Geen widgets gevonden in de zijbalk

Sneeuw! Verse, witte, koude, vochtige sneeuw! Jeetje zeg! Krijgt Koning Winter opnieuw de kans om te regeren? Daar lijkt het wel op! Het was voorspeld en de voorspelling kwam ook uit. Meteen na het opstaan zagen we al, dat de wereld om ons heen bedekt was met een laagje sneeuw. In de loop van de dag kwam er steeds een beetje bij. Een mooi plaatje wederom, maar dit zal zo ongeveer de 8e, 9e of misschien wel al de 10e of zelfs 11e winterse periode zijn en dat vlak voor de paasdagen! We zijn er eigenlijk wel een beetje klaar mee. Gelukkig hebben we het weer niet in de hand en kunnen we niets anders doen, dan het maar over ons heen laten komen.

Gisteren was het echter helemaal groen om ons heen en kregen we al een beetje de lentekriebels.

Die zijn inmiddels weer verdwenen, want het wordt de komende week opnieuw straatje vegen en ruiten krabben.

De hele week zal er af en toe sneeuw komen en de hele week zullen we nachtvorsten hebben.

Zie je donderdag en vrijdag?
Dan voorspelt men 5,5 respectievelijk 9,9 millimeter.

Dat is 5,5 en 9,9 centimeter in werkelijkheid!

De afgelopen nacht is de klok een uur teruggezet in verband met de zomertijd.
Hoezo zomertijd…?

Gisteren hadden we het té druk met bijpraten over de afgelopen week, dat we niet aan het bakken van wafels toe waren gekomen. “Hoezo? Is dat dan belangrijk?” Ja! Het was gisteren 25 maart en alle Zweden weten, dat het “Våffeldagen” is! De dag van de wafels! Dat is een mooie traditie en die wilden wij dan ook niet ongemerkt voorbij laten gaan. Zodoende zette ik vanmiddag het dubbele wafelijzer op het aanrecht, maakte het beslag en bakte een aantal wafels. De eerste mislukte volledig, omdat het beslag aan zowel de onderste als aan de bovenste bakplaat vast bleef plakken. Toen die “uitgebakken” was, schrapten we het baksel van de ijzers en legden de kruimels op ons bord.

Ach, een beetje slagroom erbij en een beetje frambozen sylt en het smaakte ons goed. Voordat ik de tweede ronde wilde bakken, spoot ik de ijzers eerst maar in met een beetje bakspray. Dat werkte prima, want de volgende wafels zagen er prima uit. We namen er elk drie met, zoals dat hoort, slagroom en sylt. Weliswaar hebben we ieder onze eigen ideeën over de hoeveelheid slagroom en sylt, maar dat mag de pret en de eetlust niet drukken.

Overigens was Heiko gisteren niet alleen met de vuile was, presentjes en boodschappen thuisgekomen. Ook met drie kilo aan extra lichaamsgewicht! Gek hè? Na een weekje Nederland met vele bezoekjes waar bijna overal gebak of een lekkere koek werd geserveerd bij de koffie. Weigeren is onbeleefd. “Toch, Heiko?”

“Na half april vertrekt er niet langer een veerboot vanuit de Eemshaven naar Noorwegen.” RTV Noord: “De MS Romantika kampte de laatste maanden meermaals met problemen bij het aanmeren in Nederland. Tot onvrede van de passagiers moesten daarom afvaarten geannuleerd worden. De veerboot van Holland Norway Lines (HNL) zal vanaf medio volgende maand vertrekken vanuit de Duitse havenstad Cuxhaven, meldde de rederij de vorige week. In de zomer wordt de veerdienst verplaatst naar de Duitse plaats Emden, ruim 100 kilometer rijden vanaf de Eemshaven. De verhuizing naar Duitsland is voor “onbepaalde tijd”. Lange tijd was er geen directe veerverbinding tussen Noorwegen en Nederland. Dat veranderde in april vorig jaar en de dienst was eerder een succes. De 193 meter lange MS Romantika was vaak volgeboekt door mensen die de oversteek naar Scandinavië maakten of juist richting Nederland kwamen. Maar in de afgelopen maanden ontstonden er problemen. De MS Romantika kon meermaals niet aanmeren in de Eemshaven, doordat er geen gemeenschappelijke aanlegplaats beschikbaar was.

