Geen widgets gevonden in de zijbalk

Nou moe! Ik had gezegd, dat ik regen niet zo erg vond. Gezien de droogte, gezien de natuur. Maar ik bedoelde dat ik “een beetje regen” niet erg zou vinden! Als uit deze wolken komt, wat ik denk dat er komt, dan moeten er sleuven gegraven worden! Om al het water dat hier in Ödarp valt weer te laten wegvloeien… Dit zijn geen leuke beelden. “Ik meende het niet zo!”

We kunnen weer rustig ademhalen. Geen financiële problemen meer. Niet meer letten op de dubbeltjes. Niet elke cent omkeren voordat hij uitgegeven wordt: Heiko zijn “royalties” worden binnenkort overgemaakt! Royalties zijn betalingen, die ten goede komen aan de eigenaar van een werk (in dit geval Heiko´s boeken), voor het gebruik van dit werk. De boeken werden in het afgelopen jaar (2021) beter verkocht dan dat jaar daarvoor. Bijna verdubbeld. En daarmee zullen wij binnen een paar weken maar liefst vierenzestig euro en twee cent rijker worden! Ik voel, dat er een etentje aan zit te komen…

Er werd schijnbaar naar mijn “smeekbede” geluisterd, want de wolken verdwenen. Nagenoeg net zo snel als dat ze kwamen. Zo af en toe was de zon er zelfs weer bij en het bleef de hele dag droog! Daarom liep ik tussen het digitaal werken en huishoudelijk klusjes af en toe even naar buiten. Het blijkt, dat de boswilg (!) al zo goed als alle katjes kwijt is. Die hebben letterlijk ruimte gemaakt voor blaadjes! Nog geen week geleden had de pruimenboom alleen nog maar knoppen: kijk nou maar eens weer! En langs de keukentrap bloeien weer klokjes. Nee, ik durf absoluut niet zeggen of het lente- of zomerklokjes zijn. Sneeuwklokjes zijn het niet. Wat ik wel durf te zeggen, is dat ze mooi bloeien!

In Tranås was Heiko vandaag bezig bij een inmiddels bekende klant voor hem. De klant, waar hij dit jaar onder andere de pruimenboom had gesnoeid. Fors gesnoeid, op speciaal verzoek van die klant. Ze hadden namelijk last van te veel pruimen! Heiko beloofde toen, om in augustus langs te komen om ze van die pruimen af te helpen… Daar werd hij vandaag weer even door de klant aan herinnerd. Leuk hoor! Hij kwam daar nu voor het netjes maken van de grasmat. Er zaten een aantal dode plekken in en plekken met veel mos. Dat moest eruit geharkt worden, waarna er potgrond overheen gestrooid werd met graszaad.

Dat was een tijdrovend klusje, omdat het dode gras en mos er met een ijzeren bladhark uitgekrabd moest worden. Niet fijn voor de rug en eveneens erg inspannend. Ook maakte hij het grind langs het huis weer onkruidvrij en een strookje grind tussen de geasfalteerde oprit en de klinkerbestrating. Dat strookje zat helemaal vol met onkruid en in overleg met Örtengren was besloten, om alles eruit te scheppen en er nieuw, schoon grind weer in te leggen. Al met al 3,5 uur later was de klant weer helemaal tevreden en blij met zijn “nieuwe” tuin.

Toen hij daarna op de zaak kwam kreeg hij de mededeling, dat hij weer naar het bedrijfspand kon gaan. Daar waar hij donderdag en vrijdag ook al was geweest. Daar moesten alle planten en bomen opnieuw water gegeven worden. Elk plantje kreeg bij de wortels 8 tellen lang de volle uitstroom van de slang en de bomen 30 tellen lang. Heiko heeft het aantal plantjes niet geteld, maar het waren er veel. Heel veel. In totaliteit is hij er maar liefst 5,5 uur mee bezig geweest! Erg saai en geestdodend werk, maar heel af en toe hoort dat er ook bij. Dat betekende overuren vandaag. Dat deed hij, omdat hij niet voor slechts een uurtje “ergens deze week” nog weer terug zou moeten komen voor de laatste boompjes. Maar…

Op het moment dat hij klaar was en weg wilde rijden, wilde de bedrijfsauto niet starten. Accu leeg! Toen hij Kenth daarover belde, was er net een bekende van Kenth op de zaak, die wel even naar Heiko toe wilde rijden. Met startkabels en accuklemmen. Maar… Ondertussen was het vijf uur en waren alle toegangshekken gesloten! Ai! Hoe moest de hulp nu binnen komen en hoe kwamen ze vervolgens weer buiten? Er stonden nog diverse auto´s van werknemers op de parkeerplaats en gelukkig kwam er net iemand naar buiten lopen. Die deed het grote hek open, om eruit te gaan en waardoor de hulp tegelijkertijd de gelegenheid kreeg, om naar binnen te rijden.

