Geen widgets gevonden in de zijbalk

Vandaag was het zover! Er werd begonnen met het behangen van een wandje in de kamer. Vorige week hadden we daarvoor immers drie rollen behang gekocht. Het behangen zou in twee delen gebeuren, omdat het voor mij een behoorlijke lichamelijke inspanning is. Heiko bood aan om het samen te doen, maar dat leek mij geen goed idee. Als je je huwelijk goed wilt houden, moet je niet samen gaan behangen. Herkenbaar? Samen maakten we wel die ene wand vrij door de witte kast leeg te pakken en te verplaatsen. Daarna haalde Heiko de nodige gereedschappen voor mij op vanuit de kelder, waaronder twee emmers met kant en klare behanglijm. Daarna maakte hij zich uit de voeten. Om goed bij de wand te komen, hadden we niet alleen de kast, maar alles aan die wand even aan de kant geschoven. Best wel veel eigenlijk, als het zo gecentreerd op de kamervloer staat…

Ik begon met het opmeten van de hoogte van het plafond en sneed de eerste baan van de rol behang af met een scherp mes. Een van de set die ik jaren geleden van Geert en Froukje had gekregen. Daar ben ik nog elke dag heel blij mee! Met een blokkwast smeerde ik de wand in met voldoende lijm. De wanden zijn allemaal erg droog en achter het behang zitten zachtboardplaten. Het vocht in de lijm wordt dan ook erg snel opgezogen. Gelukkig hadden we twee emmers met lijm, zodat ik niet zuinig aan hoefde te doen. De eerste baan hing al snel op zijn plaats en met behulp van een waterpas kwam die kaarsrecht te hangen. Mooi! De kop was eraf!

De tweede baan werd op lengte afgesneden, rekening houdend met het patroon. Op het eerste gezicht zit er geen patroon in dit behang, maar volgens het papiertje op de rol wel! Dat bleek inderdaad het geval te zijn. Bij elke baan moest ik ongeveer 25 centimeter afsnijden, om de patronen mooi door te laten lopen. Na vier banen was de eerste rol op en had ik een groot deel van het eerste wandje af. Op dat moment kwam Heiko van beneden en deed het voorstel om samen koffie te drinken. Een mooi pauzemomentje! Het viel ons op dat het stukje wand naast mijn banen en het kozijn nou niet bepaald recht was. Een beetje ongerust pakte ik de waterpas erbij en hield die langs mijn baan behang. Zuiver waterpas! Daarna hield ik de waterpas langs het kozijn: oei! Het huis of de kozijnen zijn niet zo recht als mijn behang. Ha, ha, oude huizen hè! Niets is recht.

Nadat Heiko zijn tevredenheid had geuit over het resultaat tot nu toe, verdween hij weer naar de kelder. Ik pakte een nieuwe rol en ging verder naast het kozijn. Daarna onder en boven het raamkozijn en in het hoekje tussen de twee ramen voor in de kamer. Het klusje rondom het kozijn was tijdrovend en erg vermoeiend, vanwege de vreemde houdingen die ik moest aannemen. Maar ik wilde het wel graag afmaken. Alsof Heiko het kon ruiken, kwam hij precies op het moment dat ik had opgeruimd weer in huis. De klok wees op dat moment vijf uur aan. Ook voor hem een mooi tijdstip om te stoppen. Het is wel even wennen met dit nieuwe behangetje. We zijn van een witte wand naar een bijna zwarte wand gegaan. Toen we een gedeelte van de kast en enkele planten hadden teruggeplaatst zeiden we echter nagenoeg tegelijk tegen elkaar: “Wat sjiek!” “Prachtig!” Kortom, hier zitten twee zeer tevreden mensen. Morgen deel twee.

En waar was Heiko naartoe gevlucht vandaag? Hij had de, eerder deze week, gezaagde grote stukken stam van de populier opgehaald en in de garage neergezet. Vijf kruiwagens vol! Eerst dacht hij nog om de aanhanger achter de Volvo te doen en de stammen daar in te leggen, maar dat leek hem even later toch te omslachtig. Vanaf de overkant van de weg waar de stammen lagen naar de garage was maar een kort stukje, dus toch maar met de kruiwagen. Een laatste stuk stam werd nog even met de kettingzaag doorgezaagd en daarna was ook die boom volledig aan de kant.

We hebben een jaar tegen een grote stapel takken, met daaronder die dikke stam, aangekeken. Het werd maar niet opgeruimd. Bij de houtzagerij hebben ze natuurlijk geen belang bij populierenhout. Nadat alle blokken verhuisd waren naar de kelder begon hij daarmee te kloven. Een paar uur later was het meeste alweer aan de kant! De gekloofde stukken werden meteen in de kruiwagen gelegd en elke volle kruiwagen werd direct naar houtstek drie gereden. Heiko wordt erg blij van de groeiende hoeveelheid hout dat daar nu ligt te drogen. Nu ongeveer vier kuub en er is nog meer onderweg. Hem kennende zal hij niet stoppen voordat die houtstek vol is. In totaal is in houtstek drie plaats voor ongeveer 20 kuub hout. Die komt wel vol vóór midsommar!

