Ach jee! Windmolen kapot. Dat is nu jammer. Gniffel, gniffel… maar ehhh… Stijgt daarom de prijs voor elektriciteit? Op dit moment stijgt de elektriciteitsprijs namelijk wel heel erg snel. Ik zocht op het internet en een aantal vragen werden beantwoord. * Wat is de reden van de stijging? De prijs van elektriciteit wordt beïnvloed door een aantal verschillende factoren. Op dit moment vallen veel factoren samen, waardoor de elektriciteit erg duur is. Zo zit er minder water in de reservoirs, wordt er een kleiner aandeel kernenergie geproduceerd, waait het minder dan normaal, zijn de grondstofprijzen hoger dan normaal en daarnaast zijn er momenteel ook hogere prijzen voor emissierechten. Deze rechten geven een land of bedrijf het recht om CO₂ en andere schadelijke gassen uit te stoten. * Wie bepaalt de elektriciteitsprijs? Dat wordt bepaald door vraag en aanbod van elektriciteit en het vermogen van het Zweedse hoofdnet, om elektriciteit door het hele land te transporteren. De meeste elektriciteit wordt geproduceerd in het noorden. De behoefte aan elektriciteit is echter vaak het grootst in het zuiden. Overigens lazen we gisteren dat er ten zuiden van de plaats Aneby, richting Haurida, 20 windmolens gebouwd gaan worden. Vreselijk voor de mensen die daar in de buurt wonen. Wij zijn nog steeds erg blij dat de rechter de bouw van zo´n windmolenpark tegenover ons heeft verboden. We zijn van mening dat een zonnepanelenpark een vele malen nettere oplossing is. Die zie je niet of nauwelijks als je er naast woont of er aan voorbij rijdt.
Verschillende soorten elektriciteitsproductie kosten ook verschillende bedragen. Afhankelijk van welke productie op verschillende tijdstippen van het jaar kan worden gebruikt beïnvloed de prijs. Wind en water zijn bijvoorbeeld goedkoper dan kernenergie. Als er, zoals nu, weinig wind is of als er weinig water in de reservoirs is, is er meer kernenergie nodig om aan de elektriciteitsvraag te voldoen: dan stijgt de prijs. * Wanneer keert het? Dat is moeilijk te zeggen. Uiteraard zorgt warmer weer er over het algemeen voor, dat de prijs van elektriciteit naar beneden gaat. Op zich allemaal vrij duidelijk. Ik keek net voor dit schrijven nog even naar de prijzen: * gedurende de laatste 30 dagen schommelde deze tussen 9,30 en 224,37 öre per kWh! Een öre is de Zweedse cent, waarmee de prijs momenteel ongeveer op 0,22 euro per kWh uitkomt. In vergelijking met Nederland: dat is rond de 0,24 euro per kWh. Ik zocht naar de prijzen in Blijham in 2017 en zag een artikel van Essent, waarin werd aangegeven, dat de prijs van elektriciteit werd verhoogd naar 3,98 eurocent per kWh… Wij hebben ons tarief twee jaar geleden voor drie jaar vastgezet voor 43,90 öre per kWh (ongeveer 0,043 euro of 4,3 eurocent). Uitgaande van de hoogste prijs van de afgelopen dagen (22,4 eurocent) besparen we dus 18 eurocent per kWh. Tot 31 juli 2022 hebben we de prijs vaststaan. Achteraf gezien slim. Of dat lang genoeg is geweest?
Niet alleen de prijs van elektriciteit rijst de pan uit. Wat te denken van de dieselprijs? En die wordt ook nog eens verder verhoogd! De grotere brandstofketens dreven de, toch al hoge prijzen van benzine en diesel, verder op. De prijs van een liter benzine wordt bij bemande tankstations met 15 öre verhoogd tot sek 17,59 (1,76 euro). De dieselprijs wordt tegelijkertijd met 10 öre verhoogd tot een recordprijs sek 19,17 (1,92 euro). De reden voor de stijging is, dat de prijs van ruwe olie op de wereldmarkt de afgelopen dagen is gestegen. De vraag naar olie is het afgelopen jaar sterk gestegen, van een zeer laag niveau vorig jaar, toen de coronapandemie de wereld lamlegde. Het laagste record werd bereikt in april 2020, toen de prijs van een vat olie onder de min 37 dollar zakte. Met andere woorden: wereldproducenten waren bereid te betalen om van hun olie af te komen.
Omdat de pandemie is afgenomen, de vaccinatiegraad is toegenomen en steeds meer landen hun beperkingen hebben versoepeld, zijn ook de brandstofprijzen sterk gestegen. De prijs van een liter benzine van 95 octaan is in een jaar tijd met meer dan 30 procent gestegen. Van iets meer dan 12 SEK (1,20 euro) afgelopen zomer tot het huidige niveau. De benzineprijs bevindt zich echter nog niet op een recordniveau. Ondanks het feit, dat de verhoging van het ethanolmengsel naar 10 procent op 1 augustus tot een kleine prijsstijging heeft geleid. De meest recente piek was in de zomer van 2019 toen de prijs boven de SEK 17 (1,7 euro) per liter kwam.
Wat ook zeker bijdraagt aan de forste stijging van de brandstofprijzen, is de maatregel van de overheid, om het gebruik van biobrandstoffen te bevorderen. Als gevolg van de zogenaamde reductieverplichting voor benzine en diesel. De maatregel houdt in, dat alle brandstofleveranciers elk jaar de uitstoot van broeikasgassen van benzine en diesel moeten verminderen door biobrandstoffen te mengen. Biobrandstoffen zijn duurder dan fossiele brandstoffen en ja, je hebt weer een kostenstijging. Ethanol neemt het meest toe. Het is ’s werelds meest gebruikte biobrandstof en het is een internationaal product dat op een wereldmarkt wordt verhandeld en in oktober stijgt de prijs van ethanol vaak doordat je overstapt op een winterkwaliteit en er wat meer benzine bij mengt. Waar dit eindigt? Wist je trouwens, dat door nieuwe banden te kopen of de luchtdruk in de bestaande banden te controleren, het brandstofverbruik van de auto kan worden verminderd? Een kleine tip?