Geen widgets gevonden in de zijbalk

Vanochtend werd mijn aandacht wederom getrokken door ons vijvertje. Het water vertoonde namelijk weer kringen, wat aangeeft, dat er iets in zit: of iets boven de wateroppervlakte of iets zit er onder. Natuurlijk ging ik even turen en werd het wateroppervlak in de gaten gehouden. Ha! Donald en Katrien zijn er weer! Maar wacht eens even… Dat klopt niet wat ik zeg. Het waren Donald en… Ehhh… Donald? Twee mannetjes waren neergestreken in onze vijver. Waar is Katrien nou dan? Zou ze ziek zijn? Of hebben ze ruzie gehad? Zoals zo vaak gebeurt in de strips van Donald Duck? Of zijn het vader en zoon? De snavel van de ene woerd is wel groter. De hele eend lijkt groter en forser te zijn. Ja, waarschijnlijk is dit Donald en Kwik, Kwek of Kwak!

Gisteren maakte Heiko deze foto´s. Wat me meteen opviel was, dat op de rechter het net lijkt, alsof er nagenoeg geen bomen om het huis staan. De rechter foto is gemaakt met de breedbeeldlens van zijn mobiele telefoon. Dat is handig als je een kleine ruimte helemaal op de foto wilt hebben. Voor buiten vind ik het minder geslaagd. Het beeld loopt ook een beetje rond. De boom aan de weg krijgt wel een hele vreemde stand zo.

In de boekenkast op de achterste overloop staan vele lp´s en in een dekenkist liggen nog een groot aantal singles. Van jaren geleden. Je kent ze vast nog wel. Een lp is een grammofoonplaat met een microgroef. Ze werden gemaakt van vinyl en hadden een diameter van 30 centimeter. Deze bood ruimte voor maximaal 30 minuten muziek. De afkorting lp staat voor “long play”, maar werd in de volksmond ook “langspeelplaat genoemd. De meeste lp’s moesten op 33⅓ toeren per minuut worden afgespeeld. En dan had je natuurlijk nog de singles. Daarop stond slechts één nummer op de voorkant en eentje op de achterkant. Die speelde je op 45 toeren af. Heb je die snelheid ingesteld voor de lp, kreeg je smurfen te horen, want dan ging het allemaal te vlot.

Het was medio jaren tachtig, dat de langspeelplaten aan populariteit verloren. Toen had je de opkomst van de muziekcassette en daarna van de cd. Sommige artiesten bleven overigens hun muziek nog steeds alleen op lp uitbrengen. Hoe lang zouden ze dat hebben volgehouden? Wij bewaren de lp´s en singles eigenlijk uit pure nostalgie. Zo van “die draaiden wij vroeger”… Alleen vroeger werd even vandaag! Ik zocht een paar leuke uit en nam de langspeelplaten mee naar beneden. We hebben een “oud lijkende, doch zeer moderne platenspeler, annex radio, annex cd-speler met afstandsbediening” en die werd aangeslingerd. Sinds lange tijd werden enkele lp´s weer een keer gedraaid. Leuk hoor. “Back to the seventies!”

Het was dooi vandaag. En dat konden we zien. Én horen! De laag sneeuw op het dak van ons huis smelt en zo af en toe gleed er een sneeuwmassa de tuin in. Telkens weer even schrikken. Op het dak van de veranda zagen we de gezakte sneeuw al een beetje over het randje van de dakgoot hangen. Zo ook bij de carport. Daar hing zeker een centimeter of veertig. Het is altijd grappig om te zien, dat het aan elkaar blijft plakken en dat het niet in stukjes van het dak valt. Aan de buitenkant leek het op een overhangende witte deken en aan de binnenkant had het de vorm van de dakplaten. De deken is inmiddels gevallen. De zwaartekracht won…

Met Heiko zijn nieuwe mobiele telefoon, de Samsung A13, was het erg lastig om een screenshot te maken. Daarvoor moest je de aan/ uit knop en de knop volume (op zachter) tegelijkertijd indrukken. Dat was erg lastig, omdat beide knopjes aan de rechterkant van het toestel zitten. Bij zijn vorige toestel zat er een knop aan de linkerkant en eentje rechts, waardoor het met een hand zeer eenvoudig te doen was. Met dit toestel daarentegen was het telkens erg zoeken naar de knoppen en om ze tegelijkertijd in te drukken. In Google zocht ik maar eens naar een alternatief. Na een half uurtje zoeken vond ik iets op YouTube. Er waren een paar filmpjes over het maken van screenshots op een andere manier.

