Geen widgets gevonden in de zijbalk

Vanmorgen om half twee gingen we naar bed. Na de jaarwisseling hadden we nog de nodige WhatsApp berichtjes ontvangen en beantwoord en ook nog eventjes kort gebeld met Heiko zijn ouders. Dat is vaste prik. Ieder jaar zo snel mogelijk na de jaarwisseling hebben we contact en wensen we elkaar een gelukkig en gezond nieuwjaar. Dit jaar ging het zelfs via een videogesprek. We zijn trouwens ontzettend blij, dat ze nu foto´s kunnen maken van hun tweetjes. Met behulp van de timer op de mobiele telefoon. We kregen gisteravond ook nog eentje van ze. Is die niet ontzettend goed gelukt? Heiko zijn vader vertelde trouwens nog, dat er van een vuurwerkverbod niets te merken was. Er was minstens zoveel vuurwerk te zien als alle andere jaren. Waar krijgen ze het vandaan denk ik dan… Ook in Duitsland was een vuurwerkverbod en dus mocht er, zowel in Nederland, als in Duitsland niets verkocht worden. Zouden ze dan helemaal naar Oostenrijk of Zweden rijden om vuurwerk te kopen?

Hier in Ödarp bleef het rustig. Geen enkele vuurpijl of knal gezien. Toen we na twaalf uur nog even buiten stonden konden we wel vuurwerk hóren. Het geluid kwam volgens ons vanuit de richting van de plaats Aneby. Zelf hadden we nog twee “fakkels” in een la gevonden. Het bleek Bengaals vuurwerk te zijn, wat slechts een gele, respectievelijk een rode vlam liet zien. Zonder geluid en zonder dat er iets omhoog geschoten werd. Had ik wel stiekem een beetje op gehoopt, want het was een heldere nacht… Na middernacht hebben we nog naar een Nederlandse zender gekeken, via een internetverbinding. Er werd een mooi muziekfeest uitgezonden. Met bekende Nederlandse zangers en zangeressen. Het waren wel oude beelden, omdat het “muziekfeest” al twee jaar geen doorgang had gevonden vanwege corona. Ondanks dat was het voor ons zeer de moeite waard om naar te kijken. Die zender bleven we volgen tot kwart over een. Toen was het afgelopen en vonden wij het wel welletjes: tijd om naar bed te gaan!

Na een slechte nachtrust stond ik om zeven uur alweer naast mijn bed. Tussen vijf en zes uurtjes slaap is voor mij redelijk standaard. Heiko knoopte er nog twee uurtjes bij aan, waarna hij op zijn standaard van acht uur zit. Ieder mens heeft zo zijn eigen ritme. Na het ontbijtje was het inmiddels tien uur. Ja, zo’n eerste dag van het nieuwe jaar wil wel snel om op deze manier! Heiko pakte de puzzel erbij. De laatste stukjes moesten gelegd worden. Dat moest voor hem af, want “Na het weekend moet het weer gedaan zijn met het aan lummelen”, zei hij. Het lukte om de puzzel af te krijgen. Als “beloning” trakteerde hij ons op een aantal warme oliebollen met poedersuiker. Oké, ons broodje slaan we tussen de middag over.

Toen hij me daarna vroeg of er nog iets was wat hij kon doen, zei ik spontaan en zeker in een opwelling, dat de auto nog schoongemaakt kon worden. De beide auto’s zien er niet uit, vanwege het strooibeleid hier. Je herinnert je vast deze beelden nog wel… Er ligt veel zand en gruis op de wegen en als de sneeuw gesmolten is, zoals nu het geval is, blijft er een vieze prut achter. Het wassen van de auto heeft zodoende slechts nut tot de volgende rit. Voor het idee is het echter wel fijn, dat de viezigheid er een keer van afgespoeld wordt. Heiko had er wel zin in, om buiten even actief te zijn en maakte een emmertje met sop. Ook de waterslang werd aan de warmwaterkraan in de kelder gekoppeld en daarmee werd de auto goed afgespoeld na het soppen. Wát een verschil!

Oh ja! We hadden trouwens gewacht met schoonmaken totdat het weer dooi was. Het is niet verstandig om dat te doen als het streng vriest, zoals vorige week. De komende week zal het ’s nachts wel licht vriezen, maar overdag blijft het boven nul. Zodoende durfden we er nu wel op aan. Mijn schone Hyundai werd weer onder de carport gereden en daarna kwam Heiko in huis. Het werd potverpielekes alweer donker! Morgen de Volvo dan maar. Na een kop koffie dook hij de kelder weer in om een paar pijltjes op het dartbord te gooien.

Het is niet alleen de eerste dag van het nieuwe jaar, maar meteen ook de eerste dag van de maand. En dat betekende voor mij vandaag alles weer administratief verwerken en de documenten op de losse harde schijven opslaan. Net als de foto´s. Alleen de harde schijf, waarop een kopie van de documenten staan en foto´s vanaf 2003 was nagenoeg vol. Hoe zou dat toch kunnen? Gelukkig had ik bij een eerdere “schoonmaakactie” een harde schijf leeggemaakt en die nam ik vandaag weer in gebruik! De foto´s vanaf 2003 tot en met 2010 gingen daarnaartoe, alsmede de vele video´s vanaf die datum. Dat was namelijk het jaar, dat ik voor het eerst een digitale fotocamera had gekocht. Voor mezelf heb ik letterlijk op mijn “to-do-list” geschreven, dat ik de digitale dossiers op ga ruimen. Niet alleen foto´s, maar ook documenten. Niet in een paar dagen, maar rustig aan. Misschien een paar uurtjes per week. Het is gewoon pure noodzaak…

Het is overigens dooi in Ödarp! De temperatuur was de laatste drie dagen overdag net boven nul en daarmee is alle sneeuw verdwenen! Wat wordt het weer de komende tijd? Het blijkt, dat het winterweer in januari toch weer aantrekt. Al in de eerste helft van januari keert de sneeuw in bijna het hele land terug. Aan het begin van de week lopen de temperaturen op boven Götaland en grote delen van Svealand. Helaas leidt dat tot enkele regenachtige dagen. Van Dalarna en omhoog daarentegen zal sneeuw vallen, op verschillende plaatsen tussen de 5 tot 15 centimeter. Tegen het einde van de week wordt het in het hele land kouder en wordt over grote delen sneeuwval verwacht! In het zuiden wordt het aan het begin van de week -2 tot +6 graden. Tegen het einde van de week zal de temperatuur rond het vriespunt zijn. In het uiterste zuiden trouwens. In het midden van het land daalt de temperatuur tot zelfs 10 graden onder nul. In het noorden zal dat vergelijkbaar zijn. Echter aan het einde van de week kunnen ze daar te maken krijgen met 20 graden onder nul! Ben benieuwd wat er van de voorspellingen uitkomt. Voor vandaag hadden ze een grauwe dag voorspeld, maar toch zagen we de blauwe lucht met regelmaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.