Geen widgets gevonden in de zijbalk

Maandagochtend, de 30ste augustus, had ik een berichtje geplaatst. Over de vrijdag en zaterdag van de week ervoor. Dat verliep prima! Daarna keek ik nog even bij de back-ups: “Was er alweer een nieuwe geplaatst?” Helaas niet en daarmee ging ik in contact met de provider. Niet over een back-up hoor. Ik wilde alleen van hen weten of zij konden zien wat het effect op de opruiming van foto´s en berichten was geweest. Dat kon ik namelijk niet. Wel dat de website in totaal aan schijfruimte innam. Ik kreeg nog een tip over een back-up: door het een en ander te exporteren! Daar ging ik mee aan de slag. Eerst probeerde ik alles in één keer te doen, maar binnen een paar minuten kreeg ik een (verwachte) foutmelding. Daarna per onderdeel: onder andere pagina´s, slideshows en media. Die deed ik uiteindelijk ook nog in kleine porties, per half jaar namelijk.

Toen dat allemaal klaar was kreeg ik bovenstaande melding: Schrik! “Wat heb ik nou gedaan?” Oh, had ik alles om zeep geholpen? Meteen maar weer aan het chatten gegaan met de provider, zoals men overigens in de melding aangaf. Die stelde me min of meer gerust. Het bleek een fout te zijn geweest, tijdens een update van WordPress. Die was er halverwege mee gestopt: alles op een hobbel! Men was er bij de provider waarschijnlijk al meer mee geconfronteerd, want prompt kwam de oplossing in beeld. En dat was nou niet meteen de meest eenvoudige. De bestanden van de provider moesten namelijk eerst vanaf hun server op onze laptop gezet worden. Ga er maar aanstaan. Waar begin je?

Bij het begin. De provider, Hostnet, had de hele procedure heel goed omschreven. Maar het uitvoeren werd best wel een klus. Een spannende klus. Want als alles bij de provider weggehaald werd en er zou iets verkeerd gaan? Een goede back-up is er immers niet, vanwege de perikelen rond het maken van een nieuwe volledige back-up… Toch zat er niets anders op: duimen maar! In eerste instantie werd alles van de server overgezet naar de eigen laptop. De fout zat namelijk bij de provider, buiten hun schuld om, en daarom moest de inhoud veiliggesteld worden. Daar was een internetverbinding voor nodig. Die was er. Daarvoor waren inloggegevens nodig. Die waren er (na een poosje zoeken). Daarvoor moest je tijd hebben. Die was er. Maar wat duurde dat lang! Alleen het overzetten van de gegevens van onze site naar onze laptop duurde nagenoeg de hele middag! Er moesten maar liefst ruim 462.000 bestanden worden verplaatst…

Ineens kreeg ik het een beetje warm: “Was er wel genoeg ruimte op de C:/schijf? Was er genoeg ruimte, om alles daarnaartoe te kopiëren? Snel gekeken en nee! Ook dat nog! Meteen aan de slag gegaan, om van andere schijven ruimte vrij te maken, die uiteindelijk naar de C:/schijf konden. En dat was me toch een stressvolle tijd, want was ik op tijd om alles goed te regelen? Zou de back-up van de website nog doorgaan of straks stoppen, omdat er geen ruimte genoeg was? Nadat er ruimte was overgeheveld van de diverse directories liep het programma van de back-up gelukkig nog: puh! Jemig wat een strijd! Maar we waren er nog niet… We hadden immers maar liefst 462.000 bestanden over te zetten. Dat waren overigens niet alleen berichten en foto´s, maar eveneens bijvoorbeeld gegevens over indeling en inrichting van de site. Op een bepaald moment stopte de overdracht en werd er in huize Leugs iemand boos! De stekker werd uit de laptop getrokken en samen met de draagbare computer in de camper gelegd. We zouden onderweg wel verbinding maken en kijken of we verder konden. Even genoeg spanning gehad!

Dat ging dinsdagavond prima. We hadden een goeie verbinding met de WiFi van de camping. Alleen zou het zeker een paar uur duren voordat alles klaar was. Tegen de tijd dat we naar bed gingen hadden we het overdragen van de gegevens maar stopgezet. De laptop moest hiervoor open blijven staan en dat gaf behoorlijk veel licht. Daar zouden we niet bij kunnen slapen. Misschien dat we de volgende avond weer geluk hadden met een sterkte verbinding. Helaas. We hadden wel een goede verbinding met de WiFi van de camping, alleen geen internet. Meerdere pogingen gedaan, echter alles mislukte. Het lag niet alleen aan de laptop, want met de mobiele telefoons lukte het ook niet. Om verdere frustraties te voorkomen en de dag niet te laten verpesten door dit gedoe, legden we de laptop aan de kant. Als we thuis waren zouden we verder gaan. Dan wisten we uiteindelijk zeker, dat de internetverbinding goed zou zijn. Dat was zeker het geval en meteen na thuiskomst lieten we het programma de bestanden overzetten naar die van de provider. Dat ging goed, alleen moest hij de hele nacht aan het werk.