Een filmpje sprong eruit en die liet ik Heiko zien. Het was van iemand uit India, die in de Engelse taal uitleg gaf. We moesten het filmpje wel een paar keer goed beluisteren, voordat we doorhadden wat hij bedoelde. We spreken wel een aardig mondje Engels, maar zijn dialect en de woorden uit het “mobiele woordenboek” herkenden we niet direct. Uiteindelijk is het gelukt! Er bleek een “verborgen optie” te zijn die je aan kunt zetten. Toen Heiko die eenmaal “on-verborgen” had, verscheen er een half doorzichtige button op het scherm. Die half doorzichtige button staat nu op ieder scherm, wanneer Heiko door zijn pagina´s of apps scrolt. Als je die button aanraakt komt er nog een menuutje tevoorschijn en kun je heel eenvoudig een screenshot of schermafdruk maken.

Met deze oplossing was Heiko heel erg blij! Dit gaat namelijk veel eenvoudiger. Omdat de man uit India de moeite had genomen om deze oplossing in een filmpje uit te leggen en dit op YouTube te plaatsen, wilde ik hem even bedanken. Dat vond ik wel zo netjes. In mijn beste Engels werd de YouTuber voor de genomen moeite bedankt. ´s Avonds kwam er een antwoord van hem terug. “Graag gedaan!” Leuk toch? Zover uit elkaar op deze aardbol en dan mekaar toch zo kunnen helpen. Perfect!

Heiko zette vandaag de volgende stap met de vloer op de voorste overloop. Eerst werd die helemaal gestofzuigd, daarna afgenomen met een sterk ontvettend schoonmaakmiddel, vervolgens met de hand licht geschuurd en daarna opnieuw afgenomen met hetzelfde schoonmaakmiddel. Toen dat alles klaar was en de vloer weer goed droog was, kwam de eerste laag witte vloerverf erop. Eigenlijk was het al te schemerig om te gaan verven, maar omdat het verschil in kleur zo gigantisch groot was, was dat geen belemmering. Morgen zal hij eerder moeten beginnen, omdat het dan van” wit naar witter” gaat. Terwijl Heiko boven bezig was, moest ik Ebba in de gaten houden. Die mocht natuurlijk op dat moment niet naar boven gaan…

Mijn belangrijkste activiteit vandaag was opnieuw het verder sorteren van de vele foto´s voor het Jaarboek 2021. Terwijl ik daarmee bezig was zag ik een mailtje voorbijkomen van Önskefoto. Als ik vóór de 29ste november een album bij hen laat maken krijg ik 40% korting op de kosten. Jawel! Leg er nog maar een beetje druk op! Ik ga gewoon rustig door met het in elkaar zetten van het album. Ben ik voor die datum klaar is het mooi meegenomen en anders laat ik het album gewoon op de laptop staan en wacht ik op een volgende aanbieding. Het “leuke” van zo laat een jaarboek maken is, dat na dit jaarboek al haast meteen verder gegaan kan worden met het Jaarboek over 2022. Het is tenslotte al half november…

In de gratis huis aan huis krant “Tranås Tidning” zagen we een artikel met informatie over een drietal kerstdiners. In het clubhuis bij de golfbaan Wiredaholm wordt een traditioneel “julbord” aangeboden voor 645 kronen per persoon. €.64,50 voor een lopend buffet? Hmmm… Dat vinden wij nogal aan de prijs. Gelukkig kunnen we ook terecht in restaurant Byn in Aneby. Daar kost het 425 kronen, dus ongeveer €.42,50 per persoon. In het gebouw Gransnäs bij het Assjön rekenen ze diezelfde prijs. Verder lazen we in de krant iets over verschillende kerstmarkten. De eersten zijn al geweest en de komende twee weekenden kunnen we nog uit diverse kiezen. Na het weekend van de 10e-11e december is het over. Ik denk dat wij, mits mijn gezondheid het toelaat, het komend weekend kiezen voor de kerstmarkt in Åsens By, nabij het plaatsje Vireda. Daar waren we vier jaar geleden ook al eens en het is daar heel ruim opgezet en gezellig. Toen lag er overigens sneeuw. Dit jaar wordt dat zeer waarschijnlijk niet zo. Een week later is de kerstmarkt in Eksjö aan de beurt. De laatste in onze omgeving zou die in Askeryd zijn, maar daar kunnen we niet naar toe. Dan zijn we in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.