Geen widgets gevonden in de zijbalk

Dat krijg je ervan, als je niet bij het aanplanten aanwezig bent: je weet niet waar de kronkelwilg gepoot is! Sinds gisteren ben ik er achter: hij staat links van de tweede houtstek. En zo te zien heeft hij de winter goed doorstaan! Ik pakte een takje aan het einde vast en boog het behoorlijk door. Hij veerde mee, wat betekent dat er leven in zit. Zou hij dood zijn, was het takje afgebroken. Waar de andere twee boompjes gepoot zijn weet Heiko. Er staat in ieder geval nog eentje vlak bij het trollenhuisje en eentje achter de vijver. Die moet ik nog een keer opzoeken… Aan de overkant van de vijver staan ook een aantal kastanjebomen. Die kregen we uit Kolham mee, van Geert en Froukje.

Ja hoor! Het contactformulier werkt! Er kwam namelijk van Wilfred een berichtje binnen. Zou hij twijfelen aan “mijn kunnen”? Hij raadde ons overigens aan, om ook gebruik te gaan maken van een reCAPTCHA. Dat is een beveiligingsmaatregel, die je kunt integreren in bijvoorbeeld dit formulier. Het controleert aan de hand van een test of vraag of men een legitieme bezoeker is of niet. Dit, om te voorkomen dat het formulier wordt misbruikt om spam mee te gaan versturen. ReCAPTCHA gebruiken we al wanneer iemand een reactie aan een bericht wil toevoegen.

Nou had ik al geprobeerd om dit ook bij het contactformulier te doen, maar ik kreeg een paar keer een melding van het programma. Iets van “invoegen juiste sleutels”. De sleutels zijn in feite de geheime toegangscodes. Die had ik wel, maar waar ik ook zocht: ik kon nergens de plaats vinden waar ik dit in kwijt kon. Tot ik maar eens beter ging lezen. Het moest niet in bestaande programma´s, maar (vanzelfsprekend eigenlijk) in het nieuwe programma. Dat van het contactformulier! Na het invullen van de sleutels was het een fluitje van een cent en daarmee is er nog een extra veiligheid ingebouwd. En Wilfred had dus op een bepaald punt wel degelijk een reden, om te twijfelen aan “mijn kunnen”…

Er kwamen weer een paar reacties binnen via Messenger. Reacties op de advertenties op Marketplace. Op een van de reacties kwamen Heiko en de aspirant-koper tot een deal. Een mevrouw uit Vimmerby had belangstelling voor de twee toppers. Die toppers van 80×200 hadden we destijds gekocht voor in de caravan. Toen de caravan verkocht werd, belandden de toppers in een plastic krat op zolder. Deze week ontdekte ik die toppers weer en zette ze te koop. Deze mevrouw wilde ze graag hebben, maar… Of wij toevallig iets in Eksjö te doen hadden. Nou nee. Begrijpelijke vraag, want Vimmerby ligt op minstens een uur rijden vanaf ons. Helaas hadden we noch vandaag, noch de komende week iets in Eksjö te zoeken. Daarop besloot ze toch maar in de auto te stappen. Om half elf ging ze met de twee toppers terug naar huis. Mooi dat er weer iemand anders mee blij gemaakt kon worden.

Na de middag verdween Heiko naar de garage. De grote blokken hout waren aan de beurt om gekloofd te worden. Deze keer de laatste blokken van de 10m3 hout, die we van buurman Erling hadden gekregen. Dennenhout. Ook werden de stukken boomstam van de kersenboom, die we gisteren samen hadden omgezaagd, gekloofd. Alles verdween in de houtstek bij de vijver. Er is zeker weer een kuub brandhout bijgekomen. En net toen de garage leeg en aangeveegd was, gooide Heiko weer nieuwe stammen naast de klover. Dat was van de berkenboom, die achter onze houtstek was omgewaaid. Komt er ooit een einde aan het zagen, kloven en stapelen?

