Geen widgets gevonden in de zijbalk

De knoppen van de amaryllis gaan open! Althans de eerste knop, die het verst gevorderd is, is al open geknapt en daaruit komen zo te zien twee rode bloemen tevoorschijn. De tweede knop doet er ietsje langer over om open te gaan. Onvoorstelbaar, dat er zulke lange stelen en van die grote bloemen uit zo´n relatief kleine bol kunnen komen.

Wat helemaal in bloei staat is de kerstcactus. Jemig! Het leek de afgelopen maanden soms, alsof de plant het niet zou redden. Steeds meer bladeren, leden, werden donker. Velen vielen zelfs af. Hoe het dan kan, dat hij nu zo weeldig bloeit blijft voor mij een raadsel. Want kijk hem bloeien! En dit zijn zeker niet de laatste bloemen, want er zitten nog vele knoppen in de plant. De bloei vind ik schitterend. We genieten er dagelijks van!

Het wordt een beetje eentonig met mij… Waar ik anders genoeg beleefde of te doen had, hou ik me nu voornamelijk bezig met kleine huishoudelijke taken. Daarnaast is er de laptop. Die gebruik ik momenteel hoofdzakelijk voor een beetje administratie en veel, heel veel voor het Jaarboek 2021. Zo kreeg ik vandaag foto´s te verwerken van een verdrietig moment. Het overlijden van Jikke op 6 maart vorig jaar. Daarnaast weer een heel vrolijk moment. De geboorte van Mason op 17 juli. Het is als mijn stemming. “Joke huilt, Joke lacht…”

Van onze buurvrouw Martina kreeg ik een seintje via WhatsApp. Haar dochter, ons buurmeisje, wilde langs komen met onze bestelling. Een paar weken geleden kwam ze langs met twee bestelboeken, waar we artikelen uit konden kiezen voor de kerstdagen. Het betrof een actie van school, die ieder jaar wordt georganiseerd. Door artikelen te kopen, sponsor je de school. We hadden een paar kleinigheden besteld via haar, omdat ze de moeite had genomen om er mee langs de deuren te gaan. We waren eigenlijk alweer vergeten wat we hadden besteld. Het bleken vijf paar sokken te zijn voor Heiko, een rubberen siliconenmatje voor onder in de oven, waar “rommel” op kan vallen en een speciaal hulpstukje voor de stofzuiger, om bijvoorbeeld een toetsenbord mee schoon te kunnen zuigen. We betaalden haar via Swish en bedankten haar vriendelijk.

Heiko reed vandaag eventjes kort naar Aneby. Onderweg was de autoradio aan en afgestemd op de zender Mix Megapool, met op dat moment continue kerstmuziek. Gezellig, zo kom je al een beetje in de sfeer. We hadden een paar dagen geleden iets besteld via het internet en het pakje kon vandaag opgehaald worden bij een winkel van Pixans. Eveneens reed hij bij een autogarage aan, want als we met de Hyundai door een kuil gaan, bonkt er iets achter in de auto. We kunnen niet goed horen of het nu van links of rechts komt, maar er is iets mis met de vering aan de achterkant. Dat is duidelijk te horen. Het bleek druk te zijn in de werkplaats en de eerstvolgende mogelijkheid was volgende week vrijdag. Geen probleem Deze auto gebruiken we toch niet zo vaak en als we weg moeten is de Volvo er immers ook nog.

Als laatste actie in Aneby gooide Heiko de tank vol met diesel bij een pomp van de maatschappij Qstar. Het viel hem op, dat de dieselprijs behoorlijk was gedaald. Waar we een paar weken geleden nog €.2,72 voor een liter diesel betaalden, was dat vandaag €.2,36. Bijna €.0,40 goedkoper! Dat lijkt de goede kant op te gaan. Inmiddels weten we helaas, dat het slechts een daling van zeer tijdelijke aard betreft.

