Vandaag ging Heiko het dak(je) op. Het dak van de serre. Daar hadden we bij de aansluiting met het dak van de veranda lekkage! Het smeltwater van de sneeuw en ook regenwater vanuit een bepaalde windrichting, lekte in de serre. Heiko was er zeker van, dat hij de oorzaak wist. Bij het vervangen van het dak van de veranda, moest er een aluminium profiel ter afdichting aangebracht worden bij die aansluiting. Daar kon hij vanaf die kant niet zo goed bij. Eveneens was het de bedoeling, om dat oude golfplastic eraf te halen en te vervangen door hout. Dan moest het hoekprofiel er toch ook weer af.
Het hoekprofiel werd zodoende op het dakje van de serre gelegd, het lelijke plastic golfplatenwandje werd vorig jaar (nog) niet vervangen door hout en vervolgens werd het profiel vergeten. Het ging heel lang goed, totdat het nu dus wel ging lekken. Voor de verdeling van zijn gewicht had Heiko een ladder op het dakje gelegd, omdat we niet zeker weten hoe dik de balken daaronder zijn en of je erop kunt staan. Een uurtje later was het klusje geklaard. Bij de volgende regenbui weten we of dit inderdaad de oorzaak van de lekkage was.
Vanaf het dak had Heiko een goed zicht op onze vijver. Die is nog steeds overvol. Om het water wat sneller kwijt te raken bedacht Heiko, dat het goed zou zijn om het water aan de overkant weg te laten lopen. Op het lagergelegen land. Hij pakte een schep en liep naar de plaats waar hij een doorbraak wilde maken. Dat ging vrij eenvoudig, omdat de wal verzadigd was van water. Meteen spoelde het water met een hoge snelheid uit de vijver. Er werd nog een tweede doorbraak gemaakt en ook daar spoot het water meteen flink door. Hopelijk voorkomt dit een beetje, dat het water aan de andere kant bij de houtstek zo extreem overstroomt. Volgens de voorspellingen zullen de hoge waterstanden nog een paar dagen aanhouden en dan weer stabiliseren. Afwachten…
In het toilet beneden hebben we vijf jaar geleden een kastje neergezet waar we een wasbak op gemonteerd hebben. Rond de wasbak is het toen bij de aansluiting met de bovenkant van het kastje, zekerheidshalve afgekit. Helaas verkleurde de transparante kit en kregen we een vieze gele rand rond de wasbak. Daar wilden we vanaf. Met een heel scherp mesje verwijderde ik heel voorzichtig de kit. Nadat alles was verwijderd en schoongemaakt, kwam Heiko met de kitspuit en legde een nieuwe kitvoeg. Deze keer mooie witte, overschilderbare kit. Het zijn de details die het hem doen! Dit ziet er weer netjes uit zo.
Hetzelfde kunstje deden we in de douchecabine. Ook daar was destijds transparante kit in de naden gespoten. En net als rond de wasbak, was ook deze kit vies geelbruin geworden. Daar stoorde ik me aan. Elke keer als de douche werd schoongemaakt, bleef die vieze kitvoeg zitten, omdat die gewoon niet schoon gemaakt kon worden. Met hetzelfde scherpe mesje sneed ik de kitvoeg eruit en maakte ik de aansluiting van de wanden op de douchebak schoon. Daarna legde Heiko er weer een mooie witte kitvoeg in. Hè! Dat ziet er tenminste weer schoon en fris uit!
Gisteren hadden we bij de winkel van Rusta een ring van beton gekocht. Eigenlijk een soort kaarsenring met roosjes. Ik had in mijn hoofd, dat ik die wel kon gebruiken voor op een ronde vaas. De vaas, die ik tijdens de kerstdagen had gebuikt om een kersttafereeltje in te maken.
Vandaag keek ik in mijn onlangs gereorganiseerde knutselruimte en vond ik de spullen die ik wilde gebruiken. Een beetje mos, een paar takjes, een paar witte bloemetjes, een klein stukje boomstam en twee vogeltjes. Als je die ingrediënten op een leuke manier samenvoegt in de vaas krijg je dit! Bovenop kwam de betonnen krans en de vaas plaatste ik op een schijfje boomstam. Weer eens iets anders op het tafeltje.
