Geen widgets gevonden in de zijbalk

De ochtend beloofde iets goeds! Het was namelijk al redelijk vroeg licht. Ondanks het feit, dat er behoorlijk veel wolken aanwezig waren werd het steeds helderder. De wolkenpartij brak ineens open en de blauwe lucht kwam tevoorschijn! Eerst heel voorzichtig. Even later, en dan heb ik het over enkele minuten, vormden zich kleine wolkjes, die een mooi “kleedje” vormden. Daarna kwamen er weer meer wolken en trokken een grauw kleed over Ödarp. De rest van de dag was het triest. Hoezo “de ochtend beloofde iets goeds”?

We laten ons niet uit het veld slaan door een paar wolken, want ook die kunnen immers mooi zijn. Mooier is eigenlijk toch wel een van de twee sanseveria’s in de slaapkamer. Die heeft al een forse stengel in het midden zitten. Hij gaat binnenkort bloeien. Het blijkt, dat het zeldzaam is dat dit gebeurt. Ik las namelijk het volgende: “Een Sanseveria is er eentje van de familie van de lelieachtigen en de bloei is zeldzaam te noemen. Je kunt de plant een handje helpen door hem zeer spaarzaam water te geven. Door weinig water te geven gaat de plant zorgen om te overleven en zal een bloemstegel aanmaken. Zo wil hij dan aan zaad komen om uiteindelijk voor nakomelingen te zorgen.” Laat dat nou het tegenovergestelde van mijn verzorging zijn! Ik geef ze wekelijks een “gezonde” portie water. “Wanneer de bloem verwelkt is en de stegel ingedroogd is het goed de bloemstengel zo diep mogelijk terug te knippen. Waarschijnlijk zal de plant het volgend jaar weer terug zorgen voor bloei. Mits je de plant op dezelfde wijze behandeld.” Gaan we doen!

Hoe verrassend is het om te schrijven, dat Heiko opnieuw in Tranås was om fruitbomen te snoeien? Niet! Het is de derde week, dat hij hier mee bezig is en de derde dag van deze week en het zal zeker nog drie maanden duren. Er zijn ondertussen bijna 500 fruitbomen die gesnoeid moeten worden en tussendoor is er af en toe nog ander werk. Zoals een heg van coniferen knippen, want dat kan prima in de winter. Andere heggen niet. Die worden pas na midsommar (na de langste dag) geknipt. Heiko begon met een boompje van een prima formaat. Eentje die hij al twee keer eerder heeft geknipt. Nu zat het boompje ongelofelijk vol met uitlopers. Op de lijst met te snoeien fruitbomen, die Heiko vorig jaar heeft gemaakt, zag hij staan, dat hij er toen twee uur mee bezig was geweest. Dat lukte dit jaar niet: het nam nu drie uur in beslag. Van negen tot twaalf uur. De duizenden afgeknipte uitlopers, ook wel waterschotten genoemd, lagen toen in het gras. De klant ging het zelf opruimen. Dat scheelde weer een beetje tijd. Tussendoor was collega Håkan even langs gekomen om de langere trap te brengen. Samen overlegden ze even welke bomen ze de rest van de dag samen zouden aanpakken. Håkan was klaar met zijn snoeiwerk bij een andere klant en ging daarom alvast naar het adres van hun gezamenlijke klus.

De rest van de dag bleven ze samen op dat adres. Daar werden vier grote fruitbomen gesnoeid. Zolang het weer het toelaat gaan ze door met snoeien, maar de verwachting is dat er nog wel weer een echte winter komt. Eentje met veel sneeuw. Op dit moment ligt er maar een paar centimeter meer en dat dooit langzaamaan nog weg ook. Voor volgende week ligt er in ieder geval een heel ander klusje. Tijdens de storm van vorige week is er bij een klant een grote glazen terrastafel omgewaaid. De glasplaat is in duizenden kleine stukjes kapot gevallen. Die scherven liggen tussen grof grind en zijn onmogelijk daar tussenuit te zoeken. Het plan is om alles weg te scheppen, grind en glas, om vervolgens nieuw grind aan te brengen. Een grote klus. Waarschijnlijk voor twee personen twee dagen. Of Heiko daar heen gaat? Maandag is hij namelijk vrij.

