Geen widgets gevonden in de zijbalk

Koning Carl Gustaf verklaarde in een nieuwe documentaire: “Het was niet juist om de grondwet met terugwerkende kracht te wijzigen”. Hij heeft het dan over de grondwetswijziging die ervoor zorgde, dat Zweden een troonopvolger kreeg in de persoon van het eerstgeboren kind. Ongeacht geslacht. Eerder was dat de eerstgeboren zoon. Die aangepaste wet, het besluit van de Riksdag (de Zweedse regering), dat de Zweedse opvolgingslijn veranderde, van prins Carl Philip in kroonprinses Victoria, was onrechtvaardig. Het werd geïnitieerd bij de geboorte van kroonprinses Victoria. Alleen de verandering werd pas een paar jaar later van kracht, nadat haar broertje prins Carl Philip was geboren in de rol van kroonprins. “Een oneerlijke beslissing” aldus de koning.

In de documentaire omschrijft koning Carl Gustaf de beslissing als “lastig”. “Wetten maken die met terugwerkende kracht werken is niet verstandig”, vind hij nog steeds. “Mijn zoon, prins Carl Philip, werd geboren en toen veranderden ze de wet plotseling. Het is nogal vreemd, vind ik” zegt de koning. Op de vraag of hij het oneerlijk vond, antwoordt hij: “Ja, ik denk van wel. Als ouder vind ik het verschrikkelijk.” De koning is echter van mening, dat de verandering de monarchie heeft versterkt, maar vindt eveneens dat deze wetswijziging vóór de volgende generatiewisseling had moeten plaatsvinden. Hij voegt er vervolgens aan toe, dat de verandering niet heeft geleid tot breuken tussen de broers en zussen.

Dit alles was dinsdag te lezen in diverse kranten. Gisteren maakte de Zweedse koning duidelijk, dat hij volledig achter Victoria staat als troonopvolger. Een verhelderende verklaring op de website van het Zweedse koningshuis en op sociale media, waarin de koning opmerkte, dat hij “bij twee interview momenten” zijn “gedachten deelde over prins Carl Philip, die met terugwerkende kracht zijn positie als kroonprins had verloren”. “Het heeft me diep gekwetst als ik, achteraf gezien, heb deelgenomen aan commentaren waarin werd beweerd, dat ik niet achter mijn dochter, kroonprinses Victoria, zou staan ​​als Zweedse troonopvolger”, staat er verder in. De koning wil duidelijk maken, dat zijn antwoorden in het interview niet moeten worden opgevat “als kritiek op de vrouwelijke troonopvolging of op kroonprinses Victoria”.

“De vrouwelijke troonopvolging is voor mij vanzelfsprekend. De kroonprinses is mijn opvolger. Ze is een buitengewone aanwinst voor mij, mijn familie en ons land. Ik ben trots op haar en haar onvermoeibare werk voor Zweden.”

Prinses Victoria, haar man Daniel en prins Carl-Philip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.