Voor ons huis zagen we opeens een grote vrachtauto stoppen. Een auto met een groot waarschuwingsbord erop! Vele knipperende lampen, een verlichte gevarendriehoek en een waarschuwing voor aankomend verkeer, dat er gewerkt werd en dat men ter plekke maximaal 50 kilometer per uur mocht rijden. Jeetje! Wat gaat hier gebeuren? Net vóór die grote auto stond een andere, gewone auto. Daar stapte een man uit en die pakte een kettingzaag achter uit de auto. Hij liep de berm in en zaagde een paar takjes van de grote stapel takken die daar sinds de storm van vorig jaar januari ligt. De uitstekende takjes richting de weg leverden blijkbaar volgens hem een gevaarlijke situatie op. Of was voor de grote bermmaaier? We vonden de inzet van die grote vrachtwagen een beetje “overdone”. Alsof het een hele drukke weg betreft, waar veel verkeer langs komt en men een hoge snelheid heeft. Het werd in ieder geval een dure actie, dat zagen van de vier of vijf takjes…
Omdat we gisteren bij de City Gross ketjap manis gekocht hadden, kon ik vandaag rijst met pindasaus en boontjes maken. Een van de vele favoriete recepten van Heiko. Eerst worden uitjes gefruit, daar komen stukjes tomaat bij en een half kippenbouillonblokje. Vervolgens de stukjes kip met een beetje peper en zout erbij mengen. Daarna werd er een eetlepel pindakaas en (daar is ´t ie dan) een scheut ketjap manis aan toegevoegd. Toen dat lekker pruttelde kon er water bij. Net zoveel, dat alles nagenoeg onder water lag. Tenslotte werd er nog een tweetal eetlepels pindakaas en een paar scheutjes ketjap manis door geroerd. Alles pruttelde nog een paar minuten en toen konden we eten. De kip met satésaus werd opgediend met rijst en boontjes. Ik weet, dat je niet met je eten mag spelen, maar ik kon het niet laten, om met een paar boontjes een Chinees gezichtje te maken…
Op 13 januari jongstleden huldigde koning Carl XVI Gustaf de nieuwe ruimtebasis Esrange in het noorden van Zweden in. Daar vandaan kunnen nu satellieten in een baan om de aarde worden gelanceerd. Met de opening zijn vele jaren van planning en wachten voorbij. Al in 2010 werden plannen genoemd, om satellieten te lanceren vanaf de Esrange-ruimtebasis, net buiten Kiruna. Na twaalf jaar schetsen, plannen, financieren en bouwen is de basis eindelijk klaar. Het is de eerste faciliteit voor het lanceren van satellieten in Europa en het kreeg de naam “Spaceport Esrange”. “De satelliethaven biedt een zelfstandige Europese toegangspoort tot de ruimte”, aldus de voorzitter van de Europese Commissie. Het moet de Europese ruimtevaart minder afhankelijk maken van onder meer Rusland. Er zijn tien landen in de wereld die satellieten in de ruimte kunnen brengen. Het Europese ruimtevaartagentschap ESA maakt bijvoorbeeld gebruik van lanceerbasissen in Frans-Guyana en Rusland. Het Europese continent had zelf nog niet zo’n basis, al wordt er op meerdere plaatsen aan gewerkt.
De koning knipte het lintje door. Zowel koning Carl XVI Gustaf, als de Zweedse premier Ulf Kristersson en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, als ook andere Europese en Zweedse politieke hoogwaardigheidsbekleders kwamen naar Esrange, om aanwezig te zijn bij de openingsceremonie. De markt voor het lanceren van kleine satellieten zou goed zijn, stelt het Zweedse ruimtevaartbedrijf SSC in een persbericht. Naar verwachting zullen er de komende jaren ongeveer 10.000 nieuwe satellieten worden gelanceerd. In het jaar 2040 kan het totale aantal satellieten oplopen tot 100.000, vergeleken met de 5.000 functionele satellieten in onze banen vandaag de dag. Dit is een enorme stap voor SSC en Zweden, maar ook voor Europa en de rest van de wereld. Satellieten zijn absoluut essentieel voor het moderne dagelijkse leven, waarin we nu leven. De behoefte zal de komende jaren alleen maar toenemen, naarmate de ruimte op alle fronten groeit, zegt de CEO van SSC. Er ontbreekt nog een stukje van de puzzel voordat de lanceringen kunnen beginnen. Nu onderhandelt SSC met satelliet eigenaren en raketfabrikanten over toekomstige lanceringen en tests in de nieuwe faciliteit. De eerste satellietlancering wordt eind 2023 verwacht.