Na het werk ging Heiko nog even de wekelijkse boodschappen halen en daarna snel naar huis. Nou ja, snel? Het begon plotseling flink te sneeuwen! Hij kwam in een heuse sneeuwbui terecht, wat we vanochtend niet hadden kunnen voorspellen! Het was natte sneeuw en daarmee leverde het meteen ook gladde wegen op. Kalm aan rijden dus! Eigenlijk moest hij vanwege de duisternis het groot licht aan hebben, maar tegelijkertijd zag hij dan alle sneeuwvlokken té duidelijk op zich af komen en zag hij vervolgens ook weer niets. Het werd daardoor een langzaam ritje. Veilig thuisgekomen borgen we de boodschappen op en was het ons koffiemomentje. Even gezellig bijpraten over de belevenissen van deze dag.

We houden waarschuwingen toch maar een beetje bij, alhoewel er tegenwoordig zoveel phishing gaande is, dat we er dagelijks wel over kunnen schrijven. “Phishing is een vorm van internetfraude. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse website, die een kopie is van de echte website, om ze daar (nietsvermoedend) te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer”. Deze vond ik wel bijzonder: de internetcriminelen sturen berichten zogenaamd uit naam van DigiD. Zowel qua inhoud, als qua huisstijl lijkt het enorm echt. Toch klopt het verhaal totaal niet. Men zegt, dat jouw DigiD op een bepaalde dag verlopen is en dat is alleen al merkwaardig. Je zou daarom je DigiD via een zogenaamde IDIN-procedure moeten verifiëren. Complete onzin hoor! Wat zit er achter deze truc? De mail komt zogenaamd van noreply@digid.nl. Zoals gebruikelijk is het domein slechts enkele dagen actief en valt informatie over de houder van het domein in geen velden of wegen te bespeuren. Blijf attent: bij twijfel informatie inwinnen, voordat link wordt aangeklikt.

Even voorstellen: dit zijn Bing Dwen Dwen (de witte) en deze panda is de mascotte van de winter olympische spelen en Shuey Rhon Rhon (de rode) en deze lampion is de mascotte van de paralympische spelen! Die zullen we de komende ruim twee weken wel vaker voorbij zien komen: in Peking zijn de 24e Olympische Winterspelen begonnen! De spellen zijn onderverdeeld in drie hoofdregio’s: In Peking worden ijssporten gehouden: ijshockey, curling, schaatsen, shorttrack, kunstschaatsen, freeskiing en snowboarding. In Yanqing, op 90 km van Peking, vinden alle traditionele alpine disciplines plaats: slalom, reuzenslalom, super-G, downhill, combinatie en parallelle slalom (teamcompetitie). Nog eens negen mijl verderop, in Zhangjiakou strijdt men in de andere sneeuwsporten: langlaufen, biatlon, schansspringen, noordse combinatie, rodelen, freestyle, bultrug en snowboarden. In totaal zullen 2.892 atleten deelnemen aan 109 wedstrijden en 7 sporten.

Gisteren een opvallend nieuwsbericht: “Lockdown had weinig of geen effect op sterfte door Covid-19”. Dat wordt beweerd door een nieuw rapport van de universiteit van Johns Hopkins in Baltimore, Amerika. Volgens Lars Jonung, professor emeritus in economie aan de Lund University, die eerder als adviseur werkte tijdens de pandemie, kan dit rapport als volgt worden uitgelegd: “In de media werd Zweden in het begin van de pandemie altijd onverantwoordelijk genoemd. Maar nu zegt men, dat Zweden de betere manier heeft gekozen. Andere landen sloten zich volledig af, terwijl Zweden relatief weinig beperkingen had. Tijdens de pandemie kreeg Zweden, zowel veel kritiek, als veel internationaal aandacht omtrent hun aanpak. Men heeft nu geconcludeerd, dat het resultaat van de lockdown 0,2 procent is. In feite een verwaarloosbaar effect. Het is een meta-analyse (een onderzoek, waarbij de resultaten van eerder uitgevoerde onderzoeken samen worden genomen, om een preciezere uitspraak te doen over een bepaald theorie, in dit geval het effect van een lockdown). De belangrijkste conclusie na het rapport is, dat een lockdown gewoon “niet werkt” en in het algemeen “alleen maar” schadelijk is voor de samenleving.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.