Geen widgets gevonden in de zijbalk

Net als in Nederland kennen ze hier in Zweden het fenomeen “1 aprilgrap”: Aprilskämt. En ook hier moet je zodoende extra op je hoede zijn vandaag. Gelukkig was Heiko niet aan het werk en konden ze hem daar in ieder geval niet in de maling nemen. En met deze eerste april is het tweede kwartaal van start gegaan. Wat gaat dit ons brengen? In ieder geval een drukke maand april. Met onder andere Heiko zijn verjaardag op de 7e, de verjaardag van kleinzoon Jelte op de 16e, de paasdagen op 17 en 18 april, de trouwdag van dochter Daniëlle en schoonzoon Peter op de 19e, de trouwdag van Heiko zijn ouders op de 20e, de verjaardag van kleinzoon Daan op de 22e en onze eigen trouwdag op de 29e. Wow! Best wel een drukke feestmaand eigenlijk. Helaas kunnen we niet bij alle feestjes aanwezig zijn. Uiteraard wel via kaartjes en beeldbellen!

Na de middag reden we samen naar Tranås. Dat wil zeggen, Heiko reed en ik reed mee. Ik durf nog niet weer zelf te rijden, omdat je op de passagiersstoel een beetje kunt schuifelen. Maar waarom toch in de auto? Ik wilde zo graag naar de kapper! Een flink aantal weken geleden hadden we samen mijn haar geknipt, alleen was dat een noodoplossing. Ondertussen was het flink verder gegroeid en zat het niet meer lekker. Vooral de nekpartij was veel te lang. Bij mijn oren was het al zover, dat ik het haar al achter mijn oren streek. Toen dacht ik: “Als ik naar Nässjö kan, kan ik ook naar Tranås!”

Bij deze kapper hoef je niet te reserveren en kon ik zo binnenlopen. Heiko zette me bij de voordeur af en ging verder, om alvast een paar boodschapjes te doen. De kapper had gelukkig tijd en ik kon meteen in de stoel plaatsnemen. Ik had een eigen kussen meegenomen, voor in de rug, zodat ik rechterop kon zitten. Een half uurtje later was ik klaar en reden we terug naar huis. Blij dat het haar eraf is! Oh… Dit is trouwens mijn nieuwe bril. Daar ben ik eveneens er-reg blij mee!

Vandaag waren er mooie wolken in de lucht. Ik denk ongeveer sinds anderhalf tot twee weken geleden, dat we die voor het laatst zagen. Natuurlijk was het wel eens bewolkt, alleen was het dan vaak helemaal dicht en daarmee grauw. Nu was de lucht heerlijk blauw van kleur en doordat de zon erop kon schijnen, waren de wolken prachtig wit. Op de terugweg trok de lucht echter meer en meer dicht en werd het zowaar donker. Maar nog steeds met prachtige wolken hoog boven ons!

Wel heb ik ooit! Loopt er plotseling een kraanvogel voor ons de weg over! Op zijn dooie gemakkie! Die was beslist niet bang voor een auto. Hij bleef heel rustig doorlopen en liep het grasland op. Of het een mannetje of een vrouwtje was? Geen idee, want een volwassen kraanvogel is 115 tot 130 centimeter lang, heeft een spanwijdte van 200 tot 230 centimeter en weegt 4 tot 6 kilogram. Het mannetje is over het algemeen iets groter dan het vrouwtje. Maar zonder vergelijkingsmateriaal van een tweede vogel wisten we het dus niet. Wist je overigens, dat de rode vlek die de kraanvogels op hun kop hebben, groter of kleiner kan worden? Echt. Dat is namelijk afhankelijk van de stemming van de kraanvogel. Het rode gebied is bloed dat zichtbaar is door de huid, omdat de kraanvogels daar geen veren hebben. Ze zijn gewoon kaal op dat deel van de kop!

Elk jaar komen duizenden kraanvogels naar Hornborgasjön. Een meer, dat ligt tussen de grote meren Vättern en Vänern. Daar verzamelen ze zich, om de juiste weersomstandigheden in hun nog noordelijker gelegen broedgebieden af te wachten. Dat ze juist daarheen trekken is te danken aan enkele oude brandewijnfabrieken, die op de landerijen aardappelen teelden. Om spirituele redenen rooiden ze niet alle aardappelen. Het duurde dan ook niet erg lang, voordat de kraanvogels dit energierijke voedsel ontdekten. Daar hebben ze, door middel van ringmarkering, de leeftijd van sommige kraanvogels opgemeten en de oudste (geringde) kraanvogel is maar liefst 27 jaar oud! Even later op onze route naar huis zagen we er nog eens twee van deze grote jongens! Of jongen en meisje, want meestal reizen ze in paren.

Tegen de tijd dat we thuis waren sneeuwde het. Niet dat er nu dikke vlokken naar beneden kwamen, maar wit werd het wel een beetje. Op het vijvertje ligt (weer) een dun laagje ijs en daar konden we heel goed zien hoeveel er viel. Ebba vond het ook heel interessant. Die kwam in eerste instantie naar ons toe lopen, toen we de auto uitstapten. Maar de nieuwsgierigheid naar hetgeen viel was groter en daarmee ging ze alweer heel snel haar eigen gangetje. Nog geen tien minuten later kwam ze bij ons in de kamer…

Herken je deze nog? Dat is de bloei van de Japanse kers. En zo zag die eruit op dinsdag. Drie dagen geleden. Hetzelfde takje, maar dan aan het begin daarvan, zag er vanochtend zó uit! De knopjes zijn nu nagenoeg allemaal volledig in bloei! Is het geen plaatje?

4 gedachten over “April wordt druk”
 1. Ja, dat is wel een heel drukke maand, zo in het voorjaar. Jammer dat je niet alles in real live mee kunt maken, maar het is wat het is. De druk is van de ketel en nu op naar een zo goed mogelijk herstel. Wat kun je dan blij zijn met kleine dingen, zoals een knipbeurt met een nieuwe bril. Allebei mooi.
  Aankomende week ben ik aan de beurt: wenkbrauwen weer netjes en m’n haardos van 10 weken weer eraf. ‘ t Wordt tijd, ik kan bijna een staartje maken. Maandag eerst voor de tweede booster, we horen allebei bij de risicogroepen, dus na lang twijfelen dan toch maar een prik.
  We gaan genieten van een rustig weekend en ik hoop jullie ook. Groetnis ut Fryslân

  1. Hej, Rinske!
   Ja, “als je haar maar goed zit”. Het is wel waarheid. Wat voel je je meteen een ander mens. Dat zal jou straks ook wel zo vergaan. Ben benieuwd!
   Dus vandaag de tweede booster! Goed voor jullie!

   Hopelijk was het weekend zo rustig als jullie hadden gehoopt!
   Vänliga hälsningar!

 2. Mooie haren weer Joke! Volgens mij ook een natuurlijke coupe soleil.
  Net als ik! Aan weerskanten voor de oren en ogen.
  En mooie bril hoor! Kan je nu ook zien, wat Heiko in zijn broekzak heeft zitten? Hahahahahahaha ×=)
  Mooi die kraanvogels zeg!
  En ook de Japanse kers takken. Schitterend! Jammer dat ze zo kort staan!

  1. Dank je, dank je! Ja, die coupe soleil… Toen ik 26 jaar was had ik ineens die “witte lok”. Dat moest toen natuurlijk meteen verbloemd worden. Nu vind ik het wel goed. Eigenlijk best wel mooi 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.