Dat kwam door onder meer de drukte in de haven. Andere havengebruikers hadden meer recht op een plek dan HNL. Daar was het bedrijf volgens havenbeheerder Groningen Seaports van op de hoogte. Oorspronkelijk was het plan, dat de rederij vanaf oktober 2022 een eigen terminal zou hebben, waar de MS Romantika altijd zou kunnen aanmeren. Maar die is er nog niet. Volgens de beheerder komt dit, doordat HNL geen goed onderbouwd plan voor de aanpak van de kade had. De rederij zegt dat het genuanceerder ligt, meldt RTV Noord. Maar het bedrijf wil niet uitleggen hoe het zit. De nieuwe locaties moeten “regelmaat en voorspelbaarheid” voor reizigers garanderen. Totdat de rederij naar Duitsland uitwijkt, kunnen er nog afvaarten geannuleerd worden.” Erg jammer dit, want we horen (los van dit probleem) alleen maar positieve berichten over deze dienst…

Gisteren maakte ik voor ons “kroppkakor”. We hadden er geen van beide ooit van gehoord. Bij de supermarkt zag ik ze in een langwerpige doos liggen en nam ze mee om te proberen. Omdat er ruimtegebrek in de diepvries was, haalde ik het gebak uit de doos. In de veronderstelling, dat het een soort schnitte was. Nee! Het waren drie bollen! Er werden gisteren twee gepakt en bevroren twee minuten in de magnetron (!) gedaan. Toen moest er een beetje boter over gesmeerd worden en daarna een soort chocoladepoeder. We aten de bollen met mes en vork. En bij het doorsnijden zagen we, dat er kersenjam in zat. De smaak was heerlijk! Alsof het zo moest zijn: we zagen een advertentie van een marktkoopman, die de kroppkakor ook aanbood. Maar wat is het eigenlijk?

“Kroppkakor, een gerecht dat gebruikelijk is in verschillende Zweedse provincies (vooral Öland, Gotland en Småland), bestaande uit een deeg, bereid uit gekookte of halfgekookte geraspte aardappelen, meel, eieren en melk. Dat wordt gevormd tot platte ballen, met een rand van fijngesneden blokjes gerookte ham of varkensvlees, gekookt in water en geserveerd met gesmolten boter.” Oh kee… “De kroppkakor van vandaag kunnen in twee groepen worden verdeeld: fijne bodycakes (die gekookte aardappelen bevatten) en grove bodycakes (die rauwe geraspte aardappelen bevatten).” De geschiedenis: De kroppkaka werd al in de 18e eeuw (in 1775) als een typisch Ölands gerecht beschouwd. In die tijd werden ze gemaakt van gerstmeel en tarwe. Van het beslag werden bollen gemaakt, die gevuld werden met bijvoorbeeld schapenvlees, varkensvlees of gans en daarna gekookt. Vanaf het midden van de 19e eeuw werd gerstmeel vervangen door aardappelen. De kroppkakor van Småland verschillen van die van Öland, doordat ze alleen van gekookte aardappelen zijn gemaakt.” Aten wij bollen van aardappelen gevuld met kersen in plaats van vlees? Had ik de verpakking nog maar…

Onze zondag was een hele rustige. Beiden waren we bekaf van vorige week en eveneens van gisteren. De hereniging en de urenlange gesprekken daarna. Puf om iets te doen of op te pakken was er totaal niet en na de middag vielen we dan ook beiden op de bank in slaap. Twee uur later werden we gewekt door mijn telefoon. Heiko zijn ouders belden al! We hadden al twee oproepen gemist! Snel installeerden we ons bij het bureau en achter mijn laptop. Voor Heiko zijn ouders moet het wel vreemd geweest zijn, dat we nu weer twee-twee waren: twee in Hoogezand en twee in Ödarp. Vorige week immers drie-een. We spraken een beetje over die afgelopen week. Ze hadden er enorm van genoten, alleen was het een bittere pil, nu Heiko daar niet meer was. We gaan voor augustus en houden ons eraan vast, dat we elkaar dan weer zien. We hadden verder van beide kanten weinig nieuws. De hele week was er al contact geweest en hadden we elkaars belevenissen uitgewisseld. Toch wilden we elkaar wel even zien en horen! Het gesprek was van korte duur.

We hoorden van Heiko zijn vader, dat er een uitzending over schaatsheld Marianne Timmer op de RTV Noord kwam. Marianne is geboren en getogen in Sappemeer en werd in 1998 twee keer olympisch kampioen tijdens de olympische spelen in Nagano. Op de 1.000 meter en op de 1.500 meter pakte ze 25 jaar geleden het goud! Heel Hoogezand-Sappemeer stond toen op de kop en de fanclub kreeg veel te verwerken. Vanavond was daar een half uur durende documentaire van te zien. Via onze laptop konden we dat ook bekijken. Heiko zijn vader speelde destijds bij het piratenkoor “Voorwaarts Voorwaarts” en traden op tijdens de officiële huldiging van Marianne in het Kielzog te Hoogezand. Daarbij was de burgemeester uiteraard aanwezig, de Commissaris der Koningin, familie en duizenden fans. In de documentaire keken de voorzitter van de fanclub en een aantal anderen terug op die tijd. Leuk om te zien en uiteraard hoopten we dat Heiko zijn vader nog in beeld zou zijn. Wij hebben hem niet herkend, Heiko zijn ouders wel!

2 gedachten over “Nee! Niet weer winterse buien!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.