Geen widgets gevonden in de zijbalk

Vanochtend deden we samen de boodschappen in Tranås. Volgende week komen Peter en Daniëlle met onze kleinkinderen Noud en Mason hier! Zij hebben de auto meer dan vol en zodoende boden wij aan om hier de boodschappen voor ze te halen en zondag klaar te zetten in hun vakantiehuisje “Slogebo”. Ja, hetzelfde huisje waar momenteel Marco en Viviën met hun vrienden vertoeven. Zij gaan er zaterdag uit en zondag komt onze familie er weer in. Als wij de eerste benodigde boodschappen voor ze doen, scheelt hen dat zeker twee kratten met eten in hun auto. Meer ruimte voor de laatste onderdelen voor onze waterkrachtcentrale!

Daniëlle had het lijstje gemaild en daar gingen we vandaag voor naar de supermarkt in Tranås. Eveneens namen we onze eigen boodschappen mee. Heiko nam een kar voor de boodschappen voor Daniëlle en ik nam een kar voor die van onszelf. De laatste dingen voor Peter en Daniëlle haalden we bij de Willy:s. Daniëlle heeft een glutenallergie en bij die laatstgenoemde supermarkt is het assortiment groter. Ruim anderhalf uur later waren we weer thuis en konden de boodschappen opgeborgen worden. Mooi, dat is weer geregeld!

En natuurlijk reden we op een bepaald moment weer achter een tractor met giertank! Wat hebben de boeren het druk met het bemesten van de landerijen! Ze rijden de hele dagen op en neer, af en aan, om alles zo snel mogelijk af te maken. Daarbij maken ze erg lange werkdagen. Zo gauw als het licht is vertrekken ze voor de eerste rit en de laatste is al ver na de schemering. Wie weet om hoeveel land het gaat! Ik weet wel, dat ik nog niet helemaal aan de geurtjes gewend ben. Het wordt iets gemakkelijker, maar nee… Als het “geurtje” in een flesje te koop was, zou ik er niet voor in de rij gaan staan…

Op de terugreis zagen we de lucht dichttrekken met wolken. Toen ik daar (vanzelfsprekend) weer iets in zag, zag ik ook iets anders. We konden op afstand de grote windmolens, die net buiten Sunhultsbrunn staan, zien. Op hele grote afstand kan ik wel zeggen. Wat zijn het toch gigantisch grote apparaten! Natuurlijk is het heel vernuftig gemaakt, want wie bedenkt nou, dat je van wind met zo´n molen energie kunt maken? Ehhh… Dat zoeken we nog eens op. Wat we ook zagen is, dat de windmolen, waarvan op 2 mei 2022 een van de drie wieken was gevallen, gerepareerd is. De derde vleugel zit er weer aan! Hopelijk hebben ze de boutjes en moertjes nu beter aangedraaid.

Een paar weken geleden werd Heiko gebeld door zijn huisarts. Die had in Heiko´s dossier gekeken en gezien, dat er een aantal jaren geleden een MRI-scan van zijn nek gemaakt was. Daarop was een kleine vernauwing te zien, die toen niet ernstig genoeg was om iets aan te doen. Naar aanleiding van Heiko zijn klachten aan zijn rechterhand had hij de uitslag van die scan nog eens weer bekeken en besloten om een nieuwe scan te laten maken van de nek. Wellicht kan de oorzaak van de hand-klachten vanuit de nek komen. Hij zou een verzoek indienen voor het laten maken van een nieuwe scan. In het ziekenhuis te Eksjö is sprake van lange wachttijden en daarom werd ook deze scan aangevraagd bij de privékliniek in Jönköping. Daar waar Heiko eerder ook al een MRI-scan van zijn onderrug liet maken.

Vandaag moest hij daar om kwart over twee zijn. De scan duurt ongeveer 10 minuten. De heenreis een uur, evenals de terugreis. Vorige week dachten we nog om samen naar Jönköping te rijden en enkele bezoekjes aan andere winkels dan die in Tranås zijn, af te leggen. De planning liep gewoon anders. Daar zijn we uiteindelijk mensen voor. Vandaar dat we vanochtend wel samen naar Tranås gingen en Heiko later alleen naar Jönköping. Tegen de klok van half vier was hij terug. Koffie! De uitslag zal ongeveer een week duren en aan de huisarts gestuurd worden.