De prijs van diesel zou namelijk de komende tijd weleens flink kunnen oplopen. In de krant lazen we: “Vanaf 5 december mogen EU-landen geen olie uit Rusland meer importeren. Vanaf 5 februari ook geen brandstof meer. Dat gaan we volgens kenners voelen aan de pomp”. Waarom deze acties? Brussel wil hiermee de oorlogskas van Moskou raken. “Russische olie wordt vaak gebruikt om diesel van te maken, echter door de boycot ontstaat schaarste. Daarbij gaat de prijs omhoog. In Nederland komt men niet zonder diesel te zitten, want de raffinaderijen verwerken veel meer olie, dan dat gebruikt wordt. In andere landen zouden wel tekorten kunnen ontstaan, omdat ze daar meer diesel gebruiken. Ook als vervanger van gas. De woordvoerder van de Belangenvereniging Tankstations (BETA) is voorzichtiger. Volgens hem is er wereldwijd weliswaar genoeg diesel en olie, maar het is de vraag of men dat allemaal op het juiste moment, op de juiste plek krijgt. Men moet het tenslotte straks ergens anders vandaan halen. Dat is vaak een langere route dan vanuit Rusland. Bovendien is het afwachten of er genoeg tankschepen zijn.

De komende maanden worden volgens hem cruciaal. Dan gaat men zien of de Russische olie inderdaad kan worden vervangen. Als dat niet lukt kan het zijn, dat tankstations soms “nee” moeten verkopen. Waarschijnlijk duren de eventuele tekorten volgens hem niet lang. Er zijn twijfels of Moskou echt last gaat krijgen van de maatregelen. Weliswaar kan het land zijn olie straks nauwelijks nog kwijt aan Europa, maar wel aan grote gebruikers als China en India. Die landen vragen om kortingen van 25 tot 30 procent. Met de huidige marktprijzen is dat nog steeds winstgevend voor Rusland. Toch verwacht men verschuivingen op de wereldmarkt. Rusland gaat meer leveren aan China en India en Europa gaat meer olie halen uit andere regio’s. Een ander probleem is, dat olie via een omweg alsnog in Europa kan terechtkomen. Bijvoorbeeld doordat India het verwerkt tot diesel en die vervolgens doorverkoopt aan Europa. Ook ziet men, dat sommige landen, bijvoorbeeld Kazachstan, meer olie exporteren dan produceren. Men vraagt zich af waar die extra olie vandaan komt. Het systeem is dus niet waterdicht.”

Vanmiddag ging Heiko aan de slag met de voorbereidingen voor het kunnen terugplaatsen van de afzuigkap. Vanuit de kamer hoorde ik hem zagen en timmeren en boren en… Zuchten! Het ging allemaal niet zo eenvoudig. Dat was duidelijk te horen. Schroeven die slecht bereikbaar waren of waarvan de kop doordraaide, gaatjes die op de verkeerde plek zaten, onmogelijke posities om te kunnen schroeven. Kortom: het lukte hem niet vandaag. Het koste te veel energie en op een gegeven moment was het geduld op. Hij stopte ermee en zei het morgen wel af te maken. Ik heb er alle vertrouwen in, dat het wel goed komt. Morgenvroeg, na een goede nachtrust opnieuw proberen. Vanavond nog maar even een keer eten koken zonder afzuigkap en licht…

Dan weer heel iets anders: het weer! Kijk die voorspellingen voor de komende tijd! Zo te zien moeten de snowboots weer uit de kast gehaald worden. Volgende week woensdag wordt maar liefst 15 millimeter (ongeveer 15 centimeter) sneeuw voorspeld en de dag erna nog eens 8,3!

Dat wordt sneeuwschuiven! De schuiver en de veger staan al klaar voor deze actie. Deze week gaat Heiko de winterbanden onder de Hyundai zetten en eveneens het schuifblad voor de zitgrasmaaier monteren. Volgens mij zijn we er dan helemaal klaar voor.

Belangrijk is ook, dat we aan paadje vrijhouden naar de houtstek. Daar moeten we immers regelmatig een paar kruiwagens met hout vandaan halen.

2 gedachten over “Amaryllis bijna open!”
  1. Wat mooi die kerst cactus! Die van mij had ook donkere bladen. Maar nu zie ik dat ze steeds groener worden. Maar…. nog geen knoppen. Wie weet komen ze nog. De plant staat nu op een kast, 2 meter hoog, dus genoeg warmte!
    Leuk initiatief om zo de school te sponsoren! Je hebt mooie nuttige dingen aangeschaft.

    1. Helaas kan ik je weinig advies geven over kamerplanten Wilma. In mijn geval is het meer geluk dan wijsheid als een kamerplant gaat groeien en bloeien. Zo langzamerhand weet ik wel elke planten het met mij volhouden en welke niet. Ha ha. Van de bloeiende planten lijkt de kerstcactus het tot nu toe te overleven. Daarnaast heeft de vrouwentong het hier ok goed naar de zin, maar dat is volgens mij de gemakkelijkste plant die er bestaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.