Geen widgets gevonden in de zijbalk

Vanochtend nam ik plaats achter de laptop om onze digitale administratie weer op orde te brengen. Uiteraard werd er ook weer een item op de website geplaatst. Terwijl ik daarmee bezig was, ging Heiko naar buiten. De grote stapel met dunnere boomstammen, die de laatste weken weer was verzameld, wilde hij in korte stukken zagen. Zodoende werd de beschermende zaagkleding aangetrokken, helm opgezet, de motorzaag gevuld met benzine en kettingolie en… Starten maar! Twee uurtjes later kwam hij weer binnen voor koffie. Het was toen net half elf. Hij was al klaar! Nu is die stapel stammen weg en veranderd in een andere stapel: eentje van houtblokken.

Een paar stammen kon hij niet te pakken krijgen, omdat die nog te ver onder de sneeuw lagen en aan elkaar vastgevroren waren. Zodra de sneeuw van het grasveld weg is, zal Heiko de klover uit de garage rollen en naast de te kloven blokken zetten. Daar bespaart hij een heleboel sjouwwerk met de kruiwagen mee. Zagen, kloven en stapelen op dezelfde plek is veel efficiënter. Maar ja, soms moet je improviseren. Vooral als er sneeuw ligt en het nog vriest.

De koffie namen we vanochtend op het terras! Voor de eerste keer dronken we dit jaar onze koffie buiten! Op het terras naast de keuken was het volgens de thermometer 25 graden. Dat konden we niet weerstaan. Het windscherm werd nog wel uitgerold. De wind die er was waaide precies op de ruggen en dat is verre van prettig. Toen het scherm de wind eenmaal tegenhield was het genieten!

Heiko nam hierna plaats achter de laptop. Hij had een collega beloofd, dat hij een Facebookpagina zou gaan maken voor Örtengren. Diezelfde collega had namelijk eerder al een Instagram account gemaakt en plaatst daarop regelmatig foto´s van bloemen, die Örtengren in de verkoop heeft. Dat account willen ze nu koppelen aan een Facebookpagina. Aan het einde van de middag was de Facebookpagina in de lucht. Heiko had al een paar mensen uitgenodigd om “vrienden” te worden (waaronder mij), maar kort daarna volgden al spontane vriendschapsverzoeken.

Op de pagina plaatste Heiko vervolgens een aantal foto´s van hun snoeiwerk. Het is de bedoeling om via die Facebookpagina te laten zien wat ze bij Örtengren allemaal doen. Op dit moment is de hoofdzaak het snoeien van fruitbomen natuurlijk, maar Heiko plaatste ook een item over het leggen van gras op rollen. Iets wat ze vorig jaar heel veel hebben gedaan. Tenslotte nog een item over een groot tuinproject bij een gebouw voor ouderen in Tranås. De plek waar Heiko in 2018 is begonnen te werken voor Örtengren.

Momenteel is het een “uitdaging” om een nieuw paspoort aan te vragen. Daarvoor moet je een afspraak maken bij de juiste overheidsdienst. Maar… Het eerstvolgende vrije tijdstip is: deze zomer! Dat antwoord wordt gegeven in meerdere delen van het land. In de provincie Jönköping is de volgende beschikbare tijd in augustus! De ergste situatie is in het westen van Zweden, waar je moet wachten tot september. Er is momenteel in bijna het hele land een zeer lange wachttijd om het paspoort te vernieuwen. Nog maar een paar weken geleden kon de wachttijd oplopen tot zeven weken. Sindsdien zijn de agenda-boekingen echter nog meer gevuld en nu moet je in verschillende provincies wachten tot de genoemde augustus en september. Er zijn verschillende redenen voor de lange wachttijd: aan de ene kant het naderende hoogseizoen, aan de andere kant hebben mensen tijdens de pandemie hun paspoort niet vernieuwd, maar gewacht. Tenslotte zijn de reisbeperkingen nu volledig opgeheven, waardoor men weer wil gaan reizen. Met een vernieuwd paspoort…

Lokaal nieuws: het was zaterdag even voor 11 uur, dat de reddingsdienst werd gewaarschuwd met de melding dat er drie mensen door het ijs waren gegaan in het Hätte-gebied bij het grote meer Sommen. Hätte ligt in de gemeente Tranås. Het waren in eerste instantie een man en een vrouw (60 en 65 jaar), die tijdens een tocht op langeafstandsschaatsen door het ijs waren gegaan. Toen belandde een derde persoon in het water, toen die de eerste twee probeerde te redden. De reddingsdienst slaagde er gelukkig in om alle drie de mensen veilig aan wal te krijgen, door middel van een grote reddingsoperatie. De drie waren bij bewustzijn, maar twee van hen moesten per ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. Zaterdagavond maakte men bekend, dat de vrouw met ernstige verwondingen werd behandeld en dat de man licht gewond was. De reddingsdiensten zijn sindsdien met een hovercraft ter plaatse van het ongeval geweest en heeft mensen dringend verzocht het meer te verlaten, omdat het ijs onbetrouwbaar is…

We hebben al jaren een abonnement van Norton. Met name gekozen voor antivirusbescherming en Firewall op onze laptop, tablet en mobiele telefoons. Firewall is overigens een soort digitale poortwachter, een beveiliging die je lokale computernetwerk beschermt tegen toegang door onbevoegden. Van Norton kregen we het advies, om hun Password Manager in te voeren (lees aan te schaffen), om onze wachtwoorden en gebruikersnamen veilig in op te slaan. Ik ging op onderzoek uit en al snel bleek, dat we momenteel eigenlijk al heel goed bezig zijn. Al die gegevens slaan we namelijk op in Google Password Manager, welke onlangs werd gekozen tot een van de tien meest veilige manieren. Dan gaan we toch niet moeilijk maken, terwijl we het al gemakkelijk doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.