Geen widgets gevonden in de zijbalk

Enige maanden geleden kregen we een keer een berichtje van onze “buren” Johan en Kristina uit Västorp. Zij hebben een vakantiehuisje te huur en die hadden ze toen verhuurd aan Nederlanders.
Bijna vanzelfsprekend (ahum) kwamen onze namen toen voorbij als zijnde de Nederlanders, die in 2017 verhuisd waren naar het huis waar Johan is geboren en opgegroeid, in Ödarp. De huurders kwamen uit de Achterhoek in Oost-Nederland, uit het plaatsje Terborg. Kristina vroeg ons of ze ons telefoonnummer en/ of emailadres door mocht geven, omdat hun huurders vragen hadden over ons emigratieproces.
“Ja natuurlijk! Geen probleem!”
Op die manier kregen we, in eerste instantie via de mail, contact met Norbert en Cecile. Dat contact werd langzamerhand intensiever en resulteerde op enig moment in het huren van het vakantiehuisje bij ons in de buurt, via onze bemiddeling. Het huisje op acht minuutjes afstand van ons huis. Het heet “Slogebo”, waar we inmiddels al vaker voor bemiddeld hebben. Ze zouden een ruime week hier verblijven en wilden dan ook graag nader kennis met ons maken. En natuurlijk ons vragen stellen over onze emigratie. Meteen werd er spontaan aangeboden, om enkele Nederlandse producten mee te nemen.

Een aanbod waar we graag gebruik van maakten. De hagelslag mix en de vruchtenhagel was bijna op. Verder een paar rookworsten en citroenrasp. Dat was geen probleem, dat paste er nog wel bij in hun auto. Inmiddels hadden ze een aantal keren onze blog gelezen en daarnaast (bijna) een tweetal van Heiko zijn boeken. Toch wilden ze graag nog wat meer weten: over Zweden, over deze streek, over de inwoners, over onze ervaringen, over de uitslag van de recente verkiezingen, enzovoort. Zodoende spraken we af, dat ze vandaag bij ons op de koffie zouden komen.

Even na tien uur reed er een Opel met een Nederlands kenteken bij ons de oprit op. Best wel spannend hoor. We kenden elkaar immers helemaal niet. Maar, zoals Heiko later op de ochtend een keer zei: “Mensen die Zweden leuk vinden en vaker hier terugkomen, vinden wij altijd wel leuk”. En het was ook leuk en zeer gezellig. We kregen zelfs pepernoten en gevulde speculaas: bedankt! Ik serveerde de koffie met een stuk taart, waarbij ze konden kiezen uit slagroom of mokka. Vanaf binnenkomst tot en met hun vertrek was het praten, praten en nog eens praten. Zeer ontspannen. Norbert vertelde onder andere over zijn werk bij de afdeling HRM, met als aandachtspunt verzuim. Voor de maar liefst 1.300 medewerkers binnen het bedrijf. En over zijn hobby muziek. Cecile sprak onder andere over haar verleden en haar grote passie schilderen en koken (!). Uiteraard kwamen er vele vragen voorbij over onze ervaringen in Zweden en over hetgeen hun zo aantrekt in Zweden. Dat bleek vooral de stilte te zijn. Als ze bij hun vakantiehuisje zaten hoorden ze niets. Die intense stilte maak je in Nederland niet meer mee. Terwijl je, als je een zeer drukke baan hebt, erg behoefte hebt aan die rust en stilte. Dat vonden ze hier.

Daarnaast de prachtige natuur en de zeer vriendelijke mensen. De tijd vloog voorbij. En in tegenstelling tot Dick en Janneke (ons bezoek van vrijdagochtend) hoefden Norbert en Cecile geen kinderen van school halen en daarom besloten we op enig moment, om even iets te gaan eten. Ik bedacht me, dat we nog pizzabroodjes hadden liggen. Dat smaakte ons allemaal prima. Daarna nog een kop koffie, waarna bij ons dames in ieder geval, de energie op was. We voelden elkaar wat dat betreft heel goed aan. Heiko en ik werden nog uitgenodigd, om nog een keertje bij hen langs te komen deze week. In het vakantiehuisje Slogebo, waar zij voor ons zouden koken. Leuk! Die afspraak is gemaakt voor aanstaande woensdagmiddag. Wat toch bijzonder, dat je via de website, of via je boeken of zoals nu via de buren, zulke leuke contacten krijgt. We hebben er ondertussen al een aantal opgedaan en die contacten koesteren we.

Zoals jullie zo langzamerhand wel weten, stoken wij zoveel mogelijk op hout. Van onder andere eigen bomen en van gekregen bomen. Eerder deden we dat ook nog wel met pellets. En dat zal heus nog wel weer eens gebeuren. Denk hierbij aan de dagen, dat het flink koud is en wij langer van huis zijn. Dan moet het eigenlijk in huis warm blijven. We willen immers niet dat de leidingen bevriezen.
We keken even naar wat we er de laatste keer voor moesten betalen. Dat was voor een pallet met 52 zakken pellets sek. 2.698,00. We schrokken van de prijs die we er nu voor zouden moeten betalen: hetzelfde aantal zakken met 8 millimeter pellets kost nu maar liefs sek. 4.998,00! Dat is een prijsstijging van ruim 185%! Het is bijna twee keer zo duur geworden! Pellets zijn van hout gemaakt en zijn daarmee zo drastisch in prijs verhoogd. Onvoorstelbaar eigenlijk! De houtprijs is uiteraard niet gekoppeld aan de gas- of electraprijzen, maar het is simpelweg een kwestie van vraag en aanbod. De vraag naar stookhout en pallets is enorm gestegen als alternatief voor de hoge stroomprijzen. Op het werk hoorde Heiko dat een kuub hout inmiddels €100 kost, terwijl dat vorig jaar nog €50 was. Twee keer zo duur dus. Gelukkig hebben we voldoende hout op voorraad.

Via de familie app van WhatsApp kregen we een berichtje van Elise. Het ging om het verkopen van loten van de grote clubactie voor gymnastiekvereniging in Onstwedde. Daar is hun jongste zoon Jelte lid van. De grote clubactie kennen we uiteraard goed. Toen we zelf nog lid waren van een (sport)vereniging verkochten we die ook. Dat leverde de vereniging veel extra geld op. Wij moesten die loten verkopen door langs de deuren te gaan en bij familie langs uiteraard. Tegenwoordig doen ze dat anders. Digitaal! We kregen een link toegestuurd, die we aan konden klikken en vervolgens digitaal loten konden kopen. Vreselijk eenvoudig en simpel. Uiteraard bestelden we een paar loten. Degene die lid is van de vereniging krijgt vervolgens een berichtje hoeveel loten er inmiddels zijn verkocht. Moderne tijden… De trekking is op 6 december en er zijn best wel aardige prijzen te verdienen. Behalve het steunen van de vereniging door kaarten te kopen van je eigen kleinzoon, is het uiteraard leuk, dat je ook nog eens kans maakt op een prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.