Een ander klusje die Heiko voor vandaag wilde aanpakken, was het plaatsen van de keramische stenen in de houtkachel. Alle onderdelen waren nu aanwezig en het “feest” kon beginnen. De kachel was helemaal leeg van binnen (foto rechts). Binnenin de kachel, in het brandvak, zitten hoekijzers rondom. Daar moesten de nieuwe stenen opgelegd worden. Eentje links, eentje rechts en eentje er binnenin. Die laatste is een speciale, omdat daar een gleuf in zit waar de as doorheen moet vallen. Eveneens wordt daar lucht doorheen geblazen door de ventilator. Tussen die stenen kwam een strookje isolatiemateriaal die tijdelijk met plakband aan de middelste steen werd geplakt, omdat die anders niet op zijn plaats bleef. Dat had Heiko op een van de YouTube filmpjes gezien.

Nadat de “vloer” in de brandkamer was gelegd, schoof Heiko de nieuwe “as-opvang-schaal” eronder. Die zit precies onder de sleuf van de middelste steen. Als laatste werd de voorste steen met de twee ventilatie kanalen geplaatst. Eerst dacht Heiko nog, dat die misschien niet vervangen hoefde te worden. Om die eruit te kunnen halen, moest het deurtje van de askamer verwijderd worden. Hij deed het toch maar en toen bleek, dat ook die steen helemaal vergaan was! Wie weet hoe lang de oude keramische stenen erin gezeten hebben. Nadat deze steen was geplaatst met de bijbehorende afdekstripjes en was afgekit, was de klus geklaard! Achteraf was het Heiko erg meegevallen. Dat is waarschijnlijk met name te danken aan de voorbereidingen via de YouTube filmpjes. Wij kunnen weer enkele jaren vooruit met deze kachel! “Top gedaan, Heiko!”

En we hadden weer bezoek vandaag! In onze vijver zwommen “Donald en Katrien” weer hun rondjes! Zo op het oog leek het mij hetzelfde paartje eenden als vorig jaar. Zou dat kunnen? Keren eenden altijd naar dezelfde plaats terug? Katrien kreeg ik moeilijk op de foto. Althans haar kop. Ze ging continue met haar koppie onder water en met haar kontje omhoog. Waarschijnlijk om voedsel te zoeken. Donald dreef lekker rond en maakte zich niet al te druk. Totdat ik de keukendeur opende, om vanaf het terras betere foto´s te kunnen maken. Toen waggelden ze samen op het droge. De hele ochtend bleven ze in en rond onze vijver. Zelfs toen Ebba een de tuinkant rondsnuffelde. Zij het dat Donald en Katrien toen wel veilig aan de overkant van het vijvertje vertoefden en ze Ebba uiteraard heel goed in de gaten hielden.

Gisteren had Heiko nog een paar boodschapjes gehaald in Tranås. Vooraf had ik een boodschappenlijstje voor hem gemaakt, maar daar houdt hij zich niet altijd aan. Dan ziet hij iets liggen (iets lekkers) en denkt dan “Die neem ik ook mee!” Soms is dat oké en soms is dat niet oké, omdat er geen ruimte meer in de diepvries is. Gisteren nam hij bijvoorbeeld een grote beenham mee. Voor de kerstdagen en voor de paasdagen zijn die in groten getale in de koeling te vinden. Die voorgekookte beenham vinden we beiden erg lekker en zodoende besloot Heiko om er toch nog eentje mee te nemen. Hij had al bedacht, dat die niet in de diepvries hoefde, maar gelijk in de oven en op tafel kon bij het avondeten. Geen problemen dan met ruimte in de diepvries. Die grote ham ging vanmiddag dan ook daadwerkelijk al in een braadslee in de oven. In een koekenpan bakte ik een paar aardappeltjes op, die nog over waren van eerder en als groente een verse krop sla. De nadruk van deze maaltijd lag echter natuurlijk op de beenham. Nadat we ons beiden gedoucht hadden, genoten we van deze welverdiende en bijna goddelijke maaltijd.

2 gedachten over “Eerste behangdag!”
 1. Zo! Beide druk bezig geweest. Handig wat er tegenwoordig op internet aan tutorials/uitleg video’s te vinden is, hè?! In veel gevallen is er wel iemand geweest die een soort gelijk ‘probleem’ bij de kop heeft gehad en de oplossing met iedereen die het maar wil weten, gedeeld.

  Inderdaad een sjiek behangetje. Is het nu ook iets donkerder geworden in huis?

  1. Het internet is zo langzamerhand wel bij nagenoeg iedereen “een vriend” geworden. Wat je daar niet allemaal kunt vinden? Gelukkig deelt men werkelijk heel veel. Zonder de filmpjes was het waarschijnlijk anders afgelopen of had het al met al langer geduurd.

   Je zou daadwerkelijk denken, dat het door het nieuwe behang donkerder in de kamer zou zijn geworden. Het valt ons erg mee. Dat komt met name door beide kamerramen. Daar hadden we op gehoopt en was ook inderdaad zo. Gelukkig maar!

   Groetjes aan iedereen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.