Geen widgets gevonden in de zijbalk
Begin van klus
Eindresultaat

Met het oog op het voorspelde weerbeeld van de rest van de week, wilde Heiko de binnenwand van de berging onder de carport graag dichtmaken. Hij ging zodoende naar buiten terwijl het daar -6 graden was. Brrr… Ik moet er momenteel even niet aan denken! Maar hij zegt er geen last van te hebben, met een dikke trui aan en een hele dikke, goed gevoerde werkjas. En uiteraard een warme muts op het hoofd. De laatste brede planken werden aan de lange binnen-zijwand geplaatst en daarna werden de smallere planken over de naden gespijkerd. Net tegen de tijd dat het donker werd, was de klus geklaard. Mooi hoor! Nu zijn drie van de vier wanden van de berging gereed. Alleen de korte zijde, van 2,40 meter breed, aan de tuinkant moet nog dichtgezet worden. Daar komt een stukje vaste wand en een brede schuifdeur. Oh ja, de bovenste punten moeten ook nog dichtgezet worden. Vervolgens moet er snel iets van verlichting in, wat ondertussen is het behoorlijk donker geworden in die berging.  

Op de laptop maakte ik vanochtend in Word een etiket. Inderdaad: voor op de flessen vlierbessenwijn. In het Zweeds heet dat Fläderbär vin. Nadat ik tevreden was over de lay-out printte ik er twaalf stuks op stickerpapier. Vervolgens plakte ik ze op de flessen. Zodoende weten we over een jaar in ieder geval nog, dat het vlierbessenwijn is. Dat het wijn is van bessen uit 2020, dat het gebotteld is op 30 november 2021 en dat het alcoholpercentage 16% is. De flessen rode vlierbessenwijn hebben we daarna in de kelder, in de voorraadkast gezet voor latere consumptie. Eén flesje ging meteen in de kast in de kamer. Die wordt binnenkort opengetrokken. Er gaat in ieder geval een van de flessen naar onze buren Erling en Britt. Het zijn tenslotte hun vlierbessen, die we mochten gebruiken voor deze wijn. Wij zijn er best tevreden over, al is het alcoholpercentage uiteraard wel iets aan de hoge kant. Niet iedereen houdt daar immers van.

Gisteren is overigens de eerste vrouwelijke minister-president van Zweden, de statsminister, opnieuw benoemd. Op de foto is zij de kleine, blonde vrouw in een donkerblauwe lange jas. Precies in het midden. Vorige week woensdag was ze al benoemd, maar na een paar uur was ze alweer afgetreden. Dat omdat de MP (MilieuPartij) uit de regering stapte. Ze waren het niet eens met de vastgestelde begroting, waarin onder andere een verlaging van de brandstofaccijnzen was opgenomen. Daar kon de MP niet mee leven en voor dat budget wilden ze dan ook geen verantwoordelijkheid nemen. Begrijpelijk. Gisteren werd Magdalena Andersson echter opnieuw gekozen. Zij het met een zeer twijfelachtige stemming in het parlement. Met veel onthoudingen en veel tegenstemmers.

Meteen nadat ze was benoemd en haar regering had gepresenteerd werd een van haar pasbenoemde ministers beschuldigd van seksuele intimidatie… Even later werd van een andere minister (met milieu in haar portefeuille) bekend, dat die een aantal akkefietjes had met Kronofogden, de Zweedse deurwaarder. Niet echt een droomstart voor Magdalena Andersson. Twee ministers waarvan de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid meteen al ter discussie staat. We zullen zien hoe het verder gaat met deze regering. We wensen Magdalena heel veel sterkte en succes. Het is toch een historisch moment voor Zweden om een vrouwelijke premier te hebben. Overigens heb ik Wikipedia erop nagekeken om te zien of er in Nederland ooit een vrouwelijke premier is geweest. Nee dus!

Vanmiddag kon ik opnieuw computerondersteuning bieden op afstand. Deze keer betrof het wederom de laptop van Heiko zijn vader. Die is namelijk wel eens met foto´s bezig en dan bewerkt hij ze in Word. Hij importeert die foto´s vanuit afbeeldingen en wil er vervolgens een tekst in of onder zetten. De laatste keren wordt de foto echter zo enorm groot in het Word document gezet, dat het meerdere pagina´s beslaat. Hoe dat kan? Geen idee. Maar ik weet wel dat er een aan te klikken optie is, om de foto kleiner te maken. Die optie had ik op mijn eigen laptop al in gebruik en zocht zodoende even het juiste icoontje erbij om door te kunnen geven.
Wil je die ook weten?

Klik op de werkbalk “Snelle Toegang” zodat die openvouwt. Dan klik je op “Meer opdrachten”.

Dan volgt dit scherm. Hierbij staat (nagenoeg altijd) “Populaire opdrachten” standaard aan. Klik op het pijltje daarachter, zodat een menu zich opent. Vervolgens ga je naar “Alle opdrachten” en klikt die aan.

