Geen widgets gevonden in de zijbalk

Gisteren was ik trouwens nog even vlijtig! De ramen zijn gelapt! Waarom “lappen” we eigenlijk ramen en gaan we al het andere “schoonmaken”? Maakt niet uit… De raamwisser werd eerst even opgeladen, want die zou ik vandaag gebruiken. De ene keer lap ik de ramen met een ruitenreiniger, de andere keer met ammoniak. Het flesje van de sproeier werd daarmee voor een kwart gevuld en vervolgens aangevuld met water. Doekje eromheen en ik kon beginnen! Met uitzondering van de buitenkant van de ramen van de kamer deed ik ze allemaal: beneden en boven. Toen ik boven was en de grote ramen kantelde, om de buitenkant te doen, vlogen me de sneeuwvlokken om de oren! Grapje, maar het sneeuwde wel heel licht. Uiteindelijk was het maar goed, dat ik dit werkje ´s ochtends had gedaan, want in de middag werden de vlokken immers groter…

Sporen in de sneeuw in onze tuin! Gisteren was de wereld alweer wit en vandaag kwam er nog weer iets aan sneeuw bij. Toen Heiko hout ging halen uit een van de inmiddels vier houtstekken, passeerde hij deze sporen. Overduidelijke sporen van een tweetal reeën. Die waren vannacht in onze tuin geweest en hadden rond de appelboom gelopen. Wellicht op zoek naar een laatste appel die daar misschien nog zou kunnen liggen. Helaas voor ze: de appels zijn al lang weg. Morgen de wildcamera maar weer eens ophangen. Deze keer aan de appelboom. Misschien kunnen we zo nog een paar reetjes spotten.

Via de website van de ING werden we geïnformeerd over hun besluit, om de daglimiet voor opnames te beperken tot €.2.000-. Dat vinden we een goede zaak. Eerst dacht ik even van niet, maar het is tenslotte wel voor onze eigen veiligheid. Stel dat je door een crimineel gedwongen wordt om geld te pinnen. Dan kan er maximaal €.2.000,- “uit de muur” getrokken worden. Uiteraard kun je de daglimiet zelf aanpassen. Dat kan hele eenvoudig via hun website, maar ook via hun app op de telefoon. Het duurt echter wel vier uur voordat de limiet daadwerkelijk is aangepast. Ook dat heeft weer alles te maken met onze veiligheid. Een crimineel zal zeker geen vier uur bij je blijven zitten, totdat de daglimiet is verhoogd en hij of zij opnieuw kan pinnen.

Door dit bericht wilden we ook wel eens weten hoe het met onze Zweedse bank zit. De Handelsbanken. Even chatten: we kunnen maximaal sek 5000,- “uit de muur” halen, dus €.500,- en maximaal sek 15.000,- (€.1.500,-) opnemen binnen vier dagen. Mooi, dat is dus ook begrensd en feitelijk nog beter geregeld dan bij de ING. Wat ons dan weer tegenviel is, dat je met het betaalpasje en pincode ongelimiteerd kunt betalen. Als een crimineel ons pasje heeft en de pincode (bijvoorbeeld afgegeven onder bedreiging) kan de hele rekening “leeggekocht” worden. Degene waarmee ik chatte reageerde daarop met het advies, om meerdere rekeningen te nemen en het geld over die rekeningen te verdelen. “Of zet een deel van geld op een spaarrekening. Daarvandaan kun je niet met een pasje betalen. Zet niet te veel geld op je lopende, betaalrekening.” Zo hebben we het ook al geregeld. Mooi! Goed geregeld en een veilig gevoel!

Het was donderdag vandaag en daarmee was Heiko in Tranås om een paar fruitbomen te snoeien. De eerste drie waren bij een hele lieve, oude mevrouw van 80+. Die is altijd zo dankbaar voor het werk dat ze in haar tuintje doen. In deze maanden knippen ze haar fruitbomen en worden eveneens de uitgebloeide bloemen weggehaald. Als het straks lente wordt kunnen ze bijna wekelijks bij haar het gras maaien en in juni wordt de heg gesnoeid. Aan het eind van het seizoen nog een keer een “herfst-schoonmaak” en dan zit het tuinonderhoudsjaar er bij haar weer op. Het snoeien van de fruitbomen en opruimen van de rommel nam tweeëneenhalf uur in beslag. De mevrouw was wederom zeer tevreden!

Hierna voegde Heiko zich bij zijn twee collega´s Håkan en Robban. Die waren op een adres, waar vijf hele grote bomen staan. Het snoeien van die bomen kost erg veel tijd, omdat alles vanaf een hoge ladder moet gebeuren. Die moet vaak verplaatst worden. Persoonlijk begrijp ik niet wat mensen met zulke grote fruitbomen doen. Het rijpe fruit valt keihard op de grond en is meteen gekneusd! Daar heb je toch niks aan? Volgens Heiko is het ook beter om de fruitboom laag te houden, zodat je het fruit in ieder geval kunt plukken. Door de drie heren werd gezamenlijk aan de vijf bomen gewerkt, waar Heiko uiteraard de kleine boom voor zijn rekening nam.

