Geen widgets gevonden in de zijbalk

Ruim twee weken geleden had de huisarts Heiko doorverwezen naar de arbeidstherapeut van de vårdcentral in Aneby. Fijn, dat ze dat in Aneby allemaal onder één dak hebben! Ik vind nog steeds dat deze private vårdcentral het goed voor elkaar heeft. En dat voor een redelijk klein plaatsje als Aneby. De arbeidstherapeut had het blijkbaar erg druk, waardoor Heiko er vandaag pas terecht kon. Misschien ook maar goed, omdat hij nu een paar dagen is gestopt met de Naproxen en zodoende weer beter de werkelijke pijn voelt. De therapeute voelde aan zijn hand en sprak hetzelfde vermoeden uit als de huisarts: carpaal tunnelsyndroom. Het ongemak zou echter ook nog vanuit de ellenboog kunnen komen. In ieder geval krijgt Heiko nu een brace om zijn rechter hand/pols, die moet voorkomen dat hij de hand dubbel doet. Die brace moet hij ´s nachts om hebben. De arbeidstherapeut had vele braces in voorraad en zocht naar de grootte “large”. Hmmm… Veel small, veel medium en voldoende extra large, alleen geen large meer in voorraad. “Da´s nou jammer, die moet besteld worden. Volgende week kan die er zijn. Kunt u dan terugkomen?” Jeetje, moet je drie weken wachten op zo´n standaard brace? Da´s dan weer een beetje jammer…

In Aneby werd de tank van de Volvo nog even volgetankt. Die van mijn auto had Heiko vrijdag al gevuld tot net onder de tankdop. Met het oog op het ritje naar Nässjö later op de dag vandaag, om de stoel te halen, leek het hem wel zo slim om te tanken. De tank was nog iets minder dan half vol. Er kon volgens de meter nog 43 liter bij in en daarvoor moest €.97,- afgerekend worden. De Volvo heeft een 70 liter tank. Stel je voor dat die helemaal leeg is gereden! Dan ben je iets van €.156,- kwijt. De prijs voor een liter diesel was nu €.2,24 en vorige week donderdag nog €.2,19. Gestegen met 5 cent, terwijl het in Nederland nu €.1,59 is volgens internet en dat is een daling ten opzichte van de prijs van vorige week donderdag. Toen betaalde je voor een liter diesel €.1,64. Juist gedaald met 5 cent. Heel vreemd. Fijn voor de Nederlandse dieselrijders uiteraard! Geen goeie ontwikkeling hier in Zweden! Ondanks de beloftes van de nieuwe regering, specifiek in de persoon van Ebba Bush, Minister van Energie en Industrie en vicepremier, dat de brandstofprijzen omlaag zouden gaan. Dat waren uitspraken van vóór de verkiezingen uiteraard. Nu is alles anders.

Op zijn weg terug naar huis moest Heiko stoppen op de lange doorgaande weg door Aneby: Op zich natuurlijk niets bijzonders. Dit keer toch wel. Er stond namelijk een vrachtauto langs de weg stil. Een vrachtauto vol met grijze containers! En twee mannen die de containers uitdeelden bij de verschillende huizen aan de Hoofdstraat. Aha! Ze zijn begonnen met het omwisselen van de oude containers! Alle huishoudens krijgen een nieuwe bak met daarin twee vakken. Met eveneens twee aparte deksels. Op de afbeelding op de zijkant van de vrachtauto was de nieuwe container afgebeeld. Daarop is duidelijk het tussenschot in de container zichtbaar. Het zal even wennen zijn, om het huisvuil goed te scheiden en in het juiste deel van de container te gooien. Maar: alles went!

Na de middag had Heiko zin, om de lange berkenboom die hij gisteren had omgezaagd, in kortere stukjes te zagen.
De zaagbroek ging weer aan, helm op en deze keer de rubberen laarzen aan. Het is daar ter plekke toch alweer behoorlijk nat door de smeltende sneeuw en het stromende water in het beekje.
Veiligheidshalve trok hij waterdicht schoeisel aan. Dat loop niet fijn, vanwege de zachte zool. De sokken en voeten bleven in ieder geval wel droog.
Nadat de lange boom in stukjes van 30 tot 35 centimeter was gezaagd begon het verzamelen. In het begin werd met twee stukken tegelijk de hindernisbaan door de sneeuw, richting de weg afgelegd. Op het laatst slechts met één stuk stam.

