Geen widgets gevonden in de zijbalk

Vandaag, de 18e juni, was onze lieve Ebba jarig. Ze is vier jaar jong geworden! Voor haar verjaardag kreeg ze een mooie hangmand. Die stond een paar weken geleden op de folder van de Lidl en had ik toen gekocht. Vandaag hing Heiko die op. Boven de plaats waar de krabpaal altijd al stond. Een dikke schroefoog in het hout gedraaid en even sterk aan getrokken als test, want ons dametje mag natuurlijk niet vallen als ze in de mand springt. Goedgekeurd, althans door ons. Toen afwachten of Ebba er wel in wilde liggen. Zo´n ding beweegt natuurlijk als ze erin springt en als ze zich beweegt. Ik zette haar er voorzichtig in en het was meteen vertrouwd. Een paar keer draaide ze rond in het mandje en daarna ging ze er lekker opgerold in slapen. Haar verjaardagscadeau is goedgekeurd!

Nadat er binnen was gestofzuigd ging Heiko naar buiten om het gras te maaien. De vorige keer was dat op de dinsdagavond gedaan en zo heel erg hoog was het eigenlijk nog niet weer. Maar, met onze afwezigheid van de komende week in het achterhoofd, leek het ons wel verstandig, om er nog een keertje met de zitmaaier overheen te rijden. Veel kwam er niet af. Slechts twee keer een dubbele bak vol, echter daarmee is het wel weer netjes en verzorgd. De tuin ligt er op dit moment dan ook piekfijn bij en daar zijn we erg tevreden over. Het werken in de tuin is voor ons pure ontspanning en dankbaar werk en van het eindresultaat kunnen we beide erg genieten.

Dit is het gedeelte van Oslo waar we verblijven, vlakbij Gamle Oslo.

Ik wilde vanochtend de laatste administratie digitaal maken en zoveel mogelijk nog in de cloud zetten. Mochten we volgende week iets nodig hebben, kunnen we het zo online oproepen via ons mobieltje. Ideaal. Eveneens bekeek ik een aantal websites over Oslo. We gaan er naar toe voor het concert van Andre Rieu op de woensdagavond, maar we zijn er maandagmiddag al en dinsdag en woensdag de hele dag. Die extra dagen hebben we ingepland om een stukje van Oslo te bekijken. Ik zocht en vond een bus tour met allerlei uitstapjes bij toeristische attracties. Die boekte ik meteen, uiteraard na overleg met Heiko. Verder vond ik een rondvaart met een boot langs de kustlijn van Oslo.

Eerst zag ik er eentje van drie uur, maar dat wordt me te lang, in verband met mijn rug en de verplichte “opsluiting”. Je kunt immers geen kant op, op een boot. Ik vond een andere rondvaart die twee uur duurde. Dat is lang genoeg en die boekte ik. Daarmee hebben we in ieder geval een begin gemaakt van de invulling van ons verblijf in Oslo. Op een plattegrond zagen we ook nog een paar mooie gebouwen. Zoals het Koninklijke slot, het Akershus Vestning en het Operahuset Oslo, die we willen bekijken. Eventueel met rondleiding, dus onze dagen worden wel goed gevuld.

Vandaag was ook de dag, dat we onze koffers moesten inpakken voor ons verblijf in Oslo volgende week. Voordat we de kleding inpakten keken we eerst op de weersverwachtings-app “Yr” op onze mobiele telefoon. “Wat voor weer wordt het in Oslo volgende week?” Het blijkt de hele week mooi warm te worden, met temperaturen rond de 20 graden en alleen op de woensdag een paar druppeltjes regen. Oké: de korte broeken gaan mee! En verder uiteraard de normale dingen voor een paar dagen. De koffers staan nu klaar in de gang en kunnen morgen achter in de Hyundai gelegd worden. We denken erover, om tegen elf uur weg te rijden. Met als eerste stop een hotel in Kristinehamn, aan de noordkant van het Vännern meer. Dat plaatsje ligt precies in het midden van onze route. Maandagmiddag verwachten we in Oslo aan te komen.

In de namiddag startte Heiko de kloofmachine nog eventjes. Hij wilde nog een paar blokken aan de kant maken. Het waren de blokken van de berkenboom uit ons eigen bosje en een paar stukken sparrenboom. Ongeveer anderhalf uur was hij daarmee bezig.