Na de lunch gingen ze weer ieder hun eigen weg. De collega´s gingen verder met de vijf bomen en Heiko nam een andere klant voor zijn rekening. Daar konden drie fruitbomen gesnoeid worden. Er zaten weer vele waterschotten in de boom. Als deze klant ze zou tellen, net als een andere klant in Tranås, zouden er zeker meer dan 1.000 takjes op de grond liggen. Ook daar koste het tweeëneenhalf, echter kon hij daar alle afgeknipte takjes laten liggen. Het afval zou de bewoner zelf opruimen. Wel zo fijn!

Het is altijd weer een mooi gezicht als de bomen gesnoeid zijn. Klaar om weer vruchten te dragen, waarbij er ook voldoende ruimte is voor die vruchten. Inmiddels was het half vier en had het geen nut om nog ergens anders te beginnen. Terug op de zaak werd er een beetje administratie gedaan en daarna zat de werkdag erop. Håkan en Robban weten wat ze morgen kunnen doen. Waarschijnlijk wordt dat geen snoeiwerk, vanwege de voorspelde sneeuwval. In plaats van snoeien zou het dan sneeuwruimen worden. Op een stuk of vijf adressen in Tranås moet dat gebeuren. “Tot maandag, mannen!”

Een vereniging van huiseigenaren in Östhammar ontving al bijna tien jaar onjuiste elektriciteitsrekeningen. Nu heeft de vereniging ruim sek 775.000,- teruggekregen van Vattenfall! Toen een bestuurslid de elektriciteitsrekening vergeleek met het aanzienlijk grotere huis van de buren aan de overkant van de straat, begon hij aan te voelen dat er iets niet klopte. Het buurhuis heeft 40 appartementen, terwijl zij 12 appartementen hebben. Desondanks hadden ze bijna hetzelfde elektriciteitsverbruik. Er werd contact gezocht met Vattenfall, maar die ontkende dat er iets aan de hand zou kunnen zijn. Toen Vattenfall de oude elektriciteitsmeter toch verving, werden de vermoedens bevestigd. Het gebruik werd bijgehouden en zo ontdekte men, dat het verbruik met zo’n 60 procent (!) daalde. “Er zat een programmeerfout in de elektriciteitsmeter”, melde Vattenfall aan de vereniging. Het ontvangen geld komt voor toekomstig onderhoud van het huis in Östhammar goed van pas. We kunnen vast niet alleen zijn in dit probleem in Zweden, zegt het bestuurslid. Vattenfall schreef in een e-mail naar een krant, dat dit soort evenementen zeer ongebruikelijk zijn. Tegelijkertijd zeggen ze, dat elektriciteitsmeterfouten nooit uit te sluiten zijn.

Het bedrijf werkt nu (ineens?) door het hele land aan het vervangen van elektriciteitsmeters, omdat “de nieuwe elektriciteitsmeters veiliger zijn” Alle 900.000 klanten van Vattenfall in Zweden krijgen dus een nieuwe meter. Voor een paar duizend betekende dit, dat de elektriciteitsrekening daarna niet verscheen. In Skutskär bijvoorbeeld vertellen verschillende huiseigenaren over problemen met de facturering. “Ze hebben mijn elektriciteitsmeter in juni vernieuwd en sindsdien heb ik geen rekening ontvangen”, zegt een bewoner. “Als de elektriciteitsrekening komt, heb ik geen idee waar die op uit zal komen. Ik heb elke maand wel geld opzijgezet, om het te kunnen betalen. Het zou meer dan 10.000 kronen per maand kunnen zijn”. Het probleem is volgens Vattenfall dat er geen meetwaarden waren. Ze werken eraan om problemen zo snel mogelijk op te lossen. Sinds een paar weken kunnen enkele klanten zelf de meetwaarden doorgeven. De getroffen klanten worden door het bedrijf overigens aangespoord zich voor te bereiden op het feit, dat de verwachte factuur hoger zal zijn dan normaal…
Waarom maakt men deze overstap nu, terwijl de elektriciteitsprijzen zo hoog zijn? Omdat door een nieuwe wetgeving alle elektriciteitsbedrijven verplicht zijn, om voor 31 december 2024 zogenaamde “slimme elektriciteitsmeters” te plaatsen. Dit zijn meters, die digitaal op afstand uit te lezen zijn (de meterstanden doorgeven). De gegevens kun je ook via je mobiele telefoon inzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.