Overigens kon hij niet alles zagen, omdat kettingzaag stuk ging! Aan het uiteinde van het zwaard, daar waar de naam van de fabrikant in dit geval op staat, loopt de ketting over een paar tandjes van een heel klein wieltje. Daar moet af en toe olie bijgedaan worden om het gesmeerd te houden. Dat had Heiko ook al wel een keer gedaan. Desondanks was het roterende wieltje nu vast gaan zitten en was het zwaard aan het uiteinde door de ketting opengetrokken. Over en uit. Gelukkig zijn die dingen los te koop. Morgen moet Heiko toch naar Tranås met de Hyundai voor de Apk-keuring. Dan kan hij meteen een nieuw zwaard voor de Husqvarna kettingzaag ophalen. De stammetjes werden met de aanhanger opgehaald en achter het huis uitgeladen. Deze partij legde Heiko in de garage, naast de klover. Ik heb sterk het vermoeden, dat ik weet wat hij morgen of overmorgen gaat doen…

Aan het einde van de middag reed Heiko naar Nässjö. Chauffeur Wim uit Onstwedde zou er namelijk tegen zes uur zijn. Wim rijdt voor het bedrijf Wind uit Musselkanaal.
Die hebben negen jaar geleden ook een pallet met huisraad van ons uit Blijham meegenomen naar ons vakantiehuis in Hällaryd.
Het was de laatste stop voor vandaag voor Wim, dus hij zou daar ook blijven staan om te overnachten.
Op het moment dat hij arriveerde bij het bedrijf Draka in Nässjö, waar hij spullen moest afleveren van Draka uit Emmen, was er niemand meer aan het werk en kon hij niet lossen.
Om die reden hoefde Heiko zich dan ook niet te haasten. Als hij om zeven uur zou komen was het ook geen probleem.
Gisteravond stuurde de chauffeur nog een foto met de tekst dat het “spul” geladen was.
Links zie je de doos liggen met onze lucht-geveerde stoel en rechts ligt een buis en een doosje met hulpstukken!

Heiko was met de Volvo naar Nässjö gereden, omdat dat de grootste auto is van onze twee, waar de lange buis hopelijk in zou passen.
Dat was inderdaad het geval. Zonder problemen!
Wát toch een mooie ruime auto, gooi het er maar in…
De buis van bijna drie meter paste er echt met gemak in en ook de beide dozen.
Heiko bedankte chauffeur Wim hartelijk voor deze vriendendienst. Hij vond het echter een kleine moeite. Hij moest immers toch deze kant op en de klanten betalen deze rit. Super!
Wij hadden thuis een klein draagtasje gevuld met lekkernijen en die overhandigde Heiko aan Wim.
Dat was niet nodig geweest, maar hij vond het wel erg leuk. Ze spraken nog een tijdje over Onstwedde, zijn werk en gedeelde vrienden, waarna Heiko met de spullen huiswaarts keerde.
“Bedankt, Wim!”

In het afgelopen weekend had ik nog een sinaasappel-yoghurt-ijsje gemaakt. Ach, je wilt wel eens wat… Hiervoor gebruikte ik een oude plastic fles. Daar werd een derde afgesneden. In de overgebleven fles werden schijfjes van afgepelde sinaasappels ingelegd. Zo, dat er ruimte overbleef aan de buitenkant. Hierna maakte ik yoghurt klaar met suiker en vanillesuiker en goot dat naast de sinaasappel schijven. Nadat de fles helemaal gevuld was deed ik er een stukje huishoudfolie over en zette de fles in de diepvries. Het was de bedoeling, dat er een rol ijs van gemaakt werd, waar we naar believen plakjes af kon snijden. Gisteren probeerden we dit ijsje.

Met een groot mes sneden we de plastic fles er gedeeltelijk af, waarna er een paar plakjes sinaasappel-yoghurt-ijs afgesneden kon worden. Wat zal ik zeggen? Lekker? Ja, absoluut! Maar pas toen het een beetje was ontdooid… Vanuit de diepvries was het te hard en zat er te weinig smaak aan. “Maak je het nog een keer?” Nee, dan maak ik gewoon een yoghurt waar verse sinaasappels doorheen worden gemixt!

Een paar maanden geleden had ik een “langwerpig ding” gebreid en gevuld met kussenmateriaal. Dat “ding” was bedoeld om het tochten onder de keukendeur tegen te gaan. Die deur zit op het noorden en dat is steevast de koudste gevel van ons huis. Het “ding” doet uitstekend datgene waarvoor hij bedoeld is. Behalve vandaag. Vandaag stond de deur namelijk een tijdje wagenwijd open, om de frisse lentelucht binnen te laten. Veel warmte kwam er uiteraard niet binnen, vanwege die noordgevel. Toch ventileerde het huis er wel even van. Op dat moment had het “ding” even geen functie meer. Later op de avond wel weer, zodat “het” nog niet geheel werkloos is geworden. Toch hopen we, dat dat binnenkort wel gebeurt en dat we weer zomerstoelen kunnen plaatsen op ons terras. Zoals het nu lijkt hebben we echter witte Paasdagen!

2 gedachten over “Brengt brace verlichting?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.