de -5 en +3 graden. In het noorden 5-15 graden onder nul.”

Voor 6 tot 12 december zijn de voorspellingen (nu): “Na de koude start in het begin van december wordt het deze week waarschijnlijk milder, maar houdt het lagedrukweer met veel bewolking en neerslag aan. Vanuit het noorden van Värmland, Hälsingland en verder naar het noorden blijft het min graden, maar verder naar het zuiden zal de temperatuur de meeste dagen iets boven de nul-graden-lijn blijven. Gedurende deze week wordt verwacht, dat er vanuit het zuidwesten neerslaggebieden zullen komen en het zal regenen in het zuidwesten van Götaland. Dat, terwijl het in het landschap van de Oostzee een enkele dag kan zijn met zon en de temperaturen gaan daar dan richting 5 tot 10 graden. In het noorden wordt veel sneeuwval verwacht en waarschijnlijk zal het sneeuwdek landinwaarts ook toenemen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.