“Nog even een rondje tuin”, dacht ik vanmiddag. Dit keer maar weer eens naar het beekje en vijvertje. Dat is voor mij persoonlijk wel een van de mooiste plekjes van onze tuin. Niet vanwege de bloemen of zo. Alhoewel straks wel de gewone dotterbloem weer tevoorschijn komt, met haar mooie gele bloemen. Nee, het is ook de rust wat het water geeft. Kijken naar de stroming van het water kan de hersenen tot rust brengen. Wist je dat? Die rust heeft vele positieve effecten voor de gezondheid, zoals het verminderen van stress en angst en het bevorderen van mentale helderheid en van het slaappatroon. Wanneer we nabij water zijn, schakelt ons brein al snel over van een drukke, naar een ontspannen modus. Door een sterke afname van de miljoenen gedachten die vaak stressgevoelens veroorzaken, komt er ruimte voor meer ontspannen gedachten. We geven in feite ons brein even rust van de dagelijkse heisa. Iets waar je heel eenvoudig aan kunt wennen. Misschien hier maar ergens een stoeltje neerzetten!

Het harde werken van Heiko (of was het de kloofmachine) werd beloond met een kopje koffie en een plakje notenkoek uit Groningen! Die kregen we van Klaas en Reinie, tijdens hun bezoek aan ons. De koek werd destijds in meerdere stukken, plakken in de vriezer gedaan, omdat ik toen zoveel anders had gebakken. Vanochtend had ik echter stiekem een paar plakjes laten ontdooien. Vanmiddag werd Heiko ermee verrast en hebben we er beide van gesmuld! De koek was van Knols Koek, welke al sinds 1923 op traditionele wijze Groninger koeken bakt. Ambachtelijk, handmatig bereid en zonder toevoeging van smaak- en geurstoffen of conserveringsmiddelen. Gelukkig hebben we nog een paar plakken over: dit smaakte naar meer! Onze vrienden weten wat lekker koek is!

Net als vele “oudere mensen” vind ik het inmiddels leuk, om te weten wat het weer ons de komende dag gaat brengen. Verder kijk ik meestal niet, omdat die voorspelling per dag nogal verandert. Alleen viel me gisteren op, dat ze voor de komende week nog weer koudere nachten voorspellen. Overdag gaan de temperaturen ook weer iets naar beneden. Nu is het namelijk rond de tien graden. Tot mijn grote schrik stond er voor aanstaande maandag en 7 april, Heiko zijn verjaardag, sneeuw! Vanmiddag keek ik nog even weer naar de voorspellingen rond die dag en zie hier wat ze toen lieten zien! Het is bekend: maart roert zijn staart en april doet wat hij wil. Dat maken de overzichten wel heel duidelijk! Hopelijk hebben ze een vergissing gemaakt en passen ze het de komende dagen aan…

Je zou het niet verwachten, maar er is momenteel een groot risico voor bosbranden! Het gras is kurkdroog. In Jönköping worden drones en satellieten ingezet in de strijd tegen bosbranden. Een jaar geleden kocht de reddingsdienst aldaar een drone, om in te kunnen zetten. Samen met weersatellieten zal het sneller antwoorden geven over waar een brand gaande is en hoe deze het beste bestreden kan worden. De brandweercommandant zegt, dat het een groot verschil maakt, wat ik me goed kan voorstellen. Men kan gerichter blussen. Satelliet detectie wordt eveneens ingesteld. Dit gaat via weersatellieten, die alarm slaan als er hoger dan normale temperaturen worden gemeten. Ze zijn enkele jaren getest en worden nu steeds vaker gebruikt. Wat betreft de technische vooruitgang die kan worden geboekt, staan ​​ze waarschijnlijk nog maar aan het begin. Ze willen drones namelijk ook proberen te gebruiken bij het blussen…

Satellietbeelden van een bos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.