Hierna zoek je naar “Grootte” (1) en dan is het de tweede die je moet hebben. Die voeg je toe aan de lijst van Snelle Toegang, door op “Toevoegen” (2) te klikken, in het midden. Je ziet dan, dat het onderaan de lijst staat (3). Tenslotte klik je onderaan op “OK” (4) en hij staat ertussen!

Op de manier, zoals hierboven beschreven, zette ik het icoontje eveneens in Word op de laptop van Heiko zijn vader. Daarna liet ik Heiko zijn moeder even een test doen. Ze zette op haar manier een foto in een document en hierna verkleinde zij de foto zelf. Een fluitje van een cent! Het werkte allemaal naar tevredenheid. Nu aan haar de “schone taak” om het Heiko zijn vader te leren. Dat is haar wel toevertrouwd, want veel van wat hij weet heeft hij via haar! Weer een probleempje opgelost. Wat is het toch fantastisch dat dit zo kan! Zonder TeamViewer was het een kwestie geweest van een handleiding maken. En dat is op zich geen enkel probleem, maar dit is stukken beter!

Tijdens het opruimen van de schuur vond ik een foto van het zomerhuisje van Heiko zijn ouders. Toen Heiko zag, dat ik de foto in handen had zei hij meteen “Die wil ik houden hoor”. Uiteraard! Alleen zat er geen lijstje meer omheen. Op zolder staat nog een krat met een paar fotolijsten. Dat wist ik. Daar zou ik eentje uitzoeken om de foto in te kunnen doen. Zogezegd, zo gedaan. Meteen nam ik ook een lijst mee voor een gedicht “aan” Heiko zijn opa, Heiko Pietersen. Die stond in zijn werkplaats op de werkbank. Even geknutseld, omdat de foto´s niet direct pasten, en daarna verraste ik Heiko. Die was er ontzettend blij mee en ik weet zeker, dat ze heel binnenkort een mooi plekje krijgen!

Een interessant bericht: “Hoe goed ben jij voorbereid op een crisis?” Je ziet een boodschappenkrat met diverse spulletjes en je aandacht is getrokken. De mijne in ieder geval. Het was een bericht van Försvarsutbildarna, heel vrij vertaald “de verdedigingsinstanties”. Mijn belangstelling werd zo groot, dat ik hun website bezocht en daar stond te lezen, dat “door onderwijs te versterken vergroot men het vermogen van het individu en de samenleving, om civiele en militaire crisis aan te pakken.” Voor mij was het een momentje om stil te staan bij een eventuele crisis “Kunnen wij ons dan een paar dagen redden?” “Hebben we genoeg eten en dergelijke in huis?” Op hun site was een enquête in te vullen, die liet zien, wat wij nodig zouden hebben, wanneer we ons zeven dagen moesten zien te behelpen.

Men ging uit van het slechtst denkbaar scenario. Dat wil zeggen, dat er geen elektriciteit zou zijn en daarmee geen warmte. In de lijst stond derhalve slaapzakken, dekens, warme jassen, aansteker, gasfles(je), zaklantaarns en waxinelichtjes. Wat je aan eten en drinken nodig had, voor zeven dagen, kwam in een lijst via de mail: onder andere water, rijst, vlees en vis in blik, groente in blik, boter en meel. Eveneens werd genoemd, dat je moest denken aan batterijen voor een eventueel aanwezige radio, plastic zakjes voor wc, natte doekjes, zeep, tandenborstels en -pasta, vuilniszakken, verbandtrommel en contant geld. Nou ga ik niet zo ver, ik hoop dat we dat niet nodig hebben, maar ik werd wel aan het denken gezet. Ik begin binnenkort met het aanleggen van een tasje met spulletjes voor in de auto: “Wat hebben we nodig, wanneer we onverwacht niet verder kunnen rijden?” Met name de kou is een dingetje, waar we hier absoluut rekening mee moeten houden. Wordt hoogstwaarschijnlijk vervolgd…

2 gedachten over “Derde wand van berging klaar”
  1. Wordt een mooie berging. En dat in de kou, knap hoor. Hier is geen kou te bekennen, hele dagen regen met soms harde wind. Afijn, de donkere dagen voor kerst denken we maar, noge even en we gaan weer naar het licht. Overigens, ken je de truc met de bloempot? Als wij in de winter naar boven gaan hebben we altijd een kleine terracotta bloempot mee en waxinelichtjes. Mochten we onverhoopt vast komen te zitten, dan een waxine lichtje aansteken en de bloempot er overheen. Een lekker kacheltje in de auto. Groetnis ut Fryslân. Rinske

    1. Dank je Rinske. We zijn zelf ook erg content met die carport en de berging. Het gaat niet zo heel snel misschien, maar het vordert wel én het kan alvast gebruikt worden. De truc met de bloempot had ik inderdaad al eens gezien via Facebook, maar verder niets mee gedaan. Waxinelichtjes hebben al vele jaren achterin de auto liggen, tezamen met een aansteker. Tot op heden hadden we geen terracotta bloempot en schoteltje in de auto liggen, maar dankzij jouw tip ligt die er nu wel in! Dankjewel hoor. Weer een beetje beter voorbereid op pad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.