“April doet weer eens wat hij wil”! Dat mag duidelijk zijn. Vorige week was het echt voorjaar met veel zon en aangename temperaturen. En laten we vandaag getrakteerd worden op een heuse hagelbui! Een plaagstootje van Koning Winter? De meteorologen waarschuwden al voor een koude periode en adviseren om tijdens Walpurgisnacht een dikke winterjas aan te trekken. In de avond/ nacht van 30 april worden grote vreugdevuren ontstoken, om de winter te verdrijven en de lente te verwelkomen. Nadat de hagelstenen waren gevallen waren ze ook snel weer verdwenen, maar de temperatuur is nog slechts een derde van die van vorige week. En in de nacht lopen de temperaturen terug naar rond het vriespunt.

Bij de mail vonden we vandaag een berichtje van de uitgever! Na de drukte van de jaarlijks terugkerende en drukbezochte emigratiebeurs in Houten had hij nu tijd voor het script van Heiko zijn vierde boek. Hij vond het wel een goed idee om dit uit te brengen! Hij vroeg Heiko nu om kleurenfoto´s. In de andere drie boeken zijn steeds zwart-wit foto´s gebruikt en zo hadden we de foto´s nu ook aangeleverd. Oh? Ja, hij wil er een kleuren-uitgave van maken. Wat leuk! De foto´s werden snel bij elkaar gezocht en via WeTransfer naar hem gestuurd. Het komt verder. Boek vier komt eraan. Ben benieuwd wanneer we de eerste drukproef krijgen. Dan begint het controleren namelijk weer opnieuw…

Wist je dat het risico op grasbranden in het voorjaar hier in Zweden groot is? Niet, dan zou ik zeker even verder lezen. Een meteoroloog aan het woord: “Trekvogels beginnen terug te keren en de sneeuw smelt weg. De lente nadert en het risico op grasbranden komt steeds vaker voor. Als de sneeuw is weggesmolten, maar er nog geen nieuw gras is begonnen te groeien, verspreidt een licht vuur zich in het droge gras van vorig jaar. En dat terwijl de lentewind waait en de zon naar buiten gluurt. Het grootste brandgevaar is ’s middags nadat zon en wind de grond gedurende de dag hebben opgedroogd. Verderop in de lente, als er nieuw en vers gras is gegroeid, is er geen risico meer op grasbranden. Wil je buiten een vuurtje stoken of grillen? Dan geldt als vuistregel, dat je je vooraf altijd goed laat informeren. Dat kan bij de gemeente of hulpdiensten waar je woont. In sommige gemeenten mag bijvoorbeeld alleen in bepaalde weken van het jaar worden gestookt. Branden in de grillplaatsen is altijd toegestaan, tenzij er een totaal vuurverbod is.

Nog enkele tips: * Houd altijd 15 meter afstand van huizen en bossen. In het geval van een boerderij geldt in sommige gevallen een veiligheidsafstand van 75 meter tot gebouwen en 40 meter tot bos. * Vermijd stoken bij harde wind. * Houd water in de buurt van de stookplaats of grill. Bij voorkeur twee meter van de plaats waar gestookt of gegrilld wordt. * Houd een waterslang of ander blusmiddel gereed in geval van brand. * Zorg dat je een mobiele telefoon met bereik bij de hand hebt in geval van nood. * Stook nooit alleen. * Onderzoek de situatie waarin je gaat vuren. Hellingen en verhogingen kunnen namelijk windgevaren veroorzaken. * Informatie over vuurverboden is te vinden op de websites van de gemeente, het provinciebestuur of de reddingsdienst.”

“Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet!” Of toch wel? Ja, dit is inderdaad een koppel rendieren! Niet in Ödarp, maar hoger op in Zweden. Trouwe lezeres en “tijdelijk” bewoner van Zweden Rinske en haar gezin hebben een huis in de provincie Västerbotten, in het landsdeel Lapland. Aan hun huis hangt een camera en toen zij onlangs de beelden bekeek zag ze dit! Is het niet prachtig? Ik tel er rond de twintig van deze geweldige dieren, uit de “familie der hertachtigen”. Met haar toestemming mocht ik dit beeld hier plaatsen en vind dat super! “Bedankt, Rinske!”

Voor het plaatsen van deze foto´s hoefde ik Rinske niet te vragen. Dit is, laten we zeggen “allemansrätt”. Iedereen die het wil kan er naar kijken, kan het gaan filmen, kan het gaan fotograferen en kan er zelfs bij gaan dagdromen. Dan moeten de dromen wel kort zijn, want deze beelden blijven niet lang “in de lucht”. Als er een beetje wind staat laat die de wolken snel verdrijven en daarmee vervormen. Als je dit beeld heel lang wilt vasthouden pak je de mobiele telefoon of fotocamera en maak je er foto´s of filmpjes van. Dan kun je het dagdromen héél lang volhouden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.