Vrijdagochtend was het gelukkig allemaal klaar. Op een paar mislukte overdrachten na, maar die deed ik nog snel handmatig. En we hadden de site terug! Hè! Mijn geduld werd beloond. Alleen slechts tijdelijk… Na het activeren van een paar plug-ins, zeg maar hulpprogramma´s, kregen we wederom een error. Aaahhhh!!! Snel keek ik of alles “goed” stond. En ik zag, dat er een aantal plug-ins, zeg maar hulpprogramma´s, mistten. Gelukkig had ik daar ooit een lijstje van gemaakt, zodat ik nu wist welke ik eerder had geïnstalleerd. Die plug-ins installeerde ik wederom een voor een en de website werd completer en completer. Totdat ik een bepaalde plug-in installeerde en alles weer weg was. #&/¤%! Opnieuw chatten met een medewerker van Hostnet en die vertelde me, dat de storing hoogstwaarschijnlijk toch werd veroorzaakt door die of een andere plug-in. Wellicht dat ze niet langer pasten bij de ge-update versie van WordPress. Via een programma op de server van Hostnet, de eigenaar van de pagina, kon ik alles weer verwijderen en de website was terug. Weer een voor een installeren en activeren. Toen bleek dat het programma van de slideshows een van de boosdoeners was. Daar moet ik te zijner tijd maar iets anders voor zoeken. We zijn nu namelijk alle eerdere slideshows kwijt. Jammer. De website was in ieder geval wel weer in de lucht…

Maar hé! Waar zijn alle foto´s gebleven? Onder de map “mediabibliotheek” stonden normaliter alle foto´s, die we in onze website hebben gebruikt, maar nu was die map leeg! Toch bleek, dat in de geplaatste berichten de foto´s wel overal stonden. Hoe kon dat? Zoeken, zoeken en nog eens zoeken. Niet gevonden… Wel ontdekte ik, dat de foto´s in mapjes in WordPress stonden op de laptop en de server van Hostnet, alleen kon ik ze niet benaderen. Ook het uploaden van nieuwe foto´s was niet mogelijk. Een nieuwe foto werd wel ge-upload in de website, maar ik zag die foto daarna nergens terug. Nou ja zeg! “Wat is dat nu weer?” Via Google zocht ik op vele sites en kreeg ik allerlei tips, trucs en suggesties, echter de goeie zat er (nog) niet bij.

De nieuwe versie van WordPress had (uiteraard) ook weer nieuwe dingen, waardoor het maken van een nieuw bericht niet zo 1-2-3 ging. De lay-out was behoorlijk veranderd. Dat was al een tijd geleden ingevoerd, alleen had ik het werken ermee uitgesteld door weer een plug-in te gebruiken, die me dat mogelijk maakte. Een verandering is immers niet altijd een verbetering. Nu was het niet meer mogelijk om dat programmaatje te gebruiken. Hè bah! Op dat moment was ik er echt wel even helemaal klaar mee! Toch liet ik me niet kennen en ging ik met het nieuwe programma aan het stoeien. Langzamerhand ontdekte ik hoe het functioneerde en kon een eerste item aanmaken en plaatsen. Gelukkig, het begin was er weer! Helaas nog steeds zonder foto´s in de mediabibliotheek. Ten einde raad ging ik weer op zoek via Google, met een andere vraagstelling en kwam de tip voorbij, om alle plug-ins uit te zetten en te controleren of de foto´s dan wel zichtbaar waren. Dat deed ik en wat denk je? De foto´s waren op enig moment weer zichtbaar! Blij! Blij! Blij! Vervolgens konden de plug-ins een voor een weer geactiveerd worden, terwijl er ondertussen steeds gecontroleerd werd of de foto´s nog steeds zichtbaar bleven. Bij één plug-in ging het mis. Die heb ik vervolgens gedeactiveerd en nu is onze mediabibliotheek weer gevuld en zichtbaar. De aanhouder wint!

En daarmee is de website weer bereikbaar en kunnen er wederom berichten worden geplaatst. Dat daar weer ruimte voor is, werd duidelijk toen we keken op Hostnet: we hebben door de actie met het verwijderen van foto´s en berichten 26 GB (!) ruimte vrijgemaakt. De helft van hetgeen we op dat moment gebruikten. Dat is overigens de gehele inhoud van de site hoor, niet alleen berichten en foto´s. Ook bijvoorbeeld de plug-ins, de hulpprogramma´s. Het “schoonmaken” scheelt in ieder geval een behoorlijke slok op een borrel! Trouwens, we willen het personeel van de helpdesk van Hostnet nog even heel erg bedanken. Ze waren uiterst vriendelijk en behulpzaam, deskundig en geduldig. Mede dankzij hen is het allemaal goed verlopen en konden we te allen tijde een beroep op ze doen als we het even niet meer wisten! Het is nu zaterdagavond, 4 september. We zullen de komende dagen “de schade” inhalen, voor wat betreft de dagen die we nog niet beschreven hebben. Zoals het uitje naar Fjällbacka! Dat inhalen zal iets minder snel verlopen dan anders, maar… Ahum… Alle goede dingen komen langzaam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.