Ondertussen was ik ons “terrasje” voor het trollenhuisje aan het schoonmaken. Daar lagen nog heel veel afgewaaide takjes van de bomen, die er rond omheen staan. De dikkere en langere pakte ik weg en daarna veegde ik het voorzichtig een beetje aan. Op de hoek van het terrasje staat nu weer een plantje in een sierpotje en eentje op een tafeltje. Ook weer netjes toch?

Ieder kwartaal verwisselen we de waterfilters. Dat zou dan op 1 juli weer zijn, maar we hebben beiden het idee, dat er sinds een week een ander smaakje aan ons bronwater zit. Geen lekker smaakje overigens. Om die reden hebben we een test-set aangevraagd bij het laboratorium te Linköping en dat is naar ons onderweg. Dat zal volgende week wel binnenkomen. Als we terug zijn kunnen we watermonsters nemen en terug (laten) sturen. Vanwege het smaakje aan het water, besloten we de filters nu alvast te verwisselen. Misschien heeft het effect.

Omdat ik nieuwsgierig was naar de nieuwe weg, die tegenover ons huis was gemaakt door de “piepende” vrachtauto´s, liepen we aan het einde van de middag samen naar boven. Wat is dat onwerkelijk… Eerst stonden daar bomen en was er ongerepte natuur en nu ligt er ineens een zandpad! Aan weerszijden ligt zand, liggen boomstronken en dikke stenen. Allemaal aan de kant gelegd door de grote graafmachine. Ook ligt aan beide zijden van de weg een soort greppeltje waar het regenwater langs geleid wordt. Richting de buizen, die op hun beurt onder de weg doorgelegd zijn, zodat het water verder kan stromen naar lager gelegen grond. Zonder dat de weg wegspoelt.

Heiko zette de app van Strava aan op zijn mobiele telefoon, zodat we nu weten dat de nieuwe weg ongeveer een halve kilometer lang is. Het is een prima toegankelijke weg om te lopen en het biedt ons een mooi uitzicht op ons huis. Maar uiteraard hebben ze het daar niet voor gedaan. In de toekomst zullen er vrachtauto´s overheen rijden, die omgezaagde en in stukken gezaagde bomen op moeten halen. Maar waar ze gaan kappen is nog niet helemaal duidelijk. Er staan er immers zo veel…

De plantjes van Rob en Marijke heb ik ook nog even voor ons vertrek in de volle grond gepoot. Het zijn een dropplant en een gele stuiktomaat. Niet alleen omdat wij de volgende week weg zijn, maar ook omdat het gewoon tijd voor ze is, om “op eigen benen” te staan. Daarmee kunnen ze een voorbeeld nemen aan de aardappelen en stengeluien! Die groeien behoorlijk. Fijn hoor! In de aardbeienplantjes zijn de eerste aardbeien gesignaleerd. Als die allemaal straks rijp zijn wordt het dagenlang smullen!

Aan het einde van de dag kwamen nog twee mensen langs, om een eenpersoonsbed van ons te kopen. Ze hadden gereageerd op een advertentie, die inmiddels zo´n drie maanden op Marketplace staat. Eerst kwamen ze samen naar het bed kijken. Het leek hen wel goed, waarop ze terug reden naar Tranås, om ergens een aanhanger te regelen. Een dik uur later stonden ze opnieuw voor de deur mét een aanhanger achter de auto en namen ze het bed mee. Een beetje omslachtig vonden wij, want wie rijdt er in deze tijd met de hoge brandstofprijzen nu twee keer heen en weer? Maar goed, wij hebben we een beetje ruimte in de kelder gekregen. Zo zie je maar weer: geduld is een schone zaak. Vroeg of laat wordt het wel verkocht.

Ter afsluiting van dit bericht een paar foto´s van bloeiende bloemen en struiken uit onze tuin. De komende dagen zullen we niets op de site plaatsen vanwege onze afwezigheid. Een verslag van Oslo volgt dus later. Maar het komt wel hoor!

We wensen jullie allemaal een hele fijne zondag en een mooie, zomerse week!

4 gedachten over “Ebba is vier: Hoera! Hoera! Hoera!”
  1. Hoi Joke en Heiko,

    Volgens mij is jullie tuin rond deze tijd op z’n mooist, of niet?! Lijkt me leuk om over een aantal weken weer even een rondgang door de tuin te maken.

    Hopelijk is het een leuk concert daar in Oslo! Is het trouwens in de open lucht of in een concert gebouw?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.