De auto´s werden naast elkaar gezet en met behulp van de startkabels was het een fluitje van een cent. Maar… Het hek was inmiddels weer dicht! Zou er een lus in het asfalt zitten? Proberen. Nee, het hek ging niet open. Ze hebben alle drie hekken rond het grote bedrijfspand geprobeerd, maar alle hekken bleven gesloten. Terug naar de hoofdingang, waar op dat moment opnieuw een werknemer uit het gebouw kwam en richting zijn auto liep. Aan die man vroeg Heiko of hij het hek open wilde doen. Natuurlijk! De man pakte zijn telefoon, opende een app, sloeg een code in en het hek ging open. Poeh! Eindelijk konden ze het terrein verlaten en terugkeren naar de zaak. Je maakt soms wat mee, als tuinman!

Vanavond was het zover: we gingen de shoarmakruiden proberen. Traditioneel komt shoarma uit het Midden-Oosten en wordt daar bereid met lamsvlees. Dat deden wij niet. Jan en Dietske hadden ons al gezegd, dat de kruiden net zo goed konden worden gebruikt op kip, varkens- of kalkoenvlees. Wij probeerden het vanavond met kip. De filets werden in reepjes gesneden en voldoende gekruid. Daarna gebakken in de wokpan. Oh, die geur! Dat hadden we al een hele poos niet geroken! Er werden patatjes gebakken en een verse salade gemaakt en die combinatie met de shoarma kip: verrukkelijk! Bedankt, Jan en Dietske! Dankzij jullie hebben we vanavond heerlijk gegeten!

Het partijbestuur van de sociaaldemocraten wordt hier in Zweden op 15 mei bijeengeroepen, voor een extra vergadering over eventuele toetreding tot de NAVO. De druk op de partij van buitenaf, om het proces te versnellen, is groot. De sociaaldemocraten in Finland komen op 14 mei bijeen. Vervolgens komt de Finse president op 17 mei in Stockholm aan voor een staatsbezoek. Volgens de commentator op het gebied van binnenlands beleid van een krant past de timing van de vergadering van het partijbestuur van de sociaaldemocraten over de NAVO, goed bij de datum van de aankondiging van de Finse president. Het feit, dat zowel de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, als de premier onlangs naar Duitsland en de Verenigde Staten zijn afgereisd, spreekt duidelijke taal over waar het in de zaak zal uitkomen. Alles wijst erop, dat de sociaaldemocraten hun standpunt zullen veranderen en ja zullen zeggen tegen een NAVO-lidmaatschap. Daarmee lijkt het lidmaatschap wel heel dichtbij te komen…

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), het Zweedse agentschap voor civiele bescherming en noodplanning, is een overheidsinstantie. Ze zijn verantwoordelijk voor het ondersteunen van de paraatheid van de samenleving, voor ongevallen, crises en civiele bescherming. Zo gaf men onlangs aan wat iedereen in dit land in huis zou moeten hebben, mocht het land in oorlog komen met Rusland. Maar dat ook zij niet verschoond blijven van cybercriminelen blijkt uit het volgende. MSB waarschuwt eigenaren van onroerend goed met schuilplaatsen voor bedrijven, die bellen en beweren, dat alle schuilplaatsen moeten worden geïnspecteerd. Dat zou moeten vanwege de verslechterende situatie van het veiligheidsbeleid. Maar de overheidsinstantie heeft bedrijven helemaal geen opdracht gegeven, om schuilplaatsen te inspecteren! Criminelen willen op die manier proberen bij mensen in huis te komen en hun slag te slaan. Onvoorstelbaar, dat men zelfs misbruik maakt van de huidige situatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.